Şimdi Ara

PARDUS kamu kuruluşlarında zorunlu hale geliyor (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
296
Cevap
2
Favori
12.309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hasan07-36

    Ben de memur olarak görev yapıyorum. F klavyeye geçişin zor olmayacağını düşünüyordum ancak işletim sistemi işi baştan başa iş. En basiti mail yazılımı olarak ölü durumda bir yazılım olsa da Windows Live Mail kullanıyoruz. Pardus üzerinde Mozilla Thunderbird kullanılabilir ama Live Mail üzerindeki mailleri aktarmak mümkün olmayacak. Milli Eğitim'in kullandığı mail sisteminin kotası 100 MB gibi çok az bir miktar. Bu sebeple sık sık gelen kutusunu temizlemek gerekiyor. Bu sebeple direkt tarayıcıdan eski maillere erişmek de mümkün değil.

    Merhaba,
    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Memurlar atom parçalamıyor dostum !

    Hepsinin yaptığı iş çoğunluğu web tabanlı yazılımlara veri girişi. Kaldı ki Elektronik Belge Yönetim Sistemleri sayesinde Word ile yazı yazma işi de neredeyse bitmek üzere.

    Windows Live Mail kullanmadığım için birşey diyemem.
    Office yazılımlarında sorun yaşayacağın tek yer Power Point, ppt ya da pptx uzantılı sunumlar çoğu kez dağınık şekilde açılıyor. Excel 'de VBA kullanmamışsan LibreOffice Calc bir iki ufak değişiklikle (belki bazı formül isimleri) fazlasıyla işini görür. Öğretmen arkadaşlar sınav hazırlayacaksa ki bu durumda kendilerinin de Linux kullanması gerekir. Madem Word ve Excel 'de kendini geliştirmiş isen zorluk çekmeyeceksin o zaman.
    Linux ile sürücü sorunu yaşamazsın. Eğer az buçuk Linux bilgin varsa kendin de çözebilirsin. Ya da TUBİTAK 'a bildirirsin hemen yardımcı oluyorlar. Eskiden harici ekran kartlarında ısınma problemi oluyordu. Artık hem NVIDIA hem de AMD Linux sürücülere iyice destek verir oldu.
    Fiber İnternete ( Daha doğrusu TT-VPN) tüm kurumlar geçmeye başladı. Benzer sorunlar her kurumda yaşanmaya başladı zaten. Bunun da sebebi sahaya hiç inmemiş bilişimci veya bilişimden zerre kadar bilgisi olmayan fosilleşmiş idarecilerdir. Bu durumda yapman gereken yaşadığın sorunları varsa yazılım destek sisteminizden bildirmek ya da bir üst yazı ile gerekçeleri de belirterek bir üst makama bildirmektir. Google Drive veya One Drive bizde de engelliydi ama biz durumu bildirince açtılar. Okulda kullandığın sabit ip ve MAC adreslerini bir liste ile DHCP sunucuyu kim yönetiyorsa ona bildir. Sizin için oluşturulan scope ile istediğin ip adreslerini rezerve edebilir. Çok basit bir işlemdir.
    Windows 'a özgü masaüstü yazılımlara gelince. İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. Bu durumda Bakanlığınız ya bu yazılımların Linux versiyonunu satın alacak (veya TUBİTAK ile ortak geliştirme yoluna bakacak) ya da bu işler için bir adet Windows makina kullanıma bırakılacak.
    F Klavye ise hiç sorun değil. Bizde bir iki kişi dışında , önyargı yapmayan herkes şuanda çok memnun. Daha hızlı olduğunu söylemeye başladılar. Yani zaten Q klavyede 10 parmak yazmayan ve windows kullanırken de hiçbirşey bilmeyen memur arkadaşlarımız -ki senin de yakındığın aslında aynı sorun - sadece alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacak. Hepsi bu. Yakınmaların hepsi yaklaşık bir yıl sonra bitiyor.
    Şimdi ben bunları yazdım ama sorun yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Tabi ki yaşayacaksınız. Sadece biraz sabır.
    Kolay gelsin.




  • Acaba bu hangi Pardus ? Bilgi var mı ? Dabian çakması olan mı ? Yoksa 2013'yılına kadar geliştirilen Pardus mu ?

  • İlk olarak geri kalınmış falan değil, yine devletimiz çok güzel projelere imza atıyor Allah onlardan razı olsun.

    Ayrıca GNU/Linux bir millete değil bütün insanlığa aittir.

    KONUSU AÇILMIŞKEN LİNUX SİSTEMLERE VİRÜS BULAŞMAZ YALANINA DA BİR DEĞİNELİM:
    GNU/Linux Windows NT sistemlerle karşılaştırıldığında virüslerin daha zor yayıldığı bir ortam değildir. Hatta, bir GNU/Linux destekçisi olarak söylüyorum ki, Linux bazı açılardan Windows sistemlerden daha güvensizdir.

    İlk olarak Microsoft'un UAC ve PatchGuard teknolojilerinin çok kaliteli olduğunu düşünüyorum. Zamanında MS-DOS virüs yazarlarının favori platformu olduğundan dolayı Microsoft'un bu alanda güzel çözümler bulmasının önü açılmış. Exploitlere ve virüslere karşı savunmada derleyicilerde ve işletim sisteminde olan koruma mekanizmaları ilk olarak Windows NT sistemlere gelmiştir. Linux tarafında ise en ünlü olanlardan PaX gibi yamalar çekirdek geliştiricileri dışında geliştirilmiş sonradan bazıları çekirdeğe dahil edilmiştir. ASLR çok kez Linux sistemlerde atlatılmış fakat şu an yine düzeltmeler yapılmıştır. Bazı teknolojilerin -örneğin SafeSEH- hala Linux'da eşi yoktur. Açıkça söyleyeyim. Linux rootkit ve exploit için çok daha güzel bir ortamdır, Windows sistemler ise virüs geliştirmek için daha güzeldir. Bunun nedeni ise bana göre dinamik kütüphanelerin dinamik olarak (biraz değişik oldu) yüklenebilmesi ve PE dosya tipinde daha çok örnek olmasıdır.

    Ama kişi garip garip yazılımları bilgisayarında çalıştırırsa yapacak birşey yok. En azından Linux'da yüklenebilir modülleri yükleyemez ve bazı dağıtımlarda root hesabı kilitli geliyor. Bu da bir avantaj olabilir.





  • Zamanında 25milyon $ harcandı diye duymuştum. Padişahlardan birinin bişeyimiş pardusu yapanlar diye de duymuştum... Şimdik gelelim linux'a kürtçe klavyeye ilk destek veren... 2001de askerden dönünce linux yükleyim dedim otomatik internetten yer buldu ve dedi ki kurdish klavye.. ne oluyor lan dedim... microsoftta yoktu...

    2ncisi.. Gelişim paralı veya parasız olarak simetri yapılmış... yani mikrosofta düşmansan diğer tarafı seç yinede geliştir hesabı... Ayrıca microsoftta bedavadan kod alıyor.. gelişim hızlanıyor... giriş gelişme sonuç yada elma.. doğum büyüme çürüme... gelişim=?

    Şimdik gelelim millilik meselesine...
    1defa işlemci tasarlamadık... işletim sistemide tasarlamadık. Yani olayın ne fizik neden program tarafındayız. Türkçeleştirme.. emperyalizm gibi.. Biri bir şey üretiyor diğerleri dil giydiriyor kıyafete tamam... Bunların hiç birinin üretmekle bir ilgisi yok. Temelde yoksun ki bir defa.. Satıcı cehennemi burası...





  • Çok doğru bir hareket olmuş, sistemleri kuracaklar doğru bir şekilde eğitilirse sistemler güzel kurulur ve öğrenme zamanı kısalır. Windows'dan Pardus'a geçişte insanların sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum ki zaten o bilgisayar kamunun işini yapmak içindir ki belli programlarla yapılır. Programı ve ek gereklilikleri anlasalar ilk etapta yeterlidir. Düşük bütçeli bilgisayarlarda da ön yüklü gelme durumu falan olsa keşke; FreeDOS çok bulunmuyor o kulvarda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Zamanında 25milyon $ harcandı diye duymuştum. Padişahlardan birinin bişeyimiş pardusu yapanlar diye de duymuştum... Şimdik gelelim linux'a kürtçe klavyeye ilk destek veren... 2001de askerden dönünce linux yükleyim dedim otomatik internetten yer buldu ve dedi ki kurdish klavye.. ne oluyor lan dedim... microsoftta yoktu...

    2ncisi.. Gelişim paralı veya parasız olarak simetri yapılmış... yani mikrosofta düşmansan diğer tarafı seç yinede geliştir hesabı... Ayrıca microsoftta bedavadan kod alıyor.. gelişim hızlanıyor... giriş gelişme sonuç yada elma.. doğum büyüme çürüme... gelişim=?

    Şimdik gelelim millilik meselesine...
    1defa işlemci tasarlamadık... işletim sistemide tasarlamadık. Yani olayın ne fizik neden program tarafındayız. Türkçeleştirme.. emperyalizm gibi.. Biri bir şey üretiyor diğerleri dil giydiriyor kıyafete tamam... Bunların hiç birinin üretmekle bir ilgisi yok. Temelde yoksun ki bir defa.. Satıcı cehennemi burası...





  • Aşağıda yazdıklarım tamamen şahsi görüşümdür.

    Şuna ki Pardus sürümü benim için görsellik açısından tam bir rezalet. Xfce masaüstü ortamı ile de bir sürüm çıktı. Ama onu da yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar. Yahu insanda biraz estetik anlayışı olur. Bu nasıl bir bakış açısıdır ? Hele o dosya ve klasör ikonları ?! Bu nedir abiler ?! Niye hala çekirdek sürümü 3'te ? MS Office ikonu da nedir Allah aşkına ?
    KDE 'yi de bırakın artık. Xfce konusunda Linux Mint Xfce sürümüne bakın bir de sizin yaptığınıza bakın. Cinnamon sürümüne de bakın lütfen.
    Mesela ben klasör ve program ikonlarında Elementary OS 'u çok beğenirim. Sade ve klas bir görüntüsü vardır. Buradan bunu size tüyo olarak söylüyorum. Buradan kopya çekilebilir. Pardus Logosunu da yetenekli bir grafikere yeniden çizdirin.
    Firefox varsayılan olarak gelsin.
    Tüm Kamu Kurumlarının kullandığı Web tabanlı (silverlight ile yazılmış web uygulamaları var) ve masaüstü yazılımların Linux sürümünün de bulunmasını sağlayın veya zorunlu hale getirtin.
    Kamu Kurumlarını bir dolaşın. Ne gibi sıkıntılar yaşanıyor, ne gibi yazılımlara ihtiyaç var ?
    Son olarak ve bence en önemlisi Kamu Kurumlarındaki Bilişimci arkadaşlara Linux ve Linux Server konusunda eğitim verin. Yalnız bu eğitimler gelin Ankara 'ya hallederiz ile olmaz. Belli bölgelerde eğitimler düzenleyin.
    Son olarak yazının başında da belirttiğim gibi güvenlik ile beraber GÖRSELLİK ön planda olmalı. Göze hitap eden gönüllere de hitap eder.
    Kolay gelsin.





  • iyide zaten pardusu bunlar rafa kaldırmamışmıydı
  • böyle bir karar alınmasına seviniyorum, diğer taraftan, bu kadar geç kalınmasına üzülüyorum ve bu kararların havada kalmayıp, ertelenmeyip bir an evvel uygulanmasını ümit ediyorum.

    Lakin gerekli yerlerde, gerekli bilgisayar, bilgi güvenliği eğitimleri verilmediği, denetleme olmadığı sürece ve kendi işlemcimizi geliştirmediğimiz sürece güvenlik sorunlarımız, endişelerimiz her zaman yüksek olacak. sadece linux kullanmakla güvende olunmuyor. Mesut Bey'in geçen yıl programlarında belirttiği gibi ARM lisansı alınarak ülkemizin ileri gelen üniversite ve Aselsan, TAİ, Havelsan gibi kuruluşların oluşturduğu bir konsorsiyumla kendi yerli işlemcimizi de dizayn etmeliyiz. Rusyanın yaptığı gibi.

  • PARDUS CANDIR!

    Anadolu kaplanı!

    Bu uygulama ile pardus yazılımsal olarak da geliştirilme fırsatı bulacak
  • pardus bitmemiş miydi yav?



    ubuntu akar. pardusa saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bcan402 -- 6 Ocak 2017; 0:59:40 >
  • Klavye konusunda eleştiriler haklı olabilir ama Pardus konusunda destekliyorum. Windows'u mümkün mertebe kamu kurumlarındaki bilgisayarlardan ülke güvenliği açısından kaldırmak gerek. Gerekirse personelin alışması için kurslar vermek gerek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Symbianist

    Klavye konusunda eleştiriler haklı olabilir ama Pardus konusunda destekliyorum. Windows'u mümkün mertebe kamu kurumlarındaki bilgisayarlardan ülke güvenliği açısından kaldırmak gerek. Gerekirse personelin alışması için kurslar vermek gerek.

    Veriyorlar hocam zaten

    https://m.facebook.com/...sKurumsal/?locale2=tr_TR
  • Rusyaya özendik herhalde :)

  • Çok geç kalınmıştı ama Zararın neresinden dönersen kardır. Hadi bakalım...

  • Bilmediğimden soruyorum, açık kaynak kodlu olmasıyla güvenli olmasının ilgisi nedir?

  • 1-2 sene önce projenin ödeneğini kesip şimdi kamuda kullanmaya çalışmak açıkçası beni korkuttu. Durdu, dondu, çakıldı sözlerini çok duymadan kullanabiliriz umarım vatandaş olarak.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pataron

    1-2 sene önce projenin ödeneğini kesip şimdi kamuda kullanmaya çalışmak açıkçası beni korkuttu. Durdu, dondu, çakıldı sözlerini çok duymadan kullanabiliriz umarım vatandaş olarak.

    Hocam o pardus zaten iptal edildi. Şimdiki pardus debian tabanı üzerine kuruldu.
  • Hastanelerde işe yaramaz bütün bilgisayara bağlı tıbbi cihazlar windows destekli hiç bir firma pardus için yazılım yapmaz kanımca.
  • Geç bile kalındı.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.