Şimdi Ara

Oyun Muhabbeti - Eski ve Yeni Oyunlar Arasındaki Farklar (7. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
174
Cevap
4
Favori
2.480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ilk konsolu ps3 olan yeni bir oyuncu olarak diyorum.. hikayeler kısaldı.. derinliği , sarmaşıksal yapısı falan gitti.. oyunlarda duygusal bir şeyler yaşatma kaygısı yok oldu bence.. bu en önemlisi..

< Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Bence farkın büyük kısmı oyunların metinsel ağırlığını aksiyona ve görselliğe bırakıyor olmasıdır. Günümüzde niye en çok beğendiğim oyun Witcher 3 diye düşündüğümde bu ikisini bir potada eritebilmiş olmalarıdır. Metin olarak ta iyi işler yapmış olmalarındandır.
    Eskiden bol kitap okuyanların kümesi ile bol oyun oynayanların kümesinin kesişimi daha kalabalıktı. Yani ikisinden de keyif alanların sayısı fazlaydı. Artık oyun oynayan kitle ile kitap okuyan kitle birbirinden çok ayrıştı. Üreticilerde bunun farkında. Artık oyun stüdyoları bir nevi film dizi çeken bir stüdyo gibi çalışıyor. Metin üzerine yapılan çalışmalarda herhalde şirketin en ücra köşesinde küçük bir oda da kalan bir elinde sigara diğerinde bir kitap yanında bir kahve makinesi olan yalnız bir adam tarafından yürütülüyor olsa gerek.
    Hatta metin üzerine yapılan çalışmalar artık dışarıdan alınıyordur. Örnek olarak bir R.A. Salvadore u çağırıp yahu az yardım et de bir oyun patlatalım diyenler gördük. Sizlerde çok reklamını yaptınız o oyunların bizlerde bir heves el attık ama zaman çok farklı şeyler gösterdi. Tanrı bağımsız yapımcıları korusun der kaçarım. Yoksa daha çok şey yazacağım ... :)

• ''Nostalji iyidir ama fazlası akla zarardır'' demişler. Talhanın psikolojisinde bundan kaynaklanıyor. Nostaljinin illüzyonu. Eski hatıraları hatırladığınızda aklınıza hep iyi hatıralar geliyor. Bugün geçmişe geri dönseniz eskiden keyif aldığınız oyunlardan aynı tadı alamazsınız.
  • Aslında değişen hiçbir şey yok. Farklılaşan satış stratejileri, mükemmelliyetçi grafik arzusu bize eğlenerek oynamayı unutturup sadece görselliğe önem vermemizi sağladılar uzun lafın kısası oyunları değil bizi değiştirdiler bize EĞLENMEYİ unutturdular.
  • eskiden oyunlar eğlence amaçlıydı, şimdi ise tamamen rekabet amaçlı fark budur.

• Eskiden de grafik yarışı vardı, konsol-PC kavgası vardı, eğlencesinden ziyade rekabet ile öne çıkan oyunlar vardı. Kötü ve bug dolu oyunlar da vardı.

Bence asıl faktör, o zamanlar hem konsol-PC her evde yoktu, hem de oyunları temin etmek zordu. Tüm şehirdeki oyun satan yerleri dolaşsan 15-20 farklı oyun bulabiliyordun yani en fazla. Bunların da bir kısmı bozuk olurdu, çalışmazdı, PC kaldırmazdı falan. Dolayısıyla insan psikolojisi gereği ulaşılması zor olduğu için çok değerliydi.

Artık bitirdiler oyunculuğu, güzel oyun kalmadı gibi yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Konsolları bilemem ama PC'de RTS olsun, simülasyon olsun çok talep olmayan türlerde bile güzel oyunlar gayet bulunabiliyor. Sadece bu oyunlar ön plana çıkmadığı için biraz araştırmak gerekiyor veya şans eseri denk gelmek gerekiyor.

• Ayrı satılan DLC, Hazır çıkmayan oyunlar, beklentileri yüksek tutup abartılı downgrade ile oyuncuyu salak yerine koymaları, üzerinde neredeyse hiç uğraşmadan tek tuşa basıp konsoldan pcye port edilen ve optimizasyon özürlü çıkan oyunlar, oyun serilerinin her sene çıkmak zorunda gibi hissedilmesi ve kalitenin düşmesi.

Kısacası olay şu; teknolojinin depar atarak gelişmesine paralel, tüketim çılgınlığının artması ve kâr amacı güden bütün firmaların buna kayıtsız kalamaması.

Eski oyunlar hakkında pek yorum yapamayacağım. Oynadığım en eski oyun half-life çünkü :D

• Eski oyunlardan aldığımız tadın büyük bir bölümünün sahip olduğumuz anılardan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü eski oyunlar bize bir anı bırakıyordu ve akılda kalıcıydı. Şimdiki oyunlar ise aynı şeyi her sene daha iyi grafikle ısıtıp ısıtıp önümüze sunuyorlar. Bunun en büyük örneklerini PES, CoD ve AC serilerinde gördük hele hele dağlar kadar hype yapıp sonra buglarla dolu, optimize edilmemiş, yarım yamalak çıkan oyunlara değinmiyorum bile.
  • kim ne derse desin yeni oyunlar daha güzel bugün bi atari ps2 falan açıyorum yarım saat 45 dk sonra sıkılıp bırakıyorum ama yeni nesil oyunların başından kalkamıyorum bu da demek oluyor ki yeni nesil oyunlar daha güzel
  • Benim ilk anlayarak oynadığım FPS oyunu half-life 1 dir . O zamanlar o oyunu nasıl bitirdim hala aklımda aylarca uğraşmıştım sonuçta 10 yaşındaydım half-life dan önce doom , quake oynardım da anlamazdım neyin ne olduğunu silah seç yaratıklara eteş et . Konu yok bir şey yok . Half-Life da profesörlerle konuşup onları belli noktalara götürüp kapıyı açtırman gerekirdi adam konuşurdu bende yazardım sonra alırdım elime sözlüğü karışırtıra karıştıra bunu mu dedi bunu mu ima etmiş diye kafa yorardım . Sonra gider bölümü geçerdim ve büyük bir başarma duygusu kaplardı içimi .

Şimdiki oyunlara bakıyorsun hocam geçemedin mi Q tuşuna bas sezgi moduna sokayım diyor bakıyrosun ki gökten sarı bir ışık iniyor aha bak buraya gideceksin diyor ... Yanılmıyorsam bunu başlatanda ubisoft du Prince of Persia Warrior of Withinde geçemediniz mi bölümü bir tuşu vardı basıyordunuz kamera nereden gideceğinizi göstererek sırasıyla varış noktasına focus oluyordu . Oradan tırman buradan çık şuraya atla gibisinden gösteriyordu ... Buda şuna sebep oluyordu azıcık takıldın mı hemen yolu göster bana diyordunuz çünkü takılıp uğraşmak istemiyordunuz . Tam bu işlerden sıkıldım lanet okumaya başlamıştım ki souls serisi geldi oyunda ne harita var ne nereye gideceğiniz belli ne çıkan itemler nedir onu biliyorsunuz ne size şu tuşa bas şuraya git diyen birisi var hiç bir şey yoktu .

İşte oyun budur dediğim nadir oyunlardan birisidir souls serisi . Bilmiyorum benim isteklerime tamamen karşılık verebiliyor belkide bu yüzden seviyorumdur . Bir başkası yüzüne dahi bakmaz , grafikleri leş vs vs derler hatta günümüz oyuncuları abi bu kapı açılmıyor anahtar istiyor ben nereden bulayım anahtarı diyerek oyunu kapatıyor

Geçemediği bir düşmana 2-3 kere öldükten sonra oyunu silen arkadaşım var ... Ben dark soulsda bir bosa 48 kere felan öldüm ki zorluk seviyesi ng+7 de dedim 1-2 saat bırakayım şunu gittim bir tane passiflora çaktım geldim geçtim bossu Çünkü souls serisinde 1 saniye dahi heyecan yaptınız mı kesinlikle affetmiyorlar . Vurma vurma diye bossu ikna çabalarına dahi girişebiliyorsunuz .

Eskideki oyunlarda böyleydi ne canınız dolardı ne mermiler oradan buradan bol bol fırlardı boşa ateş etmeye korkardınız ben bu bombayı atıyorum ya çıkmazsa korkusu olurdu . Şimdiki oyunlarda çanta halinde yerde duruyor ne eksiğin varsa hepsi içinde buda bence oyun zevkini çok büyük derecede baltalıyor .

Örnek vereyim half-life 2 de magnum silahının mermisi nadir çıkardı ama vurduğunu indirirdi sen sürekli kontrol ederdin kaç tane kaldı mermisi diye bittimi üzülürdün , korkardın dişli bir düşman gelirse ne yapacağım diye .

Her tarafında örümcek olan zombiye büyük darbe vuruyordu magnum yoksa cephaneliğiniz bitiyordu resmen ölmüyordu hayvan ...

Birde unutmadan yazayım eskiden FPS de kayıp olurdunuz haritalarda çok karmaşık olurdu önünüze bir sürü yol çıkardı her biri farklı bir yere giderdi . Şimdi maximum 3 tane yol çıkıyor karşınıza 1 i çıkmaz odaya giriyor orada 1-2 resim görüyorsunuz şanslıysanız tabi yapımcı koyduysa ... 2. si cephanelik 3. yol ise gitmeniz gereken yol ...

• Video nun ismi bence 30 yaş bulalımındaki editörler olmalıydı.
    Bence sizin içiniz kararmış bir tatile çıkın.
    Geçmişteki pek çok dinamiksel hatayı zorluk olarak görüp övüyonusunz. Misal Silent hill piyano bulmacası 3-4 gün uğraştım geçemedim ve oyunu bıraktım, 3-4 ay sonra bi arkadaş ile muabbette sormuştum oda basmayan tuşları dene demişti, oturdum sıra ile 2 saat boyunca kombinasyonları denedim ve geçtim. Bu mekanik şuan işlemez cisimler parlıyor kolaylaştı diyosunuz da, öbür türlüde pixel avına dönüşüyordu. Artı döneminde baldur's gate leride oynadım ve şuan o tür bir oyun oynanamaz hem mekanikleri yaşlı hemde 150 saat pek çok şey ilkel olduğundan o kadar uzun bir oyun süresi var
    Evet büyük firmaların oyunları genele hitap etme cabasında ama bu kadarda karamsar bakılacak bir durum yok.
    Örnek : Oyunları kolay kolay diye eleştiriyorsunuz ama canlı yayınlarda sürekli ölüyorsunuz.

• Abım sağolsun ılk oyun deneyımım ps1 dı
    En büyük fark keyif almamdı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden oyunlarin hitap ettigi yas kesimi sinirliydi. Bugun bir witcher3 fallout4 u 60 yasinda adam oynuyor. Filmden bir farki yok cunku.

Tek handikapi sisteme ayrilmasi gereken butce. Eski oyunlar grafiksel acidan gelismemis oldugu icin her bilgisayarda oynanabiliyordu. Simdi ki oyunlari oynamak icin minimum 2500 tl ayrilmali ve 2 senede bir guncellenmeli sistem.

Ha deger mi? Bence deger. Cunku filmlerden fazla butce ayriliyor artik oyunlara. Oyun/cocuk onyargisi yikildi.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eski oyunlarda yokluk vardı,herşey bize yeniydi o yüzden heyecanlanıyorduk başka da birşey yoktu.Fakat şimdi doymuşluk var.AC serisi 2. çıkacak dendiğinde kim bilir ne kadar heyecanlandık veya bir CoD serisinde.Ama şimdi heyecanlanmıyoruz, e çünkü sürekli çıkıyor ve yenilikte yok.En büyük farkta bu,yenilik.Grafikler falan değil bence çünkü grafiklerden hiç bahsetmiyorduk ki eskiden,şimdi oynasan eski oyunları gerçekten grafikler kötü gelebiliyor sana ama oynanışıyla oyun içi mekanik,öğeleriyle yine sana zevk veriyor.

Bence eskiler değil ilkler unutulmaz.Bugün baktığımızda işte uncharted,bahsettiğiniz until dawn ya da yılın oyunu witcher 3 var ve 2020 sonrasında da eski oyunlar için söylediklerimizi bunlar için de söylicez.Zaman geçtikçe eldekinin kıymeti artıyor çünkü eskide geliyor o beğendin oyun ve o zamanı hatırlatıyor sana.Aynı bioshock çıktığında 10 sene önceydi vay yaşlandık demeniz gibi.

• bir arkadas yazmış kesinlikle katılıyorum. 'tamamen duygusal'
    -eski ile yeni arasında teknoloji farkı var.
    -jenerasyon farkı var.
    -fast food olayı var.
    -eski oyuncu,yeni oyuncu farkı var.
    -oyuncuların istediğine yönelik değil,popülerliğe yönelik olması.
    ayrıyeten rekabet her zaman vardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xzenon91 -- 29 Şubat 2016; 14:16:30 >
  • GTA V var COD var Wicher 3 var Farcry 4 var Minecraft var Tom Rider var Destiny vs.. division geliyor bir yandan birçok oyunu bekliyoruz. Bunlar iyi oyunlar. Bence oyunlar fazla, eskiden oyunlar azdı o yüzden keyifli ve değerliydi. Bence hala güzel oyunlar çıkıyor. Doymuyoruz maalesef. Oyunlarda da birçok grafiğe doyduk. Eskiden oyunun bir sonraki bölümünde ekran görüntülerini çok merak ederdim. Sırf bir sonraki turda nasıl bir grafik çıkacak diye heyecanla oynardım. Zaten bölüm geçtikçe grafikler güzelleşirdi oyunların teması böyleydi. Şimdi oyunu bir açıyorum woooooww inanılmaz grafikler efektler uçan kaçan helikopterler uçaklar füzeler mermiler vs.. İkinci bölüme gerek yok ki zaten ilk bölümle doyuyorsun grafiğe. Ama ben inanmıyorum eskisi gibi olmadığına. Hala güzel oyunlar çıkıyor. Adamlar GTA V gibi bir oyun yapmış. Oyuna gir boş boş dolaş bu bile seni sıkmıyor. Adamlar sana ömür boyu içine girip oynayabileceğin bir oyun yapmış daha ne olsun? Yazılımlar teknolojiler gelişiyor ama oyunları yapmak zorlaşıyor. Firmaların oyun geliştirme ekiplerini duyunca donup kalıyorum. Ya diyorum teknoloji gelişiyor ama geliştirici sayısı azalmıyor. Bir sorun da oyun serilerinin her yıl çıkması. Bence daha uzun aralıklarla oyun geliştirmeleri lazım. Ekibi çok tutma daha az ekiple daha kaliteli şeyler geliştir 2 yılda bir oyun çıkar tadından yenmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetelmas82 -- 29 Şubat 2016; 14:31:46 >

• tunahanın esprisi için 26:36

• Nerde o eski oyunlar

< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Eski oyunlar daha fazla oyundu, yeni oyunlarsa daha çok hollywood aksiyonu gibi, yüzeysel ve anlık.

• MSX 'de Goonies oynadığım zamanlar aklıma geldi. Gercekten güzel zamanlardı.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.