Şimdi Ara

Oyun geliştirme sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.021
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Unity ile oyun geliştirmeye başlayacağım. Unity seçmemin nedeni çok fazla kaynak olması açıkçası unity-c# kullanmaya pek hevesli değilim. Unitye alternatif olabileceğini düşündüğünüz oyun motoru var mı yoksa en iyi unity mi?
    2d veya 3dden birini seçip sadece onun üzerine mi yoğunlaşmalıyım yoksa 2 türde de oyunlar yapmalımıyım? 2 alana birden çalışmanın bir avantajı yada dezavantajı olur mu?
    İşin karakter, çevre çizimlerini animasyonlarınıda ben yapmak istiyorum. Çünkü ücretsiz assetlerle bir bütün ortaya konamıyor. Para harcamak gerekiyor buda şuan için istemediğim birşey. Pixel, vector, 3d low poly çizim yöntemlerinide öğrenmeye çalışmalımıyım yoksa grafikleri önemsemeden bir oyun yapıp daha sonra duruma göre asset alarak falan mı ortaya bir ürün çıkarmalıyım?
    Bu işten para kazanmak mümkün mü? Telefon oyunları bilgisayar oyunları ile yarışıyor pazar anlamında. Çok fazla para çok fazla oyun var. Kimisi sanada bir şeyler düşer diyor kimisi o kadar oyun arasından bir şey çıkmaz. Para kazanmaktan kastım bir oyun yaptım binlerce lira kazandım değil. Forumda vs. çok görüyorum 1 tane oyun yapıp 100+ indirme alıp daha da bir şey yapmayıp bırakan. Para kazanmak için illa aynısından binlerce olan yarış, minecraf, popüler klon oyunlardan mı yapmak lazım?
    2d arcade oyunlar la olmaz mı bu iş?







  • önce hızlıca kodlamanın mantığını öğrenmeni tavsiye ederim. visual basic ile bir temel oluşturdukdan sonra game maker studio ile işe koyul derim. basit bir kodlaması var. unity kadar komplex değil. kaynakları da azımsanmayacak kadar var, eğer yeterli ingilizcen varsa. zaten biraz haşır neşir olduktan sonra pek bir yardıma ihtiyacın kalmıyor. 2D oyunlar için çok sevdiğim bir oyun motoru. görsellere gelirsek 2 boyutlu çalışmaları internetten bul harmanla kullan derim. gene tavsiyem ps gibi komplex programlar yerine paint veya paint.net gibi temel basitlikteki programları kullanman. bu işe tek başına gireceksen 3D oyunlar için kendini çok kasma veya, çok basit şeyler geliştir ki 3D de seni yormasın. bu arada gms sadece 2D için uygun. görseller ile 3 boyutlu bir hissiyat versende (age of empires 1 ve 2 gibi) temelde 2D.

    dışarıdan bakılınca çok basit gibi görünse de işin içine girince oldukça karmaşık olduğunu anlıyorsun oyun yapımının. tahmin ettiğinden daha zor eğer yalnızsan. basit bir taslak ile oyun yapımını özet geçip, yazının sonunda işin ekonomik boyutunu anlatacağım.

    1 - TASARIM
    olay sadece fikir bulmak ile bitmiyor. el işi gibi ilmek ilmek fikri geliştirmen, oyun içindeki her bir butonun ve her bir objenin birbini ile nasıl bir etkileşim içinde olduğunu en ince ayrıntısa kadar belirlemen gerekiyor. eğer iyi bir taslak hazırlamazsan, oyunun bir süreden sonra içinden çıkılmaz bir durumda kalabilir. bir de çok uçmaman lazım. önce basit şeyler yapmayı dene. neleri yapabileceğini ve neleri yapamayacağını çok iyi bilip ona göre hazırlanmalısın. bir de pratik zeka ve biraz matematik şart.

    2- GRAFİK
    tasarımın hazır ise oyun içerisindeki her bir nesneyi, karakteri, her bir efekti vs önceden hazırla ve güzel bir şekilde arşivle. karışıklık vs olmasın. eğer internetten bedava içerikler kullanacaksan birbirine uydurmaya bak. farklı renk paletleri ve farklı tasarımlar öyle kolay bir şekilde bir arada hoş durmuyor.

    3-KODLAMA
    tasarımının kalitesi burada ortaya çıkıyor. işler çok kolay da ilerleyebilir. veya bir noktada arap saçına dönen kodlar arasında kendini kaybededebilirsin. pratik zekan ve matematik bilgin de burada devreye giriyor. çoğu ufak tefek görsel efektleri çizim ile uğraşmadan denklemler ile yapıyorum ben.

    4-MÜZİKLER VE SES EFEKTLERİ
    pek bir diyeceğim yok. ister kendin yap ister internetten bul. görsellerde olduğu gibi telif haklarına dikkat et.

    EXTRA
    reklam ve tanıtım. yaptım oldu bitti dersen para kazanmayı unut. mükemmel bir oyun yapsan da müşteriler seni fark etmediği, senin oyunundan haberdar olmadığı sürece ne gelir elden.

    MALİYE
    oyun marketleri genelleme yapacak olursak %30luk bir pay kesintisi yapıyor. buna istinaden de ülkeye bağlı olarak bir de senin geri kalan payından satış yaptığın için vergi kesintisi oluyor. kdv gibi düşün. 100 lira kazandın diyelim. 30unu steam aldıktan sonra 70inden de %18 kdv kesildiğini düşünebilirsin. her şey bununla da bitmiyor. eğer şirket değilsen normal şartlar altında bunlardan sonra bir de senden gelir vergisi kesiliyor ülkemizde. çoğu ülkede böyle yanlış anlama. yani kaba bir hesap ile toparlamam gerekirse %30 dağıtımcı, kalandan %18 kdv kesildikten sonra sana kalan paydan %35 gibi bir mebla gelir vergisi kesilecek. gelir vergisini araştır sonra, belli bir kazancı aşınca %35 kesiyorlar. yani yuvarlamam gerekirse düzgün bir iş yaptın ve iyi bir satış rakamı yakaladıktan sonra tüm paranın %37.3ü sana kalıyor. kdv paylara göre dağıtımcı ve oyun geliştirici arasında bölünse bile %39,5 gibi birşey yapıyor. satışta işle böyle.

    PAZARIN DURUMU
    google play çöp dolu. steam da artık öyle. ios store seçerek alıyor, işlemler uzun sürüyor. epic game store geliştiricilerden %20 veya daha az kesinti yapıyor sanırsam. daha yeni çıktı ve pazarı diğerlerine göre daha boş. reklam ve tanıtım pazara girerken senin bir numaralı arkadaşın. belli bir topluluk oluşturup ilk günden bir kaç binlik bir satış rakamı yakalayabilirsen, en azından devam projesine kadar seni hayatta tutar. uzun bir yazı var ama hala eksikleri çok yazımın. aklına takılan bir şey olursa yazabilirsin.




  • rotaszkorsn R kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler cevap için. Kodlama biliyorum. Zaten sadece işin o kısmında kendime güveniyorum. GMS 2 ücretli ve ücretide öyle az bir şey değil. Crackli halini kullanıp öğrenilebilir ama oyun çıkarılacağı zaman orijinalini almak lazım.
    Şu aşamada steam, epic games, vergiler falan uzak konular hocam. Önce oyun geliştirmeyi, oyun motorunu öğrenmek lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun geliştirmek normal programcılık da içeren ancak farklı bir kulvar.

    Unity en iyi seçeneklerden biri.

    2d yaparım derseniz Godot da o kadar iyi bir motor.

    Hızlı oyun prototipi yapmak diye bir kavram var.

    Oyun mekaniklerini en bazit grafik vs ile yapıp oyunun oynanabilir ve keyif verici olduğunu görmeniz lazım.

    Bu aşamadan sonra oyunun asset denilen model, grafik müzik kısmına geçebilirsiniz.

    Derdiniz "Abi ben mobil için oyun yazıcam parayı oradan kıracam" ise.

    Unity de hazır template kitler var bulun değiştirin artık ya tutarsa.
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Sanirim o dediğiniz hizli oyun prototipi yapma üzerine yoğunlaşıp sonuca göre ücretli - ücretsiz assetlere başvuracağım.
    Akaine o hazır templatelere hiç bulaşmak istemiyorum. Kendi kafamda birşeyler oluşturup onu yapmak istiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • C# aslında çok güzel bir dil, neden sevmediniz? Eğer C# kullanırım derseniz eski Microsoft'un XNA kütüphanesinin basitleştirilmiş versiyonu olan MonoGame kütüphanesi var. Bu kütüphane ile cross-platform oyun geliştirebilirsiniz. Unity gibi sadece script yazarak değil, bütün kerneli kendiniz kodlamış olursunuz.
  • patatessiz patso kullanıcısına yanıt
    Sadece script kodlamak şuan için daha cazip geliyor.
    Python öğrenmiştim dolayısıyla katı yazım kuralları olan dilleri pek sevmiyorum. Aslında anlamsız bir neden.
    Godot'un gdscripti python benzeriymiş ama benzer olması faydadan çok zarar sağlayacakmış gibi geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lol hakkında sorularım
    12 yıl önce açıldı
    Sıra tabanlı oyun önerisi
    5 yıl önce açıldı
    Oyun Geliştirme Ekibi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.