< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Öncelikle, böyle bir teknik var mı bilmiyorum ama evet, bu şekilde İngilizce geliştirenler var, onlardan biri de benim. Ben kısaca ne yaptığımdan bahsedeyim: oynadım ve araştırdım. Oyunları oynadıktan sonra oturup saatlerce internette onlar hakkında araştırma yapardım. Cümleleri anlamasam bile araştırmayı bırakmaz, daha da detayları öğrenmeye çalışırdım. Bunu oynadığım çoğu oyun için söyleyebilirim. Mesela dün XCOM: Enemy Unknown oynadım 1 saat falan. Ondan sonra XCOM Wiki'ye girdim ve oyundaki uzaylılar ve özellikleri hakkında araştırma yaptım. İnternetteki başka kaynaklara da başvurdum. Bunun gibi yani.
Lore ise çok kapsamlıdır. Bir oyunun arkaplandaki her şeyidir. Hatta arkaplanla da kalmaz. Mektuplar, ses kayıtları vs. de oyunun "backstory" kısmı hakkında bilgi verir ve bizi oyuna bağlar, nasıl desem, böyle içine çeker. Aslında çok önemliler, çünkü bazı oyunlarda olayı karşı tarafın gözünden görmemizi sağlar, bazen hikayeye direk destek olurlar. Bunlar içinde tavsiyem oyunu bitirdikten sonra oturup araştırma yapmanız ve Wiki gibi kaynaklara başvurmanız. Hikayeyi daha kapsamlı öğrenmeniz. Tabi burada anlayamama sıkıntısı devreye giriyor. İşte orada yapacağınız şey devam etmek, zamanla alışıyorsunuz. Hakimiyetle oynama konusu oyununa göre değişir. Zaten konusunu/içeriğini bildiğin oyunlarda çeviride sıkıntı yaşamazsın. Bilmediklerim içinse çeviriden önce oyunu tanırım: hafiften araştırırım, sonrasında ise YouTube'dan oyunun tamamını izlerim. Mesela Shadow Warrior'ı çevirmeden önce bu seriyi izlemiştim:https://www.youtube.com/playlist?list=PLenV30lkDI9RVb6bMEtEdOXRcq8-8odCG Bu aşamalardan sonra ise çevirimi yaparım. Son sorunuzun cevabını bilmiyorum. Bende merak ettim şimdi. Kendim için konuşmak gerekirse ben sadece RPG oyunlarında Türkçe yama kullanırım (ister resmi olsun ister gayriresmi). Ancak son zamanlarda önceden birçok defa oynadığım oyunları Almanca oynamaya başladım. Benim amacım lisede sallamadığım ancak aklımda ufak da olsa bir şeyler kalan Almancamı geliştirmek. Sıfırdan başladığım ve pek bir temelim olmadığı için zor oluyor. Bana İngilizce kolay geliyor şu anda ancak sizin durumunuzu da anlayabiliyorum. Size en rahatından tavsiyem şu: oyunları oynayın, araştırın. Yabancı diziler izler misiniz bilmiyorum ama izlemiyorsanız da size en yatkın olan türlerde/konularda izleyin. Altyazılı izlediğinizden hem okuyorsunuz hem de dinliyorsunuz; kapıyorsunuz yani. Ayrıca çok kez izlediğiniz filmleri de İngilizce altyazılı olarak izleyin. Sahneleri bildiğinizden kullanımları kolayca anlayabiliyorsunuz. Son olarak, eğer araştırmaya merakınız varsa, araştırın; ister oyunlar hakkında, ister başka bir şey. Ben bu şekilde öğrendim, geliştirdim İngilizce'yi. Size de önerim budur. :) |
İlkokul-ortaokul çağlarında mmo oyunları çok oynardım, knight online, silkroad, hero aklıma gelen oyunlar. Tabi bu oyunlarda ingilizce bilmeden ilerlemek zor, bazen sözlüğü açıp bakardım bazen deneye deneye yapardım görevleri falan. Oyun online olduğu için alışveriş yaparken pazarlık da yapmak gerekiyor tabi, yabancılarla pazarlık yaparken baya geliştirmiştim ingilizcemi
![]() ![]() ![]() Tavsiyeye gelince Öncelikle böyle bir teknik yok ama dil öğrenmede exposition diye bi olay var yani maruz bırakma, kendinizi o dile maruz bırakıyorsunuz ki ana dilimizi de böyle öğreniyoruz, oyunlarla ingilizce öğrenmeyi de buraya koyabiliriz belki Online sözlük mutlaka kullan, tureng tavsiye ederim Hikayede önemli olduğunu düşündüğün kısımları mutlaka anlamaya çalış, sözlüğe bakabilirsin yada araştırabilirsin ama spoiler yemeyi de göze alman lazım Her şeyi %100 anlamaya çalışma, cümlede anlatmak istediğini aşağı yukarı anladıysan bilmediğin bi kaç kelimeye takılı kalma Oyunu bitirdikten sonra hikayeyi araştır anlamadığın kısımları anlamaya çalış İngilizce oynadığın bir oyunun sonradan Türkçe çevirisi çıktıysa birde Türkçe oynamayı deneyebilirsin, aynı şekilde bir filmi önce Türkçe altyazılı sonra İngilizce altyazılı izleyebilirsin Dil öğrenmenin temeli merak bana göre, meraklıysan mutlaka öğrenirsin. Sorun varsa cevaplarım iyi oyunlar ![]() |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Passenger47 -- 12 Nisan 2017; 11:47:36 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gultekinlive -- 12 Nisan 2017; 21:9:47 > < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |