Şimdi Ara

Panasonic Lx3/ben Nerde Yanlış Yapıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bir süre önce pana Lx3 aldım.gerek burdaki gerekse başka forumlarda tavsiye edilen en iyi kompakt olarak gösteriliyordu.ama özellikle iç mekan çekimler beni hiç tatmin etmedi.

aşağıda birkaç örnek verdim,makinede mi yoksa bende mi bir sorun var anlamıyorum,cep telefonu bile daha iyi çekiyor

http://img87.imageshack.us/img87/6856/p1000532u.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/5613/p1000528x.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gümüş_süvari -- 19 Ekim 2010; 11:48:49 >

• öncelikle çocuk için maşallah!
    kapalı mekan ışığın yetersiz olduğu yerde bir'de flaş kapalı olunca sonuç bu olacağı kaçınılmaz.
    lx3 kendi ayarında flaş kapalı ıso'yu niye 200'den yukarı çıkmamış ?güneytan sormak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netün -- 19 Ekim 2010; 12:02:35 >
  • Fotograflarda bir anormallik yok gayet normal sonuc.

Fotograf dedigimiz sey ısıktır. Isıgı iyi tanımak ve fotografcılık temel bilgilerine hakim olmak lazım.
    Simdi bu ortamda malum ısık az pozometreye bakıp cok net anlarsınız.
    Bu ortamda flash gerekir siz kapatırsanız makinada az ısıkta once diyaframı max acar yetmez ise iso yu yukseltir yine yetmedi enstanteneyi uzatır. Haliyle boyle sonuc cıkar. Heleki tepe ısık en kacınılması gereken ısıktır. Bir iki tepe ampullede ideal ısık saglanamaz. Elinizdeki d-slr bile olsa once ideal ısıgı saglamanız lazım. Pro kesim kapalı ortamlarda calısırken bir suru ısık kaynakları yanısıtıcılar paraflashlar vs kullanırlar.
    Cocuk direkt bakmadıgı surece flash kullanabilirsiniz. Flash onune aydınger gibi malzemeler koyarak ısıgı yumusatır sert golgeleri onler eksik ısıgı tamamlayabilirsiniz. Yada varsa seyyar ek ısık kaynagı ile bunu telafi edebilirsiniz.

Ceple elinizdeki makinayı hic kıyaslamayın bile. Cep telde ufacık sensor ve dandik bir optik bulunur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Ekim 2010; 12:51:08 >

• Benden de maşallah. Tam yanakları sıkılacak kıvama gelmiş
    Tahminen P modunda çekip ISO'yu sabitlemişsiniz. bu durumda alet pozlamayı doğru yapmak için f değerini 2'ye, enstantaneyi 1/6-1/10 arasında ayarlamış. Pozlamayı doğru tutturmuş ama eliniz titremiş, ayrıca çocuk kafasını çevirince fotoğraf bulanık çıkmış. Tavsiyem, ISO'yu 800 veya 1600'e alın, öyle deneyin. Flaş kullanmak çocuğu rahatsız edebilir. Bir de LX-3'ün varsayılan ayarlarında renk doygunluğu biraz az, 1 veya 2 kademe arttırmayı deneyin.
    Ek olarak, kompakt makineler ne kadar iyi olursa olsun DSLRlar kadar detay yakalayamazlar.
  • İso yukseltmek Sn ozturert in dedigi gibi 1, 2 stop kazandırır, titremelerin onune gecebilir. Ama noise artar, renkler ve keskinlik kalitesi duser.
    Kucuk sensorlerde 400 , 800 pek ic acıcı olmayacaktır. Ornek fotolarda buyuk boyutta noise etkileri gorulmekte.

Ayrıca bu tur yakın kadrajlarda en genis acıda cekmemeye calısın Barrel distortion etkisi olumsuzdur.
    Diyaframı max acmakta goruntu kalitesini olumsuz etkileyen faktorlerden biridir.
  • Söyledikleriniz çok doğru, peki arkadaşın ne yapması gerekli elindeki lx-3 ile? Belki bir Panasonic flaş alıp flaşı duvardan sektirebilir, aklıma başka birşey gelmiyor.
    Geniş açı ile tombişlik etkisi artıyor, bana güzel göründü
  • Fotoğraflar ISO 400 ile çekilse sanki daha iyi olacak, beyaz ayarı yanlış yapılmış gibi , ortamdaki ışık cidden çok yetersiz, hatta flaşsız çekim yapacak DSLR makineleri bile zorlayacak seviyede. Zayıf bir florasan ışığı altında çekildiği için hareketli nesneleri yakalamak çok zor olur ve gürültü kaçınılmaz olur.

Tavsiye; çekim yaparken ortama ilave ışık kaynağı/kaynakları ilave edin, örneğin seyyar lamba aparatı ile yerden aydınlatmalı 2 adet 100 watt lık ampülü açtınızmı cillop gibi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bir diğer ayrıntı cihazı sabitleyip çekmeniz kaliteyi daha da arttırır.

Düşük ışık çekimlerinde RAW formatlı çekim yaparsanız daha fazla kalite elde edersiniz.

Son olarak bu ışık şartlarında benim diyen kompakt bu kalitenin üzerine çıkamaz

Örnek fotoğraflara devam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yapılacaklar az cok belli aslında, yukardada belirttim.
    Biraz bilgi ve emek ile olay cozulur.

Fotografcılık bas cek ile olan bir sey degil malesef. Oncelikle kullanılan makina tam kontrol edilebilmeli, sonrası kullanıcıya kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Ekim 2010; 14:06:50 >
  • Kişisel görüşüm basit bir renklerle oynamakla sorun çözülüyor. Aslında makina olabileceğinin en iyisini yapmış ancak fotograf gün ışığı (DAY LIGHT) flöresans ışık altında çekildiği için ve makina doğru beyaz ayarını tam yapamadığı görülüyor. Bunu dışında makinanın performansına da açıkçası hayran kaldım Buyrun o fotograf burada: Bu arada tombişe de selam, analı babalı büyüsün.

• Sn bipekkan

Evet bu sekilde sonradan mudahalelerle duzeltme olabilir ama en basta makinada ne kadar dogru pozlanırsa duzeltmelerde o oranda daha cok basarıya ulasır.

Bende bu sekilde duzeltme yaptım. Sonucta hem hatalı, hemde jpg foto olduguda islem cok faydalı olmuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: tcebeci
    Tavsiye; çekim yaparken ortama ilave ışık kaynağı/kaynakları ilave edin, örneğin seyyar lamba aparatı ile yerden aydınlatmalı 2 adet 100 watt lık ampülü açtınızmı cillop gibi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Sonradan aklıma geldi, yerden aydınlatmalı 100 Watt ampülden kastım klasik akkor ampülleri kastediyorum, hatta bunların boyutları normal ampülden daha büyük oluyor.
    Eskiden düğün yerlerine ip ile bağlayıp takarlardı
  • @ikarahal,
    Baştan sona haklısınız. Elbette doğru pozlama. Ben daha çok makinanın çok kötü koşullarda verdiği performansa hayran kaldım. Örneğin benim A620 aynı şartlarda ne yaparsam yapayım bu makinada olduğu gibi doğru renklere ulaşamıyorum.
    quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Sn bipekkan

Evet bu sekilde sonradan mudahalelerle duzeltme olabilir ama en basta makinada ne kadar dogru pozlanırsa duzeltmelerde o oranda daha cok basarıya ulasır.

Bende bu sekilde duzeltme yaptım. Sonucta hem hatalı, hemde jpg foto olduguda islem cok faydalı olmuyor.
    .................

• Kaliteli makinalarda objektif, sensor ve algoritma daha basarılı oluyor biliyorsunuz.

Renklerde ozellikle beyaz ayarı cok etkili. Her makinada beyaz ayarı farklı calısıyor.
    Kullanılan makinada otomatik beyaz ayarının hangi kelvin degerlerinde dogru calıstıgına bakmak lazım.
    Mesela K10D modelinde gun ısıgında genelde yesile kacar. Sarı ısıktada otomatik iyi calısmıyor cunku genislik degeri yanılmıyorsam 4000 kelvinden baslıyor. 2600 kelvinlerde awb ise yaramıyor.
    En guzeli raw calısmak tabi ama raw imkanı yoksa beyazı kalibre ederek kullanmak. Hazır modlar bir yere kadar, otomatikte cogu zaman yanlıs beyaz veriyor. Dogru beyaz ayarına ulasınca renklerde ona gore duzgun cıkıyor.
    Gerci siz konuya hakimsiniz ama birilerine faydası olabilir dusuncesiyle yazdım.

Beyaz ayarını kalibre ettiginizde yine dogru renklere ulasamıyormusunuz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Ekim 2010; 16:35:15 >
  • öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkürler,bu arada oğlumun adı Atilla,şu anda 4 aylık.LX3'ü sırf onun için aldım diyebilirim.gündüzleri çalıştığım için ancak akşamları çekim yapabiliyorum.bu yüzden ev ortamında en iyi sonuca ulaşmaya çabalıyorum.ayarları gerektiği gibi yapamam korkusuyla P modunda çekiyorum. daha önce farklı ayarlarda flaşlı çok güzel çekimler yaptım.ama çocuğun gözü etkilenmesin diye şimdi flaşsız çekiyorum.ama sizinde dediğiniz gibi ışık kaynağının yetersiz olması yukardaki sonuca sebep oldu.

bu makinayla çektiğim birkaç resim daha:
    not (resimleri imageshacktan forumda direk görünecek şekilde koyamıyorum,normalde ''forum code''satırından görünmesi lazım)

http://img88.imageshack.us/img88/9751/p1000024i.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/3752/p1000207k.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/4372/p1000084si.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/148/p1000066ir.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/7612/p1000488p.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/5444/p1000369e.jpg

http://img251.imageshack.us/img251/8572/p1000370t.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/769/p1000377.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/7237/p1000382h.jpg

bu yaptığım ilk HDR.tripod olmadığı için elim titredi,o yüzden bazı yerler bulanık oldu.
    http://img828.imageshack.us/img828/555/p10004899091929394tif.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gümüş_süvari -- 19 Ekim 2010; 18:40:08 >

• P modu yarı otomatiktir. Enstantene ve diyafram dısında bir cok ayarı yapma imkanı verir.
    Bence bu konuda fotografcılıga cok hakim degilseniz hazır modlar en guzeli. Cekime gore makina en ideal ayarları yapar. Otomatik moddan cok daha dogru sonuca goturecektir.
    Bu tur gece yada az ısıklı ortamlarda kullanım icin cmos sensorlu kompaktlarda dusunulebilir.
    ccd ye gore daha yuksek isolarda calısma imkanı verecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Ekim 2010; 17:19:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

P modu yarı otomatiktir. Enstantene ve diyafram dısında bir cok ayarı yapma imkanı verir.
    Bence bu konuda fotografcılıga cok hakim degilseniz hazır modlar en guzeli. Cekime gore makina en ideal ayarları yapar. Otomatik moddan cok daha dogru sonuca goturecektir.
    Bu tur gece yada az ısıklı ortamlarda kullanım icin cmos sensorlu kompaktlarda dusunulebilir.
    ccd ye gore daha yuksek isolarda calısma imkanı verecektir.

o zaman diyebiliriz ki baştaki sorun yaptığım resimleri aynı ışık ortamında bir APS-C CMOS sensörlü makinayla örneğin pentax k-r gibi çekseydim çok daha güzel bir sonuca ulaşabilirdim.
    zaten bir süredir acaba LX3 ü satıp pentax k-x/k-r mi alsam diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gümüş_süvari -- 19 Ekim 2010; 17:54:24 >
  • D-slr cok masraflı ve zahmetli. Iyi bir objektif almanız lazım. Objektif objektifi aksesuar aksesuarı kovalar. Kullanmak zorlasır.
    Buyuk sensor ve cmos tartısmasız yuksek isolarda daha iyi neticeler verecektir.
    Ama az ısıkta sonucta her makina aynı egilimi gosterir.
    Elinizdeki makinada gayet iyi. Yukardaki tavsiyeleri toparlar uygularsanız ciddi bir fark elde edersiniz.
    Elinizde araba fiyatına makina bile olsa bazı seyleri yapmazsanız uygulamazsanız iyi sonuc alamazsınız.
    Bu makinalar sadece arac. Onu yonlendirecek sizsiniz. Makina o sırada manzaramı, portremi, macromu, sabitmi, hareketlimi ne calısacagınızı bilmez.
    Mesela bebek fotografı cektiginizi bilmiyor ve az ısık diye flashı acmaya calısıyor, ama siz yok acma diye yonlendiriyorsunuz. Bu en basit ornek.
    Ayarlarla makinayı siz yonlendirirsiniz. Ne kadar iyi yonlendirirseniz o kadar iyi netice alırsınız.

Hemen arayısa girmeyin elinizdeki makinanın hakkını verecek duzeye gelin. Bunu yapmazsanız sonuc yine cok degismeyecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Ekim 2010; 18:10:44 >

• resimlere devam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gümüş_süvari -- 19 Ekim 2010; 19:11:35 >

• lx3 kompakta alınacak makina keskinlik ve detayda iyi
  • evet,aslında makinanın hakkını yiyemem.uygun ışıkta harikalar yaratıyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.