Şimdi Ara

Osmanlı'nın 1. dünya savaşında başaralı olma ihtilmali (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
1
Favori
3.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Çağa ayak uyduramamış bir rejim veya devlet ne olursa olsun yıkılır. Savaşa girmese bile yıkılacaktı Osmanlı zaten, girdiğimiz iyi oldu gerçi. Devrimler sayesinde kalkınabildik + yobaz yönetimden sıyrıldık.
  • Tamamen başarı imkansızdı ama kısmen olabilirdi.

    Yani biraz daha fazla toprak alabilirdik ama bunun için akıl ve realist adamlar lazım tabi.

    Mesela Hicazda,Sina'da falan onca asker boşuna öldü,kaybedeceğini bile bile savaştılar.

    Mustafa Kemal Paşa'nın bir raporu var,savaş kaybedilmiştir,askerlerimiz cephelerde ölüyorlar kazama ihtimalleri yok,oraları bırakıp Anadolu üzerinde bir hat çizelim orada savaşım diye.

    Bu uygulansa Sina-Filistin'de,Hicaz'da,Sarıkamış'ta ölen onca askerimizin sayısı ile ciddi bir ordu olacak,asker sayısı hayli fazla ama hepsi orada burada bile bile ölüyorlar.

    Bunları tek bir yere toplayıp Mustafa Kemal'in dediği gibi bir savunma hattı çizilse eminim,şu anki sınırlarımız biraz daha iyi olurdu.
  • bizim hiç şansımız yoktu ki.
  • Konu güzel, konuya yazarların kafası daha güzel. Çanakkale'nin kazanılmasını sağlayan Mustafa Kemal'i hiçe saymış gitmiş çavuş ismi vermiş adam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    Alttaki yazıyı General Patton için yazdığım bir mesajdan kopyaladım, kısaltarak;

    " ..........................
    Finally, too much stress cannot be placed on the necessity of using selected officers for the critical positions both on the offense and defense. At Suvla Bay, it was not the Turkish Army
    which defeated the British – it was von Sanders, Kemal Pasha, and Major Willmer who defeated Hamilton, Stopford, Hammersley, and Sitwell. Had the two sets of commanders changed sides it is believed that the landing would have been as great a success as it was a dismal failure.
    G.S. Patton, Jr. "

    Link: İngilizce,

    http://www.pattonhq.com/pdffiles/gallipoli.pdf

    Ek: Patton'un zorlamasıyla adını ilk defa duyduğum ( tarih ilgimi çeken bir konu değil ) Major Willmer'i araştırırken alttaki 1. Dünya Savaşında Osmanlı ordusunda görev yapan Alman subaylara ulaştım, çok ciddi bir Tarih sitesi olan Axis History Forum'da, ilgilenen arkadaşlar bakabilirler;

    http://forum.axishistor...?f=80&t=107127&start=30

    2. Ek: Patton, doğal olarak mesleği gereği işini yapanları araştırmış ve şöyle demiş kısaca; " Suvla körfezinde, İngilizleri yenen Türk Ordusu değildi- Hamilton, Stopford, Hammersley, ve Stilwell'i yenen Von Sanders, Kemal Paşa, ve Binbaşı Willmer'di " demiş. İlginç bir not olarak Patton'un övgüyle bahsettiği Binbaşı Willmer'i asıl saldırının başladığını anlayıp karargahına giderek uykusundan uyandıran kişinin de Mustafa Kemal olduğunu belirtmek gerekiyor, Patton muhtemelen bu konuda bilgiye sahip olmayabilir, ama tesadüfen okuduğum Çanakkale ile ilgili bir notta dikkatimi çekmişti bu..


    Patton bile 1935'lerde Çanakkale Savaşı hakkında yazdığı kitapta Mustafa kemal demişse bu iş biter! Bana inanmayanlar Patton'a inansınlar artık!

    Sonra liderliği hakkında alttaki övgülerde var kitabında;

    " The outstanding losses of the whole operation is that, LEADERS STILL MUST LEAD IN PERSON TO WIN. On the Turkish side, we see Kemal Pasha, map in hand, leading his first
    regiment into action, launching it into an attack with less than a hundred men and winning, while on the other side we have a picture of General Bridges, commanding the Australian division,
    pushing him men into action from a seat on the beach and losing. "

    " Later on, we will see another example of this identical difference with this same Turk, Kemal Pasha, still leading, and other Englishmen, Generals Stopford, Sitwell, et al., still sitting "

    " Under the able leadership of Mustafa Kemal Pasha, they attacked astride the Avanak Bere stream at 4:00 a.m. on the 9th. "

    Kısacası evliyalar, melekler, cinler, periler filan yok Çanakkalede!

    Dünya tarihindeki en iyi komutanlardan biri olan Patton bunları demişse bu iş bitmiştir.

    Patton kim ki diye soranlara:

    Almanları Fransa'dan atan isimdir. Cephe 2 ay sabit kalmış, köşeye sıkışan Eisenhower Patton'ı oraya gönderip 3.Ordunun komutasını vermek zorunda kalmıştır. İngilizler Caen'i almak için savaşırlarken Patton gelmiş, geldiği gibi cepheyi delip Almanları yıldırım bir hızla geri püskürtüp Almanya'ya kadar sürmüştür. Patton'ın gelişinden kısa bir süre sonra Paris kurtuldu zaten. Bir ara kendi üstleri bile nerede olduğunu kestiremiyorlardı. Genelde askerlere dağıtılan haritalar 1 hafta içinde işe yaramaz oluyordu.

    Ve evet, cepheden yöneten komutan konusunda çok haklı kendisi, şöyle ki.

    Stalingrad'da Von Paulus ordusunu masa başından kontrol edip kaybederken, Afrika'da Rommel ordusunun en önünde gidiyor, hatta fazla ilerleyip düşman hattı gerisinde İngiliz hastanesine denk gelip, içindeki yaralıları ziyaret ediyordu. Guderian mesela bir çok kez Rus topçusuyla burun buruna gelmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erwin -- 23 Aralık 2014; 14:10:27 >




  • http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=107127

    Yukarda konudaki mesajımda verdiğim link epey eski bir yazıdan alınma olduğundan uçmuş. Bu link çalışıyor ve çoğunlukla Türkçe, Osmanlı Ordusunda görev yapan Alman subayların çok uzun bir listesi var, ve ilginç gelebilecek çok sayıda değerlendirme var yazıda.

    @Erwin;
    Umarım General Patinaj kim yaww diyen çıkmaz!

    @Tarihçi;
    Açık etmeyin yanlışlıkları yaww, konuda Forumda bildiğim kadarıyla aksi delillere rağmen " belki de Abdül robot yapmıştır " diyebilen 2. Tarihçi arkadaşımız da var! Gerçi tatile gitmiş ama!




  • Silahlarımızı Almanya veriyor zaten bizim Almanya saf dışı kaldıktan sonra nereye devam ediyon savaşa
  • 30 cepheden kaçını kazanmayı planlıyorsun
  • en iyi ihtimalle savaş uzardı yine kaybederdik bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendi cephemizde zaten galip gelmişiz çoğu yerde. Fakat Almanya yenilince hükmen yenik çıktık.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Savaşa girilmese mantıklı olabilirdi.
    Yada madem girilecek güçlü bir devlet ile anlaşıp, petrol bölgelerini beraber işletme hakkını vererek takılabilirdik.
    Rusya ile birleşip hem onların sıcak denizlere inmesine sağlar, hem de doğu cephesini emniyete alırdık.
    Batı ve Arap cephelerinde de birlikte savaşarak İngilizleri ve Fransızları alt ederdik.
    Almanya, Osmanlı, Rusya ve Avusturya Macaristan bu sayede kurtulurdu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senersongur -- 13 Haziran 2017; 16:1:43 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.