Şimdi Ara

OVERCLOK REHBERİ BİOSUN 'B' sinden ANLAMAYANLARA ÖZEL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
2
Favori
2.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Amd Fx6300 işlemcimi Asus Al Suit 2 ile 4.0gzh yaptım ama amacım 4.2 veya 4.3 ghz ye biosa girip ayar yapmadan yapmak istiyorum. Asus Al Suit II programında cpu ile ilgili manuel hız aşırtma seçenekleri var ama bilmediğimden kurcalamak istemiyorum. Asus Al Suit ile o/c yapan ve değerleri bana verebilecek olan var mı ? teşekkürler.

EDİT Arkadaşlar başlığı değiştirdim, çünkü O/C işlemi bios kullanmadan yapılmıyor. Benim gibi bios olayını tam çözümleyemeyenler için inşallah iyi bir kaynak olur.

Emeği geçen @metin abi 52 'ye teşekkürler.

Tarife :
    1 Soru : 1,10 TL
    3 Soru : 2,50 TL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BORUBEY06 -- 28 Mart 2014; 11:21:27 >

• biostan yapmakla suitten yapmak aynı şey zaten. biosda girmen gereken değerleri bilio olman lazım yine windowsdan yapıyo olsan bile..
    biostan o.c yapmanın zor bir tarafı yoktur. Illa ben riske girmem başkasından değerleri alıcam diyosan google dan işlemcin ve anakartını yanyana yazıp overclock diye arattıgında mutlaka aynı setup ile o.c yapmış birine denk geliceksindir. ama ne olursa olsun senin işlemcin ve anakartın aynı değerlerde stabilite yakalayamayabilir. yerinde olsam 1-2 saat oturup okuyup ayarları öğrenmeye ve kendim o.c yapmaya çalışırdım. değerleri yanlış yazman bilgisayarının patlıcağı anlamına gelmiyor :) tek dikkat etmen gerken voltaj rakamı onu girerken anlamlı birşey gir :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: shawnz

biostan yapmakla suitten yapmak aynı şey zaten. biosda girmen gereken değerleri bilio olman lazım yine windowsdan yapıyo olsan bile..
    biostan o.c yapmanın zor bir tarafı yoktur. Illa ben riske girmem başkasından değerleri alıcam diyosan google dan işlemcin ve anakartını yanyana yazıp overclock diye arattıgında mutlaka aynı setup ile o.c yapmış birine denk geliceksindir. ama ne olursa olsun senin işlemcin ve anakartın aynı değerlerde stabilite yakalayamayabilir. yerinde olsam 1-2 saat oturup okuyup ayarları öğrenmeye ve kendim o.c yapmaya çalışırdım. değerleri yanlış yazman bilgisayarının patlıcağı anlamına gelmiyor :) tek dikkat etmen gerken voltaj rakamı onu girerken anlamlı birşey gir :)

Tamam hocam anladım da ben örneğin Asus al suit 2 programında kazara denk geldim (auto tuning > extreme .. v.s. 4.0 ghz yaptım) orada manuel ayarlarda var. Ordan o/c yapan var mı diye merak ettim varsa değerleri ufak ufak ayarlayım diyordum o yapan kişilerin değerlerine . Cevap için teşekkürler

• Hiç uğraşma öle şeylerle. Risk diyorsan ,biostan yapılan ile program ile programdan yapılan aynı kapıya çıkar. Zaten risk faktörü voltajda vardır. programda yaparsanda voltajı gene arttıracaksın.
    Biosa gir.

Önce ,advanced menüsüne gir.
    C1E,Cool'n quiet'i disabled yap.
    Ai tweaker menüsünde ,core boost, spread spectrum, disabled yap.

Yine Aİ tweaker menüsünde;
    DIGI+power controlu tıkla.
    cpu load line calibration ve cpu/nb load line calibration enabled yap.

cpu/nb voltage yazan yeri manuel yap. cpu voltage ye gel. orada yan tarafta yazan değere bak . o değer o anki işlemci voltajıdır.O değeri 0.03 arttırarak yeni işlemci voltajını belirle. Ama,aman dikkat, 0.03. 0.3değil.
    Mesela 1.35 okuduysan 1.38 yapacaksın.

Şimdi cpu/nb voltajını da 0.05 arttır.Buna da dikkat et. 0.5 değil
    cpu ratio 21 yap. 4.2 GHZ olsun işlemcin.
    F10 ,save de ,yes de ve çık.

• Program kullanmak yerine bios ile o.c yapmak hem daha saglikli hem de daha kolaydir. İnternetten biraz arastirma yaparsaniz islemciniz ve ram icin gerekli degerleri bulur kendinize gore ayarlar test edersiniz. Program ile sikinti yasayan cipini yakan bir suru adam var googledan yazip bakabilirsiniz. Zamaninda yabanci o.c sitelerinin mudavimiydim programla o.c yapanlari hemen uyarirlardi :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: metin abi 52

Hiç uğraşma öle şeylerle. Risk diyorsan ,biostan yapılan ile program ile programdan yapılan aynı kapıya çıkar. Zaten risk faktörü voltajda vardır. programda yaparsanda voltajı gene arttıracaksın.
    Biosa gir.

Önce ,advanced menüsüne gir.
    C1E,Cool'n quiet'i disabled yap.
    Ai tweaker menüsünde ,core boost, spread spectrum, disabled yap.

Yine Aİ tweaker menüsünde;
    DIGI+power controlu tıkla.
    cpu load line calibration ve cpu/nb load line calibration enabled yap.

cpu/nb voltage yazan yeri manuel yap. cpu voltage ye gel. orada yan tarafta yazan değere bak . o değer o anki işlemci voltajıdır.O değeri 0.03 arttırarak yeni işlemci voltajını belirle. Ama,aman dikkat, 0.03. 0.3değil.
    Mesela 1.35 okuduysan 1.38 yapacaksın.

Şimdi cpu/nb voltajını da 0.05 arttır.Buna da dikkat et. 0.5 değil
    cpu ratio 21 yap. 4.2 GHZ olsun işlemcin.
    F10 ,save de ,yes de ve çık.

hocam bu yazdıklarını yarın iş yerinde kağıda döküp yapabilirim anca. çünkü bayağı karışık. Kademe kademe yaparsam sonuç alırım sanırım. 4.2 ghz bana mümkün mertebe yetecektir. Cevaplar için teşekkürler.

Bu şekilde işlemci yanma riski var mıdır?

• BORUBEY06 kullanıcısına yanıt
    Voltaja absürd bir değer girmedikçe kolay kolay yanmaz. Hatta girseniz de sistem yükte kendini kitleyerek engellemeye çalışır ama ihtimal her zaman var. İşlemciniz için önerilen maks. voltajı öğrenin. Onu kesinlikle geçmeyin bir şey olmaz en fazla ürünün biraz ömrü kısalır ama iyi soğutulursa göz ardı edilebilir.

Bunun dışında korkacak bir şey yok yanlış bir şey yaparsanız pc başlamaz, hata verir ikinci başlangıcında yaptığınız ayarlar sıfırlanır sistem eski haline döner. Dönmediği de olur çok nadiren, anakartın jumper ve pili resetleyerek ya da varsa ikincil biosuna geçerek (bazı anakartlar bu tip durumlara önlem olsun diye çift bioslu olur) önüne geçersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 18 Şubat 2014; 23:46:26 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ***BİOS NEDİR VE AYARLARI***
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • dovahkiin_16 kullanıcısına yanıt
    Hocam metin beyin dediği gibi ufak ufak artıracağım. bakalım sonuç inşallah iyi olur. hani 4.1 olsa yeter yeter diyeceğim . maksat ilk deneyimde başarılı olmak
    Tabi yavaş yavaş ve stabilitesini kontrol ederek ilerleyin zaten zamanla daha hakim olursunuz o.c işine.

Bu işin sonu yok ama benim emektar q9550'yi 3.8'de götürüyorum acaba 4'e zorlasam mı diye düşünüyorum misal ah o ramler 800 mhzlik olmayacaktı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dovahkiin_16

Tabi yavaş yavaş ve stabilitesini kontrol ederek ilerleyin zaten zamanla daha hakim olursunuz o.c işine.

Bu işin sonu yok ama benim emektar q9550'yi 3.8'de götürüyorum acaba 4'e zorlasam mı diye düşünüyorum misal ah o ramler 800 mhzlik olmayacaktı.

Hocam sıkıntı çıkarsa en fazla da işlemci yanarsa kaybım 350 tl olur. uzun vadede çok onemli değil gibi geliyor. Mali durumum çok iyi manasında demiyorum. Ama hep diyorum 2-3 sene sonra amd 8*** ya da 9*** serisine geçerim diyorum

Al Suite(TurboV Evo) ile overclock olmuyor zannedilen i7-3770 (K'sız) işlemciyi 1.3 V yakın bir voltajla 4.5 Ghz çalıştırdım. Siz de yapabilirsiniz fakat kullandığınız işlemci-anakarta göre stabil değerleri sizin bulmanız lazım.Bu arada belirteyim Bios dan yapmak daha sağlıklıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yasin.25

Al Suite(TurboV Evo) ile overclock olmuyor zannedilen i7-3770 (K'sız) işlemciyi 1.3 V yakın bir voltajla 4.5 Ghz çalıştırdım. Siz de yapabilirsiniz fakat kullandığınız işlemci-anakarta göre stabil değerleri sizin bulmanız lazım.Bu arada belirteyim Bios dan yapmak daha sağlıklıdır.

metin hocam yazmış aşama aşama benim için iyi bir kaynak oldu ama . biosdan zerre kadar anlamayan birine anlatır gibi anlatsaymış ( yinede ona yakın) daha iyi olurdu. İş yerinde kağıda basıp evde deneyeceğim umarım yarıda ~bu nerdeyddiiiii ~ demem dediğim gibi 4.0 dan 4.1 e artırmak bile, insanlık için küçük ama benim için büyük bir adım olur

• quote:

Orijinalden alıntı: BORUBEY06

quote:

metin hocam yazmış aşama aşama benim için iyi bir kaynak oldu ama . biosdan zerre kadar anlamayan birine anlatır gibi anlatsaymış ( yinede ona yakın) daha iyi olurdu. İş yerinde kağıda basıp evde deneyeceğim umarım yarıda ~bu nerdeyddiiiii ~ demem dediğim gibi 4.0 dan 4.1 e artırmak bile, insanlık için küçük ama benim için büyük bir adım olur

Yapacaksın,başaracaksın.
    Takıldığın yerde ,soracaksın,gereken destek verilecektir.

• quote:

quote:

quote:

Yapacaksın,başaracaksın.

dediklerini A4 kağıda bastım , 1 - 2 saat sonra evde olacağım. Adım adım kağıttan yapacağım. Olmadı laptobu açıp canlı destek alırım forum vasıtasıyla Bugün biraz video izledim 4.9 a çıkaranlar var çok tuhaf Hayırlısı 1-2 tık bana yetecektir. , 4.1 ,4.2 ghz , hadi hayırlısı

• quote:

quote:

quote:

Yapacaksın,başaracaksın.

Hocam dediklerinizi yaptım ya da yapamadım ,resimler ekte. DIGI+power bulamadım ama cpu load line v.s. bulup dediğiniz değerlere getirdim. bende işlemci voltajı 1.332 idi 1.335 yaptım, 0.05 cpu/nb yide artırdım 1.587 den 1.592 ye. cpu ratio 21 yaptım. Ama öncekinden bişey farketmedi 4020 gösteriyor. Birde önceden de vardı. resimlerde de görebilirsiniz. 4020 den 1600 lere iniyor sonra çıkıyor. Anlamadım bişey
     OVERCLOK REHBERİ BİOSUN 'B' sinden ANLAMAYANLARA ÖZEL OVERCLOK REHBERİ BİOSUN 'B' sinden ANLAMAYANLARA ÖZEL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BORUBEY06 -- 19 Şubat 2014; 20:23:55 >

• quote:

quote:

quote:

Yapacaksın,başaracaksın.

hocam , mavi ekran verdi enabled leri disabled yapıp manuele çevirdim şimdide hız 4200 oldu 21 e ellemedim sadece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BORUBEY06 -- 19 Şubat 2014; 21:07:03 >

• işlemci voltajı 1.332 İSE ,0.05 ARttırınca 1.352 olacak. Yanlış ve az voltaj vermişsin yani.
    load line calibrationları enabled yaptınmı yani.
    Disabled dediklerimi de disabled yaptınmı.

cpu/nb 1.587 olamaz. o baktığın, nb voltajı.
    Onu elleme.

1.2 civarları olan bi voltaj var. cpu/nb voltajı odur. Onu 1.3 yapacaksın.
  • quote:

işlemci voltajı 1.332 İSE ,0.05 ARttırınca 1.352 olacak. Yanlış ve az voltaj vermişsin yani.

Onu elleme.

valla hocam sanırım yanlış yaptım ki pc mavi ekran verdi. Sonra biosa girip voltajları auto yaptım , overclock kısmını da auto yaptım sadece 21 e dokunmadım ama nasıl olduysa işlemci 4213 mhz oldu şu değerlerden bakabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BORUBEY06 -- 19 Şubat 2014; 21:21:52 >

• quote:

quote:

işlemci voltajı 1.332 İSE ,0.05 ARttırınca 1.352 olacak. Yanlış ve az voltaj vermişsin yani.

Onu elleme.

valla hocam sanırım yanlış yaptım ki pc mavi ekran verdi. Sonra biosa girip voltajları auto yaptım , overclock kısmını da auto yaptım sadece 21 e dokunmadım ama nasıl olduysa işlemci 4213 mhz oldu

Eğer disabled leri yaptıysan,load line leri de enabled yapty,ısan;
    voltajları auto bıraksanda , başarılı bi şekilde 4,2 olabilir.

Neden dersen;
    4,2 için, anakart ,auto bıraksan da ,kafasına göre bi miktar voltaj arttırır. Bu arttırım da 4,2 GHZ için yeterli olabilir. 4,5 deseydin ,olmazdı ama.
    olay bu yani.

Sanırım işlem tamam.

• quote:

quote:

quote:

Onu elleme.

valla hocam sanırım yanlış yaptım ki pc mavi ekran verdi. Sonra biosa girip voltajları auto yaptım , overclock kısmını da auto yaptım sadece 21 e dokunmadım ama nasıl olduysa işlemci 4213 mhz oldu

Eğer disabled leri yaptıysan,load line leri de enabled yapty,ısan;
    voltajları auto bıraksanda , başarılı bi şekilde 4,2 olabilir.

Neden dersen;
    4,2 için, anakart ,auto bıraksan da ,kafasına göre bi miktar voltaj arttırır. Bu arttırım da 4,2 GHZ için yeterli olabilir. 4,5 deseydin ,olmazdı ama.
    olay bu yani.

Sanırım işlem tamam.

Hocam bi önceki mesajdaki voltaj ve ısı değerlerini nasıl buldunuz. kazara başarmış gibiyim ne dersiniz?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.