Şimdi Ara

Otomatik Vites Neden Bu Kadar Düşük Devirlerde Aracı Götürüyor ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
0
Favori
13.800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Budur.

1.2 TCe EDC bir Megane kullanıyorum. Aslında 2000 devirde hatta 1500 devirde bile tork var evet ancak ne kadar dik rampaya gelirsem geleyim araç hemen vites büyütme derdinde. Yahu tamam tork var da neden rampa yukarı 1750 devirde turbo altında eziyorsun motoru? 2000-2200 devirde biraz turbo biraz devir ile çıkalım mis gibi?

Yakıt tüketimi kesinlikle etken değil. Zira o gücü üretmek için emilmesi gereken hava miktarı belli bunu ister turbo ile em ister devir çevirerek atmosferik olarak em, içinde yakacağın yakıt aynı. Yani bir rampayı 4. vites 1750 devirde çıkmakla 3. vites 2250 devirde çıkmak arasında büyük bir yakıt farkı yok. Hatta düşük viteste daha büyük bir dişli çevrildiği için araç daha rahat çıkıyor.

Artık ben rampa çıkarken falan hep manuele alıyorum.

2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • İnanın motor ömrüyle alakası yok.

Yokuşa sarmışım 1.2 fındık kadar motor, çat çat çat vitesi büyütüyor devir 1750. Evet turbo çekiyor ama turbo tam kapasitede çalışıyor, cayır cayır turbo altında, tork altında eziyor motoru. Halbuki bir vites aşağıda kalsa 2000 devir civarında daha düşük turbo basıncı ile daha büyük bir dişliyi çevirerek hem motoru hem yürüyen aksamı tork altında ezmeden rampayı çıkmak araç sağlığı açısından daha iyi bir durum.

Yokuşa gelince vites düşürmemesi ile sorunum yok ancak şanzıman dik yokuşu sabit hızla tırmanırken dahi vitesi büyütmenin derdinde.

Ve şöyle bir sıkıntıya daha sebep oluyor, devri sürekli turbonun basmaya başladığı 1500 civarlarında tutuyor, biraz gazı bırakıp yavaşlamasına müsaade edince 1300 devirde gaza cevap veremiyor, vites düşmeye çalışıyor onu da 2 saniyede yapıyor (Çift kavrama şanzımanlar vites yükseltmede hızlı düşürmede çok yavaş) arabayı kullanmak işkence oluyor.

Yeminle manueli özledim, sonraki arabamı manuel tercih edeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 19 Ağustos 2023; 18:50:6 >

• goodorevil kullanıcısına yanıt

otomatik aracı yanlış kullanıyorsunuz.

Aracın gözleri yok. Dağ mı çıkıyorsunuz, küçük bir tepe mi çıkıyorsunuz bilemez. Devam eden yokuşun ne kadar süreceğini bilemez. Zırt pirt vites değiştirmemek ve ekonomi yapmak için sonuna kadar üst viteste zorlar.

dsg değil, tüm otomatik sanzimanlar bu şekilde çalışır. Kimi gücün yetmediğine çabuk ikna olur, kimi daha geç.

Bu sebeple daha yüksek güce ihtiyaç duyduğunuz anda s moduna almanız gerekir.

Bu kullanım stili ile altinizdaki araç 1.2tsi değil, 1.6 Honda motoru olsa 70 le yokuş çıkarsınız. Araç toparlayamaz bile.

100-150 beygir otomatik vites ile d ye alıp unutacaginiz bir kullanım anca sehiricinde mümkün. Ki oda sakin kullanım yapıyorsanız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

yanlisiniz var.

diyelimki belli bir yokuşu, belli bir hızda çıkmak için gereken güç 50 beygir olsun.

siz, motorunuzun bu 50 beygirin üstüne ne kadar çok beygir gücü üretmesini sağlarsanız yakıtınız o kadar artacaktır.

ikinci olarak devriniz yükseldiği için motor içi hareketli parçaların kazanacağı ekstra kinetik enerji ve surtunmeden kaynaklı yakıtınız artacaktır.

isterseniz duz bir yolda sabit bir hızda 6. Viteste ve 5. Viteste olan tüketiminizi kıyaslayın. 6. Viteste daha az yaktığını göreceksiniz.

size söylediğim üzere otomatik aracın gözü yok. Ne yokusun ne kadar süreceğini bilebilir ne trafiğin durumunu.

bindiginiz araç Türkiye şartlarında güçlü olsada ekonomi odakli bir araç. 300 beygir Mercedes’iniz olur yokuş mokus hissetmez ancak bu tarz araçlarda yokuşlarda zorlanma hissederseniz s moda almanız gerekiyor.

• Güzel yazmışsınız da her araçta S modu yok maalesef. Ben de 1.3 tce edc clio kullanıyorum. 7.vites de dahil düz yolda 1300 devire kadar vites düşürmemeye yemin etmiş şanzıman. Kulakçık var ama sürekli kulakçıkla da oynayamam o zaman neden otomatik aldım?

Yokuşlarda yokuşta olduğu anladığından vites atmıyor. Hızlanmaya devam ederseniz 2500-3000 devire kadar bekliyor.

Yokuş inişlerde de vites yükseltmiyor, hatta ayağınızı gazdan çekerseniz bir vites küçültüyor motor freni yapıyor. Gaza dokununca motor frenini bırakıyor vitesi yükseltiyor.

Hafif eğimlerde ise gazı sabit tutarsanız o da vitesi sabit tutuyor. Artırıp motoru baymıyor.

Düz yolda ise özellikle dönüşlerde vites yüksek kalırsa gaza basmazsanız vites düşürmek yerine bir kaç sn torkun gelmesini bekliyor.

Ben yine de gaza dokunduğumda tepki isterim derseniz sports moduna alırsanız devri maks torku verdiği 2000 bandında tutuyor. O zaman sıfır kararsızlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 19 Ağustos 2023; 23:20:3 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Asıl sizin yanlışınız var hocam. O yokuşu belli bir hızla çıkmak için gereken güç 50 beygir ise 51 beygir güç ürettiğiniz anda hız kazanırsınız. Size lazım olan güç 50 beygir ise 50 beygir güç üretmelisiniz. Bunu da ister 25x2 ile yaparsınız ister 10x5 ile. Açıklayayım:

O anki tork x devir / 7121 = o anki beygir gücü.

Bize lazım olan güç 50 beygir ise

1750 devirde pik tork olan 200 nm torku üreterek ya da 2250 devirde 158 nm tork üreterek sağlayabilirsiniz. Evet artan devirden dolayı sürtünme artar ama silindir içi yanma şiddeti, üretilen tork düştüğü için motor ve yürüyen aksam üzerindeki stres azalır. Segmanlar, biyel kolları daha yüksek yanma şiddetine maruz kalır, küçük dişliden dolayı arabanın yükü ile motorun gücü arasında ezilir.

Size gereken güç 50 beygir ise 50 beygirlik yakıtı ister 1750 devirde ister 2250 devirde yakın kayda değer bir fark olmaz. Ben bunu düz yolda hız sabitleyici ile denedim. Arada hissedilir bir yakıt farkı göremedim. Ama mesela atmosferik Egea varken ya da öncesinde atmosferik 2.0 Volvo s40 varken yüksek vites çok gaz rampa çıkmak ile 4. Vites çeyrek gazla çıkmak arasındaki farkı tecrübe ettim.

Ben Manuel araçla yokuşu doğru düzgün hissetmedim ama daha güçlü otomatik araç ı-ıh.

Hocam aracın gözü yok eğim sensörü var. Zırt pırt vites değiştirmek istemiyorsa 4. Vitesle girdiğim yokuşta 5. Vitese atmaz 4 ile devam eder. Düz yolda güç lazım değilse üst vitese geçsin ama sabit hızla rampa çıkarken durduk yere vites büyütmesin.

Ayrıca şanzımanın S modu yok şanzıman her şeyi kendi ayarlıyor. O dik yokuşta vitesi büyütmeyi uygun gördüğü için büyütüyor ama bu ekonomi yaptırmıyor.

Önceki arabam Manuel 1.4 Egea'ydı şu çekmiyor gitmiyor denilen Egea ile vitesler tamamen benim kontrolüm altında olduğu için her türlü rampayı 110 ile tırmandım. Zira motorun devir çevirmesine izin verdim.

• white without pressure W kullanıcısına yanıt

S mod yoksa ki bu çok nadir bir durum, Manuel’e almalısınız.

yani diyelim uzun bir yokuştasınız, araç vites düşürmemekte diretiyor, vuruntu yaptığını hissediyorsunuz, mecbur siz müdahale edeceksiniz. Göz göre göre zorlamanın manası var mi?

alirsiniz söyle 2-3 litre 200-300 beygir bir araç her türlü yürür ancak Türk halkı olarak bizim ulaşabildiğimiz araçlar en basit araçlar. Yani clioya binip 200-300 beygir araçların rahatlığını bekleyemezsiniz.

Burada bizim şansımız artan teknoloji sayesinde en azından klima, abs, otomatik vites gibi özelliklere bu en ucuz araçlarda kavusabildigimiz bir dönemdeyiz.

sizin clioya, vites konusunda müdahaleniz toplam sürüşünüzde anca %5 tir. Onda da turbo sayesinde müdahale etmeme hatasına düşseniz araç toparlar. Yani olabilecek en basit araçlarda bize bu konfor sunulmuş. Bence şikayet etmemek lazım.

1.6 multijet egea benim kiraladığım araçlar arasında. İstanbulda saatlerce kullandım, baştan başa geçip geri döndüm. Akan trafik dur kalk trafik olsun, yokuş olsun hicbir müdahaleye ihtiyaç duymadım.

boyle küçük ve güçsüz motorlarda, sanzimanin kafasının karıştığı noktalar şehirlerarası yollarda, dağ tırmanışları.

araclarda eğim sensörü olsada, bu gibi uzun düzlüklerde sürekli değişen eğim, sürücünün ayağını gazdan çekmesi gibi aracın şaşırmasına sebep olabilecek durumlar olabiliyor.

yahut araç bazen çevirdiği devir ile yokuşu rahat çıkabileceğini sansada bir miktar vuruntu ve vibrasyon yaptırabiliyor. Yani sınırda kalabiliyor.

bu gibi durumların önüne geçmek için otomatık sanzimanlarda sürücü müdahalesi gerekiyor.

misal ben 1.6 tam otomatik tüplü Honda ile şehirler arası yol yaptim. Dik yokuşlarda bile, yokuş başlamadan s moda aldığım için 110 la hız kaybetmeden çıkabildim. S moda almayıp aracın eğim sensörünün tespit etmesini beklediğim yokuşlarda ise hız kaybettim. Çünkü diyelim 1.6 multijet 1500 devirde bile güçlü iken, Honda 2-2.5 devirde ciddi bir güç üretmiyor. Dolayısıyla araç gücün yetmediğini anlayıncaya kadar zaten hızı kaybetmiş oluyorsun. Hız kaybedince 1 vites değil 2 vites küçültmesi gerekiyor.

simdi araç her yokuşa geldiğinde anında 1 vites küçültse arabada ne konfor kalır, ne ekonomi. Muhtemelen sık vites değiştirmeden arıza da yapar. Bu yüzden otomatik araçlarda böyle bir ayar yok. Bu yüzden çıktığınız yokuşun bir dağ mi, yoksa birkaç yüz metrelik bir tepemi olduğunu araca iletmeniz gerekiyor. Bununda yolu s mod. Yoksa da Manuel’e almak.

gunumuz araçlarında turbo olduğu için güç isteyen durumlarda önceden hazırlık yapmadan dalmayı kaldırabiliyor. Yeterki 2 bin devir çevirsin. Torku sayesinde yüksek güç üretip götürüyor. Hata kaldırıyor. Ancak bunun hata olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Sadece müdahale etmeniz gereken noktaların sayısını azaltıyor. S moda daha nadir ihtiyaç duyuyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5A1BF912D -- 20 Ağustos 2023; 1:5:16 >

• Dostum sen neden sunum yapıyorsun durduk yere anlamadım.. bildiğimiz şeyleri yazmışsın durduk yere.

3.0 sıralı 6 Bmw motoru eski VR6'lar, Mercedesin V6'ları, 4 silindir bir çok japon motoru hepsi çok başarılı idi en alt devirlere bile.

Alfa'nın kademesiz subaplı antik teknoloji V6'sı 1000 devirde gaza bas anında çeker uçar. ama şanzımanı her 2500 devri bulmadan asla vites atmaz.

Ama eski otomobillerde, emisyon prangaları böyle vurulmamışken şanzıman mümkün olan en düşük devirde değil "mümkün olan en doğru devirde vites atardı" çünkü senin ayağının altında mümkün olan düşük güç düzeyi ile gitmen doğru bir şey değil. bu her gaz emrine sürekli vites değişimini beklemek demek, her yüzey eğim farkında gaz emrinde şanzımanı beklemek demek..

tekrar söylüyorum, mümkün olan en düşük devir, en doğru devir değildir..

Olayı A moduyla B moduyla S moduyla ilgilisinin olmadığı ortada. herkesin ortak şikayeti de ortada uzun dönemdir, trafikte arabayı S modunda kullanın demeye kadar gitti iş.

Daha neyini anlamadınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVeloceJota -- 20 Ağustos 2023; 8:23:27 >

• SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

Honda 1.6 aracım var. 2013 model. 4 silindiri var. Sanırım bu kısım önemli. Hiç bahsettiğiniz gibi davranmıyor. İlk birkaç vites 2.5-3 bin devir çevirse de sabit hızda gidildiğini anladığı an gidebileceği en üst vitese geçiyor. Alt devirlerde ise güç yok. Aracın bagajı tuğla dolu gibi. Bu sebeple ilk hızlanırken 2 bin devirde vites değiştirmeye çalışması mümkün değil. ama sabit hızda giderken 2 bin devrin altıda oluyor.

Şimdi sorun şu, her şeyden önce en yüksek torkun geldiği en düşük devir sürüş açısından en mantıklı devir olmuyor. Büyük vites dişlisi, düşük devirde yüksek tork bir araya geldiği zaman pistondan biyel koluna, kranka, baskı balatasına ve akslara çok yüksek bir yük biniyor. Baskı balatası bitmek üzere olan araçların balata sıyırmaya 5. veya 6. viteste düşük devirde gaza basınca başlaması da bu yüzdendir.

Şanzımanı programlarken düşündükleri şey araç ömründen ya da kullanım rahatlığından ziyade emisyonlar.

Mesela kullandığım araç da 1500 devirde tam torkunu verebiliyor. Sorun burada değil. Sorun şu ki 1500 devirle gitmekle 1750 devir ya da 2000 devir gitmenin yakıt ekonomisi anlamında çok bir farkı yok.

Sorun şurada başlıyor; şehir içinde dik bir yokuşa sarıyorsunuz hızlanırken sorun yok ama mesela 40 km hıza geldiniz hızınızı sabitlediniz. Hemen vites büyütüp 1500 devre düşürüyor. Çok güzel ama aracı en ufak yavaşlamaya savunmasız hale getiriyor. Bir kavşağa yaklaşırken ya da öndeki araçla mesafemi korumak için birazcık gazı kaldırsam hemen devir 1500'ün altına düşüyor. E 1500 altında da turbo cansız olduğu için tekrar hızlanmak istediğimde ya da sadece hızımı korumak için bile vites düşürmesi gerekiyor. Halbuki baştan 1750 devirle gitse olası yavaşlamaları telafi edebilecek kadar bir devir bandı kalır aşağıda.

Yine aynı şekilde şehir içinde düz yollarda da gazı bırakınca yakıt ekonomisini düşünerek olduğu viteste arabayı akıtıyor. Haliyle devir 1300'lere kadar düşüyor. Sonra tekrar gaza basmak isteyince turbosu doldurmayan 1.2 litrelik motor resmen atmosferik olarak 1300 kiloluk Megane'ı taşımaya çalışıyor. Güç yetmeyince de vites düşürüyor. Vites düşürmesi, tekrar turboyu doldurması derken 2 saniyeye yakın bir gecikme oluyor. Bu da sürüşü baltalıyor. Mesela neler yapılabilir? DSG türevi çift kavramalı şanzımanlar her daim üst vitesi değil, devir 2000 ve altındayken üst vitesi değil de alt vitesi hazırda tutması sağlanabilir ya da gidilebilecek en düşük devrin birazcık üstünde seyredilebilir.

Aracı kendim manuele alarak kullandığımda araç çok daha akıcı hareket ediyor. Hatta o kadar akıcı hareket ediyor ki yağ gibi kayıyor adeta. Tek yaptığım devrin 2000 civarında seyretmesini sağlamak, 1500'e doğru düşerse de vitesi düşürüp devri tekrar 2000'lere çıkarmak.

• Benim mesajımı okudunuzmu? Tüm şanzımanlar böyle çalışır demeden önce, sürüş modları olan şanzımanları ayırmanız lazım. Çünki gerçekten arzu edilen vites değişim aralığı bulunuyor...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Dediğiniz durumları çok iyi biliyorum. Bu gibi durumların çözümü s mod diyorum.

s mod yoksa direksiyon kulakçıklarından anlık müdahale.

bu ikisinide sunmayan otomatik şanzıman aldıysanız, araçta güçsüz bir araçsa kötü bir tercih yapmışsınız demektir.

yok ben s mod şu bu uğraşamam, otomatik araç aldım, herseyi kendi bilecek kendi anlayacak, güç istedin mi anında verecek diyorsanız, en azından 1500kgde 200 beygir civarı güç veren bir araca binmeniz lazım.

Yüksek viteste sabit hızda gitmeler ve hafif gaz vererek (%10-20) gibi hızlanmalar en ekonomik kullanım şekildir. Otomatik sanzimanlar normal modda bu şekilde davranıyor. Siz Türkiye’deki vahşi trafiğe ayak uydurmaya çalışıp, çok gaz verme ile az gaz verme arasında biryerde gaz verince araç anlamıyor. Yani olan olay bu.

uzun süren dağ tırmanışlarında ise s mod kullanmanız doğrusudur. Bu şekilde forumun korkulu rüyası atmosferik araçlar bile 110 la her yokuşu tırmanır.

• oquzdag O kullanıcısına yanıt

Doğru diyorsunuz.

• Renault'un bu şanzımanında S mod yok, kulakçık da yok, vites kolundan yapıyorsunuz. Öteki türlü tamamen gaz pedalına basmanıza göre ayarlıyor her şeyi. Aracın hızı sabitler sabitlemez devri olabilecek en düşük yere getiriyor.

Araç güçsüz değil ancak her turboyla yürüyen araç gibi turbo devrinin altına düşerseniz motordan çekiş alamıyorsunuz. 1.5 dCi Megane'ı ilk kullanma denememde 2. vites 1000 devirde (atmosferik arabalardan kalan alışkanlık) gaza bastığımda araba hızlanamamıştı. O durumdan bahsediyorum.

Yüksek viteste sabit hızla gitmeler tabii ki en ekonomik kullanım şeklidir ancak birazcık devir olmalı. Diğer yandan vahşi trafikten bahsetmiyorum doğal kullanımda hiç mi gazı bırakıp arabayı akıtmıyorsunuz?

Yukarıda anlattığım gibi olsa 200 beygire de gerek yok sport moda da gerek yok, sadece yukarıda anlattığım şekilde bir programlama, devri 1500 değil 1750'de sabit tutacak. Hepsi bu.

Merak etmeyin çok çeşitli arabalar kullandım 250 devir yakıtı o kadar da fark ettirmiyor bunu biliyorum.

İcon larda modların hepsi var

• oquzdag O kullanıcısına yanıt

Sadece Icon'larda var hocam.

Oysa piyasadaki Megane'ların çoğu Joy-Touch.

Renaultun bu şanzımanında derken konu şanzıman değil. Eski adı Getrag yeni adı magna pt üretiyor isteyen araç üreticisi alıyor. Tüm Bmw ve audilerde modlar varken. Renodada standart olmalı. Ama sanıyorum extra işlemci ve elektronik maliyet yaratıyor...

araç üreticileri size anlattigim mantık ile(başka bir izahı yok çünkü) araçları bu şekilde dusuk devirde gidecek şekilde ayarlıyor.

siz, ben yada bir başkası bu konuda olumlu yada olumsuz düşünebilirsiniz. Araçları biz üretmiyoruz. Bu sebeple tek yapabileceğimiz bize uymayan araçları tercih etmemek.

El mecbur alıyor isek, nasıl kullanabileceğimize odaklanmalıyız. Bende size bunun yolunu söylüyorum.

Daha önce sahip olduğum 2012 auriste, 2013 civicte bu özellikler var. Kullanımları cidden rahat.

2013 turbo astrada ise kulakçık yoktu. S modu hatırlamıyorum ama 1500 devirlerde gittiği zaman ya gaza biraz fazla basıp vites kucultturerek yada çok hafif gaza dokunup, yumuşak hızlanma ile vuruntu yapmasının önüne geçiliyordu. Tabi bu araç için neredeyse 10 sene önce ve çok az kullandığım için tüm inceliklerini hatırlamıyorum.

ama şunu söyleyim, toyotadaki mmt şanzımani foruma sorsan rezalet bir şanzıman derler. Suan o araç arkadaşımda. 150 bin km ye gelmiş. 1 tur şanzıman yağı değişimi dışında hiçbir masrafı olmadı. Çünkü araçla “bu otomatik, kendi yapsın” diyen Kisiler pek kullanmadı. Aracın özelliği ne ise ona göre kullanıldı.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.