Şimdi Ara

. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bekâr veya çocuksuz aile için motosiklet en iyisi. Çocuklu olan da masrafı ikinci planda düşünüp araba alır. Çocukla yolda araç bejlenmez. Minibüs, taksi şoförleri ile muhatap olmak bile problem.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Şimdi zeki kardeşim öncelikle bankacıyım ve çok iyi biliyorum senin demek istediğin nedir ne değildir. Onu demiyorum. Bu ülke öyle bir duruma geldi ki aracı olmayıp normal ulaşımını taksi dolmuş ile halledenlere araba almak hayal oluyor. Döviz bazında tabiki zarar var ya da kar yok. Buna hem fikiriz. Ama 30bin kredi çekip aldığım araca 4 ayda 4 bin tl para ödedim. 147 ye sattığımda krediyi kapattım. Bindiğim yanıma kar kaldı. Bu ülkede araban varsa biniyorsan kardasın. Zarar etme ihtimalin yok. TL bazında zararın olmaz. Fiyatlara şikayet edip araba almayan herkese de bir şekilde geçiren bir sistem var. Ben bu sisteme karşıyım. Ama yapacak bişey kalmıyor. Araba bir lüks değil ihtiyaç. Taksiyle heryere gidemezsin, otobüsle heryere gidemezsin ama aracınla gidersin. He diyeceksin son 6 ayda böyle oldu. Hayır olmadı. Bu enflasyon şartlarında arabası olan herkesin bindiği yanına kaldı. 5bin tlye şahin alan adam şuan 40bin tl yazıyor. Paramı dövize yatırsaydın diyorsun elimde param yoktu ki? Kredi çekmiştim tl borçlanmıştım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dün akşam Beşiktaş'ta taksi bulamayan insanları gördükten sonra başkasına güvenip iş yapılmayacağına emin oldum. Söz konusu taksi olsa bile.

O zaman hemfikiriz zaten ama sen böyle yazmadın ki, hesap tamamen yanlış, dedin. Oysa o hesap sıfır otomobil alıp en az 10 yıl elinde tutma maliyeti üzerine kurgulanmış bir hesaptı. Sonuçta benim gibi az kullananlar için taksi daha mantıklı ama benim de arabam var. Üstelik bir de scooter'um var, çoğunlukjla onu kullanıyorum, araba boş boş yatıyor, eşim kullanıyor lazım olursa. Ama yine de arabayı satamıyorum.

Fakat tartıştığımız konu duygusal nedenlerle elde araba tutmak değil, finansal açıdan hangisinin daha mantıklı-avantajlı olduğu. Benim araba 8 yaşında, sıfır aldım 95 bine mal oldu 2014 başında. Aldığımda dolar 2,22 civarındaymış. 95000/2,22=42,800. O günkü parayla yaklaşık 43000 dolar ödemişim. Şimdi 43000 dolar 43000*13,55=580 bin lira. Arabayı satmaya kalksam piyasası 400-420 bin civarı. Dolar bazında bu geçen 8 yılda 160-180 bin lira zarar etmişim. Bunun içinde 8 yıllık bakım/servis/tamir maliyeti, kasko, sigorta, otopark ücreti, benzin vb. yok. Arabamın yenisi, yani sıfırı 827,500 TL olmuş. Şimdi almaya kalksam ödeyeceğim rakam bu. Bu açıdan bakınca karda görünüyorum.

Kısaca bu 8 yılda 60 bin km yol yaptım arabamla - yılda 7,500 km. Scooter aldığımdan beri yılda 3-4 bin km anca yapıyoruz eşimle birlikte.

Şimdi sence ben mantıklı bir iş mi yapıyorum? Tabii ki hayır. Benim durumumda birinin taksi kullanması çok daha mantıklı ama arabanın rahatlığı, sürekli elimin altında olması, 600m ilerdeki markete alışverişe taksiyle gidip gelemeyecek olmam gibi nedenlerle satmayıp elde tutuyorum, mantıklı ya da avantajlı olduğu için değil.

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.

• ben bu hesabı yıllık 10-12 bin km yapan babam için yapmıştım yıllar önce, taksiyle hemen hemen aynıydı, uzun yol için de araç kiralama opsiyonu eklemiştim. ama kapında 24 saat hazır bir araç olması buradaki esas fark, akşam saat 10'da hadi şuraya gidelim diyemiyorsun, araç kiralayamazsın, uzun yol gidecek taksi bulamazsın. bahsi geçen tüm kalemler hem kendim hem de babam için mevcut

bu hesaba bakınca araba lüks, gerçekte öyle mi? Kesinlikle değil. özel tüketim vergisinin otomobilde olması onu lüks yapmaz, yatta olmaması da yatı ihtiyaç yapmaz ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 18 Şubat 2022; 11:21:26 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

Son 2 yıl biraz özel bir durum. Bu dönemde araç alanlar reel olarak da kar ettiler diyebiliriz. Sizin araç için sıfır fiyatındaki artış da dolar enflasyonu ve vergi kaynaklıdır. Bundan sonra vergi daha ne kadar artabilir. Bilmiyorum.

Bugün 3 yaşından küçük arabanın 10 yıl sonra eskime payının 200 binden aşağı olacağını sanmıyorum. Aylık 4000 tl araç gideri, 15000 den az kazanan biri için aşırı fazla bence.

Hocam yanlış mesajı mı alıntıladın anlayamadım. yazdıklarının benim mesajla bir ilgisini kuramadım da.

• 1 saniye sonrasına bile çıkacağımız belli değilken param varsa niye 10 yılda ne kadsr yer 20 yılda ne kadar para yer diye arabamın yiyeceği parayı hesaplayayım,taksiyle uğraşayım kapının önünde araba olması dünyanın en güzel şeyidir,uzun yolda kafanı dinle mis gibi kendi arabanda istediğini yap parayla rezil olmaya değmez emin olun şu kadar zarar edecem bu kadar zarar edecem diye araba almamak ya da satmak çünkü öbür tarafa gidince paranın bi anlamı olmuyor burda yaşadıkların yanına kar kalıyor sadece...

aracıma yaptığım tek masraf 1000 tl sigorta, yılda 500 tl yağ parası. 5 yılda 1 takım lastik. 2yılda 600 tl muayene.

aylık maliyetim 200 tl.

kilometrede şehir içi 9 lt civarı yakıyor.

Malı Arap Faik'ten alıyorduk, Karabük'te ikinci yükleme yapılıyordu. Adana'ya kadar da ben kullanıyorudum kamyonu.

Sadece ilk cumleyi okudum ve sadece buna yanit vereyim. Dovizin ustune binip gezemiyosun arabaya binip gezebiliyosun. Bizim.isyerinde biri var 3 tane evim var diyo senelerdir. Ama altinda arabasi yok dolmusla gidiyo gidecegi yere. Doviz almakla ayni hesap. 

Ne kadar zekisin sen öyle! Tabii ben düşünemedim dövizin üstüne binilip gezilemeyeceğini ama sen imkansızı başarıp bunu düşünebildin yani, bravo! Ha, bir de gerisini de okumamış, sadece ilk cümleyi okumuş. Çok zeki olduğu için gerişini şak diye anlamış. Senin gibiler için "g" ile başlayan bir tabir kullanılıyor. Sen çok zeki olduğun için hangi tabirden söz ettiğimi hemen anlamışsındır. Ben kullanmadım bu tabiri senin için, sadece kullanıldığını biliyorum, senin cevabını okuyunca nedense birden aklıma geliverdi işte.

Senin gibiler icinde m ile baslayan bi tabir var sen anladin

Belli ki kasa boş bu ara, arpa lazım.... 

profeyşınıl re(n)klam fotografikçisi...
  • titanichay kullanıcısına yanıt
    Caravelle’nin yanında uzun yolda tüm sedanlar işkence :) kullananlar hep memnun

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

2014 de harcadığın parayı bugün için doğrudan hesaplayamazsın. 2014 de tl şimdikinden 6 kat değerli. 2014 de harcadığın parayı 6 ile, 2015 dekini 5 le sonraki yılları da bu şekilde hesaplayarak toplaman lazım. Araca verdiğin parayı da 6 yla çarpıp şimdiki ederini çıkararak değer kaybını hesaba eklemen lazım. Bu şekilde yaparsan sizde de en az 3 tl olacaktır.

19.06.2021 Sigorta 547,81TL

19.06.2021 Kasko 280,00TL (önceki araçtan devir)

19.06.2021 Termostat 220,00TL

19.06.2021 Elektrik İşçiliği 120,00TL

21.06.2021 Akü 379,00TL (Varta 60 amper)

22.06.2021 Lastik 2.800,00TL (Hankook Kinergy 4S2, 4 Mevsim)

25.06.2021 Montaj, Balans, Rot 120,00TL

03.07.2021 Bakım Araç 500,00TL (Motul yağ, GM Filtreler)

03.07.2021 Bakım LPG 140,00TL

10.07.2021 Muayene 450,00TL

27.07.2021 Vergi 398,00TL

28.08.2021 AFR Ayarı 250,00TL

09.09.2021 Led Far&Kumanda 414,78TL (keyfi)

21.09.2021 Motul Antifriz 205,00TL

02.10.2021 LPG Hortumları 120,00TL

09.11.2021 Kasko 1.582,29TL

11.11.2021 Bakım Ürünleri 937,15TL (Mann Filtre Seti, Liqui Moly Yağ, NGK Iridyum Buji)

15.01.2022 Periyodik Bakım + Ön Arka Balata Değişimi 800,00TL

31.01.2022 Vergi 497,50TL

Toplam: 10.761,53TL

245 günde, 17200km yapmışım.

Aldığımda sıfırladığım yakıt ortlaması 7,0LT/100km

Güncel fiyatla yakıt masrafı: 1,07TL/km

Diğer masraflar: 0,63TL/km

Toplam: 1,70TL/km

LPG kullanırsam, LPG ortalamam 8,1lt/100km

Güncel fiyatla lpg masrafı: 0,72lt/100km

Diğer masraflar: 0,63TL/km

Toplam: 1,35TL/km

Hiç trafik cezası yemedim. Çok km yapan arabaya biniyordur, az km yapana araba biniyordur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 18 Şubat 2022; 11:23:26 >

• Ben boyle sacma hesap gormedim 10 sene once hangi araba km'de 1tl yakiyordu. Bide deger kaybina deginmissin o facia zaten. Adam 10 sene once 30a almis astra'yi simdi 200e satiyor nerede deger kaybi?

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 18 Haziran 2022; 13:38:17 >
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.