Şimdi Ara

Otomobil klimaları neden yakitla çalışır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
6.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Neden arabalar klima icin yakıta ihtiyac duyuyor?

    Asıl sorum araçlar neden donen tekerlerden elektrik üretip depoladıyip klima vs. İcin kullanmazlar? Tekerler milyon devir atıyorlar fakat biz hala benzinle sogutuyoruz arabayi. Bunlar elektrik üretimi icin kullanılamazlar mı?

    Koca üreticiler bunu biliyorlardir tabi, onlarca mühendis vs. fakat sebebini teknik olarak açıklayan olursa sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hiçbiri -- 11 Mayıs 2012; 4:30:21 >



  • Tekerleklere bisey bagladiklarinda surtunme katsayisini artirmis olurlar. Buda performansi etkiler.


    Edit: herhangi bir bilgim yok. Sadece mantikli geldi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schwifty -- 11 Mayıs 2012; 4:24:29 >
  • Dönen tekerlerden elektrik üretmek nedir ya? O tekerler kendi kendilerine dönmüyorlar ki yine benzin gücüyle dönüyorlar. Arabada yokuş aşağı giderken cutoff devresinin çalışması durumu hariç herşey yakıtın gücüyle yapılır, farları falan çalıştıran aküyü de alternatör şarj ediyor yine motorun gücünü kullanarak.

    Konu epic fail olmuş biraz kusura bakma hocam.

    Fren falan esnasında boşa giden bir ısı enerjisi var ancak bunu kullanmak öyle kolay bir iş değil bir ara Formula 1'de kullanılıyordu o kadar.
  • Ozanunal- ben tekerler belese donüyor ordan çekelim elektriği çalıştıralım klimayı hatta eve cekek hattı kullanak beles hacu mu dedim?
    Zaten benzinle harekete gecmis bir tekerden sarfiyati artırmadan elektrik enerjisi neden alınamıyor bunu sordum?
  • Hocam klimaların nasıl çalıştıklarını pek bilmiyorum o yüzden o konuda daha bilgili arkadaşlar yorum yaparlar da zaten yakıtın enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir devre mevcut motorda, tekerleklere bir şeyler bağlamaya gerek yok. Ayrıca bazı araçlarda klimanın direk elektrikle çalıştığını da biliyorum hepsi aynı kapıya çıkıyor yakıt sarfiyatı her şekilde aynı oluyor.
  • Dostum tabi kii elektrikle çalışıyor klima ama bu elektriği neden sarfiyati daha da artırarak elde ediyor? Tıpkı bir jeneratör gibi çalışıyor sistem yani. Peki neden bir santral gibi elektriğini kendi üretmiyor ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: takma ad

    Dostum tabi kii elektrikle çalışıyor klima ama bu elektriği neden sarfiyati daha da artırarak elde ediyor? Tıpkı bir jeneratör gibi çalışıyor sistem yani. Peki neden bir santral gibi elektriğini kendi üretmiyor ?





    Santrailda elektrik bedava mi uretiliyor ki?

    Donen tekerlekten sarfiyati artirmadan elektrik elde etmek mumkun degildir. Cunku o tekerlegi dondurmek icin zaten bir enerji ahrciyorsunuz. tekerlege bir sey bagalayip elektrik elde ettiginizde bu harcadiginiz enerjinin bir kismini arabayi ilerletmek yerine elektrik uretmek icin kullanmis oluyorsunuz.

    Bunun yakit sarfiyatini artirmadan tek bir yolu olabilir o da frene bastiginiz anlar. Cunku frene basmak bosa enerji gitmesidir. Onun yerine o anda devrreye girip bu enerjiyi depoalayabilecek bir sistem yapilirsa sonra bu depolanan enerji klima icin kullanilabilirse bu durumda bedavaya calisan bir klimaniz olmus olur. TAbi sehir icinde belki boyle bir sey olabilir ama otobana ciktiginizda depolanan enerji bitecektir ve frene basmadiginiz icin depolanamayacaktir.

    Bedavaya enerji uretmek diye bir sey olamaz, ya da enerji de bir yere kaybolmaz. Mesela araba giderken bu yakit yakip bir enerji uretiyorsunuz. sonra araci hareket ettiriryorsunuz, bu enerjinin bir kismi aracin icindeki parcalarda surtunmede kayboluyor, br kismi hava surtunmesinde, bir kismini asfaltla lastiklerin surtunmesine, bir kismini ise frene basarak haricyorsunuz. Klimayi actiginizda bir kismini da klimayi calistirmak icin harcamis oluyorsunuz.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Beles olsun demedim, zaten para verip dondurdugumuz bir teker var neden bundan elektrik elde edilmez bunun kinetik enerjisinden yararlandirilmaz da yakıt sarfiyati klimayı açınca artar. Ornegin anlık tüketim 10L ise 11 vs. Olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hiçbiri -- 11 Mayıs 2012; 5:27:33 >
  • Asıl rüzgar enerjisinden neden faydalanmazlar.. Odamı yakıt tüketimini artırır.. Yada modifiye bir şeyler yapilabilirmi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: takma ad

    Beles olsun demedim, zaten para verip dondurdugumuz bir teker var neden bundan elektrik elde edilmez bunun kinetik enerjisinden yararlandirilmaz da yakıt sarfiyati klimayı açınca artar. Ornegin anlık tüketim 10L ise 11 vs. Olur.

    O kinetik enerjiyle arabayi goturuyorsunuz, karistirdiginiz nokta burasi o tekerler bosa donmuyor arabayi hareket ettiriyor. Simdi siz o kinetik enerjiyi alip klima tabiiki calistirabilirsiniz ama bu durumda ne olur araba 100 km gidecegine 95 km gider. Sonra kalan 5 km gitmek icin biraz daha yakit harcamaniz gerekir. Bu durumda da 100 km de yaktiginiz yakit miktari artmis olur.

    Ayni sey yani ha motordan almissiniz ha tekerden. Hatta tekerden almak motora gore daha kotu olabilir cunku zaten tekere gelene kadar kayiplar var. Motordan alinca daha az kayip var.
  • sehiriçinde sıkışık trafikte ne yapıcaksın
  • Klima için gerekli enerjiyi nereden alırsanız alın, yakıt saesinde elde edilen bir enerji olacaktır.
  • Sabit hızla giden bir araç neden yakıt harcar ki? Zaten kendi kendine gidiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Haddat

    Asıl rüzgar enerjisinden neden faydalanmazlar.. Odamı yakıt tüketimini artırır.. Yada modifiye bir şeyler yapilabilirmi?

    benım gorusume gore yapılabılır... yakıt tuketımını kısmen artırabılır ruzgar enerjısı ıcın bı yuzey kullanılmalıki bu yuzey hava dırencını arttıracagıdan yakıt sarfıyatı artar ancak arabanın mevcut yuzeylerı kullanılabılır ki bu kısıtlı sadec on taraf yeterlı ruzgar alacabılecegını dusunmuyorum ki burda yapılabılcek olan aracın dengesını bozmıycak sekılde bosluklar olusturularak iç taraflarıda kullanmak bu sayede ruzgar dırencıne ekstra bı yuzey olusturmadan elde edebılecegımızı dusunuyorum


    Tekerlek donmesıne gelıncede kafada soru ısaretlerı olabılır ancak en basıt anlatım yontemı enerjı korunumludur 1lt benzın kullandıgımız zaman aracımızın uretecegı toplam enerjı bellıdır yanı ıster hareket enerjı sı olarak yol alalım ıstersek elektrık uretelım yada ısı enerjısıne donusturelım sadece seklını degıstırır amacagınız toplam iş miktarı aynı kalır ki burda dusulmesı gerekn aracımızı agırlıgından yakıt sarfıyatı yapmadan enerjı uretıp bataryalarımızı doldurabılrıız ama su an aklımdakı sıstemın aracalara kurulmasında bazı sakıncalar oldugnu dusunuyorum...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OGUZ KAGAN

    O sistem size fazlasıyla yakıt sarfiyatı olarak döner. Aracın arkasına bir tane bisiklet takınca bile yakıt tüketimi ciddi miktarda artıyor.
  • Birkaç yılı içinde bu tarz sistemler gelecektir. Frenleme anında kazanılan bir enerjinin F1 araçlarında ekstra performans artırıcı olarak kullanılması gibi, bu tarz sistemler yakında araçlarda olacak. Kinetik enerjiden ve frenleme enerjisinden oldukça sağlam bir HP yada enerji depolanabilir. Bunlara ilaveten tavanın solar panel ile kaplanması sayesinde yazın klimayı rahat rahat çalıştıracak ve hiç teklemeyecek bir elektrik üreten sistem de yapılabilir. Ama henüz piyasaya sürmediler. Yada halka genel olarak indirmiyorlar.

    Şimdilik sunmuyorlar hepsi bu. Ayrıca 1950'li yıllarda Shell firması 1 litre ile 2000-3000km civarı yol yapılmasını sağlayan bir sistem icat etmiş, ama petrol lobisi olduğu için hayata geçmedi henüz. Otomobil üreticileri esasında onlarca farklı teknolojiye sahip fakat bunları halka sunmuyorlar. Kapitalizm işte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senersongur -- 11 Mayıs 2012; 8:48:38 >
  • tamamen fayda maliyet ilişkisi. Yani yapacağınız sisteme harcayacağınız birim maliyet ile ne kadar tasarruf yapacağınıza bağlı. Eğer maliyet>fayda şeklinde ise gereksiz bir uygulama olur. Ki zaten bu yüzdendir. Ilerde maliyetler makul seviyelere inerse düşünülebilir.
  • klima benzinle çalışmıyor ki. bir kayış la motora yük oluyor sadece biraz fazla tüketim burdan geliyor.
  • Aracın üzerine koyulan güneş paneliyle elde edilen eletrik enerjisini klimayı çalıştırmak için kullanana bir konsept tasarımın yazısını okumuştum.
  • Elektrikli klimalarda daha fazla enerji dönüşümü yapıldığı için sistemin tam kapasitedeki verimi düşüktür.


    Ama yalıtımı iyi olan, kaliteli UV filtreli camlı, açık renkli bir araçta, kabin içi ideal sıcaklığa ulaşıldıktan sonra, klima düşük kapasitede çalışacağından motora çok yük bindirmeyeceğini düşünüyorum. Tüketimi çok etkilememesi lazım.


    Ayrıca elektriklinin şöyle bir teorik avantajı var: Ani güç ihtiyacı olduğunda alternatör üzerindeki yük alınarak, aküden enerji almaya başlayabilir.(Bu da akü ömrünü kısaltır.)


    Fakat sonuç olarak, dediğim şeyler yapılmış olsa bile etkisi olmaması mümkün değil. Tüketimi artırıp, performansı düşürecektir.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.