Şimdi Ara

Osiloskop kullanım alanları nedir??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmeniyim. Mazur görün. Benim aslında sorduğum soru tam da başlıktaki soru. Ben bir sektör çalışanı değilim. Öğretmenim. Öğrenirim, öğretirim. Ama öğrenciliğimde bana öğrendiklerimin ne işe yaradığını anlatmadan konuya başlayan öğretmenlerimi sevemez, dinleyemez, öğrenmeye güdülenemezdim.

Bu nedenle sizlerden şunu öğrenmek istiyorum. Ben osiloskobu kullanıyorum. En son kullanabiliyordum. Uzun zaman oldu osiloskop açık kullanmayalı. Alternatif akımlar elbetteki yön değiştirir ve bir genliği vardır. Bu durumları analiz ederiz osiloskopla. Benim öğrenmek istediğim bu değil.

Yani gerçek proje aşamalarında, gerçek bir mühendis osiloskopla ne gibi işler yapar. Yani osiloskop gibi bir cihaza neden 2000 TL verir? Burada bazı arkadaşlar öğrenciyken keşke osiloskobumuz olsaydı demişler. Bu cihazı nasıl projelerde ararız?

Ayrıca frekans aralığına göre fiyat artıyor osiloskoplarda. Neden? Yani 20 mhz bana yeter, ancak 100 mhz i kim kullanır? Hatta az önce inceledim 95.000 TL ye 1 GHz bir IWATSU marka osiloskobu adam ne yapar? Nasıl kullanır? Bunlarla ilgili bana bilgi verebilirmisiniz?

• Ben seslendirme (amplifikatör) sektöründe çalıştım.. Amplifikatör tamirinde dalga şekilleri arıza hakkında bilgi veriyordu..

Onun dışında dijital saat tamir ettim.. Kristal uçlarındaki sinyali, işlemci çıkışlarındaki sinyali, sürücü entegrelerindeki sinyali gözlemleyerek arızayı bulurdum..

yüksek MHZ bana gerekmiyordu, çünkü saatlerde kullanılan işlemci 10 mhz idi.. Ama daha yüksek olsaydı ben o sinyali ekranda düz ve kalın bir çizgi olarak görecektim.. Yani detaylar yok olacaktı.. O zaman daha yüksek MHZ ölçebilen osiloskop gerekirdi doğal olarak..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • basitçe ve aklıma geldiği kadarıyla,
    elektronik ve bilişimde,amaçlanan hedefleri gerçekleştirmek için pek çok sinyal üretilir; ve devreler arasında değişikliğe uğrayarak ya da uğramayarak yol alırlar.bunların üretiminde ve yol üzerindeki kalitelerini osiloskopla değerlendiririz.
    bu sinyallerin kalitesi (keskinliği, arzu edilen forma uygunluğu) devrenin enerji verimliliği, çalışma stabilitesi vs. gibi gibi özelliklerini belirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Ben seslendirme (amplifikatör) sektöründe çalıştım.. Amplifikatör tamirinde dalga şekilleri arıza hakkında bilgi veriyordu..

Onun dışında dijital saat tamir ettim.. Kristal uçlarındaki sinyali, işlemci çıkışlarındaki sinyali, sürücü entegrelerindeki sinyali gözlemleyerek arızayı bulurdum..

yüksek MHZ bana gerekmiyordu, çünkü saatlerde kullanılan işlemci 10 mhz idi.. Ama daha yüksek olsaydı ben o sinyali ekranda düz ve kalın bir çizgi olarak görecektim.. Yani detaylar yok olacaktı.. O zaman daha yüksek MHZ ölçebilen osiloskop gerekirdi doğal olarak..

Teşekkürler. Dijital saat örneği çok güzel oldu. Bunu kullanacağım. Seslendirme sektörü derken onu biraz daha açabilirmiyiz?

• quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

basitçe ve aklıma geldiği kadarıyla,
    elektronik ve bilişimde,amaçlanan hedefleri gerçekleştirmek için pek çok sinyal üretilir; ve devreler arasında değişikliğe uğrayarak ya da uğramayarak yol alırlar.bunların üretiminde ve yol üzerindeki kalitelerini osiloskopla değerlendiririz.
    bu sinyallerin kalitesi (keskinliği, arzu edilen forma uygunluğu) devrenin enerji verimliliği, çalışma stabilitesi vs. gibi gibi özelliklerini belirler.

Tabi ölçüm ne kadar ayrıntılı ve detaylı ise o proje daha gelişmiş proje olacağından gerektiğinde 100 bin TL lik osiloskop bile kullanılabilir değil mi?

Teşekkürler.
  • kaanrevan kullanıcısına yanıt
    Seslendirme sektörü derken, yani bildiğimiz amplifikatörlerle açık-kapalı alan seslendirmesi..

Tabi sadece duyulabilir ses frekansıyla çalıştığımız için 20 mhz değil 1 mhz bile gerekmiyordu bu iş için.. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: kaanrevan

quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

basitçe ve aklıma geldiği kadarıyla,

Tabi ölçüm ne kadar ayrıntılı ve detaylı ise o proje daha gelişmiş proje olacağından gerektiğinde 100 bin TL lik osiloskop bile kullanılabilir değil mi?

Teşekkürler.

aynen o şekilde.
    mesela pahalı, yüksek frekanslı osiloskoplar GSM sektöründe kullanılabilir.burada frekanslar yüksek,sinyal kalitesi önemli ama zayıftır. ( ideal bir osilaskobun ,sonsuz frekans ve sonsuz empedansda olması gerektiği gibi)
    kalite laboratuarlarında kullanılabilir.belgeselinde izledim, vestel laboratuarında, yeni tasarımı yapılan bir TV'nin çevreye yaydığı elektromanyetik gürültüleri bir antene bağlı gelişmiş bir osilaskop ile ölçüyorlardı.
    bilişim sektöründe, gigahertzlerde çalışan cpu,ram vs. gibi parçalarla çalışılan sistemlerin tasarımında vs. kullanılabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben de EKG sinyallerinin kablosuz olarak iletilmesi için bir devre tasarlarken kullanmıştım.
    Kısaca üzerinde çalıştığın sinyalin şeklini ve frekansını gözlemleyip üzerinde çalışabilirsin.
    Mesela ben tasarladığım devreden istediğim sonuçları alamıyordum.
    Ta ki osiloskop ile 50 Hz gürültüsünü görene kadar. Sürekli doyuma giden devreye sağlam bir band söndüren filtre ekleyip sonuca ulaşmıştım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ucanturk45

Ben de EKG sinyallerinin kablosuz olarak iletilmesi için bir devre tasarlarken kullanmıştım.
    Kısaca üzerinde çalıştığın sinyalin şeklini ve frekansını gözlemleyip üzerinde çalışabilirsin.
    Mesela ben tasarladığım devreden istediğim sonuçları alamıyordum.
    Ta ki osiloskop ile 50 Hz gürültüsünü görene kadar. Sürekli doyuma giden devreye sağlam bir band söndüren filtre ekleyip sonuca ulaşmıştım.

Teşekkürler hocam. Bunu da ekledim veritabanına. Sağolun.
  • osiloskop temel olarak bir sinyalin time domain`de incelenmesine yarar.
    basit olarak, 1`leri 0`larin duzgunlugu denebilir.
    sinyalin tasiyici frekansi 10GHz ise 10GHz lik scope lazim
    sinyalin bant genisligi ile de scope`un sample rate`inin iliskisi var.
    scope da en saglam 3 firma: tektronix agilent lecroy

ornegin 100gbps optic sinyalleri 50GHz lik bi scope`da inceleyebilirsiniz.

frekans domain`de incelemek icin de spectrum analizor`e ihtiyac duyarsiniz.
    kabaca boyle
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.