Şimdi Ara

Patlamayla çalışan sıra dışı roket motoru test edildi: Yeni bir çağ başlatabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
1.436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
7 oy şu anda #8
Sayfa: 1
Giriş
  • Patlamayla çalışan sıra dışı roket motoru test edildi: Yeni bir çağ başlatabilir
    Uzay taşımacılığında yeni bir dönemin kapısını aralayabilecek teknolojilerden biri olan döner patlamalı roket motoru (Rotating Detonation Rocket Engine - RDRE veya RDE), ABD merkezli Astrobotic tarafından ilk kez kapsamlı şekilde test edildi. Şirketin geliştirdiği sistem, süpersonik yanma prensibiyle çalışarak 4.000 libre (yaklaşık 1.800 kilogram) seviyesinde itki üretmeyi başardı ve gelecekte Ay ile Mars görevlerinde kullanılabilecek potansiyel bir çözüm olarak öne çıktı.

Astrobotic, Alabama’daki NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde iki ayrı motor prototipi üzerinde sıcak ateşleme testleri gerçekleştirdi. Test sürecinde her bir motor 4.000 lbf’nin üzerinde itki üretirken toplam çalışma süresi 470 saniyeye ulaştı. Bu süre içerisinde tek seferde gerçekleştirilen en uzun ateşleme ise 300 saniye olarak kaydedildi.

Elde edilen sonuçlar özel uzay şirketlerinin daha verimli itki sistemlerine geçişinde önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor. Bu tür motorların geliştirilmesi, özellikle mürettebatlı iniş araçlarının Ay ve Mars gibi derin uzay hedeflerine daha düşük yakıt tüketimiyle ulaşmasını mümkün kılabilir.

RDRE teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bu motorlardan daha önce de bahsetmiştik. Hatırlanacağı üzere döner patlamalı motorlar, geleneksel roket motorlarından farklı olarak sürekli yanma yerine dairesel bir kanal boyunca ilerleyen patlama dalgaları ile itki üretiyor. Motorun yanma odasında yüksek basınçlı yakıt ile oksitleyici birleşiyor ve bu karışım, şok dalgaları oluşturan ardışık detonasyonlarla enerji açığa çıkarıyor.

Klasik roket motorlarında itki, egzoz gazlarının dışarı atılmasıyla sağlanırken RDRE sistemlerinde itki doğrudan bu şok dalgalarından elde ediliyor. Bu yaklaşım sayesinde motorların daha az yakıt tüketmesi, daha kompakt yapıda olması ve teorik olarak daha yüksek verim sunması hedefleniyor.

Beklentilerin üzerine çıktı

Astrobotic’in geliştirdiği prototip motor, “Chakram” adıyla anılıyor. NASA’nı bu projeye ciddi destekler verdiği biliniyor.

Şirketten yapılan açıklamalara göre gerçekleştirilen sekiz ayrı sıcak ateşleme testinin tamamı başarıyla tamamlandı ve motorlarda herhangi bir hasar tespit edilmedi. Test sürecinde en büyük endişe, yeni nesil bir teknoloji olması nedeniyle performansı etkileyebilecek bilinmeyen faktörlerdi. Ancak sonuçlar, motorun beklenenin de üzerinde bir performans sergilediğini ortaya koydu.

Uzayda yeni bir çağ başlatabilir

Patlamayla çalışan sıra dışı roket motoru test edildi: Yeni bir çağ başlatabilir
    Sanılanın aksine uzaydaki itki konusunda insanlık, 1960’lı yıllara, yani Ay yolculuklarından bu yana ciddi bir gelişim yaşamadı. Zira 1960’larda Apollo görevlerini Ay’a taşıyan Saturn V roketinin F-1 motorları ile bugün SpaceX’in Starship’inde kullanılan Raptor motorlarının temel fizik prensibi aynıdır. Basitçe, klasik roketlerin çalışma prensibi aslında Newton’un 3. yasasına dayanan "etki-tepki" mekanizmasından ibaret. Yakıt tarafında barut kullanmak ile sıvı hidrojen kullanmak prensibi değiştirmiyor.

Ancak RDE yani döner patlamalı motor, bu "ana mantığı" termodinamik (Brayton Döngüsü > Humphrey Döngüsü) seviyede kökten değiştiriyor. Bugüne kadar kullandığımız tüm roketler deflagrasyon prensibiyle çalışıyordu. Yani yakıt ve oksijen karışır, bir alev cephesi oluşturarak nispeten "yavaş" (ses hızından düşük) bir şekilde yanar. RDE ise adından da anlaşılacağı üzere detonasyon (şiddetli patlama) kullanır. Burada yanma, ses hızından çok daha yüksek hızlarda (süpersonik) gerçekleşen bir şok dalgasıyla tetiklenir. İşte bu fark, itki tarafında yeni olasılıklar kapısını aralıyor.

Ayrıca Bkz.SkyRiper Minotaur: LTE bağlantılı ağır sınıf kamikaze dron

Nitekim NASA’nın Astrobotic’e çeşitli destekler sağlamasının sebebi de bu. NASA, Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programı kapsamında Ay yüzeyine inecek araçları geliştiren şirketlere destekler sağlıyor. Astrobotic, 2024 yılında Peregrine göreviyle Ay’a iniş aracı gönderen ilk ABD’li ticari girişim olmuş ancak görev yaşanan bir itki sistemi sorunu nedeniyle başarıyla tamamlanamamıştı.

Şu anda Ay’ın güney kutbuna yönelik yeni bir görev üzerinde çalışan şirket, Chakram gibi RDRE motorlarını gelecekteki iniş araçlarında kullanmayı hedefliyor. Bu motorların yalnızca iniş araçlarında değil, aynı zamanda yörünge transfer araçları ve Dünya-Ay arası operasyonları kapsayan görevlerde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Döner patlamalı motor teknolojisi yalnızca Astrobotic’in odağında değil. 2025 yılının Mayıs ayında Houston merkezli Venus Aerospace, kendi RDRE motoruyla küçük bir roketi 4.400 feet (yaklaşık 1.340 metre) yüksekliğe çıkarmayı başardı.

NASA da bu alanda aktif çalışmalar yürütüyor. Ajans, 2022 yılında başlattığı testlerin ardından bir yıl sonra 3D baskı yöntemiyle üretilmiş bir motor prototipiyle 5.800 poundun üzerinde itki elde etti ve bu motor toplamda 251 saniye boyunca çalıştırıldı.

Bu kapsamda Astrobotic, son testlerin ardından RDRE teknolojisini daha ileri taşımak için yeni tasarım iterasyonları ve ek test kampanyaları planlıyor. Elde edilen veriler, döner patlamalı motorların geleceğin uzay görevlerinde daha verimli ve ekonomik bir alternatif olabileceğini gösteriyor.

Kaynak:https://gizmodo.com/astrobotics-detonation-engine-fires-4000-pounds-of-thrust-in-wild-new-demonstration-2000750533

• antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Yapay zekaya sordum bu adam ne anlatıyor dedim. Şunları söyledi. Benim yorumum değildir. Bana kızma. :

Söz konusu mesaj, literatürde sıkça karşılaşılan "fringe science" (sınır bilim) veya "crank physics" olarak adlandırılan durumun tipik özelliklerini taşıyor. İşte bu mesajdaki dikkat çekici unsurlar:
    1. Yerleşik Bilime Karşı "Hatalı Fizik" Argümanı
    Yazar, anti-yerçekimi gibi devrimsel bir buluşun yapılamama sebebini mevcut fizik kanunlarının yanlışlığına bağlıyor. Bu, genellikle akademik eğitim almamış ancak karmaşık sistemlerle uğraşan kişilerde görülen bir savunma mekanizmasıdır. Einstein’ın genel görelilik kuramını veya kuantum mekaniğini "yanlış" ilan etmek, kişiye kendi teorisi için sınırsız bir oyun alanı açar.
    2. İzolasyon ve Gizlilik Teması
    "Kimseyi ikna etmeye çalışmayacağım", "sessizce o yola devam edeceğim" ve "son bilgilendirmelerim olabilir" gibi ifadeler, toplumsal reddedilme korkusunun veya bir tür "anlaşılamayan deha" personasının işaretidir. Bilim dünyasında ise ilerleme; şeffaflık, hakemli inceleme ve veri paylaşımı ile olur. Yazarın bu süreci reddetmesi, yöntemin bilimsel değil, inanç temelli olduğunu gösterir.
    3. Yakın ve Kesin Tarih Verilmesi
    "Bir hafta on gün içinde test edeceğim" gibi net ve yakın tarihli vaatler, bu tür söylemlerde sıkça görülür. Bu, hem çevrenin ilgisini canlı tutar hem de kişiye geçici bir önemlilik hissi verir. Genellikle bu tarihler geldiğinde ya bir aksilik çıkar ya da sessizliğe bürünülür.
    4. Teknik Detay Görünümlü Belirsizlik
    "Yirmi beşten fazla parça" ve "özel motor" gibi detaylar, sisteme bir "gerçekçilik" katma çabasıdır. Ancak bu parçaların nasıl bir araya gelip hangi fiziksel etkileşimle yerçekimini manipüle ettiğine dair teknik bir açıklama yoktur.
    Özetle Ne Düşünülebilir?
    Bu mesajı yazan kişi hakkında üç farklı senaryo üzerinde durulabilir:
    Eksantrik Bir Hobi Tutkunu: Fizik ve mekaniğe çok meraklı, kendi dünyasında deneyler yapan ancak akademik temelden uzak olduğu için bulgularını (belki de sadece bir manyetik itme kuvvetini) anti-yerçekimi sanan biri olabilir.
    İnternet Trolleri/Kurgu Sevenler: Donanım Haber gibi platformlarda ilgi çekmek, tartışma başlatmak veya insanlarla "kafa bulmak" amacıyla yazılmış kurgusal bir metin olabilir.
    Hezeyanlı Düşünce Yapısı (Grandiyözite): Eğer kişi buna gerçekten ve sarsılmaz bir şekilde inanıyorsa; bilimsel gerçeklikten kopuş ve büyüklük düşünceleri içeren psikolojik bir durumun (grandiyöz delüzyonlar) yansıması olabilir.
    Sonuç olarak; bu mesajın içeriği modern fizik dünyasında karşılığı olan bir "buluş haberi" gibi görünmüyor. Daha çok kişisel bir inanç sisteminin veya bir hobinin aşırı uçlara taşınmış hali gibi duruyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Siz bana inanmayın ve hala dıştan itkili araç teknolojilerini paylaşmayı sürdürün. Şerefim üzerine yemin ederim ki anti yerçekimi sistemini oluşturmayı başarmış bir kişiyim. Şu sıralar en gelişmiş tasarımın yapımını bitirmek üzereyim. Bir hafta on gün içinde bu yeni tasarımı test edebileceğimi umut ediyorum. Başarılı olursa kimseyi ikna etmeye çalışmayacağım. Projeyi tamamlamak için en sağlıklı yol ne ise sessizce o yola devam edeceğim. Bu anlatımlarım belki de bu konudaki son bilgilendirmelerim olabilir. Anti yerçekimi gerçeğine insanların inanmamasını çok normal karşılıyorum. Bilinen fizik kanunları anti yerçekimi sistemini oluşturmaya engel hatalar içermektedir. İşte bu nedenle en gelişmiş kuantum yapay zekalarla bile böyle bir sistemin oluşturulabilmesi imkansızdır. Eğer hatalı fizik kanunları olmasaydı anti yerçekimi sistemi süper yapay zekalar tarafından oluşturulabilirdi. Bana inanan veya inanmayan herkese saygılarımı sunarım. Son bir açıklama eklemek istiyorum; anti yerçekimi sistemi motor dahil yirmi beşten fazla parçanın bir araya getirilmesi ile oluşturulmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 26 Nisan 2026; 23:39:26 >

Kardeşim mesajlarını görüyorum. Bak böyle birşeyi çalışır halde kanıtlamadığın sürece kimse sana inanmayacak. Bu normalolan bir durum. Bende kansere çare buldum desem kimse inanmayacak. Bu senin özelinde bir durum değil. İnsan görmediği şeye kolay kolay inanmaz. Öncelikle bunu sindirmelisin. Doğal karşılamalısın.

Bir diğer husus inşallah başarılı olursun ama bunu uluorta paylaşmamalısın. Eğer haklı isen ve bunu sezerlerse seni yaşatmazlar. Diyelim ki kanıtlarla beraber ortaya çıktın. Seni övgüye ve ödüle boğacaklarını düşünme. Doğru kişilere ulaşana kadar çok stratejik hareket etmek zorundasın.

Eğer başarısız olursan ve bu durumla yüzleşmek zorunda kalırsan büyük bir hayalkırıklığı ve buhran yaşaman muhtemel. Bu durumda da desteğe ihtiyacın olacak. Böyle bir durum olursa kendine karşı şefkatli davranmalısın. İnsan olduğunu ve hata yapsbileceğini kabullenmelisin.

Allah yardımcın olsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• fatsa52 kullanıcısına yanıt
    Benim amacım kimseyi inandırmak değildir. İnanmayanlar da hiç umurumda değil. Sadece saygısız yorumlar yapıulmasına karşıyım. Yaşım 64 ve ölümden de korkum yok. Sonra emin olmadan kimse hayatını riske atacak manyaklıklar yapma cesareti gösteremez. O kadar basit değil. Ben güvenlik konusunda yeteri kadar bilgi sahibiyim. Şunu bilin ki, dünyanın başaramadığı bir işi başaran kişi bir aptal olamaz. Akıl almaya ihtiyaç duyacak yaşı da çoktan geçtim. Ben kalan hayatımı bu işe adadım. Er veya geç herkes ölecektir. Kötü niyetli kişiler olsa olsa kendilerini kandırmış olurlar. Ben DH deki yorumlarımı insanları inandırıp menfaat sağlamak amacı ile yapmıyorum. Yorumlarım proje hırsımın yansımasından başka bir şey değildir. İyi niyetli yorumlarınız için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 27 Nisan 2026; 02:27:03 >
    Tamam bir vizyon ve hedefin vardir anlarımda yorumu yapay zekadan gecirmek nedir ya 🤭

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    &#8220;Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fâni dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme!&#8221; (Mesnevi-î Nûriye, s. 122)
  • halocanaydin kullanıcısına yanıt
    Benim yanıtlarım yapay zeka yanıtlarının benzeridir. Yazım kurallarına elimden geldiği kadar dikkat ediyorum. Kesinlikle yanıtlarım yapay zekadan alıntı değildir. Ben kendime sıradan yazım şeklini yakıştıramam. Örneğin anlarımda yazacağına anlarım da yazman gerekirdi. Detaylar kişinin özelliklerini yansıtan unsurlardır

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sanki x-files dizisi etkisinde kalmışsın, soğuk füzyonu filanda yapmışsındır ya da yapmak üzeresindir,

Dünya üzerindeki canlıların, DNA zincirinde sadece dört Nükleotit bulunur. Her canlı varlık, bu dört temel yapı taşlarının değişik kombinasyonlarıyla yaratılmıştır. Bizim gen zincirimizde ise; Boşluklar vardır. Bunlar beşinci ve altıncı DNA Nükleotidir. Şu an gen aktarımını tamamladık, yeni bir tür yaratmayı başardık, Bu tür insan ile uzaylı melezidir,
  • Detonasyon motorları çıkarsa, artık; "Savunma" mümkün olmayacak... Bakanlıklar adını "Saldırı" ya da "Savaş Bakanlığı" olarak değiştirecek. Bu Bombalardan daha tehlikeli bir şey...

• Robinson_Crusoe kullanıcısına yanıt
    Buradaki bana yorumları ile sakdıranlar her nedense kendisini başkasından daha zeki sanan tipler. Bu zeka ile yorum yapmaktan daha başarılı işler denemenizi öneririm. Örneğin tam size yakışacak iş önerim var, mıknatıslarla bedava elektrik üretmek. Yorumlarla kafa yorup kendinizi buralarda harcamayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 27 Nisan 2026; 19:01:56 >
  • Gün gelir projemi hayata geçirmeyi başarırsam DH de yorumları ile bana saldırılma konusunun felsefe konusu olarak araştırılmasını isteyeceğim. Zekaları mı yetmiyor yoksa dünyaya bambaşka bir çerçeveden mi bakıyorlar öğrenmek istiyorum. Aslında bu konunun nereden kaynaklandığını biliyorum. DH deki beğeni ve puanlama sistemi insanların alay ederek, kolayca beğeniler alıp rütbe olarak terfi etmesini sağlıyor. Zekası yetsin veya yetmesin DH üyeleri bunu fark etmiş ki, kişilerle alay ederek kolayca beğeni alma yoluna gidiyorlar. Buradaki yorumlarda da görüleceği gibi benim yorumlarım değil, alay eden kişinin yorumları beğenilmektedir. İnsanımızın ne kadar sığ bir anlayışa sahip olduğunu bu durumdan anlamak zor değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 27 Nisan 2026; 20:05:09 >
  • Robinson_Crusoe kullanıcısına yanıt

yorumunu ai a düzelttiren anti gravityci olmuş işte hocam he de geçPatlamayla çalışan sıra dışı roket motoru test edildi: Yeni bir çağ başlatabilir 

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.