Şimdi Ara

Oto koltuk altı için subwoofer dönüşümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
10.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aklımda şöyle bir şey var, aslında aklımdakini uygulamaya başladım bile. Ne kadar becerebilirim bilemiyorum. Bende Philips A2.310 tipi 2+1 12V ile çalışan PC tipi subwoofer var. Ben bu kabini araba içinde bass sesleri duyabilmek için çakmak girişinden bağlayarak ön yolcu koltuğu önüne yerleştirdim ve gerçekten istediğim bass sesleri alabildim. Ve böylece başladı subwoofer modifiyesi.

    Koltuğun altında bir ölçüm yaptım bir prototip karton kutu çalışmasıyla sığabileceği maksimum boyutlar şöyle oldu: 350mm(B) x 205mm (E) x 80mm (Y). Bu ölçülerde subwoofer kabini yapıp Philipsin içini olduğu gibi bu hazırlayacağım kabine yerleştirmek amacım.

    Şimdi ben bunun için aşağıdaki gibi bir taslak hazırladım. Üst taraf subwooferı, sol taraf bağlantılar, ön taraftaki deliği de port olarak düşünüyorum. Et kalınlığı 10mm olan MDF düşünüyorum tabi bulabilir miyim bilemiyorum bu kalınlıkta. Standart 18mm diye biliyorum ama 18mm MDF kullanırsam bu ölçülerde içeride hava kalmayacak. Hesaplarıma göre 10mm olursa 3,3lt, 18mm olursa 2,3lt hacim oluyor. Ciddi anlamda 1lt kaybım olacak. Bugün Tekzen veya Bauhaus gibi yapı marketlerine gidip bu ölçülerde MDF kestireceğim artık hangisinde uygun fiyat bulursam.

    Aklımdaki şu an tek soru portun konumu ve genişliği. Orjinalinde port genişliği 3cm ben 4cm olarak ayarladım. Sanırım 3 cm olarak kestireceğim verim alamazsam 4cm'e genişleteceğim. Proje hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce küp şeklindeki kabinden aldığım bass ı yatay kutudan alabilir miyim? Bu arada küp şeklinde olan orjinal kabinin hacmi 2,5lt.

    Projede ilerlemeye devam edeceğim. Gelişmeleri yazmaya devam ederim.

     Oto koltuk altı için subwoofer dönüşümü

     Oto koltuk altı için subwoofer dönüşümü







  • Sistemi yaptım, çok da güzel oldu. İstediğim sesi aldım. Bu tarz bir proje yapacak olan arkadaşlar gönül rahatlığı ile yapabilir.
  • Slm

    Madem konu acıldı bende birseyler yazayım.
    Bu tarz calısmayı bende yaptım. Arac clio hb malum bagaj kucuktu. Alt frekanslar standart sistemde zayıftı. Bu yuzden arayısa girdim ve slim active subwoofer lara yoneldim. Karsıma Clarion SRV303 cıktı. 20 cm ozel ince tasarlanmıs hopalor yapısı (ters mıknatıs) cift bobin, aluminyum kabin, sıkıstırma uzerine tasarlanmıs reflex port gibi detaylar vardı. İc mekanda koltuk altına konumlandırdım fakat koltuk hareketini engelledi, icerde sesi oyle aman aman degildi sadece kendini hissetiriyordu yuksek seslerde verim daha dusuktu patlama yapıyordu port gurultusu ön plana cıkıyordu. Bu kadar kucuk hacimde zaten akside beklenemezdi. Neyse sonra bagaja koydum arac hb oldugu icin akustik acıdan daha iyi sonuc verdi. Ama yine varlıgını hissettiriyordu o kadar. 20 cm cap icin litre cok kucuktu. Sonra hazır olan pasif baska bir kabini clarionun amfisini kullanarak denedim 10 litre civarı kabindi. Aradaki fark daglar kadardı. Slim kasada amfide sinyal seviyesi sonlara dogruyken 10 litre diger kabinde 1 seviyesine cekmistim. Ustelik bu kabinde bas driver capı 13 cm idi. bende kolları sıvadım Clarion icin farklı proje yaptım. Amfisini ayrı bir kutuya koydum harici amfi oldu. Sonrada 20 cm bas icin 13 litre civarı arabanın bagaj yapısına gore kullanımı cok etkilemeyecek sekilde ince tasarım yaptım. 18 lik Mdf den yaptımki kabin duvarları cok rezonansa gelmesin. Yine portlu tasarım oldu. Su anda bu sekilde kullanıyorum. Orjinal halinde alt frekanslar kendini hafifce hissettirirken bu yeni hacimli kabinle cok fazla geldi ve sinyal seviyesini cok gerilere cektim. Kısaca bas frekansların uretimi icin hoparlor capı ve hacim sart. Yoksa olmuyor.

    Tabi bu sekilde calısma yanlıs. Bilimsel bir calısma olmalı. Bu sekilde ezbere yapılan kabinin ses frekans cevabını analiz etsek bir cok seyin yanlıs oldugunu goruruz zaten.
    Bunları analiz edip port, hacim gibi konularda oynama ile ideal cevap alana kadar ugrasmak lazım. Ama cok zor. Bakkal isi bir calısma tabi.

    Uzerinde calıstıgım orjinal Clarion SRV303 buydu. Artık 2 parca sekilde. amfisi ayrı kutuda, hoparlor 13 litre daha buyuk kutuda

     Oto koltuk altı için subwoofer dönüşümü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 22 Mart 2013; 13:21:13 >




  • Siz de baya uğraşmışsınız. Evet ben de bakkal hesabı olarak yaptım ama çıkan bas ses beni tatmin etti. Kısık seste bass sesleri boğulmadan duyabiliyorum. Ben aslında yolcuk koltugu altı için tasarlamıştım, hesap hatası yapmışım sığmadı yüksek geldi, benim koltuk altına sığdı. Çünkü yüksekli ayarı var.

    Kabinle çok uğraştım, içeriden silikonladım kenar köşelerde en ufak delik olmaması için. Kutu bitince üzerinden streç film ile geçtim, sonra gri keçe ile kapladım. Arabanın bir parçası gibi oldu. Henüz teyp çıkışına bağlayamadım kapı kolonlarındaki tweeter bağlantılarından alıyorum sinyali. Fotoğraf çekip göndereceğim en kısa zamanda..
  • Besleme ve tetikleme isini nasıl hallettiniz. Birde oto speaker cıkıslarını tekrar input a girmek icin sinyal genliginide dusurmeniz lazım onu nasıl hallettiniz.
    Ev icin tasarlanmıs ciahzı araca adapte etmenin sıkıntılar var. En guzeli oto icin tasarlanmıs cihazlarla calısmak. frekans cevabını ayarlamak, faz yonunu degistirmek gibi seylerde var. Ev sistemlerinde bunları uyarlamak biraz dert. Bahsettigim seyler oto sistemlerinde standart oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 22 Mart 2013; 14:20:22 >
  • Modifiye ettiğim subwoofer 12V AC ile çalışıyor, girişe köprü diyotlarla doğrultma yapılmış ben de direkt 12V DC ile giriyorum doğrultmanın bir önemi kalmıyor. Çıkışı tekrar inputa girerken araya 10K lık bir direnç ile sinyali düşürüyorum. Çok yüksek ses seviyesine kadar gelmeyeceğimden sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Editor

    Fotoğraf çekip göndereceğim en kısa zamanda..

    Dsotum bana ısık tuttun
    Sistem halen duruyorsa detaylı resim koyar mısın?
    nerde duruyor ve görüntü nasıl?

    Ben de getz için bir tane bas takmak istiyorum
  • Bu konuyla bende ilgileniyorum fotograf varsa cok iyi olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Editor

    Modifiye ettiğim subwoofer 12V AC ile çalışıyor, girişe köprü diyotlarla doğrultma yapılmış ben de direkt 12V DC ile giriyorum doğrultmanın bir önemi kalmıyor. Çıkışı tekrar inputa girerken araya 10K lık bir direnç ile sinyali düşürüyorum. Çok yüksek ses seviyesine kadar gelmeyeceğimden sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
    Hocam, aynı olaydan bende yapmak istiyorum. Elimde philips in şu şekilde 2+1 i mevcut. Bunun sadece bassını kullanarak sizin ki gibi bir iş yapmak istiyorum.

     Oto koltuk altı için subwoofer dönüşümü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BreakBeaT -- 7 Nisan 2018; 2:3:13 >




  • Editor E kullanıcısına yanıt
    7 yıl geçmiş ama ben de konuyla ilgileniyorum, devamında neler yaptınız halen forumdaysanız konuya dönüş sağlar mısınız?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.