MSI x670E TomaHawk satın aldım.
İşlemci olarak 7800X3D satın aldım.
CoolMaster GX 780w PSU kullanıyorum. Üzerinde CPU için Anakarta giden bir adet 8 pin kablo mevcut.
Bu konuda ne yapabilirim ? Dönüştürücü alsam işimi görür mü ? fakat hangi dönüştürücüyü alacağımı bilemiyorum. Kalite etki ediyor diyorlar...
İşlemci : 7800X3D (incehesap)
Anakart: MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI AM5 DDR5 6600MHZ(OC)
Ram : Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2 x 16GB) 7000MHz UDIMM Masaüstü Oyun Bellek KIT - PVV532G700C32K
Ram tercihimi Başka bir Forumda övüldüğü için özellikle Hynix A çip kullandığı için tercih ettim. En en önemli kısmı Amazon'da bulabildiğim uygun fiyatlı Ram, Neden Amazon sorgusuz sualsin iade edebilme durumundan dolayı, Sinerji, Itopya gibi kurumlar Ram iadeleri konusunda ketum davrandıklarını okumuştum.
Anakartı Tercih etme sebebim , hem fazla sayıda m.2 slotu ve hiç yoktan veriyolu paylaşmadan Sadece Ekran Kartı slotunun x16 çalışabildiği için tercih ettim. 2 adet SLI Slotu çevirici yardımıyla nvme ssd takıp kullanmak durumunda kalabilirim. Tabii Amazon'da AsRock vardı da, almadım mı ? N11'de AsRock'ın 5 adet m.2 slotlu anakartı daha uygun fiyata vardı fakat gelecekte ek sli slot ihtiyacının olmamayacağını kimse bilemez.
Anakartın Destek kısmında Bu ram modeli değilde daha düşük hızlardaki modellerini desteklediği belirtilmiş. Bu ramler nasıldır vaad edilen stabil çalışma durumu konusunda nasıldır ? Sorun yaşatır mı ? Açıkcası DDR5 yeni teknoloji ve gözüm korkuyor. 2023 yılı biterken DDR4 destekli Anakartlı sistem yükseltmem ne kadar mantıklı olurdu ?
Bu sistemde kullanacağım;
Ekran Kartı : Asus Tuf Gaming RTX 3080 ,
PSU : Coolmaster GX 850W bronze,
İşlemci soğutma olarak Noctua NH-D15S Premium.
7800X3D için iki Anakart Arasında kaldım ?
6 adet kadar nvme m.2 ssd kullanacağım için istem dışı uygun fiyatlı anakartlara yönelemiyorum. Bu arada şimdi sistemimde 2 adet m.2 ssd'yi pci-exp 1x3 hızlarında kullanıyorum.
İlk Anakart Para iadesinide göz önüne aldığımızda fena fiyatlara gelmiyor. Mevcut sistemimde MSI Gaming Pro Carbon Z270 kullandığım ve memnun olduğum için bir tür gönül bağım var. Fakat açılış hızlarının yavaş olduğu belirtilmiş.
Diğeri ASrock X670E Pro RS doğrudan üzerinde 5 adet m.2 slotlarla geliyor. 1 adet slot pci-exp 3 destekliyor, benim açımdan sorun değil elimde pci-exp 3.0 nvme ssd mevcut.
Seçtiğim Anakartlarla az çok ayırabildiğim bütçem ortada ...
Tabii ardından gelen RAM Tavsiyesi sorunsuz, mavi ekransız kullabileceğim Ram önerilerine açığım.
Bu ramler için sorunsuz diyende var, sorunlu uzak durum diyenlerde...
EK: PSU olarak CoolerMaster Bronze GX 750w kullanıyorum. Ekran kartı olarak RTX 3080 mevcut, zaten bütün sebep darboğazdan kurtulmak. işlemci i7 7700k ve Ram 8x2 3200 G.skill Trident Z
Kafamda deli sorular diyerek başlıyorum.
i7 7700k'lı sistemimde RTX 3080 darboğaza mağruz kaldığı için işlemci anakart ve Ram'lerimi değiştirmek durumda kalıyorum.
Evvela sistemde takılı 2TB kasa içinde 6 adet m2.nvme ve 1 adet sata , usb portlarda sabit 2 adet , bazen 3 adet ssd ve hddler takılı. ayrıca sistem içinde 3 adet daha 2tb hdd mevcut. mekanik diskleri nvme ssdlerle değiştireceği fakat aktarmaya üşendiğim için öylece kaldım.
Mümkünse en az 4 slotlu m2 ve sli slotları olan anakart tercihim. Z270 sistemimde 2 adet m.2 , 2 adet SLI slotlarda ve 2 adet pci-express x1 slotlarda nvme m2'leri değerlendiriyorum.
PSU :Coolmaster GX 750Watt
intel i7 13700k veya benzer alt modelleride fakamı uzun zamandır meşgul ediyor fakat oyun performansıyla 7800X3D'in albenisi yüksek.
tabii işlemci arasındaki fiyat farkını anakart masrafı kapatıyor.
Her iki işlemciyide kullanan arkadaşlardan ne tercih etmeliyim. Tabii uyumlu DD5 ram sorunuda var.
13700K için DDR5 Z690 Asus Tuf Gaming modelleri uygun fiyatlı ve sanırım BIOS updateleri yapılmış ve uyumlu olarak gelebiliyorlar.
Bütçem :28.000 TL belki biraz daha yukarısı 30.000 TL. İşlemci -Ram-Anakart dahil.
Bu arada Her iki işlemci için Noctua NH D-15S Premium kullanacağım.
Ekleme : Şimdilik 1080p ViewSonic Monitör kullanıyorum. Bu upgrade'i yaparsam akabinde 2K bir Monitörede geçebilirim.
Eski Sistemim
i7 7700k (overclock vs yok aldığımdan beridir kendi hızında kullanıyorum.)
Anakart MSI Gaming Pro Carbon Z270 , aldığım zamanlarda ssd kullanımım sadece sistem hızlı açılsın diye kullandığım 128 Corsair SSD, sistemimin Anakart, işlemci,ram,i45 Corsair 120 cpu soğutucuyu 2017 Ağustos aylarında satın almıştım. Ekran Kartımı nvme ssd takmak için x8 olarak kullanıyorum. Bütün SLI slotlar dolu. Kullandığım nvme ssd sayısı kasa içinde 5 adet, 1 adette nvme kutu aldım. Toplam sayı 6 adet. (kasa içindeki 1 adet nvme ssd'yi pci-ex (x1) riser kullanarak kullanıyorum.
Ekran Kartım eskiden GTX 1080 idi. Şimdi GTX 3080 edindim. Sanırım i7 7700k yetersiz kalıyor.
Hem nvme ssdleri için olsun, hem ekran kartını besleyebilecek işlemci olsun, tavsiyeye ihtiyacım var.
Eskiden i7 ile i5 arasında oyun performansı özellikle gelecek ekran kartları için darboğaz yapmaması adına tercih edilirdi yada bana öyle geliyor.
Zamanımıza geldiğimizde oyun performanslarına bakıyorum. 1080p , 2k, 4k oyunlarda i5 13600k hatta i5 13600kf , i7 13700k , 13700kf aralarında o kadar fark görmedim, en azından 3000 TL'ye değer farklar göremedim.
Bu konuda hem Anakart olsun , hem işlemci ne tavsiye edersiniz. Bütçem neredeyse 23 ~25k civarında
Xbox 12 aylık Live Gold satın alıp sonra aktif etsem.
Hali hazırda devam eden bir üyelik mevcut, hepsiburada gibi sitelerden 12 aylık live gold satın alsam. Buradaki keyleri mevcut üyelik bitiminde aktif etsem sorun çıkarır mı ? ardından tekrar gamepass alacağım.
.
Konu kapatılabilinir. Sorun bitmiştir.
MSI Gaming Pro Carbon Z270 anakart kullanıyorum. Kapasite sorunları sebebiyle üçüncü nvme m.2 ssd almaya karar verdim.
Anakartımda 2 slot nvme ssd mevcut. Haliyle üçüncüyü takabilmek için ekstra karta ihtiyacım olacak.
Özellikle hız kayıpları yaşamamak adına nasıl bir kart almalıyım. Gelecek kartta Intel 660p 1TB (1700 mb/1700mb) kullanacağım.
Birde Sistemim Gen 4 desteklemiyor. İleriye dönük olması açısından PCIe Gen 4.0 PNY XLR8 CS3040 M280CS3040-2TB-RB 2TB 5600/4300MB model nvme Anakartımla uyumlu olur mu ?
RTX 3070'li Laptop
Bu Laptop'u tavsiye eder misiniz ? Masaüstü upgrade yerine böyle birşey alıp hem masaüstü, hem gittiğim yerlerden kullanmak üzerine arayış içindeyim. Tavsiyelere açığım. Uzun süreli oyunuyorum, performans önemli.
WD Blue, 2TB, Dahili PC SSD, SATA M.2 - WDS200T2B0B
Birçok SSD ve nvme ssd karşılaştırma videosu izledim. Gördüğüm bu testlerde oyun yükleme hızları ssd ve nvme arasında 1 sn. fark var yok arası birşey bu konuda tecrübeli arkadaşlara danışmak istiyorum. 2 TB normal ssd almalıyım yada aynı fiyata 1 TB nvme destekli bir ssd mi ?
Kullanacağım sistem : Anakartım MSI Z270 GAMING PRO CARBON + i7 7700k + 3200 mhz 16 gb ram şeklinde...
Yeni :Intel Core i7 7700k (4.2 Ghz.) | MSI Gaming PRO Carbon Z270 | GSKILL 16GB (2x8GB) CL15 TridentZ DDR4 3200MHz | Asus Strix ROG GTX 1080 |CORSAIR 128GB Force GS SSD| Intel 660P 1TB 1800MB-1800MB/s NVMe M.2| 500 GB Samsung SATA II | 2 x WD 3.5" 2TB Caviar Green Sata 3.0 | PSU : CoolerMaster Silent Pro 700W | CORSAIR CARBIDE SERÄ°SÄ° 300R Siyah Kasa |
Son Giriş: dün
Son Mesaj Zamanı: dün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3.176
İkinci El Bölümü Mesajları: 104
Konularının görüntülenme sayısı: 39.164 (Bu ay: 556)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.829 (Bu hafta: 4)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun