bende böyle bişi yaptım..teypi bi çıkarttım .kaseti okuyan bölümündeki kabloyu kesip stereo ses çıkışını bağladım kasette çalıyor , radyoda değil .. birnevi amfi görevi görüo..
quote:
Orjinalden alıntı: beyblade73
bende böyle bişi yaptım..teypi bi çıkarttım .kaseti okuyan bölümündeki kabloyu kesip stereo ses çıkışını bağladım kasette çalıyor , radyoda değil .. birnevi amfi görevi görüo..
Peki arkadaşım ses kalitesi nasıl ?...
anladığım kadarıyla bu işlemi 3 yöntemle gerçekleştiren arkadaşlar var. kasetçalar ve radyonun bağlantılarını kesip işlem yapma bana biraz zor geldi, en azından benim bunu uygulayabilecek elektronik bilgim yok. Ancak djoz un anlattığı cd changer kablosuna uygulanan işlem daha kolay gibi. Benim aracım peugeot 206. bildiğim kadarıyla teybin arkasında böyle bir cd changer out var. Acaba djoz un anlattığı işlemi bende uygulayabilirmiyim? Gerekli kabloyu nerden bulabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.
kornblue benim verdiğim şekil pioneerlerin cd changer çıkışı içindi, 206nın çıkışı nasıldır ve çıkıştaki hangi pinleri kullanmak gerekir bilemiyorum açıkçası...
Elektronik bilginin yeterli olmadığını belirtmişsin ama yinede kendin uğraşıp çıkışları bulmak istersen önerebileceğim ilkel bir yöntem var, (206 teybi hakkında bilgim yok, mantık yürütüp ezbere yazıyorum)
önce teybini changeri çalacak konuma getir, sonra tıslama sesini rahatça duyana kadar sesi aç, ardından eline üzeri soyulmuş bir bakır tel alıp ucunu changer çıkışındaki uçlara tek tek değdir, pinlerin biri soldaki hoparlörlerden bir başkası da sağdaki hoparlörlerden hışırtı veya parazit gelmesini sağladığında bil ki o iki pin ses giriş pinleridir, ses girişinin şasesi olarak ta - (eksi) yi kullanırsın...
quote:
Orjinalden alıntı: djoz
kornblue benim verdiğim şekil pioneerlerin cd changer çıkışı içindi, 206nın çıkışı nasıldır ve çıkıştaki hangi pinleri kullanmak gerekir bilemiyorum açıkçası...
Elektronik bilginin yeterli olmadığını belirtmişsin ama yinede kendin uğraşıp çıkışları bulmak istersen önerebileceğim ilkel bir yöntem var, (206 teybi hakkında bilgim yok, mantık yürütüp ezbere yazıyorum)
önce teybini changeri çalacak konuma getir, sonra tıslama sesini rahatça duyana kadar sesi aç, ardından eline üzeri soyulmuş bir bakır tel alıp ucunu changer çıkışındaki uçlara tek tek değdir, pinlerin biri soldaki hoparlörlerden bir başkası da sağdaki hoparlörlerden hışırtı veya parazit gelmesini sağladığında bil ki o iki pin ses giriş pinleridir, ses girişinin şasesi olarak ta - (eksi) yi kullanırsın...
teşekkür ederim. eğer teybi sökebilirsem deneyecem :)
spersiniz sağolun
arkadaşlar hepsini okumadım ama şöyle bişey diyim daha dün gördüm arkadaş 25ytl ye bi kaset almış. kasedin içinden bi kablo geçiyo o kabloyu mp3 calara bağlıyosunuz olay bu kadar. mis gibi de çalıyodu içine açmaya falan gerek yok heralde.
Arkadaşlar bir süre takip ettikten sonra gelen bir mesaj olmadığını görünce bu topic i takip etmemeye başlamıştım dolayısıyla da cevap vermemiştim. Bugün gördüm ki epey mesaj gelmiş. Kusura bakmayın. Toptan bir cevap vermeye çalışayım.
Öncelikle neden öteki yöntemleri kullanmadığımın cevabını vereyim.
1- Yeni teyp. Benim aracımda yol bilgisayarının bir düğmesi teybin üzerinde. Yani teybi sökersem yol bilgisayarını da kaybediyorum, bu yüzden teybi değiştirmek istemedim. Eğer sizin aracınızda böyle bir durum yok ise ve yeni bir teybe ayıracak paranız varsa hiç böyle şeylerle uğraşmadan yeni bir teyp alın derim. Hatta yeni teyplerin nerdeyse hepsinde Line-In olduğu gibi çoğunda ipod uyumu veya Sony lerde Sony cep telefonlarıyla bluetooth üzerinden haberleşen teknolojiler mevcut.
2- CD Changer girişi. Benim aracımdaki teyp Mitsubishi 'nin orjinal teybi ama aslında bir pioneer ve sadece kendi CD changer'ını kabul ediyor, yaptığımız testlerde teyp CD changer'a sinyal gönderiyor ve başka bir sinyal bekliyor. Bu işi halledemediğimiz için bu yöntemi de kullanamadım. Bunu halletmek için araya bir entegre dizayn edip yerleştirmek gerekiyordu ve astarı yüzünden pahalıya gelebiliyordu. Sizin teybinizde bu şekilde uğraşmadan bir aparatla (Yurt dışında çok kullanılıyor ve aparatları bulunabiliyor) CD changer girişi kullanılailiyorsa 2. en iyi yöntem budur.
3- Kaset adaptörü. Bu bahsedilenden bende de epey iyi sayılabilecek bir markadan mevcut, uzun süre denedim ama istediğim verimi alamadım. Eğer sizin kullandığınız adaptörle kendi zevkinize uygun ses alabiliyorsanız hiç uğraşmadan bu şekilde kullanın derim. Herkesin kulağı ve zevkleri farklı tabi.
4- FM Transmitter. Büyük şehirlerde yaşayanlar için bir seçenek bile değil. Boş bir frekans bulmanız neredeyse imkansız. Küçük şehirlerde belki şansınız olabilir ama yine de büyük ihtimalle alacağınız ses sizi tatmin etmeyecektir.
5- Radyo yerine kaset kablolarıyla halletmek (Veya farklı girişler). Olabilir, mümkündür kişinin seçimine bağlı, ben radyoyu seçtim daha kolay olduğu için ama kaset tarafı daha kolayıma geliyor derseniz o da olur.
6- Yurt dışında da satılan farklı modeller için aparatlar. Bazı teyperin mp3 playerları veya stereo çıkışı olan herhangi bir cihazı teybin cd changer girişinden veya benzer bir noktasını kullanarak teybe entegre etmeye yarayan aparatları satılıyor. Genellikle yurt dışında satılıyor, Türkiye'de rastlamadım. Bu parçalar her teyp için değişik olduğundan yurt dışından sipariş etmek istemedim, daha doğrusu kendi teybime uyacağından emin olduğum birşey bulamadım. Eğer kesin uyacak diyorsanız bu da çok iyi bir çözüm.
7- Zaten bir girişe sahip olanlar. Süper işte direk onu kullanın :)
Bazı arkadaşlar sorular sormuş, şu marka arabaya yapılırmı veya şu teybe olur mu diye. İlk önce şunu söyliyeyim benim elektronik bilgim çok iyi değildir, bu işlemi yaparken elektronik bilgisi çok iyi olan bir arkadaşımdan yardım aldım. Bu yüzden hangi marka teypte nasıl yapılır çok yardımcı olamıyacağım. Ama teorik olarak radyosu olan her türlü teybe uygulanabilir bir çözüm.
Bir arkadaş sesin boğuk çıkacağını söylemiş. Hayır kesinlikle seste bir boğukluk yok, zaten radyo girişlerine bağlandığı için teybin yalın radyo sinyallerine yaptığı tüm iyileştirme ve güçlendirmelerden faydalanıyor. Sesi tamamen pürüssüz, net halde , kaset adaptörleriyle karşılaştırılmayacak kadar güzel duyuyorsunuz.
Radyo ve mp3 player arasında nasıl geçiş yapıyor sorusu vardı. Kullandığımız panel tipi anahtarlı bir stereo jack. Pek çoğumuzun bilgisayarında extra hoparlör mevcuttur, iki kolon halinde. Hoparlörden müzik dinlerken mesela kolonun birinde olan stereo çıkışa kulaklık taktığımızda kolonlardan ses çıkmaz olur ve sesi sadece kulaklıktan duyarız, aynı sistem müzik setlerinde hatta bazı televizyonlarda da vardır, kulaklık takınca ses sadece kulaklıktan gelir, kulaklığı çıkarınca ses tekrar hoparlörden gelmeye devam eder. Benim kullandığım panel tipi jack te de bir anahtar sistemi var ve kabloyu jack e takınca bu anahtarın yardımıyla radyo sesi kesilip mp3 playerdan gelen ses veriliyor. En kolay bulunacak anahtarlı panel tipi stereo jack bu tip bilgisayar hoparlörlerinden olacaktır. Ben de kendiminkini eski ve bozulmuş bir kolondan lehimlerini eriterek çıkardım.
Radyo parazitleri vs duyuluyor mu ? Hayır duyulmuyor. Radyo alıcısı hala yayını almaya ve rds i göstermeye devam ediyor ama size sadece mp3 player ın sesini veriyor.
Radyoyu kaybedecekmiyiz ? Hayır, stereo kabloyu jack ten çıkardığımızda radyoya geçiş yapmış oluyoruz. Ama siz kablo çıkarmakla uğraşmıyayım diyorsanız kendiniz araya bir anahtar takarak (Dj_Hutnu! arkadaşın söylediği gibi) bu işi halledebilirsiniz, benimkinde kabloyu takınca otomatik mp3 e kabloyu çıkarınca da radyoya dönüyor.
otomüzik arkadaşım demişki, diğer işleri yapan cd bölümünün kullanılması gerektiğini bilir. Evet öyle ama zaten en tepedeki yazıyı okusaydın neden bu teypte onu kullanamadığımı anlardın. Başka modellerde pek tabi dediğin gibi de yapılabiliyor olabilir.
Son olarak, arkadaşlar bu tip birşeye ihtiyacınız varsa ilk önce teybinizin orjinal aksesuarlarına daha sonra yan sanayi aksesuarlarına filan bakın, pek çok teyp için bu işe yarayan parçalar yurt dışında bolca satılıyor. Fiyatı ucuz şekilde bulursanız bir de bu işten anlayan arkadaşlarınıza danışın benim teybe olur mu diye. Benim teybim için bu tip bir parçaya elektronikçiler 90 Sterlin fiyat çektiler bu yüzden ben almadım. Ama uygun fiyatlı olsa hiç uğraşmadan onu alırdım.
Yorumlarınız için teşekkürler.
Mehmet
quote:
Orjinalden alıntı: kornkrunded
bunu ankarada yaptırabileceğim bir elektrikçi var mı?
edit:imla
Herhangi bir elektronikçi ama oto teypler üzerine çalışan elektronikçi bu işi yapabilir. Fakat yukarıdaki işlemin uzun uzadıya yapılmış olması sizi aldatmasın, bu işlem bir elektronikçi için çok basittir, yani öyle yüksek paralar filan vermeyin.
quote:
Orjinalden alıntı: idiz
bu sistemdeki mantık şu:
radyo dalgalarını alıp elektrik akımına çeviren bölümden amfiye giden kısma müdahale ediyorsun. Radyo yu devre dışı bırakıp, mp3 playerdan gelen sesi teybin kendi amfisine gönderiyorsun. sonuçta teybin çıkış gücü kadar güçlendirmiş oluyorsun sesi..
Aynen katılıyorum, bu şekilde oluyor.
quote:
Orjinalden alıntı: a1973
Bu sistemi sadece CD çalarlı olan modellere de (toyota cololla) yapmak mümkünmü?
Tabiki mümkün. Fakat teybiniz CD çalarlı ve mp3 te çalıyorsa zaten buna pek ihtiyacınız olmaz diye düşünüyorum. Bilgisayarda müzikleri CD lere aktarıp dinliyorsunuzdur zaten.
quote:
Orjinalden alıntı: otomüzik
yaptıgınız şey güzel ama bi okadarda pasif teybin arkasında cd kısmından giripte yapabilirsiniz arkadan cd giriş yerinden bazı uçları kısa devre yaparsanız direk olarak cd ye geçecektir cd konumu varken neden radyo bölümü kullanılsınki diger işleri yapan bir elektronikçi cd bölümününde kullanılacağını bilir ...
İlk mesajın en tepesindeki yazıları okursanız neden öyle yapmadığımı anlarsınız. Sadece resimlere baktınız herhalde.
elektronikten bayağı anlıyorsununz inşallah bilgisayardan da anlıyorsunuzdur ben kulaklık çıkışı olan bir cd romu kaset aracılığıyla araba teybine bağlamk istiyorum ama cd romu arabada nasıl çalıştırcam bilmiyom acaba çakmakta alınan enerji ile çalışır mı nasıl??şimdiden teşekkür ederim
Arabada CDROM çalıştırmanızı tavsiye etmem, cdrom hareketli bir ortamda çalışacak şekilde dizayn edilmemiştir, seyir esnasında CD yerinden çıkar ve cihazın içinde sıkışabilir ve hatta parçalanabilir, anti şok denen hafızalı okuma sistemi de yoktur, doğru düzgün müzik dinlenmez, emeğinize yazık olur...
quote:
Orjinalden alıntı: ankarali06
elektronikten bayağı anlıyorsununz inşallah bilgisayardan da anlıyorsunuzdur ben kulaklık çıkışı olan bir cd romu kaset aracılığıyla araba teybine bağlamk istiyorum ama cd romu arabada nasıl çalıştırcam bilmiyom acaba çakmakta alınan enerji ile çalışır mı nasıl??şimdiden teşekkür ederim
djoz arkadaşın cevabına katılıyorum. İlk çukurda başınıza gelecek şeyler bunlar.
Not: Yok hayır, elektronikten o kadar fazla anlamıyorum.
nasıl oluyor hocam bende de minton mp3 ve kaset adaptörü var ama ses kalitesi iyi değil...beninki blaupunkt santa monica c50 acaba teyptenmi kaynaklanıyor...
quote:
Orjinalden alıntı: decrypter35
Ben minton marka mp3 player ve yanında da kaset adaptörü hediyeli olarak aldım.Ses kalitesinde hiç azalma yok.Line inden farkı yok.
quote:
Orjinalden alıntı: FOCUS_34
emeğine sağlık mturker arkadaşımın.
kaset adaptörü kullandım. ses kalitesi kötüleşiyor, hangi marka olursa olsun. hama idi benimki. konuyu çözebilmek için teyp markasına özel ayrı soket de bulmak zor.. en güzel çözüm bu.. mp3 playerı line in ile bağlamak ...
ses kalitesi hakkında fikir sahibib olabilmek için konu hakkında bilgi sahibi olmak ve denemiş olmak gerek. lütfen bilgisi ve tecrübesi olmayan arkadaşlar yazmasın. bilmeyen arkadaşları yanıltmasınlar..
bu arada benim mp3 player 40 gb. bu kadar şarkı kaç cd ye sığar ???
arkadaşlar bende daha önce mp3 player sayesinde dinledim ama çukura girdim v.s zamanla mp3 playerim çalışmamaya başladı bozuldu.. başka bi yüntem yokmu arabada mp3 dinlemek için
bilgin varsa bekliyorum nası yapabilirim ? deneme yoluyla yapıcaktım ama dediğim gibi o kısma geçiş yapamıyorum ya radyo calıyo ya teyb. şimdiden saol
dostum bununla ilgili yeni oknu açarsan dahi ii cevaplar alirsin en azindan cevabini alirsin
arkadaşlar ben bunun aynısını discman le sony teybimize yapmıştım (babam çok kızmıştı) en risk li fakat en mükemmel sonucu alırsınız power amp. ye giden dirençlere switch taktım switch ide eject düymesine tutturmustum aux kablosunu ardan soketli idi. arabayı sattık deckini geri taktım evde kullanıym