Şimdi Ara

Osmanlı İmparatorluğu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz? (13. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
429
Cevap
5
Favori
10.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki

Osmanlı İmparatorluğu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

(En Son Oy Tarihi: 14.12.2015)
Giriş
  • Sevmiyorum ama hayranim nedenleri
    osmanli ne olursa olsun isgalci devletti 3kitayi ele gecirmek cok guzel birseymis gibi anlatir dururuz nedensiz cok savas cikardi cok kan doktu iagalci savas yanlisi bir devleti sevemem
    hayranim cunku ne olursa olsun cok ihtisamli bir devletti

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eşlerinin yabancı olmasının sebebi, bugün ki bir yere sülalecek yerleşmeyi önlemek ve devlet işlerin aksamamasını sağlamaktı.Böyle düşününce çok doğru bir hamle ama, maalesef uygulamada başarılı olmadı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Albert Camus

quote:

Orijinalden alıntı: Daenerys Targaryen

quote:

Bu ecdad düşmanlığı neden, babanıza da düşman mısınız?

Hemen ne düşmanlığa bağlıyorsunuz kardeşim, objektif olarak soru sorduk.

Kaç kişi eksi oy atmış görmedin mi? İslama karşısınız diye illa atalarınıza da mı karşı olmalısınız? Bu güzelim İstanbul'da yaşıyorsak bu Osmanlı sayesindedir. Soyunuzu inkar etmeyin.

Benim neslim soylu padişahlar ve refakatçileri değildir,benim neslim mütevazı anadolu halkıdır.Kendisine değer verilmeyip ezilen,padişaha lakayıt bir cümle kurduğunda kellesi alınanlardır.

• Kanuni'nin belli bir kısmına kadar seviyorum ondan sonra oğullarına yaptığı acımasızca infazlar ve kolluk sevdasına karşı bakışım çok sert.Bu olaylar sonucunda da zaten imparatorluk düşüşe geçiyor.İçerisinde evliyalık mertebesine kadar ulaşan kişiler olduğu kadar vatan hainliği konumuna gelenlerde olmuştur.
  • şah ismaile kürt diyolar
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyzk

Kanuni'nin belli bir kısmına kadar seviyorum ondan sonra oğullarına yaptığı acımasızca infazlar ve kolluk sevdasına karşı bakışım çok sert.Bu olaylar sonucunda da zaten imparatorluk düşüşe geçiyor.İçerisinde evliyalık mertebesine kadar ulaşan kişiler olduğu kadar vatan hainliği konumuna gelenlerde olmuştur.

Ben Kanuniyi Şehzade Mustafayı haksız yere öldürttüğü için sevmiyorum. Ama cihan titreten bir padişah

• quote:

Orijinalden alıntı: baysan240

quote:

Orijinalden alıntı: ahmet//

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: KufredenFare

sevmiyorum. taht için kardeşlerini yada oğullarını öldürün bir devleti niye seveyim ki.

Devletin devamı için gerekli bir şeydi bu. Düşün, o bebek ölmese kaç masum ölecek.

kendini öldürsün o zaman, kardeşini niye öldürüyo

farkında değilsiniz değilmi o zamanki padişahların kendilerinin nasıl bir sorumluluğa sahip olduğunu ? devletin bekası için ne gerekiyorsa onu yaptıklarına inanmış o kişiler; sanıyormusunki bu karaları alırken adamların içleri yanmamış kardeşlerinin ölmeleri hoşlarına gitmişler merak ediyorum rizenin atma türküsünün hangi olaya hitaben yazıldığını biliyormusunuz ? yada biliyorsanız bu konuda ne düşünüyorsunuz ? (ben şanlıurfalıyım aslen %75arap %25 kürdüm ülkücülüktende kürtçülüktente zerre haz etmem faşizmin her türlüsü acizliktir zavalılıktır ancak osmanlı dediğin zaman şöyle bir duracaksın kazım karabekiri ve yoldaşlarını yiyen sırtlanların osmanlayı düşman göstermeleri gayet doğaldır yoksa yedikleri haltları tarihe nasıl yazacaklardı ... )

verdiğin cevap neden kendisi yerine kardeşini öldürmesi gerektiğini açıklamıyor.

• Osmanli bizim devletimiz olabilir ama ne ecdadiyiz ne de torunu. Onlar avrupa'da rahat rahat yasiyorlar. Hatta bazi mankafalarin aksine Ataturk'e de cok minnettarlar. Cunku her rejim degisikliginde eski rejimdekiler kanli bir sekilde katliama ugratilir. Ama o zamanda o doneme gore iyi bir de para verip sinirdisi edilmislerdir ve bu sayede hayattadirlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yürüyenmerdiven

quote:

Orijinalden alıntı: Reyyizz

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Reyyizz

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: KufredenFare

sevmiyorum. taht için kardeşlerini yada oğullarını öldürün bir devleti niye seveyim ki.

Devletin devamı için gerekli bir şeydi bu. Düşün, o bebek ölmese kaç masum ölecek.

Bebek masum değil mi ?

1000 masum > 1 masum. Ayrıca; o bebekleri öldürmek onlara iyiliktir. İslam devleti için şehit olmuş sayılırlar.

Hocam bırakın bu işleri sonuç olarak 1000 kişinin masum olduğunu bilemezsin ama 1 bebeğin masum olduğundan eminsindir ayrıca bu padişahların annelerinin hepsi yabancı olmuyo mu ee bu adamlar yarı Türk

annesi yabancı mı yarı türk mü. şimdi dediklerimi harfiyen yap. önce bir tane kesme şeker ye. ve boğaz köprüsünden atla. atlamadan önce de ateist olmayı unutma. büyük hun imparatorluğu diye bir şey var. sen bilmezsin batı özentileri atalarını tanımaz. işte bunlar tarihteki ilk büyük türk imparatorluğu. en büyük hanları mete ve metenin bir sürü çinli cariyesi vardı. köktürkler çinli prensesler yüzünden yıkıldı. attila diye bir isim duydun mu. romaya kadar gidip papaya diz çöktüren adam burgonya prensesi yüzünden öldü. şimdi kim yarı türkmüş. bir daha araştır. gören de seni saf türk sanıcak. %1lik türklük bile yoktur sende rus tohumu.

Bana tarih mi öğretiyorsun sen osmanlı da bu yabancı cariyelerin etkisinde kalmadı mı padişahlar Osmanlı'yı da bu şekilde içten çökerttiler kendi zevkine yabancı kadın alıpta devletini düşünmeyene benimde saygım yok tabi bu hepsi için geçerli değil imparatorluğun en başındaki padişahlara saygım ayrıdır

Üslubunu düzeltirsen konuşalım bu arada müslümanım

sana tarih öğretebilirim ama anlayacağını sanmıyorum. bu sadece osmanlıya mı özeldi. al işte köktürk devleti de çinli prensesler yüzünden yıkıldı. kağanlar türk cariye alabilirdi ama almadılar. adamlar o kadar toprak fethediyor istediği kadını alcak tabi ve osmanlı cariyeler yüzünden yıkıldı deme bana. eğer bir kanıtın varsa göster de inanalım osmanlıyı hangi cariye yıkmış. hürrem sultan diyeceksen hiç deme.

https://www.youtube.com/watch?v=xl00WQ9rIOw

https://www.youtube.com/watch?v=db4w5m2s0x8

Belki çöktü diyemeyiz ama önemli derecede zayıfladı büyük taht kavgaları hep bu valide sultanların çocuklarını tahta geçirme çabaları yüzünden olmadı mı?

Ayrıca ne demek o adam oraları tek başına mı fethetti ki istediği kadını alacak yada oraları istediği kadınları alabilmek için mi fethetti büyük bi çelişki var burda

taht kavgaları genellikle validelerin değil oğulların kendi yaptığı kavgadır. çünkü bir valide sarayda liderdir diğerleri etkin değildir oğullarının başa geçmesini isterler ama güçleri yoktur oğullar kendi yapar.

adam dünya kadar toprak alıyor. aile hayatında mutlu olmaya hakkı var istediği kadını alır. her gece başka kadınla yatmaya hakkı yok zaten bunu da yapmıyorlardı ama istediği bir cariyeyle evlenip ömrünü onunla geçiriyorlardı

• quote:

Orijinalden alıntı: onurts

rum sun herhalde

o yorumu atabilmek için kafatasçı cehaletine sahip olmak lazımdı zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: BOZOK

Eşlerinin yabancı olmasının sebebi, bugün ki bir yere sülalecek yerleşmeyi önlemek ve devlet işlerin aksamamasını sağlamaktı.Böyle düşününce çok doğru bir hamle ama, maalesef uygulamada başarılı olmadı.

yabancı hatunların daha güzel olmasından değil yani.
  • Bebek katillerinin yönettiği gerici bir imparatorluktu nesini seveyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Evet arkadaşlar. 623 yıl boyunca varlığını sürdürmüş bu imparatorluk hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir tarihçi adayı olarak merak ediyorum.

Bir Türk olarak, sizce bana düşman olan bir hanedanı nasıl sevebilirim ki?

’’ Türk diline kimesne bakmaz idi
    Türklere hergiz gönül akmaz idi
    Türk dahi bilmez idi bu dilleri ( Sarayda konuşulan dil kastediliyor )
    İnce yolu ol ulu menzilleri.’’

Aşık Paşazade

“Fuzuli, gökten yere insen sana yer yok

Yürü var gel, ya Arap’tan ya Acem’den”

(Türkler gökten Allah tarafından dahi indirilse Osmanlı’nın gözünde makbul olmaz.Arap ve Acem Osmanlı’nın nazarında muteberdir.)

Naima Tarihi’nden;

Türk-ü sütürk(azgın Türk)
    Türk-bed lika(çirkin yüzlü Türk)
    Etrak-ı bi idrak(anlayışsız,akılsız Türk)
    Nadan Türk(kaba,cahil Türk)

(Tarih ve Toplum sayı 65, s. 10 )

Baki’nin Kanuni’ye sunduğu şiirden;

‘’Her tac olmaz fahr-u fena ehline sertac
    Türk ehlinüney hace başı biraz kabadır.’’

( Her taç yoksulluk ve yokluk ehline baş tacı olmaz/Ey Hoca, Türk toplumundan olanın başı kabadır,sultan olma yeteneğinden yoksundur.)

Nef’i’den;

‘’Türk’e, Hak çeşme-i irfanı haram etmiştir.’’

(Tanrı Türk’e irfan pınarını yasaklamıştır.)

Divan-ı Hümayun katiplerinden Kadimi Hafız Çelebi’nin 1499 yılında yazdığı bir manzume;

‘’Devr-i daldan beri şahım eflak
    Zem olur alem içinde Etrak
    Vermemiş Türk’e Hüda hiç idrak
    Akl-ı evvel de olursa bi bak
    Uktülü’t-Türk’e velev kane ebak’’

(Önceden beri benim şahım Tanrıdır./(Bilirim ki) tüm dünyada kötülenir Türkler/(Çünkü) Tanrı Türk’e hiç bilinç vermemiştir/Hele birde ukala olursa tümden pis olurlar/Baban da olsa Türk’ü öldür)

‘’Dedi ol kan-i kerem şah-ı celal
    Türk’ü katleyleyiniz kanı helal
    Daim oldubunların işi dalal
    Cümlesinden bunu ahzeyle misal

(Bağışlar kaynağı ulular şahı olan Peygamber/Türk’ü öldürünüz onların kanı helal/(Çünkü) bunların işi sürekli kötülüktür/Bu yargı yalnız bir Türk için değil tüm Türkler için geçerlidir/Baban da olsa Türk’ü öldür)

‘’Türk’ü zannetme kim ola adem
    Türk ile durma oturma bir dem
    Şeker alsa eline Türk ola sem
    Şer-i Etraki kesüb hiç yeme gam

(Sakın Türk’ü insan sanma/Bir an bile olsa Türkle birlikte olma/Türk eline şeker alsa o şeker zehir olur/Türk’ün başını keserken sakın gam yeme/Baban da olsa Türk’ü öldür)

Hoca Saadettin Efendi Tac-üt Tevarih adlı eserinde anlatıyor;

‘’Padişah(Fatih), Uzun Hasan ile yapılan Otlukbeli Savaşı’ndan sonra ‘’Türkmen kellelerinden oluşan tepeleri dolaşmak üzere,ovayı şereflendirdiği vakit gördü ki,azep eri elinde bir pıçak,ölüler arasında dolaşıyor.’’Ne iş yapıyorsun?’’ diye sorduğunda ,azep ayıttı;’’Sultanım,Türkmen ölülerinin kulaklarında olan küpeleri alırım’’ dedi.Padişah da hafif gülümseyerek ‘’İşine devam et’’ diyerek yoluna gitti.’’

‘’Leş ve baş ile dolmuştu ordu yeri
    Az bulunur çok eşyalar ele girdi
    Kesti Türkmen boyunu Rum Padişahı
    Kederlere düşen Uzun(Hasan) haddin bildi.’’

(Hoca Saadettin Efendi Tacü’t-Tevarih/ 3. cilt s. 133, adlı kitabında Otlukbeli Savaşı’nı anlatıyor.)

‘’Osmanlı sarayında ‘’Türk’’ daima olduğu gibi ‘’kaba köylüyü’’ temsil eder.’’

( S. Yeresimos, Kostantiniye ve Ayasofya Efsaneleri s. 114 )

Henüz kuruluş dönemi olan 1466 yılında yapılan bir derlemede, "Türk iti şehre gelince Farisice ürer" denilmektedir.( Burhan Oğuz'dan aktaran, Şakir Keçeli, a.g.y., s. 118.)

Hırvat kökenli, Sadrazam Kuyucu Murat döneminde (1606-1611), 155.000 insan doğranmış ya da diri diri kuyulara doldurulmuşlardır. Aman dileyen insanlara Kuyucu'nun yanıtı "Vurun şu pis Türkün başını" olmuştur. Cellatların bile öldürmeye kıyamadığı çocuğu atından inerek öldüren Kuyucu Murat Osmanlı'nın yetkilisi, öldürülen çocuk da Anadolu'nun evladı Türk’tür.(Naima Tarihi’nden)

Osmanlı tarihçisi Naima aynı bilinç içinde şöyle yazmaktadır: "Türkmen çözülüp gitmesi yamandır, cem-ü iltiyamına derman yok." Yani, Türk ulusu ve unsuru öylesine eriyip çözülecektir ki, bir daha birleşmesinin ve bütünleşmesinin ilacı ve dermanı olmayacaktır.

Aksaraylı Kerimeddin Mahmud, şunları yazmıştır: "Hunhar Türkler, köpek ve kurt gibidirler, ellerine fırsat geçerse yağmayı ganimet bilirler, fakat düşman kuvvetleri gelirse kaçarlar."( Aktaran, Çetin Yetkin, a.g.y., s.12.)

Üniversite profesörlüğü de yapmış olan Ahmet Naim, 1913 yılında yazdığı "İslam'da Davai Kavmiye" adlı kitabında, Türk’e karşı savaş açmış ve "Türkün geçmişini bilmesine ve öğrenmesine lüzum ve ihtiyaç yok,gerekli olan şeriatı öğrenmektir," demiştir.

1919-1920 yıllarında Şeyhülislamlık görevine getirilmiş ve Padişahla birlikte ülkeden kaçmak zorunda kalmış olan Mustafa Sabri Efendi ise, Türk’e Türklük benliği vermek isteyenlere "soysuzlar" yakıştırmasında bulunmuştur.( Mustafa Coşturoğlu, a.g.y., s.278, 279.)

"Türk" sözcüğü, Anadolu köylüleri için kullanılır olmuştur.( Bozkurt Güvenç, Türk Kimliği, s.22, 23, Cahen'den aktaran, Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu, s.1.)

Osmanlı yönetiminde, devletin en yüksek yürütme organları Türk’e kapalı tutulmuş, devlet adamlarının yetiştirildiği Enderun okullarına Türkler alınmamışlardır.(Hikmet Bayur, a.g.y., s.15.)

Osmanlılarda, Ermenilere ’’millet-i sadıka’’, Araplara ’’kavm-i necip’’ denirken,Türklere;

"Kaba Türk", "Anlayışsız Türkler", "Pis Türkler" gibi sıfatlar takılıyordu.

(Özer Ozankaya, Türkiye'de Laiklik, İstanbul, 1990, s. 253.)

Osmanlı yönetiminde Türk’e yaklaşım o denli aşağılayıcıdır ki, o günlerden kalan aşağıdaki şiir bu yaklaşımı özetlemektedir:

"Türk değil mi, Merzifon'un eşeği,
    Eşek değil, köpekten de aşağı."

Koçi Bey, 4. Murat'a sunduğu risalesinde (küçük kitap) Türkler hakkında şunları yazıyordu: "...mezhebi bilinmeyen şehir oğlanı, Türk, çingene, Tatar, kürt, ecnebi, laz, Yörük, katırcı, deveci, hamal, ağdacı, yol kesen, yankesici ve diğer çeşitli kimseler..."

"Harem-i Hümayuna kanuna aykırı olarak Türk ve Yörük, çingene, Yahudi, dinsiz, mezhepsiz, nice kallaş ve ayyaş şehir oğlanları girer oldu." Bu sözler yazılıp Türk olduğu söylenen Padişaha veriliyordu.(Aktaran, Çetin Yetkin, a.g.y., s.145.)

Abdülhamit'in Araplara ve İslamiyet’e dayanan siyaseti, Türk’ü, Türkçüleri baş düşman olarak görmekteydi. Onun zamanında "Türk’üm demek, Türk’ten söz etmek büyük suçtu". (Esat Kamil Erkut, a.g.y., s.63)

Devletin dayandığı kendi halkına bu denli yabancılaşmasından olsa gerek, Osmanlı Devletinde kamu ile ilgili belgelerde, Türkçe sözcüğe 1876 Anayasasına değin rastlanmadı.( M.Rauf İnan, Atatürk'ün Önder Kişiliği, Eğitimci Kişiliği ve Amaçları, Ankara, 1983, s.198.)

1897 tarihinde, bir İngiliz gezgini şunları söylüyordu: "Türk adı nadiren kullanılır, onun iki yolda kullanıldığını işittim; ya bir ırkı ayırt eden deyim olarak, örneğin bir köyün 'Türk' veya Türkmen' olup olmadığını sorarsın, ya da bir hakaret deyimi olarak, örneğin İngilizce söyleyeceğin '’eşek kafalı'’ anlamında, '’Türk kafa’' diye homurdanırsın."( Ramsay'dan aktaran, Bernard Lewis, a.g.y., s.331.)

1. Selim (Yavuz), Sah İsmail'e; "... ben Sultan Beyazıt oğlu Sultan Selim, sen ki ey eşek Türk .."

"Türkler dini, kavmiyeti, vatanı meşkuk (kuşkulu...) ve mahlud beş-altı milyonluk cahil bir kitledir." Türkçe'si; "Türkler; dini, soyu sopu, yurdu belirsiz karmakarışık bir cahiller sürüsüdür".

(Vahdettin'in El Ahsam Gazetesinin 16 Nisan 1923 günlü sayısında Osmanlıca ve Arapça yayınlanan bildiriden.)

• İyi saçmalayamadın, Osmanlı padişahları MY dizisinde izlediğiniz gibi asla olmadılar ve gerçekleri araştırmadığınız için, ne görürseniz inanıyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AbiyuGu
    Büyük bir imparatorluktu vesselam ancak ne saçmalıksa yıkımından beceriksiz padişahlar ve entrikalar değil Atatürk sorumlu tutuldu

Katılıyorum.
  • ben Osmanlı konularında alevi görmek istemiyorum.sevmeyen konuyu bile bile gelip yorum yapmasın.hakaret üstüne hakaret neymiş.. padişahlar Türk değilmiş. neymiş oğlancıymış. vs.vs..şimdiki saçmasapan dizide bile koskoca padişahın işi yok sabahtan akşama kadar karıkız kovalıyo.neymiş çocuk öldürüyomuş katliam yapıyomuş.

ve bu konuya giren Osmanlıyı eleştirenlerin çoğu alevi neden??? adım gibi eminim. sen Osmanlıyı çocuk öldürüyo diye sevmiyosan şah ismaile tapmıcaksın annesini katletti.heralde çocuktan çok daha büyük bi olay.osmanlı alevi olaylarından en önce büyük sunni katliamları var.kaynayan kazanlarda işkenceler.cesetlere bile türlü türlü işkence.o zmn bunu da sevme.Osmanlı Türk değilmiş.sen bi açık arayıp bunu belge diye sunuyosan şah ismailin soyuna kürt diyen belgeler var. bunu da sevme, uzatmıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Draqonn

quote:

Orijinalden alıntı: sspanzerr

quote:

Orijinalden alıntı: plastik cerrah

büyüktü klasik bir türk-islam devletiydi bilime ve teknolojiye yeteri kadar önem vermeyen her devlet gibi tarihe gömüldü nokta

Bilime ve teknolojiye önem vermemek mi ? Türk islam bilginleri falan her hangi bir şey cağrıştırıyormu ?

O eskidendi 1700-1900 arasını ve rönesans ı kaçıran bendim zaten.

Senin bahsettiğin 100-200 yıllık bir dönem... Geri kalan 400 yıl ne olacak ? Her devlet eninde sonunda çökmek zorundadır. Hiç bir zaman osmanlı'nın teknoloji
    bakımından geri kaldığını yada kendine yetemediğini söyleyemeyiz... Helayı bilmeyen adamlar (avrupa) ile kendimizi bir tutacak değiliz.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Draqonn

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: plastik cerrah

büyüktü klasik bir türk-islam devletiydi bilime ve teknolojiye yeteri kadar önem vermeyen her devlet gibi tarihe gömüldü nokta

Bilime ve teknolojiye önem vermemek mi ? Türk islam bilginleri falan her hangi bir şey cağrıştırıyormu ?

O eskidendi 1700-1900 arasını ve rönesans ı kaçıran bendim zaten.

Senin bahsettiğin 100-200 yıllık bir dönem... Geri kalan 400 yıl ne olacak ? Her devlet eninde sonunda çökmek zorundadır. Hiç bir zaman osmanlı'nın teknoloji
    bakımından geri kaldığını yada kendine yetemediğini söyleyemeyiz... Helayı bilmeyen adamlar (avrupa) ile kendimizi bir tutacak değiliz.

200 yıl kısa bir dönem değil ve o sırada Osmanlı teknolojik olarak geri kalmıştı ve kendine yetemiyordu.

• harn44 kullanıcısına yanıt
    kendi oğlunu gözünün önünde boğduran adam şeyülislamı mı öldürmeyecek? komiksiniz. şeyülislamların varlığını yok sayamazsın zaten yokturlar demiyor ama islam adına FETVA VEREMEZLER. İSLAMDA, KURAN'DA HİÇ BİR YERİ VE GEÇERLİLİĞİ YOKTUR. aksini ispat eden buyursun. bugün diyanet işleri kuranda olmayan bişey üzerine FETVA YAYINLAYAMAZ.
    ek olarak padişahların babalarından ve hocalarından islam terbiyesi görmesi kitaplarda yazan şeyler, düşünsene sarayın yarısı hristiyan. geri kalan müslümanlar da hristiyanlıktan dönme. islamiyet ne kadar sağlıklı kalabilir böyle bi ortamda? çok sevdiğimiz Fatih in 1463 tarihinde yayınladığı bir ferman var. isteyen topkapı sarayı arşivlerinden bulabilir. bu fermanda anasına hediye ettiği kliseyi anlatır,

“(…) anam Despina hatun mahrusai Selanik’te küçük ayasofiye dimekle meşhur olan manastırı ber vechi şer’i şerif satun almuş, bu üzre şer’i mektubu dahi varmış. (…)”

ayrıca fatih ve kanuninin cenazeleri "tahnit" edilmiştir. tahnit mumyalamaktır. Kuran'ın neresinde geçer cesedin mumlayanması?

daha anlatacak neler neler var ama boşver....

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.