Şimdi Ara

Otomobil fiyatların güncel durumu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
5.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,


    Son zamanlarda araç fiyatları ile ilgili her türlü argümana bakıyorum, piyasayı sürekli takip ediyorum. Güncel durum ile ilgili çeşitli teorilerimle anlatmak isterim.


    Malumunuz aralık ayından beri süre gelen bir yükseliş var. PSA grubunun arabaları ile özellikle 2008 modelinin karaborsaya düşmesi ve bazı kişilerin bundan ciddi karlar etmesi ile ivme kazanan bir sektör oldu. gözlemim bu durumu patlatan arabanın 2008 olması. süper bir ön siparış aldı, aylar sonraya sıra verildi ve gelen araçları galericiler satmaya başlaması çok garip gelmişti hepimize. ve ortada vergi dilimi vs hergangi bir durum yokken +20 +40k'lara varan haksız fiyatlandırmalar oluyordu.


    Sonrasında mart ayında pandemi baş gösterdi ülke kapanmaya gitti, nakit akışında problem görülmeye başlandı. Ekonomik durgunluk adına piyasaya bir şekilde, ucuz para sevki yapıldı.

    6 ay ödemesiz. pandemi destek kredisi

    devlet bankalarının 0,80'lere varan ihtiyaç kredileri.

    özel bankaların 0,90'larda verdikleri ihtiyaç kredileri.

    ev kredileri 0,65'lerde seyrettiği zamanlardan geçerlen. paranın bulunması bankaların sorgusuz sualsiz kredi verdiği dönemde otomobil fabrikaları da tam aksine duruş yaşamış. üretimde aksaklıklar olmuştu.

    Bizim ucuza kredi verme dönemimiz nisan ayından agustos ayının sonuna dek devam etti, bu süreçre paraya ulaşan her kesim değerlendirme cabasına girdi.


    Sırayla gidecek olursak;


    İlk olarak araba olmamasından, ikinci ele talep yığıldı. Tabep artınca fiyatlarda yükseldi. Sıfır araç durumu malum yoktu. Yerli otomobillerde bile problem yaşanmaya başlamıştı.


    1.İnsanlar kolay ulaştıkları geri ödemesi az olan para ile değer kazanan mallar(otomobil) almaya başladılar. burada çift avantaj mevcuttu. (Örnek 101 bin 42 ay 0,88 den kredi çektim. 129 bin geri ödemesi. araç aldım 128,750 şuan 150 bin tl. kredim neredeyse bedavaya gelmiş oldu)


    2.altından bile daha hızlı çıkışlar sergileyen bir unsur haline gelmişti.(altının anlık patlamalarınıda görmüş olduk tabi)

    3.pandemi insanları araçlara yöneltmişti. Virüs korkusu konforu rahatlığı teşvik etmişti.

    4.dünyanın neresinde olursa olsun, sıfır alınıp değer kaybetmeyen birşey yokken ülkemizde araba yoksunluğundan ötürü araçların değer kazanmasıydı. sıfır ve sıfır gibi ikinci el arasındaki fark minimize edilmiş haldeydi.

    5.Pandemide iş yapamayan esnafın dönercinin,ayakkabıcının,tesisatcının araba al sat yaparak piyasaya girmesi.

    6.Galerilerin,küçük şehirdeki otomobil esnafından araç alması. Alabilmek için +2 +3k fazla para vermesi

    7.Son nokta olarak, yeni gelen ÖTV düzenlemesinin getirdiği belirsizlikleri gören kurnaz halkımızın arabalara hücum etmesi belli modellerin aşırı talep görerek fiyatların yükselmesi.

    7.Madde örnek, Halk dan bazı arkadaşlar ÖTV sınırında olan LEON aracını binmek için almak istiyorlar. Ancak araç karaborsada olduğundan ötürü araca ulaşamıyor. bu yüzden WW polo aracına yöneliyor diyelim. bu talep kayması ww polo aracına da extra bir prim kazandırıyor ve değişik bir fiyat dalgalanmasına yol açıyor. bu sistem zincirleme şekilde ilerleyerek en alt tabakada olan araca ulaşıyor kuş serisi araçlarımız. Tofaşlara +30k fiyat yazılmasının yegane sebeplerinden sadece biridir.

    8.Yetkili satış bayilerinin ayda sattıkları otomobil sayısında azalma olduğu için. azalan miktardan ettikleri zararı sattıları otomobillere ekleyerek extra paketler/fiyatlar talep ederek zararını kurtarma cabası ile fiyatları yükseltmesi.

    9.Galericilerin nazlanmadan,dertsiz tasarız nakito para ile bayilerdeki arabaları +1+2 k vererek alması


    Bu nakit akışı sürerken gelen belirsizlikler(ÖTV Düzenlemesi), hızlı nakit aşısı sağlanması dövizdeki yüklelişte dahil olunca panik havası biraz daha etkili olarak alınmayan hergün zarar durumuna düşmek istemeyen halk. biraz daha ivmeyi arttırarak ağustos ayında araç furyasında sirkülasyonda zirveyi gördü.


    Bu hızlı yükselişin eskiye nazaran otomobil bulmanın daha kolay olduğu dönemde yavaşlamasının sebeplerinden bahsedeceğim.


    1.kredi faizlerinin ciddi oranda arttırılıp max 36 vade ile kredi imkanı sunulması.

    2.Zamanında çekilen ucuz kredilerin üstüne kredi çekmek isteyen vatandaşın kredi malitinin çok olcağını gördüğü için duraksaması.

    3.Zamanında çekilen kredilerin geri ödeme zamanın gelmesi,pandeminin tekrar ortaya çıkardığı buhran.(arabasını satıp mart ayında sokağa/il dışına çıkma yasaklarından ötürü araçsız kalan binler oldu malumunuz)


    4.Esnafın işlerinin düzelmesi(kendi işine yöneldi,esnafın durumu ciddi anlamda kötü. Ancak elindeki mesleğini bırakıp uzaklaşırsa sahip olduğu piyasadaki payını kaybetme korkusundan), otomobil sektörünün kaymağını yiyip kenara çekilmesi.


    5.Alsatcıların araç alacak haklarının kalmaması.

    6.Araba ticareti yapan büyük galericilerin bile +200k bankaya yatırdığı taktirde vergisi kesilmiş halde ayda +2k sabit gelir elde edecek olması.(Şuan belli modeller(ötv sınırındaki) modeller hariç araba fiyatlarının sabitlenmesi)


    7.Bence aşırı saçma ama olarak yurt dışından araba ithalatının gerçekleşecek iddaları.


    Tarafımca imkansız olaydır. 2015 otomatik GOLF yurt dışında düşük km 15bin £ Türk parasına göre 135 bin tl olsun

    135+vergi+getiren karı dersek +200 bin. Devlet sıfırdan elde ettiği vergiyi getirtiren ikinci elden de kazanmak zorunda cari acık malum. Ama bu algı da etkili oldu. binbir çeşit insan var malumunuz. Bahsi geçen durum şahsımca da istemem. ülkemize kalitesiz araba dolduranlar buna ek olarak ikinci el yıpranmış araba hurdalığına cevirmesine gönlüm razı olmaz.

    +10-12 sene sonra linealar dacia lar ne hale gelecek görecez hep birlikle.


    8.Enflasyonun aşırı artması, sözde tabi .rakamsal değil


    9.Doviz kurlarının düşmesi, Diyeceksiniz ne düştü. yüzde 12 düştü. Bununlada ilgili bir kaç araçtırma yaptım, geçmişe dair. bu tarz yükselişlerde araçların fiyatları asla düşmez. ancak zam gelmiyor arkadaşlar. Bu net ve kesin bir bilgidir. kasım ayında açıklanan fiyatlar yüksek dolar kurundan idi. şuanki kur'dan açıklacak olan araba fiyatları düşük kur üzerinden hesap edilecektir. ancak her ay arabalara yansıyan %3-6 arası zam uygulanmayacak olup. mümkün mertebe indirim de gelmeyecektir.



    10.Araba fiyatlarının max olduğu dönemde ev fiyatlarının aynı orandan yükselmemesinden ötürü insnaların araçlarını max. dan satip ev alması ve piyasadan çekilmesi.



    Şu anki geldiğimiz dönemde, konuda açılan(Sarı Site) araç satımı yapılan sitelerdeki takiplerim. ikinci elde yorum yapan "Otomobil Günlüklerim" kanalında ki Oğuzhan arkadaşın yorumları(Kendisi düşmeyecek diyor ısrarla) genel manada araba sohbetlerinin/gündeminin azalması gibi.Yutup dan bu arkadaşı izliyorum diye beni gömecek ekip de olabilir ancak, herkesi izliyorum. Otopark.com'u panpalardan beri takip eden(Kurumsallaşmasını istememiştim hiç). Burak Ertem'i dergiden bilen biri olarak yazıyorum.


    Özetle benim düşüncem şu şartlarda,

    oluşan bu gündemin ve yaşantının devam ettiği sürece araç fiyatlarının mecburen geri gelecek olması.


    Nakit paraya ulaşmanın zorluğu,

    Mevduat hesaplarının ciddi düzeyde iyi faiz geliri sağlaması.

    arabanın yatırım aracı olmaktan çıkarması. fiyatı artmayan bir yatırım, cazip gelmez herhalde.

    2021 de arabalar üretilecek fiyatlar düşecek diye bir beyanım olmadı, olmazda. bu bizim insanımızı engellemez.

    Bazı model ve markalar bunun dışından kalabilir istinalar gösterecektir.


    En çok düşüş görülecekler, Fiyatlarında balon olmuş araçlardır., örneğin i20 modeli hemde kendi aracım, sıfırı 210 bin tl olan modeline, 2016 model temizine 175 bin tl yazıyorlar. bu araçlar balonlaşmış talepten ötürü şişmiş şekilde gerileyecek.


    Ancak benim aracım gibi i20 2015 otomatik Stlye Pan. 53 Bindeki aracıma(Siyah-Boyasız Orijinal)155 teklif gelmez bu saaten sonra(Keşke Satsaydık) benimde işime gelmiyor aslında düşmesi. Ancak 155 verilebilmesi için bu araca, sana birşeyler getirmesi gereklidir. getiri sıfırsa ederi kadar vermek istersin. Sadece binici olan kişiler araç almaya yönelir. binici kişilerde bekler, sabırla davranır.. düşünce fiyatlar arabasını alır.


    Sizlerden ricam malum sitede olan fiyat geçmişleri varsa elinizde onları paylaşmanız.

    Saygılarımla.


    Otomobil fiyatların güncel durumu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre67z -- 23 Kasım 2020; 17:10:50 >







  • öncelikle yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum. bu ara yoğun şekilde piyasa takip etmekteyim. Ve tam tabir ettiğiniz gibi al-sat cı değil biniciyim. Aslında zaten şirketin bana tahsis ettiği bir arabam var. O nedenle acelem yok öyle bekliyorum düşerse alırım diye.


    Bazı ilanları takip ediyorum. Sizinle de paylaşayım.


    Otomobil fiyatların güncel durumu


    Otomobil fiyatların güncel durumu

    Açıkcası ya sadece benim takip ettiğim araç satıcıları yavaş yavaş fiyat kırıyor. Yada piyasa hakkaten herkesin dediği gibi duraklamaya girdi ( ama coronadır ama kış ayıdır ama araç piyasası şişmiştir, yada d hepsi'dir bilemiyorum)





  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaddogJin

    öncelikle yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum. bu ara yoğun şekilde piyasa takip etmekteyim. Ve tam tabir ettiğiniz gibi al-sat cı değil biniciyim. Aslında zaten şirketin bana tahsis ettiği bir arabam var. O nedenle acelem yok öyle bekliyorum düşerse alırım diye.


    Bazı ilanları takip ediyorum. Sizinle de paylaşayım.



    Açıkcası ya sadece benim takip ettiğim araç satıcıları yavaş yavaş fiyat kırıyor. Yada piyasa hakkaten herkesin dediği gibi duraklamaya girdi ( ama coronadır ama kış ayıdır ama araç piyasası şişmiştir, yada d hepsi'dir bilemiyorum)

    hocam konuyu da güncelledim,


    Fiyatlarında balonlaşma olan yani, sıfırı 210 iken ikinci eline 2016 model temizine 175 yazan araçlarda ciddi düşüşler olacaktır.


    Sarı sitede bir ara 2015-2017 ayrımı yoktu. hangisi varsa şansına ne çıkarsa bahtına o sırada baktıkların satılık hep. onlardan birini alacaksın moduna girdiydik.

    Ayrıca geçmişte her almadığın gün zararına işleyen piyasa şuan binicilerin yanında ki düşüyor düşme yüzde 2 yüzde 1 belki ama düşüyor. Şartlar böyle iken bekleyin evet. ancak krediler düşer, döviz yükselirse yine bir canlanmadan ötürü fiyatlar tutulamaz hale gelecektir. Bayıilerin satışları süper ancak şu sıra galericiler(Kan Emiciler Lobisi) baskı yapmaya başladılar. Hassas dönemde size iyi şanslar dilerim.





  • Açıkcası benim TL de param yok. Döviz ve Altın olarak duruyor. Yani Dövizin ve Altının çıkması bütçemi olumsuz etkilemeyecek. İyi dileğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım hayırlı bir şekilde bir araç alabilirim ben de gönlüme göre. Ve yine size hak veriyorum, olay özellikle balon şişmelerde kopacak. Yoksa zaten sıfırının fiyatı belli olan ama atıyorum araç olmadığı için bulunamayan ega nın 2018 modeli sıfıra yakın fiyat yazsa da yine satar 3 aşağı 5 yukarı. Ona lafım yok. ama 2014 ler 15 ler 16 lar düşecektir mutlaka. Onlar düşünce zaten 2010-13 kısmı kendi kendine erir. burada en büyük psikolojik direnç noktası 2015-16 yıllarındaki araçların değeri düşüncesindeyim. O bant kırılırsa arkası gelir.

  • 2. El yüzde 40 artış olacakmış, hükümet adım atmayacakmis

    https://www.haberlerim.com.tr/is/ikinci-el-arabalar-3-ay-icinde-yuzde-40-artis-gosterecek-13157/

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Premium segmentte %10'a yakın düşüş var. Ben de araç bakıyorum.




    Otomobil fiyatların güncel durumu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metalciadam335 -- 23 Kasım 2020; 13:37:16 >
  • Metalciadam335 M kullanıcısına yanıt

    Hocam Nissan Qashqai 1,6 2018 skypack otomatik araç takip ediyorum gecen ay 310da bandında fiyata topz kondurmayanlar(döviz farkı vuracaktı ki vurdu 397 oldu sıfırları)iken bu ay 285-290 lere araçlar rahat bulabiliyorsun. aradaki makas acıldı hayli. Sıfır olarak 1,5 dizel geliyor şuan onada indirim geldi 30 bin tl 379'a çekmişler.

    Aradığın segmenden uzak ama fikir ve ümit vermesi açısından değerlendirdim.


    Senin aradığın segmende doviz çok daha iyi düşüş yaşatıyor. ikinci eli fena vurur bence. Umarım iyi araç bulursun

  • emre67z E kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim cümlemize.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: redferrari

    2. El yüzde 40 artış olacakmış, hükümet adım atmayacakmis

    https://www.haberlerim.com.tr/is/ikinci-el-arabalar-3-ay-icinde-yuzde-40-artis-gosterecek-13157/

    Hocam hükümetin adım atıp atmaması ile alakalı bir durum değil bu. Serbest piyasa ekonomisinin çalışma şekli yüzünden düşecek. Artma imkanı yok öyle söyleyim( ha düşer, az düşer çok düşer onu tartışmıyorum). Bunun sebebi aslında şu;


    1- İnsanlar kazanç görecekleri yere yatırım yapar. An itibari ile ise araç fiyatları zaten şişeceği kadar şişti daha şişemez durumda. Ha diyeceksiniz ki eskiden de şişti deniliyordu daha da yükseldi neden şimdi aynısı olmasın. Olamaz çünkü sıfır araç ile farkı yine yüksekti şu anda ise sıfır araç fiyatını geçecek nerdeyse ( ki ilanlar düşüyor bu sebeple). Ayrıca türk halkı asla sıfıra alabileceği araba dururken ikinci el almaz. Gerekirse 1 sene bekler.

    2- Araç al-sat yapacak adamlar zaten kazanacağını kazandı. Bakın ilanlara dikkat edin. ( sırf denemek için 10-15 ilanı favoriye alın ve 4-5 gün bekleyip kendiniz bakın) fiyat indirmemekte direnenlerin çoğu al-sat furyasının sonuna yakalananlar. Yani bu böyle gider zannedip 1-2 hafta önce yüksek yüksek rakamlara araba alanlar. Galerilerin öyle bir derdi yok çünkü adamın olayı elindeki paranın alabileceği en iyi arabayı alıp binmek değil ki, ona dönen piyasa lazım her arabadan 5-10 ne kazanırsa kar kar. ( yani piyasanın inip çıkması onu gariban vatandaşı etkilediği kadar etkilemez). Hatta bilakis galericiler de şu anki durumdan memnun değil. Son 1 hafta 10 güne kadar çatır çatır araba el değiştiriyordu sürekli 3-4 bin kar ediyorlardı. ( yada 5-10 neyse). ama şimdi takip edin 2. el sitelerine araç sayıları hep artıyor. Ticarette vurgun dan ziyade sıcak para akışı tercih edilir. Piyasanın durması galericiyi de olumsuz etkiliyor

    3- Mevcut durumda inatla araba alabilecek bir kaç kişi tipi var

    • Ciddi parası vardır. Basar sıfırı alır.
    • Çok acil arabaya ihtiyacı vardır ( ki bu genelde yazın yaşanır) lanet olsun der verir parayı
    • Araba bağımlısıdır. yüksekten çeker krediyi sonrası allah kerim öderim der.
    • Arabası vardır model yükseltmek istiyordur. bu adam da iyice bunalmadıysa o arabadan yükseltmez çünkü yüksek modellerde fiyat farkı daha sıkıntı. Haliyle o farkı vereceğine piyasa yatışsın diye bekler.


    Tabi bunlar benim öngörülerim. İnermi bilmem ama çıkmayacağı kesin





  • Suan ikinci elde baslayan yuzde 10 a varan indirimler piyasanin yavaslamasindan ziyade dusen dovizler yuzunden biraz da.

    Satici kurlardaki bu alim firsatini kacirmamak icin fiyat kirmaktan cekinmiyor su sira. Yaptigi indirimi zaten absorve edicek dusukten toplayacagi doviz ile.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eşim için crossland x bakıyorum Opel öyle acelemde yok
    İlanalarda sıfır km alınıp garaja çekilenler , sıfır km bayi fiyatlarının ( beklersen ) altına gelmiş tıpış tıpış

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • werneke W kullanıcısına yanıt

    araba alacaklar için güzel bilgiler, teşekkürler. Telaşla araba bakanlar umarım okuyordur. Her zaman olmasa da bazen beklemen en iyi sonuçları verebiliyor. Eşinizle sağlıklı ve güvenli binebileceğiniz bir araç alabilirsiniz umarım. Bende eşimin kullanabileceği bir araç almıştım. çok yerinde bir tercih oluyor.

  • Bir başka konuya da yazdım.
    Valla öyle pek düşme yok. Bir audi var favorimde adam aylardır tırmalıyor ama 2 düşürüp 5 yükseltiyor fiyatı. Bakalım ne olacak!


    Otomobil fiyatların güncel durumu
    Otomobil fiyatların güncel durumu
    Otomobil fiyatların güncel durumu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CapriceClassic -- 23 Kasım 2020; 17:9:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • CapriceClassic kullanıcısına yanıt

    Hocam çok fiyat değiştiriyorsa dikkat çekmek istiyordur, daralmış satamadığı için. Tok satıcıda olabilir ama ilanı sürekli kurcalıyorsa bir sıkıntısı var demektedir.

    ara sıkıştır. Para senin, ne fiyattan satarsa satsın karda zaten. Aracın dövizden çok etkilenmesi lazım aslında ancak bu biraz inatcılık yapıyor. Bol şans

  • @emre67z 'nin dediği gibi bence de o daralmış :) Tok satıcı olsa koyar ilanı bir daha uğraşmaz.

  • Kış mevsimi itibariyle piyasa yavaşlar. Bahar mevsimi itibariyle hareketlenme başlar. Bu senelerdir böyledir. Mart ayı itibariyle hem korona mevzusu hemde baharın gelişiyle anormal bi artış olmuştu. Kışın ufak tefek düşüşler olur. Zaten işini bilen adam arabayı kışın alır yazın almaz. Son 6 yıldır elinden 11 araba geçmiş biri olarak düşüncelerimdir Otomobil fiyatların güncel durumu 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark Territory -- 23 Kasım 2020; 18:56:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Döviz ve altın yükseldiği için 2.elde tren kaçtı, artık fiyat artışları yaşanacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: redferrari

    Döviz ve altın yükseldiği için 2.elde tren kaçtı, artık fiyat artışları yaşanacak

    Doğru söylüyorsun. Mesela sıfırı 226 bin olan arabanın 2. eli 300 olacak dimi ? Kaçırdı artık millet 2. elin güzel arabalarını alma fırsatını. Hacı düşer mi düşmez mi ayrı konu da daha artar diye iddia etmek nedir ya.

  • MaddogJin kullanıcısına yanıt
    Artacak abi hükümet fos çıktı birbirine girdi, Arınç falan yine ortalığı dağıttı, döviz yükselti altın tahmincileri asla 450 yi tekrardan görmeyecek diyor, gazeteler fiyatların artacağını söylemekte, 3 dalga Corona gelecek

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben bu söylediklerinin hiç birine itiraz etmiyorum zaten. SAdece daha ne kadar artacak diyorum. Teknik olarak sıfırı ile aynı paraya satılıyor arabalar. Benim tanıdığım Türk insanı ölür biter, 5 sene sıraya girer gene "kazanıklanacam korkusuyla" ikinci el i almaz. ( sıfır ile aynı para olunca). Arabaya cidden ihtiyacı olanlar değil al-sat cılar yüzünden piyasanın boku çıktı. E onlar da fiyat iyice üste dayandığı için "kafadan 10 koyar satarım yaaa" yapamıyorlar artık.


    Ha bu saydıkların yüzünden az düşer öyle esk igünlere dönmesini beklemeyin diyorsan, zaten bizim kastettiğimiz düşüş %10-15 civarı. Yoksa zaten kimse 150 ye aldığı arabayı aa piyasa düşüyor diye 100 e satmaz.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.