Şimdi Ara

PARDUS kamu kuruluşlarında zorunlu hale geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
297
Cevap
2
Favori
12.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • PARDUS kamu kuruluşlarında zorunlu hale geliyor
    Yakın zamanda alınan bir karar ile kamu kuruluşlarında "Q" klavyelerin yerine "F" klavyenin zorunlu hale getirileceğini buradaki haberimizde sizlere aktarmıştık. Türkçe’ye daha uygun olduğu ve kolay yazım imkanı sağladığı gerekçesiyle alınan bu karar bazı kullanıcılardan tepki çekti.
     
    Zira yıllardır "Q" klavyeye aşina olan personelin -ilerleyen yaşları da göz önüne alındığında- "F" klavyeye alışamayacakları ve işlerin daha yavaş yapılacağı dile getirildi. Bu konudaki tartışmalar devam ederken benzer bir düzenleme haberi işletim sistemleri cephesinden geldi. Edinilen bilgilere göre TÜBİTAK’a bağlı ULAKBİM tarafından geliştirilen PARDUS, gerçekleştirilecek güncellemeler ve geliştirmelerin ardından kamu kuruluşlarında zorunlu hale gelecek.
     

    PARDUS ile güvenlik endişelerinin giderilmesi hedefleniyor 

     
    2017 yılında kademeleri olarak başlatılması düşünülen proje ile em yerli yazılımın önünün açılması hem de güvenlik endişelerinin büyük oranda giderilmesi hedefleniyor. Öncelikle HAVELSAN’da kullanılması planlanan PARDUS’un savunma ve havacılık alanlarında da etkin rol üstleneceği ifade ediliyor.
     
    Açık kaynaklı olduğu için virüslere karşı da korumalı olduğu belirtilen yerli işletim sistemi günümüzde bazı hastane ve kurumlarda aktif olarak kullanılıyor. Hatırlayacağınız gibi kısa süre önce Eyüp Belediyesi de PARDUS’a geçtiğini duyurmuştu.
     







  • windows için ABD ye lisans ücreti ödemek çok hatalıydı,ama bu iş için geç kalındı bence çünkü alınan bilgisayarlar zaten alındı bir sürü lisans ücreti ödendi. ama ilerde alınacak bilgisalarlar için windows lisans ücreti ödemek adına iyi bir gelişme. Yani bunu ihale mevzuatına eklersiniz yeni alınacak bilgisayar olursa o zaman pardus yazılımı olan bilgisayar alınır.
    ama windows işleetim sistemi siber saldırılara açık veriyorsa elbette tüm kamu bilgisayarları Pardüs e geçmeli.
    Bu işi HAVELSAN üstlendikten sonra PARDUS cephesinde çok daha hızlı gelişmeler göreceğiz. TÜBİTAK adı olan ama pratikten çok teorikte etkili bir kurum. HAVELSA ise yazılım konusunda çok sağlam altyapısı olani, dünya'da da önemli kurumlara yazılım hizmeti veren bir kurumumuz. kullanım oranı arttıkça, geri bildirimler artacak, yazılımın gelişimi de buna bağlı artacaktır.
    Sadece o değil mimari farklılıklar da linuxu çok daha güvenli bir işletim sistemi yapıyor.

    Linuxta her kullanıcının kendi Ev dizini vardır. Bir kullanıcı diğer bir kullanıcının ev dizinine ancak onun izin verdiği ölçüde erişebilir. İster sadece okunabilir yapar, ister sadece yazılabilir yapar, ister hepsini engeller ya da izin verir. Bu işlem herbir klasör ve herbir dosya için ayrı ayrı belirlenebilir. Kullanıcılar belli gruplara atanarak grup izinleri belirlenebilir.

    Standart kullanıcıların yanında bir de root dizinine yazma izni olan yönetici yetkisi vardır. Tabi bir de yönetici parolası var. Bütün programlar root dizinine kurulduğu için program kurulumlarını sadece yönetici yapabilir. Bir programın root dizinine yazabilmesi için mutlaka su (super user) yetkisi ile çalıştırılması gerekir. Bu yüzden diğer kullanıcılar çok tehlikeli bir virüs dahi çalıştıracak olsa, olabilecek en kötü şey kendi ev dizininin silinmesi olur. Hiçbir şey kuramaz, kaldıramaz, modifiye edemez, sistem ayarlarına dokunamaz.

    Programlar yönetici şifresiyle çalıştırılmadığı için program ayarları herkesin kendi ev dizininde tutulur. Bu yüzden mesela bir kullanıcı firefox eklentisi kurduysa o eklenti diğer kullanıcıda görünmez.

    Gelelim açık kaynak olayına. Açık kaynaklı uygulamalar herhangi bir tehlikeli özellik barındıramazlar çünkü kodları herkes tarafından okunabilir. Tehlikeliyse gizli olması gerekir çünkü.

    Güvenliği sağlayan diğer bir etken programların sadece linux dağıtımının kendi depolarından indirilip kuruluyor oluşu. Çoğu linux dağıtımı kendi deposuna ancak açık kaynaklı ve test edilmiş programları koyar. Tehlikeli özellik barınrıdan, reklam içeren, aşırı yetki isteyen programlar depoya giremez. Dışarıdan indirdiğin bir programı (genelde Java tabanlı olurlar) yönetici yetkin yoksa sadece ev dizininde çalıştırabilirsin. Program dışarıya müdahale edemez.

    Aklıma geldiği ölçüde yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.
    kara cahil winzort botu Linux nasıl işler virüs yazacak kişi nelere göre yazacak bilsen bunu kimsenin uğraşmıyacağını bilirdin... debian tabanlı yaptılar çünkü o personel Pardus ekibi kadar bilgili değil... eski ekiple kıyaslarsan yeni ekip boş sayılır... bugüne kadar Linux için yazılmış virüs var mı gören yok...
  • Çoook geç kalındı.
  • Sanki kodlar Türk Malı...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Memurlarımız daha Windows tabanlı işletim sistemini yeni yeni kavrıyordu, ctrl+alt+delete bilmeyenler falan var, azcık durun şunu keşfetsinler bari. Şimdi sil baştan alacağız 30 yılı. =)
  • Kamu çalışanları hızlarına hız katacak

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardus da sonuçta linux değil mi? Linux de yabancı?

  • windows için ABD ye lisans ücreti ödemek çok hatalıydı,ama bu iş için geç kalındı bence çünkü alınan bilgisayarlar zaten alındı bir sürü lisans ücreti ödendi. ama ilerde alınacak bilgisalarlar için windows lisans ücreti ödemek adına iyi bir gelişme. Yani bunu ihale mevzuatına eklersiniz yeni alınacak bilgisayar olursa o zaman pardus yazılımı olan bilgisayar alınır.
    ama windows işleetim sistemi siber saldırılara açık veriyorsa elbette tüm kamu bilgisayarları Pardüs e geçmeli.

  • Fath Projesinde her akıllı tahtaya pardus kuruldu, kaç kişi kullandı? Kaç kişi pardusun ne olduğunu merak edip en azından baktı?
  • Bedava olsun, güvenli olsun, iyi adım.

    Her türlü microsoft'a para kazandırmaktan iyidir

    Uçuk bütçe harcanıyor buradan kısmak en azından işe yarar.
  • Pardus kullanamayan memurlar işten atılsın.
  • Yabancilar yapmis Debian Linux vs... Kaynak kodlari da acik yayinlanmis . Hazira konmak yerli yazilim ve ovunmekse ?

    Zorunluluk getirilmeden once egitimini vereceksin devlet kurumlarindaki memurlara .

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozbey08

    windows için ABD ye lisans ücreti ödemek çok hatalıydı,ama bu iş için geç kalındı bence çünkü alınan bilgisayarlar zaten alındı bir sürü lisans ücreti ödendi. ama ilerde alınacak bilgisalarlar için windows lisans ücreti ödemek adına iyi bir gelişme. Yani bunu ihale mevzuatına eklersiniz yeni alınacak bilgisayar olursa o zaman pardus yazılımı olan bilgisayar alınır.
    ama windows işleetim sistemi siber saldırılara açık veriyorsa elbette tüm kamu bilgisayarları Pardüs e geçmeli.

    Parasından daha önemli olan şey bence backdoor yani arka kapılar. Geç alınmış bir karar ama zararın neresinden dönersen dön kârdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaç sene önce alınan ama uygulanmayan karar Askere alma dairesi 2007 de geçmişti pardusa 10 sene olmuş o zamandan bu zamana bu iş sürseydi süreç çoktan biterdi.Devlet dairelerinin % 99 unda iş için özel bir yazılım kullanılır onun dışında word excell internet kullanılır o yüzden çok hızlı bir şekilde geçilebilir.Bu geçiş sırasında devlet kendi uygulama havuzunu da oluşturup yabancı uygulamalara alternatifler çıkarabilir.F klavyeden çok daha önemli bir iş bence rusya ,çin çoktan vazgeçti devlet işlerinde windowstan bizde hem güvenlik hemde dışa bağımlılığı kırma açısından bir an önce vazgeçmeliyiz.

  • Güvenlik tedbirinden önce bence bize daha çok etki edecek olması lisans ödenmeyecek olması. Zaten devlet kurumlarında AAA oyunlar oynanmayacak. Solitare var, office var,internet var,ücretsiz. Ayrıca bilmem kaçıncı pardus sürümünü de şu andaki donanımlar destekletecek :)) Eski bilgisayarlarınızı linux dağıtımlarıyla [Bu dağıtımlar içinde "Remix OS" adında bir android sistemi de var] canlandırabilir,internet ve döküman işlerinizi halledebilir veya okul çağındaki bir çocuğa hediye edip mutlu edebilirsiniz..
    edit: f klavyeye zorunlu geçişin gereksiz bir masraf katacağını düşünüyorum sonuçta kamudaki kimse hızlı yazma olimpiyatlarına hazırlanmıyor ve q klavye hem piyasada yığınla bulunan,alternatifi bol,ucuz bir platform iken böyle yapılmasını sanki bazı f klavye üretici/ithalatçılarına????? mı acaba diye düşünmeden geçemiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ERIKCI -- 5 Ocak 2017; 21:36:10 >
  • Yerli antivirüs programına çıkmalı,kamu kurumları antivirüs programları için de bir sürü para ödeniyor yabancı devletlere.
    bir yerli antivirüs programı yapılıp ttnet aracılığıyla rahatlıkla dağıtımı sağlanabilir.

  • bu zamana kadar yapılmaması hataydı zaten
  • Pardus da kagit oyunu veya okey var mi memurlarin isi kolay olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: stalker(1979)

    Pardus da sonuçta linux değil mi? Linux de yabancı?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: K E N

    Memurlarımız daha Windows tabanlı işletim sistemini yeni yeni kavrıyordu, ctrl+alt+delete bilmeyenler falan var, azcık durun şunu keşfetsinler bari. Şimdi sil baştan alacağız 30 yılı. =)

    Gerçekten o kadar etkiler mi ya?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardus acik kaynak degil mi ?

    Acik kaynakli yazilim uzerine butun devlet kurumlarini yerlestirmek ne kadar mantikli ?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.