Şimdi Ara

örten fonksiyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bir fonksiyonun orten olup olmadigini nasil anliyoruz bir ornekle aciklar misiniz tesekkurler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• upupup

• İsminden aklına gelsin değer kümesi yani 2.kümeyi örtecek tamamen boşta eleman kalmayacak
  • kardesim o tamam da mesala f (x)=x uzeri3 orten fonksiyon. ama nasil anliyoruz islemsel olarak

• hocam mesela x3 fonksiyonu örtendir çünkü eksili değerler falan da çıkıyor ama şöyle düşün, x2 fonksiyonu örten değildir, neden dersen şöyle, şimdi x yerine kaç yazarsak yazalım eksili bi ifadeye ulasamayız cunku x2 illaki pozitif yapıcaktır, o yüzden örten değildir, ama x3'te istediğin değere ulasabılırsın, umarım anlatabildim, grafiklerde ise yukardan aşağı bi çizgi çizdiğin zaman kesmediği bir nokta olursa o fonksiyon örten değildir
  • FreeRunner kullanıcısına yanıt
    Hocam senin dedigin birebir. Orten fonksiyonda deger kumesinin iki tane tanimi olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: JussTech

Hocam senin dedigin birebir. Orten fonksiyonda deger kumesinin iki tane tanimi olabilir.

Eyvallah hocam haklisin bi edit cakiyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FreeRunner -- 26 Aralık 2013; 19:42:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: GangsterParty

hocam mesela x3 fonksiyonu örtendir çünkü eksili değerler falan da çıkıyor ama şöyle düşün, x2 fonksiyonu örten değildir, neden dersen şöyle, şimdi x yerine kaç yazarsak yazalım eksili bi ifadeye ulasamayız cunku x2 illaki pozitif yapıcaktır, o yüzden örten değildir, ama x3'te istediğin değere ulasabılırsın, umarım anlatabildim, grafiklerde ise yukardan aşağı bi çizgi çizdiğin zaman kesmediği bir nokta olursa o fonksiyon örten değildir

Anladim dostum tesekkurler peki birebir ve icine fonksiyonuna da ornek verebilir misin ayni sekilde

• Fx in tanimli oldugu araliktaki tum degerleri alabilmesi gerek. Yani a ile c araligindan tanimli olsun ve a ile c arasindaki b degerini alamasin mesela. Fonksiyonlarin grafiklerinde yatay asimptot olur mesela. O degere asla ulasilmaz ve tanim kumesinde bir eleman bosta kalmis olur. Yatay asimptotu o fonksiyonun sonsuzdaki limitine bakarak buluruz. Eger bir reel sayi cikarsa ve tanim oldugu aralik icindeyse orten olmaz fakat disinda ya da x kupte oldugu gibi sonsuz gelirse ortendir.

• ersincrazy kullanıcısına yanıt
    birebirlik olayı şöyle, mesela xkare - 3 fonksiyonu olsun, x yerine -1 yaz 1-3= -2 gelir x yerine 1 yaz yine 1-3= -2 gelir, yani fonksiyonda iki tane aynı sayı aynı değeri sagladı, o yüzden bu fonksiyon birebir değildir

içinelik de bir fonksiyon örten değilse doğal olarak içine fonksiyon olmuş olur, örten değilse içinedir, içine değilse örtendir, bu kadar basit
  • quote:

Orijinalden alıntı: GangsterParty

birebirlik olayı şöyle, mesela xkare - 3 fonksiyonu olsun, x yerine -1 yaz 1-3= -2 gelir x yerine 1 yaz yine 1-3= -2 gelir, yani fonksiyonda iki tane aynı sayı aynı değeri sagladı, o yüzden bu fonksiyon birebir değildir

içinelik de bir fonksiyon örten değilse doğal olarak içine fonksiyon olmuş olur, örten değilse içinedir, içine değilse örtendir, bu kadar basit

Sagol dostum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.