Şimdi Ara

Özgüven aileden mi gelir ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
1.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • ailenin büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum , çocuklukta şımartık buyuyenlerin çoğu özgüvenli ve kendini beğenmiş oluyorlar sankj

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Özgüven sadece kişiye bağlı aile vs... kimi etken etkilemez...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir arkadaşın dediği gibi genetik değil ama %90 yetişme biçimiyle alakalı...babam çocukluğumdan beri benle minimum konuşur soru sorarım cevap vermez sanki duymamış gibi devam eder 5 yaşındaki çocuğa bu yapılır mı şu an 20 yaşındayım durum aynı

• Başlangıçta aile daha sonra kişi ile ilgili. Sosyalleşip daha fazla insan tanıdıkça özgüveniniz artar arkadaşlar. Sebepte şu üç kuruşluk adamlardaki cahil cesareti türünden davranışları gördükçe açılıyor insan. İnsanlar arasına karışın, öğrenci iseniz maddi durumunuz iyi olsa bile yazları bir yerlerde çalışın esnaflar işyerleri özgüveni artırır.

• %70 aile ile ilgilidir.
  • özgüven dediğiniz şey insanın doğustan sahip olduğu rahatlığı bence. ama, herkesi doğuştaki haliyle bırakırsan bu sefer insanlar rahatlıklarından dolayı birbirlerine zarar veriyolar ve toplumsal birlikte yaşam zorlaşıyor.

bu nedenle büyükler çocuklarını toplum içinde yaşamaya hazırlayabilmek için çocukların bu doğal bencilliklerini baskılıyolar.

bu baskılama eylemi olmsı gerektiği yerde yapılırsa, ortaya hem kendine güvenen hem de belli oranda medeni bireyler çıkıyor.

bizim ülkemizde ise birçok aile bu dengeyi tutturamayıp, şu iki uçta çocuklar yetiştiriyorlar:

1- çocuğu anlamsızca ezenler. bu tarz ebeveynler kendileri sorunlu oldukları için çocuklarını döven ve orantısız baskılama uygulayan kişilerdir. eskiden bir de çocuğunu nedensiz yere sürekli döven babalar vardı, bu babalar artık kalmadılar pek. ben de böyle bir baba ile büyüdüm. hiç yaramazlık yapmazdım ve babamdan çok korktuğum için onun yanında konuşamazdım bile, ama, herhangi bir kabahate gerek olmaksızın babam her gün bir kez döverdi beni. böyle büyüyen başka kişiler de tanıdım, genelde yaşarı benden büyük. yeni nesilde bu olay kalmadı ama özellikle eğitimsiz ailelerde çocuğunu en ufak bir sorunda döven anneler-babalar var hâlâ.

2- çocuğunu prens-prenses olarak büyütenler. bu ebeveyn türü de son dönemde keskinleşti. bu kişiler aslında çocuklarını şımartmazlar. onlar sadece çocuğun doğuştan sahip olduğu bencilliği hiç baskılamazlar. sonuçta ortaya ne çıkıyor? aşırı özgüvenli, temelsiz-boş bir özgüvene sahip, kendini üstün insan zanneden, ve etrafına zarar veren bireyler çıkıyor. daha önce bahsettiğim: "Esentepe'nin mini etekli barzoları" dediğim tipler bu tarz insanların en net örnekleridirler:

https://forum.donanimhaber.com/esentepe-nin-barzo-teroru-dozajini-arttirarak-devam-ediyor--142174083

bu "mini etekli barzolar" dediğim kişilerin hepsi prenses olarak büyütülmüşler ve hiç baskılanmamışlar. durum bu olunca, bu kişiler bankamatik kuyruğunda sıra beklemeyip en öne kaynak yapıyorlar. sıra var diye uyarırsan da sana tepki gösteriyorlar. bunlar okumuş, belli bi kariyere sahip, güzel, bakımlı, işe giderken baloya gider gibi giyinen, yani üst düzey görünen kişiler. ama, sergiledikleri davranışları tam birer barzo-haydut davranışı. bu kişiler benim tam tersim şekilde yetişmişler. ben nasıl nedensizce dayak yiyerek büyütüldüysem, bu kişiler de kendilerine tepki gösterilmesi gereken noktalarda bile tepki gösterilmediği için kendilerini tanrı zanneden sorunlu kişilere dönüşmüşler.

bu kişiler eğer kız değil de erkek olsalardı, anne-babaları onları baskılamasa bile toplum onları bi nebze olsun baskılardı. ama, kız oldukları için modern şehir ortamında tepki de çekmiyorlar. ne yaparlarsa yapsınlar kimse onlara ağzını açamıyor ve sonuçta bu kişiler medeni yaşam için gerekli kişilik özelliklerini elde edemeden büyüyorlar.

sonuç:

- bir çocuğu aşırı baskılarsan, toplum içinde saygılı, etrafına zarar vermeyen, ama aslında zarar görmüş birini üretebilrisin.
    - bir çocuğu hiç baskılamazsan, toplum içinde aşırı saygısız, etrafına aşırı zararlı, ama kendi içinde çok mutlu ve kuvvetli birini üretirsin.

tabii ki genetik kişiliksel niteliklerin de özgüvene etkisi var. genetiğin her şeye etkisi var. ama yetiştirme de çok önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 2 Mart 2020; 9:7:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• korsan58 K kullanıcısına yanıt
    İstanbul'da "yaşıyorum(!)"

2016'da Ünalan'a taşındıydık geçici süreliğine. Şimdi tekrar Üsküdar merkezdeyiz 1 yıldır. 1 yıldır burda olmama rağmen kız kulesini görmemişimdir heralde. Yanı başımdaki Kadıköy'ü pek bilmem mesela.
  • Hem aile ilişkisi hemde kişinin kendisiyle ilgili.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.