Şimdi Ara

Osmanlı'nın 1. dünya savaşında başaralı olma ihtilmali (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
3.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

Orijinalden alıntı: Ottoman_PoweR

Başlığı okudum sadece fakülteye gidecem çünkü, onu belirteyim. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'nın galiplerindendir. Tek sorun savaşın topyekün olmasıydı, o yüzden mağlup sayıldık. Her cephede başarılı olma zorunluluğu yok, o gözle bakmayalım.

Tarih bilgim zayıflamış olabilir. Balkanlar'da, Trablusgarp'ta falan kaybeden Japonlar mıydı?

Değil. Balkanlar'da Osmanlı Devleti Rus desteği ile donanan milislere karşı yenildi. Trablusgarp'da İtalyanlar çok zorlanmıştır hatta kazanmaya bile yakın değillerken 12 adaya çöküp işleri zorlaştırdılar. Bizler Trablusgarp'da adam gibi harp yapma şansı bulamadık. Ama söylediğiniz süreçler Osmanlı Devleti son askeri kuşağına en büyük katkısını yaptı ne kadar hüsranla sonuçlanmış olsalar bile. Bu kolordu sisteminin ordumuza entegre oluşu; daha doğrusu eli silah tutan herkesin gerilla anlayışı ile birlikte birleşince ve Türklerin savaş alanlarındaki maharet ve vatan sevgisi odaklı olunca Çanakkale cephesinde her açıdan üstün olmalarına rağmen geçemediler. Çanakkale tokadından sonra İngiliz meclisinde yaşanan kaosu daha hakim olan biri size anlatsın ama size şunu belirteyim kısaca Balkanlarda bulunan birliklerin Çanakkale savaşında yaşanan hüsrandan dolayı Trakya bölgesinden yardırıp gitmesine engel oldu bu olay falan fistan. Ben GTT yoğunluklu eğitim aldığım için Yakınçağ bilgim oldukça sınırlı o yüzden detaydan kaçınıyorum.

• Cypon kullanıcısına yanıt
    Uyarma ne olur...

Atatürk düşmanlığı yapmıyorum... Ama senin gibiler, argümanlarını güçlendirmek için bu sözü kullanır.
    Çanakkale savaşının, paşaları, albayları, yarbayları ve er eratı bellidir. Gösterdiği insan üstü mücadele de bellidir.
    Mustafa Armağan deyipte hala işin içinden çıkma gayretindesiniz. Mustafa Armağan diyen veya onu kaynak gösteren oldumu burada? Ne takıntınız varmış bu adama
    Şimdi git tekrar öğren Çanakkale komutanlarını öyle gel. Hadi...

Osmanlı'nın 1. dünya savaşında başaralı olma ihtilmali

Albay Halil Sami Bey..

Seddülbahir Cephesi, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Çıkarması, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmişti.

Kazım Karabekir..

Karabekir, Kereviz Dere Muharebeleri sırasında V. Kolordu Komutanlığına bağlı - yarbay rütbesiyle - XIV. Tümen Komutanı olarak bulunmaktaydı. Bu görevi sırasında 6-13 Ağustos 1915 Muharebelerinde de görev almıştır. Bu muharebeler sırasında düşman Arıburnu ve [Anafartalar] bölgesine, çıkarma ile takviye ederek yapacağı taarruza karşılık güney cephesinden Türk Kuvveti kaydırılmasın diye 6-7 Ağustos günleri bu cephenin merkezine Kirte istikametine taarruzlar düzenlediler. Ancak her iki taarruzda zayiat verilerek püskürtüldü. Sonraki küçük çaptaki taarruzlarda sonuçsuz kaldı. Bundan sonrada bu cephede düşmanın tahliyesine kadar mevzii muharebeleri devam etti. böylece düşman, çıkarmanın ilk günü almayı plânladığı [Alçıtepe]'yi ele geçiremedi. Her yönden sayıca üstün olmasına karşın Türk direnişi karşısında sadece 5. Km. ilerleyebildi. Bu muharebeler sırasında düşmana karşı 3,5 ay başarıyla savaşan Karabekir, askerî kişiliği açısından takdir toplayarak Muharabe Gümüş Liyakat Madalyası ile ödüllendirildi ve "Miralay" (Albay) rütbesine yükseldi.

Hafız Nazmi Bey..

Nusret 'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "dünyanın en ünlü mayın gemisi" unvanını kazandırmıştı. Nusret 'in mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından HMS Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömmüştü.

Albay Refet bey

Zığındere ile sahil arasındaki Zığın sırtı boyunca üç tugayla ve Zığındere’nin karşı yamaçlarından iki tugayla taarruz etmektir. Zığın sırtı Albay Refet Bey’in komutasındaki Osmanlı 11. Tümeni’in savunma bölgesidir. Zığındere ile Kanlıdere arasındaki bölge ise Albay Halil Bey’in Osmanlı 7. Tümen’i tarafından savunulmaktadır. Her iki tümen de tek tugaylıdır. Deniz ve kara topçusunun 26 Haziran’da başlayan bombardımanı üç gün sürmüştür. 28 Haziran’da iki saatlik hazırlık ateşi ardından başlayan taarruz, sağ kesimde Osmanlı siperlerinin tümünde başarılı olmuştur. Bombardıman sonrasında Osmanlı ön hat siperlerinde sağ kalanların tümü yaralı subay ve erattır.

Yarbay Cemil bey,

Yarbay Hilmi bey,

Albay Ali Rıza bey,

Birinci Anafartalar Savaşı’nın hemen ertesi günü, 10 Ağustos 1915 sabahı Mustafa Kemal, Kocaçimen Tepesi – Conk Bayırı hattında yeni bir taarruz yapmıştır. Albay Ali Rıza Bey komutasındaki 8. tümen ve 9. Tümen komutanı Yarbay Cemil Bey komutasındaki 9. Tümen’in taarruzlarıyla müttefik cephesi 500-1.000 metre geri atılmıştır.
    Bu bölgedeki Osmanlı taarruzunun başladığı saatlerde daha kuzeyde, İngiliz 53. Tümen’i Yusufçuk Tepe ve daha kuzeydeki Küçük Anafartalar Tepesi yönünde taarruza geçmişti. Yoğun topçu ateşleri ardından dört kez yenilenen taarruzlar gün boyu sürmüş olup iki Osmanlı taburunun savunması, mevzileri korumayı başarmıştır.

Çanakkaleden söz ederken, Atatürk olmasaydı demek.. Sanki bütün bir zaferi Atatürk e mal etmek... Önce şehitlerimize, sonra onların aziz komutanlarına, sonrada tarihe yapılan alçakça bir saygısızlıktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086 -- 30 Mart 2014; 11:21:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

Katılmamalıydı Osmanlı 1.Dünya Savaşına. Zaten "hasta adam"dı Osmanlı o dönemlerde.

Katılmama gibi bir şansı yoktuki zaten saldırı oluyordu
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

Başlığı okudum sadece fakülteye gidecem çünkü, onu belirteyim. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'nın galiplerindendir. Tek sorun savaşın topyekün olmasıydı, o yüzden mağlup sayıldık. Her cephede başarılı olma zorunluluğu yok, o gözle bakmayalım.

Tarih bilgim zayıflamış olabilir. Balkanlar'da, Trablusgarp'ta falan kaybeden Japonlar mıydı?

Değil. Balkanlar'da Osmanlı Devleti Rus desteği ile donanan milislere karşı yenildi. Trablusgarp'da İtalyanlar çok zorlanmıştır hatta kazanmaya bile yakın değillerken 12 adaya çöküp işleri zorlaştırdılar. Bizler Trablusgarp'da adam gibi harp yapma şansı bulamadık. Ama söylediğiniz süreçler Osmanlı Devleti son askeri kuşağına en büyük katkısını yaptı ne kadar hüsranla sonuçlanmış olsalar bile. Bu kolordu sisteminin ordumuza entegre oluşu; daha doğrusu eli silah tutan herkesin gerilla anlayışı ile birlikte birleşince ve Türklerin savaş alanlarındaki maharet ve vatan sevgisi odaklı olunca Çanakkale cephesinde her açıdan üstün olmalarına rağmen geçemediler. Çanakkale tokadından sonra İngiliz meclisinde yaşanan kaosu daha hakim olan biri size anlatsın ama size şunu belirteyim kısaca Balkanlarda bulunan birliklerin Çanakkale savaşında yaşanan hüsrandan dolayı Trakya bölgesinden yardırıp gitmesine engel oldu bu olay falan fistan. Ben GTT yoğunluklu eğitim aldığım için Yakınçağ bilgim oldukça sınırlı o yüzden detaydan kaçınıyorum.

Trablus'u kaybetmemizin en büyük nedenlerinden biri de o bölgeye yollayacak bir donanmanın olmayışı idi. Hatta Osmanlı'da donanma diye bir şey kalmamıştı.

Savaşın teknik yönü bir yana Osmanlı'da savaşı kazanacak istek, gayret yoktu ki. Osmnalı büyük çapta toprak kayıplarına uğrayınca Osmanlı'nın yönetim kademesinde mandacılık kavramı etkin olmuştu. Mandacılığın hakim olduğu bir yapıdan savaş kazanması da beklenemez.

• @Dawinter

Onların kim olduğunu gayet iyi biliyorum merak etme. Hiç kimse diğer komutanların emeklerini, fedakarlıklarını unutmuyor. Ancak Atatürk'ün liderliği ve zekası Çanakkale savaşı için yadsınamaz öneme sahiptir. Bunu yedi düvel kabullenmişken senin kafandakiler hala kabul edemiyor.

Çanakkale zaferini Atatürk'e mal etmek saygısızlık ve alçaklıksa, o zaman Fatih Sultan Mehmet'e İstanbul'un fatihi demek de alçaklıktır, Kanuni'ye Belgrad ve Rodos fatihi demek alçaklıktır, Yavuz Sultan Selim'e Mısır fatihi demek alçaklıktır.

Keza onlar da yaptıkları savaşları tek başlarına değil, arkalarında ordular ile kazandılar. Ancak onlara o zaferleri kazandıran ordular olduğu kadar, zekaları ve ileri görüşlülükleri olmuştur.

Nasıl bir ideolojiye sahip olduğun gerek bu konuda gerek diğer konularda yazmış olduğun mesajlardan belli. Senin bir tık ilerin, Kurtuluş Savaşı'nın olmadığını, Atatürk'ün Yahudi ve Mason olduğunu ve hatta utanmadan, sıkılmadan ve namussuzca bu ülkenin şehit kanları ile değil, Emperyalistlerin izni ile kurulduğunu iddia ediyor.

Yakında sen de o seviyeye düşersin hiç şüphem yok.

Benim söylemediğim ve söylemeyeceğim sözleri, benim adıma sen söylüyorsun... Ne iş?
    2 mesaja baktın, benim hakkımda fikir sahibimi oldun?
    Yazdıklarım neden zoruna gitti arkadaşım? Çanakkale savaşında sadece Atatürk yoktu. Başka komutanlarda vardı, onların hakkını yemeyin dememmi zoruna gitti?
    Tarih komutanları hatırlar, yazar... Eeee o halde, Çanakkale savaşının komutanı Liman von sanders paşa... O'nun adını neden anmıyorsun?
    Bak, ben taaa Ezineli yahya çavuşa kadar, elimden geldiğince emeği geçenlerden bahsettim.. Ama demiyorumki, Sadece Esat paşa vardı.
    Allah dan Esat paşa vardı da Çanakkale savaşını kazandık, dediğimi gördünmü?

Ben ideoloji gütmem.. Hiç işim olmaz.. Benim seviyem belli... Sende seninkini göstermiş oldun, karşındakini ötekileştirerek.

ek olarak; burada bir Çanakkale konusu açılmış, resimler paylaşılmış... Git bak orada mesajım var; Çanakkale komutanı kimdi diye soruyorum.. Çünkü oradada bu mukaddes savaşı sadece Atatürk e maleden yorum yapılmıştı... Ben bunu her yerde, her fırsatta söylerim.. diğer komutan ve şehitleri, gazileride anacaksanız Çanakkale den bahsedin. Yoksa, bir kişiye mal edipte, diğerlerine saygısızlık yapmayın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086 -- 30 Mart 2014; 11:56:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Dawinter

Benim söylemediğim ve söylemeyeceğim sözleri, benim adıma sen söylüyorsun... Ne iş?
    2 mesaja baktın, benim hakkımda fikir sahibimi oldun?
    Yazdıklarım neden zoruna gitti arkadaşım? Çanakkale savaşında sadece Atatürk yoktu. Başka komutanlarda vardı, onların hakkını yemeyin dememmi zoruna gitti?
    Tarih komutanları hatırlar, yazar... Eeee o halde, Çanakkale savaşının komutanı Liman von sanders paşa... O'nun adını neden anmıyorsun?
    Bak, ben taaa Ezineli yahya çavuşa kadar, elimden geldiğince emeği geçenlerden bahsettim.. Ama demiyorumki, Sadece Esat paşa vardı.
    Allah dan Esat paşa vardı da Çanakkale savaşını kazandık, dediğimi gördünmü?

Ben ideoloji gütmem.. Hiç işim olmaz.. Benim seviyem belli... Sende seninkini göstermiş oldun, karşındakini ötekileştirerek.

ek olarak; burada bir Çanakkale konusu açılmış, resimler paylaşılmış... Git bak orada mesajım var; Çanakkale komutanı kimdi diye soruyorum.. Çünkü oradada bu mukaddes savaşı sadece Atatürk e maleden yorum yapılmıştı... Ben bunu her yerde, her fırsatta söylerim.. diğer komutan ve şehitleri, gazileride anacaksanız Çanakkale den bahsedin. Yoksa, bir kişiye mal edipte, diğerlerine saygısızlık yapmayın..

Senin diğer konulardaki mesajlarını da takip ediyorum ve yaklaşık 6 senedir bu foruma üyeyim. Neyin nasıl olduğunu gayet iyi biliyorum.

Benim zoruma giden birşey yok, savaşta sadece Atatürk vardı de demiyorum. Ancak senin zoruna giden şey direkt olarak Atatürk ve onun bu ülkeye kazandırdıkları.

Senin seviyenin ne olduğu dediğim gibi yazdığın mesajlardan belli. O yüzden aradan sıyrılmak için hedef saptırmaya kalkma.

'' Mustafa Kemal olmasaydı Çanakkale savaşı da hezimet ile sonuçlanır, İngilizler üç yıl önceden İstanbul'u işgal etmiş olurlardı. ''

Bu senin lafın değilmi arkadaşım?

Benim, Atatürk ün yaptıklarından dolayı zoruma giden birşey yok. Allah razı olsun, ülkeye faydalı işler yaptı. Ben asla Atatürk hakkında kötü veya onu suçlayan sözler kullanmadım, kullanmamda... Ama işte sen buna tahammül edemezsin. Çünkü argümanlarını boşa çıkartır. İdeolojine ters... Sen ve senin ideolojin alışık değil böyle fikirlere..

Benim, bahsettiğin diğer konulardaki mesajlarım, o konuları bağlar. Cevabınıda orada veririm.

Buradaki tek derdim, Esat paşa olmasaydı Çanakkale düşerdi, Atatürk olmasaydı düşerdi, Seyit onbaşı, Halil bey olmasaydı zafer olmazdı gibi sözlere karşı çıkmak. Çanakkale savaşı ve çanakkale ruhu bir bütündür. Bu zaferi topyekün mimarlarıyla anacaksanız anın.. Yoksa çıkar bende lafımı esirgemem.. Kötü birşeymi yapıyorum? Sen söyle... Kötü birşeymi yaptığım?

• Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
    En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.
    -Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya-
    Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.
    Ne hayâsızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı!
    Nerde-gösterdiği vahşetle 'bu: bir Avrupalı'
    Dedirir-Yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi,
    Varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yâhud kafesi!
    Eski Dünyâ, yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer,
    Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer.
    Yedi iklimi cihânın duruyor karşında,
    Ostralya'yla beraber bakıyorsun: Kanada!
    Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk:
    Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk.
    Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...
    Hani, tâuna da züldür bu rezil istilâ!
    Ah o yirminci asır yok mu, o mahlûk-i asil,
    Ne kadar gözdesi mevcûd ise hakkıyle, sefil,
    Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına;
    Döktü karnındaki esrârı hayâsızcasına.
    Maske yırtılmasa hâlâ bize âfetti o yüz...
    Medeniyyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz.
    Sonra mel'undaki tahribe müvekkel esbâb,
    Öyle müdhiş ki: Eder her biri bir mülkü harâb.

Öteden sâikalar parçalıyor âfâkı;
    Beriden zelzeleler kaldırıyor a'mâkı;
    Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin;
    Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
    Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam,
    Atılan her lağamın yaktığı: Yüzlerce adam.
    Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
    O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...
    Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,
    Boşanır sırtlara vâdilere, sağnak sağnak.
    Saçıyor zırha bürünmüş de o nâmerd eller,
    Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller.
    Veriyor yangını, durmuş da açık sinelere,
    Sürü halinde gezerken sayısız teyyâre.
    Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermiler...
    Kahraman orduyu seyret ki bu tehdide güler!
    Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından;
    Alınır kal'â mı göğsündeki kat kat iman?
    Hangi kuvvet onu, hâşâ, edecek kahrına râm?
    Çünkü te'sis-i İlahi o metin istihkâm.

Sarılır, indirilir mevki-i müstahkemler,
    Beşerin azmini tevkif edemez sun'-i beşer;
    Bu göğüslerse Hudâ'nın ebedi serhaddi;
    'O benim sun'-i bedi'im, onu çiğnetme' dedi.
    Asım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:
    İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.
    Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
    O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
    Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
    Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
    Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
    Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
    Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi...
    Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
    Sana dar gelmiyecek makberi kimler kazsın?
    'Gömelim gel seni tarihe' desem, sığmazsın.
    Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb...
    Seni ancak ebediyyetler eder istiâb.
    'Bu, taşındır' diyerek Kâ'be'yi diksem başına;
    Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına;
    Sonra gök kubbeyi alsam da, ridâ namıyle,
    Kanayan lâhdine çeksem bütün ecrâmıyle;
    Ebr-i nîsânı açık türbene çatsam da tavan,
    Yedi kandilli Süreyyâ'yı uzatsam oradan;
    Sen bu âvizenin altında, bürünmüş kanına,
    Uzanırken, gece mehtâbı getirsem yanına,
    Türbedârın gibi tâ fecre kadar bekletsem;
    Gündüzün fecr ile âvizeni lebriz etsem;
    Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana...
    Yine bir şey yapabildim diyemem hâtırana.
    Sen ki, son ehl-i salibin kırarak savletini,
    Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddin'i,
    Kılıç Arslan gibi iclâline ettin hayran...
    Sen ki, İslam'ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,
    O demir çenberi göğsünde kırıp parçaladın;
    Sen ki, rûhunla beraber gezer ecrâmı adın;
    Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın...Heyhât,
    Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât...
    Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
    Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.

Türk milletinin, Çanakkale den anladığı budur. Bunu şahıslara indirmeyin.

• Aslında ABD olaya dahil olmasa Almanya kazanmaya yakındı. Birde üstüne bizde çanakkale dışındaki cephelerde başarılı olabilseydik olay çok daha farklı gerçekleşebilirdi.
  • Bence osmanlı okadar cephede savaş yapacağına bütün orduyu merkez komutaya,yani bugünkü türkiye sınırlarına çekseydi belki savunma daha güçlü olur,bunca insan ölmezdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kamil611

Bence osmanlı okadar cephede savaş yapacağına bütün orduyu merkez komutaya,yani bugünkü türkiye sınırlarına çekseydi belki savunma daha güçlü olur,bunca insan ölmezdi.

Osmanlı sınırları 1. Dünya Savaşı sırasında günümüz Türkiye sınırlarından daha büyüktü. Senin dediğin yapılsa idi savasmadan topraklar elden çıkardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aragorn0734 -- 18 Nisan 2014; 10:18:35 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

quote:

Bence osmanlı okadar cephede savaş yapacağına bütün orduyu merkez komutaya,yani bugünkü türkiye sınırlarına çekseydi belki savunma daha güçlü olur,bunca insan ölmezdi.

Osmanlı sınırları 1. Dünya Savaşı sırasında günümüz Türkiye sınırlarından daha büyüktü. Senin dediğin yapılsa idi savasmadan topraklar elden çıkardı.

okadar devlete karşı kazanamıyacağımız belliydi zaten,bi taraftan içteki düşmanlar bi taraftan yabancı devletler o kadar cephede savaşıp galip gelmek imkansızdı.belli bir tampon bölge oluşturulup tüm cephe askerleri oraya çekilebilirdi.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Aragorn0734

quote:

okadar devlete karşı kazanamıyacağımız belliydi zaten,bi taraftan içteki düşmanlar bi taraftan yabancı devletler o kadar cephede savaşıp galip gelmek imkansızdı.belli bir tampon bölge oluşturulup tüm cephe askerleri oraya çekilebilirdi.

Almanlar a güveniyorduk,ki zaten almanya cepheleri genisletmek istediğinden bizim savaşa girmemizi istedi.Rusların da savaştan çekilmesi büyük bir sansti.Ama başaramadık işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aragorn0734 -- 18 Nisan 2014; 12:17:08 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Almanya %1iken bizimkide %0 olan olasiliktir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dawinter

Atatürk olmasaydı, Çanakkale savaşını kazanamazmıydık? Ney , ney ney???
    Geçin bunları geçin....

Bu nasıl bir argüman arkadaş... Atatürk olmasaydı, şu olmazdı, bu olmazdı...
    Şimdi biriside şiir paylaşır burada..

Sen yine sen olurdun, baban kim bilmezdin falan..

Çanakkale savaşında kaç üst rütbeli subay şeht olurcasına savaşmış, bütün bir ordu insan üstü mücadele sergilemiş...
    Birde kalkıp demiyorlarmı, Atatürk olmasaydı Çanakkale yi nah kazanırdınız hey hey hey...
    Oldu canım, görürsem söylerim.

Esat Paşa.. Bak, yarbay veya albay değil.. Paşa: General

Vehip Paşa

Esat paşa - Numan Paşa

Cevat Paşa

Enver Paşa

çanakkale savaşı'nda stratejik olarak kilit rolü oynayak kim biliyor musun?
    Türk askeri her zaman iyi bir asker olmuştur. marifet, o askeri iyi yönetmekte.

Atatürk olmasaydı çanakkale savaşı kazanılamazdı, zira ilk günden birliklerimizin çoğu çevrilirdi.
    biraz savaş incelemesi okuyun da orduların çevrilmesinin neyle sonuçlanacağını öğrenin.

çok gözüme çarpıyorsun, ceza almışsın gerçi, ama burayı okuduğuna eminim. "Atatürk'e düşman değilim ama" modunda takılıp takıyye yapmaktan vazgeç, ne olduğu belli.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

quote:

Söylemini temellendirir misin?

Etki alanı meselesi esasen. Devlet zaten çok yer kaybetmişti dünya savaşı öncesinde, savaşa girme amacı zaten bu etki alanını tekrar elde edebilir miyiz hayaliydi. Kabaca şöyle bakıyorum Suriye, Irak vs. bazı yerlerde mağlubiyetler almış olabiliriz, ama adamlar Çanakkale'den geçemediler. Uğradıkları hüsran herkesin malumudur. Savunma cephelerini tenzih edersem, taarruz cephelerinde çok ağır mağlubiyetler aldığımızı düşünmüyorum. Sadece olaya ne kadar uzatılabildi, o şekilde bakıyorum. Mühimmat ya da askeri açıdan çoğu cephede yetersizdik, yapılabilecek en iyi mücadele verildi. Zaten bu savaş bir dünya savaşına dönüştüyse en büyük etkenlerinden birisi Osmanlı Devleti sınırlarıydı. Karşı devletlerin toprak paylaşma idealleri vardı kuşkusuz ama kimse bu kadar büyük bir devleti bir anda ortadan kaldırmaya göze alamazlardı. Parçalarsın anca işte. Yaşadığımız Balkan Savaşları tecrübesiyle geçişine başladığımız ve gerçekten iyi bir şekilde adapte olduğumuzu düşündüğüm kolordu sistemi bunun temelidir. He ortada yaşananlar var, kaybedilenler var. Kesinlikle onlara karşı bir tezim yok ama içerik olarak baktığımda geldiler dağıttılar diyemiyorum ben. Hatta aksine kök söktürdüğümüzü ve karşı tarafı perişan ettiğimiz kanaatindeyim. Gerçi Ruslar düşmeseydi bunları der miydim, sanmıyorum. Açıkçası şahsi fikrim olduğunu belirtmeliydim sanırım. Çokta tekniğine, sayılarına vs girmemeye çalışıyorum, çünkü düşüncelerimi söylemek istedim.

her şeyden ziyade, şu taarruz cephelerinde çok ağır mağlubiyetler aldığımızı düşünmemene şaşırdım.
    taarruz cephelerimize bir bakalım, sarıkamış ve kanal.
    bu cephelerin sonuçlarını biliyorsundur muhtemelen, zira tarih öğrencisiydin hatırladığım kadarıyla.
    mütareke imzalandığında askeri olarak çok kötü bir durumda olduğumuz da gerçektir. özellikle suriye cephesi Mustafa Kemal'in çabalarıyla bir nebze toplanmış olsa da durumumuz gerçekten kötüydü.

tek avantajımız, rusya'nın bolşevik devriminden sonra çekilmesiyle kafkaslara girmemizdi. mütareke ile oradaki münferit birlikleri geri çağırmak durumunda kaldılar.

• Aynı mantık ile tuhaf tezlerine yer açmak adına cepe genişletme gayretine mukabele ediym şöyle;

Çanakkale savunmasında görevli müdafii personeli tem mevcudu ile isim isim sayamıyorsan tarihe ve aziz Türk ordusuna yapılmış alçakça bir saldırgansın...
  •  Osmanlı'nın 1. dünya savaşında başaralı olma ihtilmali

100 yıl önce de onun adını Çanakkale'den silmek isteyenler vardı, hatırlayalım. İstediğiniz kadar yırtının, istediğiniz kadar marifeti mezardan kalkan evliyalara yüklemeye çalışın; gerçekleri örtemeyeceksiniz.

Hatta bu da bonus olsun. Siz şimdi "Canım Atatürk olmasaydı da kurtuluş savaşını kazandırdık" da diyorsunuzdur.

Not: bilgisayar başında olmadığım için yazamadım, ss attım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 20 Nisan 2014; 10:56:55 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Kazanma şansımız yoktu hatta bizden beklenenden iyi savaştık zaten balkan fiyaskosundan sonra ayrıca biz 10yıldı durmadan savaştığımız için ne mühimmat ne insan gücümüz ne teknolojimiz vardı adamların tankı bile vardı savaşın sonunu görebilmemiz tamamen alman desteği ve subaylarımızın büyük çabalarıdır bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.