Şimdi Ara

ÖSYM 2014 LYS-4 SORU CEVAP VE TARTIŞMA- ANA KONU (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
789
Cevap
8
Favori
37.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: batuhankaralar

Arkadaşlar avukatlı bir soru vardı mantıkta acaba cevabını hatırlayan var mı?

Şimdi onu nasıl yazayım ki klavyede ama D şıkkıydı
    Tümeli kastettiği içinde 1. satırda tümel simgesi olacaktı sonra,(Fx ise Gx) olacak
    Fa
    Ga
    Şeklindeydi.
    Biraz karışık oldu ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yok kişi -- 14 Haziran 2014; 19:55:01 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gowlet

quote:

Orijinalden alıntı: avataxx

Hakkari V bölgesi (tarım sorusu)
    Çernezyom
    K ve N noktaları
    Suriye

evet hocam suriye olması lazım cevabın. Lütfen varsa hatırladıklarınız ve emin olduklarınız listeye ekleyelim

Hazar petrol sorusu vardı. Ben en çok bizim ülkemizden geçer şıkkını işaretledim sanırım.

tarım sorusu 2 teke platosu olacaktı karstik arazi olduğu için tarım zor hazar petrol sorusu en çok türkiyeye gelir getirir olacaktı
    gap projesi cevabı suriye olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *No Fear* -- 14 Haziran 2014; 19:53:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: *No Fear*

quote:

quote:

Çernezyom
    K ve N noktaları
    Suriye

evet hocam suriye olması lazım cevabın. Lütfen varsa hatırladıklarınız ve emin olduklarınız listeye ekleyelim

Hazar petrol sorusu vardı. Ben en çok bizim ülkemizden geçer şıkkını işaretledim sanırım.

tarım sorusu 2 teke platosu olacaktı karstik arazi olduğu için tarım zor hazar petrol sorusu en çok türkiyeye gelir getirir olacaktı

tarım sorusu karstik ve yanında bi öncül daha vardı neydi o ?

• 2014 yılı LYS-4 oturumuna ilişkin ilk değerlendirmeler Nesibe Aydın Eğitim Kurumları’nın ilgili zümreleri ve rehberlik servisleri tarafından aşağıdaki gibi yapılmıştır.

1. TARİH SINAVININ DEĞERLENDİRİLMESİ

• Sorular 2013 yılına göre biraz daha zordu. Geçen seneki sorular da bilgi ağırlıklıydı fakat daha kolay yapılabilecek düzeydeydi. Bu yıl sorulan 44 sorudan 40 tanesi bilgi ağırlıklıydı.

• Dağılım olarak 9, 10, 11 ve 12. sınıftan 10’ar soru şeklindeydi. 12. sınıfın soruları; 9, 10 ve 11. sınıf konularına göre daha kolaydı. Geriye kalan 4 soru ise yoruma dayalıydı. Bunlar da 9, 10, 11 ve 12. sınıftan 1’er soru şeklindeydi. Bilgi sorularından 2 tanesi geçen yıllarda da olduğu gibi mimari eser sorusu, diğeri de sanatçı sorusuydu.

• Geçen yıllarda çıkmış olan sorulara benzer sorular da vardı.

2. COĞRAFYA - 2 SINAVININ DEĞERLENDİRİLMESİ

• Bu sınavda Coğrafya branşında 14 soru bulunmaktadır.

• Öğrenciler tarafından, kolay ve net cevaplar gerektiren sorular olduğu dile getirildi. Coğrafya testinde zor olarak nitelendirilebilecek bir soru olmadığı ve genel anlamda 23 Mart 2014’te yapılan YGS’den daha kolay bir sınav olduğu düşünülmektedir.

• Sınav sorularının 4 ya da 5 tanesi YGS müfredatından sorulmuştur. Sorular bilgi ağırlıklı olmakla beraber yorum gerektiren ve yapılabilir sorular şeklindeydi.

• Paragraf yorumlama soruları bulunmamaktadır.

• 2013 yılı LYS-4 Coğrafya - 2 sorularına oranla bu seneki soruların biraz daha kolay olduğu anlaşılmaktadır.

• 9 ve 10. sınıftan; Sıcaklık - Enlem, Yer Şekilleri - Tarım İlişkisi, Toprak Tipleri konularından, 11. sınıftan; Üretim - Tüketim - Dağıtım Üzerine Doğal ve Beşeri Faktörlerin Etkisi konularından soru gelmiştir.

• Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ülkeler ile ilgili soru gelmemiştir.

• Sınav sorularının dershanemizin gerek ders esnasında gerekse öğrencilere yöneltilen sorular ve onlara verilen yardımcı kaynaklarda sorulan sorulara paralel olduğu sınava giren öğrencilerimiz tarafından vurgulanmıştır.

3. FELSEFE GRUBU / DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ SINAVININ DEĞERLENDİRİLMESİ

LYS-4 oturumunda Felsefe Grubu – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde 32 soru bulunmaktadır (8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8 Mantık, 8 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi).

Genel olarak 2013 LYS-4’e göre kolay bir sınav olmuştur. İlgili dersleri hiç görmeyen öğrenciler dahil, önceki yılların sorularını çözen öğrenciler de bu yönde yorum belirtmişlerdir. Yine de her bölümde eleyici sorular bulunmaktadır.

Psikoloji:

• Bilgi gerektiren paragraf sorularına yer verilmiştir.

• Sorularda, durum ve bilgi verilen öncüllerden anlamsal çıkarımlar istenmiştir.

• Psikoloji Ekolleri, Savunma Mekanizmaları, Güdülenme, Edimsel Koşullanma konularından soru gelmiştir.

• 2013 yılına göre konu dağılımı benzer görünmektedir. Ancak zorluk düzeyi açısından daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir.

• Ekollerden geçen yıl soru gelmeyip bu yıl 2 soru çıkması dikkat çekmiştir.

Sosyoloji:

• Felsefe Grubu’nun en kolay bölümü olmuştur.

• Çeldirici yanıtları olan ve kısmi bilgi gerektiren anlama / yorumlama sorularıyla karşılaşılmıştır.

Mantık:

• Her yıl olduğu gibi Felsefe Grubu içerisinde en zorlanılan bölüm olmuştur.

• 2013 yılına göre benzer konu dağılımı ve zorluk düzeyine sahiptir.

• Niceleme Mantığı, Önermeler Mantığı, Çözümleyici Çizelge, Düz Döndürme konularından sorular gelmiştir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:

• 2014 YGS’ye göre kolay; 2013 LYS’ye göre ise çarpıcı şekilde kolay bir sınavla karşılaşılmıştır.

• Öncüllerde bilgi verilerek oluşturulan anlam ve yorum soruları sorulmuştur; bu da soruların yapılabilirliğini kolaylaştırmıştır.

• Sorularda, çoğunlukla genel ahlaki kavramlar yer almış; dini terimlere ve ayrıntı bilgilere çok yer verilmemiştir. Ancak 2013 yılı örneğinde de görüldüğü gibi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünün konu yelpazesinin genişliği bu yılki sınavda da Elmalılı Hamdi Yazır sorusuyla açığa çıkmıştır.

• Hz. Muhammed, Kur’an-ı Kerim ve Cumhuriyet Dönemi Din Çalışmaları konularından sorular gelmiştir.

• Cumhuriyet Dönemi tefsir yazarı Elmalılı Hamdi Yazır hakkında sorulan soru, bölümün tek bilgi sorusu olarak görülmüştür.

• quote:

quote:

quote:

Çernezyom
    K ve N noktaları
    Suriye

En çok satan ülkeye gelir getirir. Neden Türkiye'ye en çok gelir getirsin ki? En uzun hat Türkiyede olması olacaktı.

• buldum tm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaanx111 -- 14 Haziran 2014; 20:04:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 99emre

Soruları bir araya topladım bazı arkadaşlarıdan yararlandım cevaplar kesin değildir ve 1 soru eksik bulamadım

1- aet nin temelinin atıldığı belge : scuman bildirisi
    2- haritalı soru türklerin göç "etmediği" bölge: kuzeybatı afrika
    3- yetim çocuklar için doğu anadolu'da yetim çocuk okulu açan komutan: kazım karabekir
    4- osman hamdi bey ve şeker ahmet paşanın eser verdikleri sanat: resim
    5- türklerin mimari alanda "olmayan" sanatı: ciltçilik
    6- pers, iran ve çin kültüründen etkilenen türklerde kültürel anlamda büyük gelişme gösteren türk devleti : uygurlar
    7- petrol ihraç eden devletlerin kurduğu topluluk : opec
    8- verilen atatürk ilkesiyle alakası olmayan öncül : teşvik-i sanayi kanunu ( devletçilikle alakası yoktur, özel sektöre yönelik bir kanundur.)
    9- hangisi soğuk savaş dönemi sonları (veya içinde) gerçekleşmemiştir: orta asya türk devletlerinin bağımsız olması ( 1991'de bağımsız olmuşlardır , soğuk savaş 1960-70 lerde bitmiştir)
    10- ikinci kosova savaşıyla aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir : avusturya topraklarının osmanlıya katılması (çünkü osmanlı tarihi boyunca avusturya topraklarının "tamamını ele geçirememiştir")
    11- dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş etrafında döndüğünü açıklayan bilim adamı: kopernik
    12- bir türk gazetesinin "bu barış antlaşması değil, ölüm fermanıdır"(buna benzer bişeydi) yazdığı 1920 de imzalanan antlaşma: sevr
    13- "eğer türkler olmasaydı islamiyet doğduğu yer arabistan'a geri dönerdi" diyen yabancı bir tarihçi bunu aşa. hangisine dayandıramaz : türklerin islamiyeti zorla kabul ettirdikleri.(ksine dinde zorlama yoktur)
    14- aşağıdakilerden hangisi 3. selim döneminde yapılmamıştır : posta teşkilatı ( 2. mahmut zamaınında)
    15- aşağıdakilerden hangisi anadolu selçuklularına ait mimari bir eserdir: sivas gök medrese cami
    16- 1923-1940 tarihleri arasında aşağıdakilerden hangisi türkiye'nin bir dış sorunu değildi : kıta sahanlığı ( yunanistanla 2.dünya savaşından sonra ortaya çıkan bir sorundur)
    17- 2.dünya savaşı "sırasında" hangisi türkiyedeki gelişmelerden değildir: milletler cemiyetine üyelik( çünkü milletler cemiyeti zaten 1. dünya savaşından sonra barışı koruyamamış ve 2. dünya savaşının çıkmasıyla dağılmıştır)
    18- aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin karşılığı doğru verilmiştir: hünkar iskelesi
    19- hitlerin bir kısmını işgal edip bir kısmında kendi yanlısı vichy hükumetini kurduğu devlet: fransa
    20 - Almanyanın polonyayı işgali ile 2. dünya savaşı başlamıştır.
    21 - milletvekili
    22 - atabey - imaret
    23 - vakıflar
    24 - zigurrat
    25 - Bence b olması lazım
    A)2. Abdülhamit'in Almanya ile işbirliği yaparsak büyüyeceğimizi düşünmesi
    B)Almanya'nın hiç bir İslam ülkesine saldırmamış olması
    C)Demiryolu yatırımı Alman Yatırıcımlara verilmesi
    D)Alman Imparatoru II.Wilhemin Müslümanları dost ilan etmesi
    E)İngiltere ve Fransa'nın Osmanlıyı korumaktan vazgeçmeleri
    26 - Suriye'nin Kuzeyin'de kurulan uygarlık Asurlular. galiba
    27 - suriye sorusu
    28 - pençik sorusu
    29 - Kuran ile ilgili soru vardı
    30 - terakki perver sorusu vardı cevabını bılmıyorum
    31 - Saltanat sorusu serbest cumhriyet fırkası
    32 - bedir savaşı
    33 - çin rejimi
    34 - süveyş krizi
    35 - yumuşama dönemi başlama sebeplerinden değildir galiba boyle bir soru vardı.
    36 - paris barış konferansı
    37 - ilk anayasa abd
    38 - lale devri eserli yapıt vardı
    39 - Padişaha fetva veren:
    -Şeyhülislam
    40 - Kanuni Döneminde denizlerde savaş yaptığımız ülkeler:
    -Venedik,İspanya.Herkes İspanya yok zannedebilir ama 1560 Cerbe Deniz savaşı İspanyollar ile yapılmıştır
    41 - Hangisi Amiral Bristol Raporu ile ilgili değildir:
    -Türk ve Yunan kuvvetleri arasında güvenli hat oluşturulması
    42 - Bazı ülkelerin ve bizim kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilme seneleri verilen:
    -Türkiye'de kadına parlementoda temsil hakkı daha önce tanındı
    43 - Türklerin hamur döverek kağıt yapması ve katçak mı ne öyle bir isim alması ve Farsça'ya kağıt diye geçmesi:
    -Türkçe'nin diğer diller ile etkileşimde olması

9. Korenin 2 ye bölünmesi
    23.Vakıflar padişahın geçim standartını yükseltir
    25.Tren yolu yaptırması
    28.Pençikin kısa sürmesi
    29.Kuran sünnet ferman 1 2 olacak
    30.İttihat terakkinin amacı değildi veraseti değiştirmek
    33.3 üde
    36.Sırbistanın özerk olması
    35.Amerikanın Vietnamdan çekilmesi
    43.Diğer diller demiyordu alfabeler diyordu. Cevabı kağıt Araplardan önce Türklerde üretilmiştir
    44.Elmalı Hamdi Yazır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali Kuşçu -- 14 Haziran 2014; 20:21:26 >

• Coğrafyada bir soru vardı beşeri faktörle ilgili

cevap iklim felan geçiyodu doğru mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: debbyy

quote:

Orijinalden alıntı: sasa_iliç

quote:

Orijinalden alıntı: sasa_iliç

Coğrafya kitapçığını imzalamadım galiba birşey olur mu?

Araya kaynamasın beyler. Geçen sene yerleştik rahatız dedik, 3 4 gün çalıştım şaka maka geçen seneden iyi netim gelecek galiba.

ben tc mi yazmayi unuttum sonradan aklima geldi gorevliye soyledim ondan birsey olmaz dedi tamam o zaman dedm ciktim

Optiğe işaretledikten sonra birşey olmaz galiba. Umarım.

• Toros dağları ile Karadeniz dağları aynı zamanda oluşmuş ve teke karstik olacaktı değil mi cevap?
  • quote:

quote:

quote:

Çernezyom
    K ve N noktaları
    Suriye

Soruda yeryüzü şekilleri olarak sormamış mıydı ya ben mi yanlış hatırlıyorum?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• darkblue24 D kullanıcısına yanıt
    ilk mesaja aldım.
  • http://i.hizliresim.com/Ryl20R.jpg böyle gösteriyordu cevap suriye olacak
  • Sorular bayağı basitti ama çalışmayınca kalıyosun öyle Şahsen kaldım 'öyle'
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ali Kuşçu

quote:

Orijinalden alıntı: 99emre

Soruları bir araya topladım bazı arkadaşlarıdan yararlandım cevaplar kesin değildir ve 1 soru eksik bulamadım

1- aet nin temelinin atıldığı belge : scuman bildirisi
    2- haritalı soru türklerin göç "etmediği" bölge: kuzeybatı afrika
    3- yetim çocuklar için doğu anadolu'da yetim çocuk okulu açan komutan: kazım karabekir
    4- osman hamdi bey ve şeker ahmet paşanın eser verdikleri sanat: resim
    5- türklerin mimari alanda "olmayan" sanatı: ciltçilik
    6- pers, iran ve çin kültüründen etkilenen türklerde kültürel anlamda büyük gelişme gösteren türk devleti : uygurlar
    7- petrol ihraç eden devletlerin kurduğu topluluk : opec
    8- verilen atatürk ilkesiyle alakası olmayan öncül : teşvik-i sanayi kanunu ( devletçilikle alakası yoktur, özel sektöre yönelik bir kanundur.)
    9- hangisi soğuk savaş dönemi sonları (veya içinde) gerçekleşmemiştir: orta asya türk devletlerinin bağımsız olması ( 1991'de bağımsız olmuşlardır , soğuk savaş 1960-70 lerde bitmiştir)
    10- ikinci kosova savaşıyla aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir : avusturya topraklarının osmanlıya katılması (çünkü osmanlı tarihi boyunca avusturya topraklarının "tamamını ele geçirememiştir")
    11- dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş etrafında döndüğünü açıklayan bilim adamı: kopernik
    12- bir türk gazetesinin "bu barış antlaşması değil, ölüm fermanıdır"(buna benzer bişeydi) yazdığı 1920 de imzalanan antlaşma: sevr
    13- "eğer türkler olmasaydı islamiyet doğduğu yer arabistan'a geri dönerdi" diyen yabancı bir tarihçi bunu aşa. hangisine dayandıramaz : türklerin islamiyeti zorla kabul ettirdikleri.(ksine dinde zorlama yoktur)
    14- aşağıdakilerden hangisi 3. selim döneminde yapılmamıştır : posta teşkilatı ( 2. mahmut zamaınında)
    15- aşağıdakilerden hangisi anadolu selçuklularına ait mimari bir eserdir: sivas gök medrese cami
    16- 1923-1940 tarihleri arasında aşağıdakilerden hangisi türkiye'nin bir dış sorunu değildi : kıta sahanlığı ( yunanistanla 2.dünya savaşından sonra ortaya çıkan bir sorundur)
    17- 2.dünya savaşı "sırasında" hangisi türkiyedeki gelişmelerden değildir: milletler cemiyetine üyelik( çünkü milletler cemiyeti zaten 1. dünya savaşından sonra barışı koruyamamış ve 2. dünya savaşının çıkmasıyla dağılmıştır)
    18- aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin karşılığı doğru verilmiştir: hünkar iskelesi
    19- hitlerin bir kısmını işgal edip bir kısmında kendi yanlısı vichy hükumetini kurduğu devlet: fransa
    20 - Almanyanın polonyayı işgali ile 2. dünya savaşı başlamıştır.
    21 - milletvekili
    22 - atabey - imaret
    23 - vakıflar
    24 - zigurrat
    25 - Bence b olması lazım
    A)2. Abdülhamit'in Almanya ile işbirliği yaparsak büyüyeceğimizi düşünmesi
    B)Almanya'nın hiç bir İslam ülkesine saldırmamış olması
    C)Demiryolu yatırımı Alman Yatırıcımlara verilmesi
    D)Alman Imparatoru II.Wilhemin Müslümanları dost ilan etmesi
    E)İngiltere ve Fransa'nın Osmanlıyı korumaktan vazgeçmeleri
    26 - Suriye'nin Kuzeyin'de kurulan uygarlık Asurlular. galiba
    27 - suriye sorusu
    28 - pençik sorusu
    29 - Kuran ile ilgili soru vardı
    30 - terakki perver sorusu vardı cevabını bılmıyorum
    31 - Saltanat sorusu serbest cumhriyet fırkası
    32 - bedir savaşı
    33 - çin rejimi
    34 - süveyş krizi
    35 - yumuşama dönemi başlama sebeplerinden değildir galiba boyle bir soru vardı.
    36 - paris barış konferansı
    37 - ilk anayasa abd
    38 - lale devri eserli yapıt vardı
    39 - Padişaha fetva veren:
    -Şeyhülislam
    40 - Kanuni Döneminde denizlerde savaş yaptığımız ülkeler:
    -Venedik,İspanya.Herkes İspanya yok zannedebilir ama 1560 Cerbe Deniz savaşı İspanyollar ile yapılmıştır
    41 - Hangisi Amiral Bristol Raporu ile ilgili değildir:
    -Türk ve Yunan kuvvetleri arasında güvenli hat oluşturulması
    42 - Bazı ülkelerin ve bizim kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilme seneleri verilen:
    -Türkiye'de kadına parlementoda temsil hakkı daha önce tanındı
    43 - Türklerin hamur döverek kağıt yapması ve katçak mı ne öyle bir isim alması ve Farsça'ya kağıt diye geçmesi:
    -Türkçe'nin diğer diller ile etkileşimde olması

9. Korenin 2 ye bölünmesi
    23.Vakıflar padişahın geçim standartını yükseltir
    25.Tren yolu yaptırması
    28 Pençikin kısa sürmesi
    29 Kuran sünnet ferman 1 2 olacak
    33 3 üde
    36 Sırbistanın özerk olması
    35 Amerikanın Vietnamdan çekilmesi
    43Diğer diller demiyordu alfabeler diyordu. Cevabı kağıt Araplardan önce Türklerde üretilmiştir
    44. Elmalı Hamdi Yazır

hocam elmalı hamdi yazır sorusu dinde değil miydi benim aklımda mı öyle kalmış

• Kolay diyen tmci ve sayısallara az gülmedim. tarihte 20 25i geçememek felsefe grubunda 18i zor görmek demek kolay oluyor herhalde onlar için Bence tarih geçen seneye oranla daha zordu. Ayrıntı bilgi isteyen rahat 7 8 soru vardı. Neyse burada kolaydı diyen arkadaşları sonuçlar açıklanınca da konuya bekliyorum bir TSci olarak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: !! €MR€ !!

quote:

quote:

quote:

Çernezyom
    K ve N noktaları
    Suriye

En çok satan ülkeye gelir getirir. Neden Türkiye'ye en çok gelir getirsin ki? En uzun hat Türkiyede olması olacaktı.

soruda zaten hangisi çıkarılamaz demiyor muydu? türkiyeye en çok geliri niye getirsinki ?

aty: karstik şekil yeryüzü şekli olmazmı zten ben direk öyle düşündüm karstik arazi görünce yapıştırdım direk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *No Fear* -- 14 Haziran 2014; 21:03:38 >

• Burda yazılmayan sorulardan aklında olan varsa konuya yazabilir mi?
  • l.euler kullanıcısına yanıt
    35. soru kruscev döneminde SSCB abd yumuşama nedenlerinden değildir sorusu: konvansiyonel silahlardan nüklüer silahlara geçiş olmalı cevap
  • quote:

Orijinalden alıntı: PinusNigr4

ygs deki gibi yine laterit çernezyom terra rosa tartışması olacak gibi

Evet cevabınıda öğrenemedik, öğrenemicez zaten:) Ösym saolsun yanlış soruları iptal etmemek için yayınlamıyor :)
  • 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.