Şimdi Ara

parazit aşısı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
13.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

biz dün kedimize ilk aşıyı yaptırdık. klinikte dediler ki "bu karma aşı, bi de bunun ikinci dozu var. sonra bi de kuduz aşısı yapılacak. başka bi şey yok." parazit aşısını sordum "bu karma aşı zaten, içinde bissürü bi şey var, ona gerek yok" falan dedi. burda da kedilerle ilgilenen başka veteriner hekim yokmuş. bu parazit aşısı gerçekten lazım değil mi? karma aşının içeriğine baktığımda sanki parazit dahil değilmiş gibi anladım ama...

• Kedilere uygulanan ilk aşılar iç-dış parazit aşılarıdır, sonrasında diğer aşılara başlanır. Yavru kedilere aşılar arayla iki doz olarak uygulanır. Paraziti olan kedide, diğer aşılar tam etki göstermez.

İyi bir veteriner araştırıp, bir an önce veterinerinizi değiştirmenizi tavsiye ederim. Aşı gibi basit bir işlemi doğru yapamıyorsa, ciddi hastalıklarda ki durumu siz düşünün.
  • hocam ya, sizin başınızı çok ağrıttım zaten diye özelden yazmayıp konu açmıştım ama soru yine size kısmetmiş :)

yapılan aşının karnedeki etiketinde biofel PHC yazıyo. "kedilerin panleucopenia, calicivirus ve herpervirus enfeksiyonlarına karşı inaktif aşı" diyo. e şimdi parazit aşısından önce bu yapılmış oldu. bu da sorun olur mu? hocam çok cahil cahil konuşuyosam heyecanıma verin aslında klinikte gençlik aşısı demişlerdi, ben burda karma yazdım ama şaşırmıştım. düşünün internette, ikisinin aynı olduğunu bulana kadar bile göbeğim çatlamıştı

aslında gayet büyük ama yine de ilçe diye böyle oldu herhalde. bissürü veteriner var. aradım biçoğunu, hiçbiri kedi aşısı yapmıyomuş. aradıklarımdan biri demişti, "şu veteriner bi ara getirtmişti kedi aşısı onu arayın" diye. kimbilir ne zaman getirtmişlerdi bunu da. bana öyle geliyo ki ellerinde parazit aşısı yoktu. çünkü ben ısrarla söyledim hatta, parazit yapılıyomuş diye.. burda bulamam yani, tek seçeneğim de o veterinerdi çünkü. eğer satın alınabiliyosa şehir dışından getirtelim o zaman. olur mu öyle bi şey?

• Rica ederim, forumun evciller bölümü çok rağbet görmüyor maalesef. şu cinsi mi alayım bu cinsi mi, hangi cins f/p olarak daha iyidir(!) haricinde.

Başka şehir de tanıdığınız varsa getirtebilirsiniz, onun harici biraz zor. Nette ilaç satışı mümkün değil, bir veterineri arayıp, ücreti havale edeyim, ilacı kargoyla yollayın deseniz, çoğunluğu kabul etmez. Bazı pet shoplar satıyor ama hem güvenilir değil, hem ilçenizde ki veteriner de yoksa pet shopta hiç yoktur sanırım :)

İç parazit uygulaması hap veya iğne şeklinde oluyor. Hap şeklini kendiniz de uygulaya bilirsiniz. Youtube'da direkt hap yutturma videoları var, çok zor değil. Veya hapı 2- parçaya bölüp, yaş mama veya et parçalarının içine sokup yedirebilirsiniz. Hapı çok ezip toz haline getirmeyin, kokusunu alıp yemeye bilir. En azından benim kedilerim o şekilde yemiyor. Uyanık keratalar :D

Dış parazit uygulaması, tek kullanımlık damla şeklinde. Ensede ki tüyleri iyice aralayıp, direk ense derisine sürüp, emdiriyorsunuz. Tüylerine bulaşmayacak ve bir kaç gün başından sırtına doğru sevmemeniz lazım. Tüylere bulaşmış ilacın yalaya bileceği bölgelere taşınmaması için. Dış parazit ilacı doğrudan zehir, bit, pire gelmesini önlemiyor. Gelen bit, pire deriyi ısırınca zehirlenip ölüyor.

Şehir merkezi yakınsa, orada iyi bir veteriner araştırıp gitmeniz daha sağlıklı olur alında. Tabii imkanınız müsaitse.

Bir de iç parazit uygulaması 20-25 TL, dış parazit 30-35 TL şehre göre değişir tabii. Bazı veterinerler, sadece ilacı size verip, evde kendiniz uygulasanız dahi aynı ücreti alıyor. Bazıları sadece ilacı verdiğin de, sadece ilaç ücreti alıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahtant -- 16 Haziran 2014; 14:08:29 >

• f/p f/p f/p ne ki diyodum, taaa frekans/periyota kadar bile gitmiştim ama fiyat/performans da aklımdan geçmişti :) jargonu kapıyorum sanırım :)

hocam bakmayın 150bin'e yakın nüfusumuz ama demek ki lazım olmuyor hiç. arz-talep. il de 2,5 saat bize. kpssye girmek için giderim ancak, ona da var daha. siz bana hangi uygulama şeklinin daha iyi olduğunu söylerseniz ona göre isteyip getirteyim. iğne olursa burda bi veterinere yaptırtabilirim.

edit: etiket :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C2C0CCADF -- 17 Haziran 2014; 11:12:34 >
  • f/p bilinmeden donanım haberli olunmaz :))

karma, kuduz yeterince iğne olacak zaten, isterseniz hap olarak tercih edin, hem kendiniz de uygulaya bilirsiniz. İç parazit 2 doz( aynı anda değil) , dış parazit tek doz olacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • artık kademe atladım sayıyorum o zaman kendimi :)

tamam hocam, dediğiniz gibi getirticem inşallah. çok teşekkür ediyoruz. gıdık ellerinizden öper ben de sizin canların gözlerinden öper selam ederim
  • Saoğulun, teşekkürler.

Bizim de Karagöz, Lokum, Dudu ve Üzüm pati sallıyor :D
  • Merhabalar,

Arkadaşımız yeteri kadar anlatmış aslında. Belki ekleyeceğim bir şeyler vardır:

1. Kedi size geldiğinde, genelde 1-2 hafta sonra iç-dış parazit uygularlar.

İç parazit sarı bir hapın ağızdan (aslında boğaza) bırakılması şeklinde yutturuluyor. Ankara'da 35 TL istiyor veterinerler. Arkadaşın iğne dediğini bilmiyorum, zamanında 2 yavru köpeğe parazit için bir serum uygulandı diye hatırlıyorum, sırtlarında kocaman şişlikler oluşmuştu. Tabi akşamdan yapılınca sabaha kadar o şişlikler geçiyor. (bu başka bir serum da olabilir)
    Dış parazit ise arkadaşımızın anlattığı gibi bir damla veya jel şeklinde, ense köküne (kedinin dönüp yalanamayacağı bölgeye) damlatılıyor. Eğer birden fazla kediniz varsa hepsinin ayrılması lazım zira birbirlerini yalayabiliyorlar.

Parazitlerle ilgili çok önemli konu:
    İç parazit zaten KESİNLİKLE yaptırılmalı. Kedi bu, evde kalkar sinek yakalar onu yer, o bile hastalık bulaştırabilir. Şans işi.
    Dış parazit de "kedi dışarı çıkmıyorsa gerek yok" diyenler olduğu gibi "bu sadece kedi için değil, tüy yutulmasındaki "kist" denen olayın önlenmesi için insanlar açısından da gerekli" diyen veterinerler de var. Bu konuda kararsızım. İşin komiği bu aşıdan para alacak veteriner "gerek yok" dedi, aşıyı bedava yapan veteriner "gerekli" dedi :) ikisi de kendi işini mi baltalıyor nedir...

2. Karma, kuduz, lösemi gibi aşılar en az 3 hafta ara ile uygulanıyor. Hatırladığım kadarıyla bir tanesi tek, diğerleri ikişer kere uygulanıyor.

Bazı veterinerler a - b- c - a - b - c şeklinde götürüyor ve 6-7 hafta gibi bir sürede bitiriyor, bazıları a - 3 hafta - a - 3 hafta - b - 3 hafta... şeklinde 15 haftaya yakın bir sürede bitiriyor. Bu, kedinin sağlık durumuna ve gelişimine göre değişiklik gösteriyor genelde.

3. Bu aşılar bittikten sonra yıllık tekrarlanan aşılar var. Bir de parazit aşıları gibi 3 ayda bir tekrarlanan aşılar var.

Mama olarak da, kediniz henüz küçük olduğu için bitirebileceğini düşündüğüm Royal Canin veya Proplan 10 KG mama tavsiye derim. Bir miktarını kaba ayırıp kalanını poşetinde havasız şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bittikçe 10 KG'lik poşetten ilave alırsınız. Bu şekilde kilosu 18-20 TL'ye gelen mama, kiloluk halinde 35-40 TL'ye geliyor.

Ben N11'de indirim çekiyle 175-180 TL'ye mal etmiştim.

Gençlik aşısı tabirini ilk defa duymuştum ama bu yavrucakların "gençlik hastalığı" denilen "FIP"e yakalanma ihtimalleri var. Küçükken çok iyi bakın, bildiğimiz bir grip tarzı hastalık bile bu hastalığa çevirebiliyor. Genelde iştahsızlık, moral bozukluğu, ağız kokusu, karın bölgesinde su birikmesi gibi belirtileri oluyor ama "kesin" bir teşhisi yok. Genelde de teşhis konduğunda hastalığın son evresinde oluyorlar. FIP'ten de kurtulma ihtimali çok düşük.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• İç parazit aşısı yok iğnesi var. Yutuyorsa tablet yutturmanız daha iyi olur. Karma aşıyla alakası yok saçmalamışlar.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • @mahtant: ne güzelmiş adları da :)

@mrmussy: çok teşekkürler önerileriniz için.. dikkat etmeye çalışıcam inşallah. valla 2 ay kadar oldu ve iç parazit falan yapılmadı daha. sürekli öpüp kokluyorum, ölürsem en iyi ben ölürüm herhalde :) umarım kimseye bi şey olmadan halledebiliriz :) gönderebilecek birini bulamadım ama bakalım...

@barisdragon: denemedik daha ama yutar inşallah. çok ilgili olmadıklarından sanırım işte..

edit: etiketlemeyi hiç öğrenemiycem sanırım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C2C0CCADF -- 21 Haziran 2014; 13:56:53 >
  • yetişkin kediye iç parazit hapını yutturmada sorun yaşıyorum
  • Toz haline getirip ıslak mamanın az bir miktarına karıştırarak verebilirsiniz.Hapta sorun yaşıyorsanız iğne yaptırın veterinere.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Teufel

Toz haline getirip ıslak mamanın az bir miktarına karıştırarak verebilirsiniz.Hapta sorun yaşıyorsanız iğne yaptırın veterinere.

toz halindeydi hap, en sevdiği yaş mamanın arasına koydum ,ilk etapta yemeye basladı sonra kokuyu alınca bıraktı bidahada yemedi ,
  • Tek şansınız iğne kalıyor hocam o zaman.Tablet olsa en azından yutturmaya çalışırdınız ama toz şeklinde olanı hiç duymadım.
  • bende ilk defa kullandım arkadaş vet ondan aldım toz olarak daha rahat verebileceğimi düşündüm ,gripin gibi jelatinin içinde toz şeklinde ,en sevdiği başka yiyeceği ile birlikte deniycem ondada başarılı olmazssam iğne kalıyor geriye
  • quote:

Orijinalden alıntı: oscartekin

bende ilk defa kullandım arkadaş vet ondan aldım toz olarak daha rahat verebileceğimi düşündüm ,gripin gibi jelatinin içinde toz şeklinde ,en sevdiği başka yiyeceği ile birlikte deniycem ondada başarılı olmazssam iğne kalıyor geriye

Bence suya karıştırıp şırıngayla ağzına vermeyi de deneyebilirsiniz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediginiz mantikli bidahakine oyle deniyecegim tekseferde halledeblirim o zaman, simdilik parca parca malt macun ile karistirip verdim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.