bayram dönüşü saat 21:30 sularında düzce-hendek arasında, otobanda sol arka lastiğim patladı. arabadan sanki üzerimizden bir helikopter geçiyormuş gibi ses gelmeye başladığında anladım lastiğimin patladığını, ondan önce herhangi bir ses, çekme veya anormal bir şey farketmedim. allahtan iki araçtık ve o esnada da birbirimize yakındık bir akrabamla. otobanda emniyet şeridi çok dardı ve sağ şeritten vızır vızır tır, kamyon ve otobüsler geçiyordu. gerçekten bu emniyet şeridi işi çok tehlikeli. aydınlatma hiç yok, emniyet şeridi bazen yok, çoğu zamanda küçük, cep hiç yoktu benim lastiğimi patlattığım bölgede. tedbirli bir sürücü olmanın faydasını gördük ve hemen reflektörü araçtan uzağa koyduk. bagajdan yedek lastiği çıkartıp, kriko ve bijon anahtarımızla 15 dakikada lastiği değiştirdik. ben devamlı yolu takip ettim, akraba tecrübeli olduğu için lastiği değiştirdi. yalnız yine de fosforlu bir yeleğin eksikliğini hissettik. benim ilk yardım çantamda vardır belki ama onuda yeni aldığımdan ve ağzı çırt ile kapatıldığından açamadık. bagajda bir pense, karga burunu her zaman iş yaparmış. ayrıca lastiğim yandan yarılmıştı, hala bu yarığın nasıl olduğunu anlayamadım. çok uzun yıllardır araç kullanan birisi olarak ilk defa aracımın tekeri patladı ve eğer akrabam yanımda olmasa idi tam teçhizatlı olmama rağmen çok zorluk yaşardım ama şimdi artık kolaylıkla değiştirebilirim lastiğimi. herkese de kendi aracı ile bir pratik yapmayı tavsiye ederim. biz o panikle en çok krikoyu yerinden çıkarmaya uğraştık ama meğer o kadar kolaymış ki! ayrıca kimse lastik şişirme kitlerine, şuna buna güvenip yedek lastiksiz yola çıkmasın. ben öyle bir yerde yedek lastiğe ihtiyaç duydum ki olmasa mahvolmuştur. hava karanlık, otobanda kimse durmaz o saatte, bayram dönüşü yardım çağırsam kim kaç saatte gelirdi kestirmek zor. bir diğer tavsiyemde araçtaki meraklı kişilere dikkat edin. o ilk şaşkınlıkla herkes lastiğe bakmaya koşuyor ama özellikle bayanlar tır ve kamyon tehlikesinin farkında olmadan kendisini yola atıyor. çok dikkat etmek lazım. çocuklar varsa özellikle. biz iki araç olduğumuz için bizim araçtakileri öne aldık ve kimse araçtan çıkmasın diye iyice tembihledik. inş. bir daha o şartlarda lastik değiştirmek zorunda kalmam, gerçekten büyük bir stres.
geçmiş olsun. adı emniyet şeridi fakat makas atan vatandaşlar yüzünden kaç kişi öldü bu lastik değiştirme uğruna emniyet şeridinde. Allah korumuş, çok dikkatli olmak lazım
Gecmis olsun. Gercekten zor is otobanin ortasinda lastik degistirmek. Bu kargaburnu,pense isinde haklisiniz aracta her an bulunmasi gerekir. Bu arada basimizdan gecen bir olayi anlatayim ; babam geri gerci cikarken apartmanin girisinde ufak bir cikinti var yuksekligi 15 cm civarinda oraya carpti ve lastik yarildi. Cikarttik krikoyu kaldirdik araci bijon anahtarimiz vardi hemen ise koyulalim dedik Allahim o bijon nasil sıkısmis orda donmuyor zorladik ve bizim anahtar kirildi ! Dustuk yollara lastikciden anahtar aldik onu da kirdik mi ! :) en sonunda lastikciyi cagirdik gel bak diye adam denedi acamayinca aldi eline buyuk bir cekici cat pat 2-3 tane indirdi bijonun uzerine biz saskinliktan oylece bakarken lastikci bunlar sıkısir buraya boyle yapinca iceri girerler dedi ve bir cocugun acabilecegi yumusaklikta bijonlari söktu o gunden beri bana ders oldu birde cekic tasimak gerekiyor.
Reflektör çok önemli,geçmiş olsun.Dikkatli olun,helikopter fobisi oluştu bende teker patlama fobisiyle birlikte.Helikopter sesi duydum mu tüylerim diken diken oluyor,kalbim küt küt vuruyor.Arabada duyduysam hemen durup tekerlere bakıyorum.Aklınızda bulunsun yüksek hızlarda tekerde çok büyük hasar yoksa pervane sesi gibi ses gelir,eğer uzun süre ses kesilmezse teker gelsin aklınıza ilk olarak.
geçmiş olsun her aracı aldığımızda mutlaka lastiğini krikosunu kurcalarım bazen değiştirmem ama en azından aracın altına yatıp hangi kriko için hangi bölgeyi bıraktıklarına bakarım
benzer bir tecrubenin yasattigi tedirginlik sonucunda arabada standart acil durum ve lastik degistirme aparatlarinin disinda:
basit patlaklar icin lastik sisirme spreyi penseden yildiz tornavidasina kadar herseyi olan bir leatherman caki el fenerine ek olarak su kirilinca isik vermeye baslayan cubuklardan (hem aydinlatma hem de reflektore destek amacli kullanilabilir) reflektorlu yelek su konserlerde maclarda falan satilan yagmurluklardan eldiven (bildiginiz bulasik eldiveni) sikisan bijonlar icin de wd40
bulundururum,
sehir disina cikan, gece yolculugu yapan herkese de tavsiye ederim.
reflektor konusunda gecenlerde bir konus acmistim, aracin 30-40m gerisine ve en az 150-200m den gorulecek sekilde, gerekirse ikisini birden kullanmak gerektigini bir kez daha vurgulayayim.