Şimdi Ara

Orta Gelir Tuzağı Nedir?EKONOMİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
3
Favori
1.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kişi başı milli geliri belli bir seviyeye ulaşan gelişmekte olan bir ülkenin ar-ge yoksunu üretim stili ve geleneksel iş yapış modellerine bağlı kalması nedeniyle kısırdöngüye girmesi ve kolay kolay gelişmiş ülke kategorisine ulaşamamasıdır.

    son kırk yılda japonya ve güney kore dışında bu tuzağa düşmeyen hiçbir gelişmekte olan ülke yoktur. tayland, filipinler, malezya, brezilya ve arjantin kişi başı milli gelir bakımından belli çıtaları aşamadan orta gelir tuzağına düşen ülkeler olarak sıralanabilir.

    son on yıla bakıldığında, devletin maliye politikasına çeki düzen vererek faizlerin düşmesinde etkili olması, buna bağlı olarak artan gayrımenkul fiyatları, krediye ulaşımın kolaylaşması gibi sebeplerle türkiye onbin dolar kişi başı milli gelir eşiğine gelip dayanmış bulunmakta. bundan sonrası için katma değeri yüksek üretim, nitelikli işgücü ve üst düzey bir yönetim kalitesi gerekiyor bu ülkeye. oyunun ikinci perdesi merekla beklenmekte.

    konuyla ilgili bir makale için:http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20889140.asp


    quote:

    türkiye yaklaşık 50 yıldır orta gelir aralığında dolaşarak kosta kira ve bulgaristan ile birlikte bu alanda birinciği paylaşan ülke konumundadır. bizimle birlikte 60lı yılların başında alt orta gelir düzeylerine erişen ülkeler arasında portekiz, ispanya, kore, japonya, yunanistan gibi ülkeler bulunmaktadır. portekiz ve ispanya'nın avrupa birliği ve avrupa'daki ekonomi politikalarından pozitif etkilendiği gerçeğinin yanısıra yunanistan'ın orta gelir tuzağından kurtulmasındaki en büyük etkenlerden biri işgücünü yetiştirmesi yani işgücü verimliliğini arttırmasıdır. kore'nin başarısındaki en büyük itici güçlerden birisi de budur. rakam verecek olursak kore 60lı yıllarda yaklaşık 5 yıl olan ortalama eğitim süresini 2011 sonunda 13,4'e çıkarmıştır. biz ise aynı zaman diliminde ortalama eğitim süremizi 2,14'den 7,2 ye ancak yükseltebilmiş durumdayız. eğitimin bu süreçteki en önemli unsur (bence) olduğunu destekler nitelikte kanıtlardan birisi bizim gibi bu bandı aşamayan brezilya ve arjantin'deki ortalama eğitim sürelerine bakmaktır. arjantin 9,8, brezilya ise 8,4 gibi rakamlara ulaşabilmişlerdir.







  • Arkadaşlar konu gerçekten çok derin ve akademik bir konu aynı zamanda.Bilgi fikri yorumu olan herkesten katılım bekliyorum.
    buda geçen MUSİAD tarafından konu ile ilgili yayınlanan rapor.

    quote:

    oradaki tarif edilen şekliyle orta gelir tuzağı:
    "orta gelir seviyesine ulaşmış ekonomilerin, çok uzun yıllar boyunca bu seviyede kalıp, yüksek gelirli grup seviyesine sıçrayamamalarını ifade etmektedir.

    orta gelir tuzağını daha detaylı irdelemeden önce, genel olarak “gelir tuzağı” ifadesinin ne anlama geldiğini anlamakta fayda vardır. nitekim gelir tuzakları, “orta gelir” seviyesinde ortaya çıkabileceği gibi, “düşük gelir”de de karşımıza çıkabilir. aynı zamanda yüksek gelirli ülkelerde de yapısal sorunlar nedeniyle de gelir seviyesinde düşüşler görülebilir.

    ülkelerde kişi başı geliri veri alan ve ağırlıklı olarak satınalma gücü paritesi’ne (sgp) göre kişi başı geliri dolar cinsinden ölçen bu kavram, bir ülkenin belli bir gelir seviyesinde içine girdiği kısır döngüye işaret etmektedir. buna göre, gelir tuzağına düşmüş ülkeler, çok uzun süre bu seviyede kalmakta ve bir üst kademeye geçememektedirler.

    gelir tuzaklarını belirleyen en iyi gösterge, belli bir gelir düzeyine ulaşmış ülkedeki sürdürülebilir büyüme oranlarıdır. bu doğrultuda, uzun vadede büyüme hızını belli bir oranda götürebilen ekonomiler, sağlıklı olup, geleceğe umutla bakmaktadırlar. zira düşük gelirli ancak istikrarlı büyüyen bir ekonomi belli bir süre sonra orta gelirli, orta gelirli ve istikrarlı büyüyen bir ekonomi ise yüksek gelirli ülke kategorisine geçecektir.

    bununla birlikte, alarm veren ekonomiler, bulundukları gelir seviyesinden çıkamama riskiyle karşı karşıyadırlar. bu ekonomiler, bir süre yüksek büyüme göstermiş ancak bunu, zamanla kaybederek uzun vadeye yayamamış olanlardır. bu çerçevede, orta gelir kademesi ele alınacak olursa, bu gruptaki ülkeler, hızlı bir büyümeyle düşük gelir kategorisinden çıkmış, ancak orta gelir düzeyine ulaştıklarında yavaşlamaya başlamışlardır. bu ülkelerin
    orta gelir sarmalına girmiş olmasının ilk nedeni, ücretlerdir. nitekim düşük gelirli ekonomiler, ilk etapta bol ve ucuz işgücü çalıştırabilerek, hızlı adımlarla yukarı tırmanabilmektedir. ancak bu avantaj, daha yüksek ücret anlamına gelen orta gelir kategorisine girildiğinde ortadan kalkmakta ve böylelikle rekabetçi gücünü yitiren bu ekonomiler ivme kaybetmektedir. dolayısıyla, verimliliğin artırılmaması ve teknolojinin geliştirilmemesi halinde, mütevazı oranlarda sürüp giden büyüme oranları ile bir üst seviyedeki gelire çok uzun yıllar ulaşmak mümkün olmamakta ve böylece ülkeler, kendini, orta gelir tuzağının içinde bulmaktadır."




  • Bu yöntem dengeyi sağlıyor kapitalist düzende büyük devletler için örnek vermek gerekirse arabistanı ele alalım araplar bütün parayı petrolden kazanıyor ve en büyük müşterisi amerika petrolü sattığı zaman amerikan parası arabistana kayar bunu engellemek için ne yaptı amerika telnoloji ve silah sattı ve hala satıyor bu şekilde hammaddesine bağımşı olduğu ülkeyi kendine bağlıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomiyle çok haşır neşir değilim ama müsaiad ın raporu daha anlaşılır olmuş, son iki paragrafına göre yanlış anlamadıysam orta gelir tuzağı halk ağzıyla bir rehavet dönemi gibi oluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0299B8CF8 -- 22 Mart 2014; 15:47:13 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: waitisova'Blazac

    Ekonomiyle çok haşır neşir değilim ama müsaiad ın raporu daha anlaşılır olmuş, son iki paragrafına göre yanlış anlamadıysam orta gelir tuzağı halk ağzıyla bir rehavet dönemi gibi oluyor

    gibi hocam.
    belirli bir seviyeden yukarıya zıplayamamak gibi özetleyebiliriz.
    bunun nedeni şirketlere kurumsal inovasyonu oturatamamak ve dünyada sektöründe lider oyuncular yaratamamak gibi birşey olsa gerek.

    kuzey kore 50 yıl önce savaştan yeni çıkmış harabe bir ülke iken,
    bugun
    samsung,hyundai,kia,lg gibi dünyada söz sahibi birçok kurumsal şirkete sahip.(aklıma gelenler)

    k.kore orta gelir tuzagının teget bile geçmediği dünyadaki nadir ülkelerdenmiş.
  • Teknoloji ihraç etmek gerekiyor başka bir çaresi yok. Bu da hemen olacak bir şey değil. Ilk olarak eğitim sistemi ezbere dayalı olmaktan çıkartılın analitik düşünmeyi ön plana çıkaran bir sistem olmalı.

    Galiba Binali Yıldırım'ın iCloud ile ilgili bir konuşması vardı. O aslında bütün durumu özetler nitelikte. Suç tamamen AKP hükümetinin de değil. Eğitimde cidden devrime ihtiyacımız var. Üniversitelerde öyle insanlar var ki liseyi nasıl bitirdi bu diyorsunuz.

    Yine bu tuzağa düşmemek için bir ithalat reçetesi çıkartıp üretebileceğimiz her ürün için Kobi'lere destek verilmesi gerekiyor. Ama bunu yapmak da çok zor kamu gelirlerinin yarısıdan fazlasını ithalat vergileri oluşturuyor.

    Bu dediklerimi yapmak emek ister zaman ister. Sermaye kıtlığı yaşanan dönemde bu devrim niteliğindeki icraatleri yapmak çok zor. Ayrıca bunu yapacak olan siyasi otoriteyi halkın gözünde kötü bir görünüme büründürebilir.

    Kısaca popülist söylemler yine bizi daha da dibe götürebilir. Seçilecek siyasi partiler için söylüyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • inşaat tekstil turizm gibi vasıfsız eleman çalıştıran sektörlerle iş yaparak orta gelir tuzağına yüzlerce yıl demir atarız.Eğitim ile insanın kalifiye aranan vasıflı olacak ki koredeki gibi insanın para kazansın.Asgari ücretle hayat ülkemizde orta gelir tuzağının bile altında.
    orta gelir tuzağı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atrix1212

    quote:

    Orijinalden alıntı: waitisova'Blazac

    Ekonomiyle çok haşır neşir değilim ama müsaiad ın raporu daha anlaşılır olmuş, son iki paragrafına göre yanlış anlamadıysam orta gelir tuzağı halk ağzıyla bir rehavet dönemi gibi oluyor

    gibi hocam.
    belirli bir seviyeden yukarıya zıplayamamak gibi özetleyebiliriz.
    bunun nedeni şirketlere kurumsal inovasyonu oturatamamak ve dünyada sektöründe lider oyuncular yaratamamak gibi birşey olsa gerek.

    kuzey kore 50 yıl önce savaştan yeni çıkmış harabe bir ülke iken,
    bugun
    samsung,hyundai,kia,lg gibi dünyada söz sahibi birçok kurumsal şirkete sahip.(aklıma gelenler)

    k.kore orta gelir tuzagının teget bile geçmediği dünyadaki nadir ülkelerdenmiş.


    Yalnız o kuzey kore değil güney kore olacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • atrix1212 kullanıcısına yanıt
    quote:

    kuzey kore... Samsung kia lg

    He yavrum he.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FSPehlivan

    quote:

    kuzey kore... Samsung kia lg

    He yavrum he.

    dostum sorun nedir ?
  • Örneğin ülkenin ihracat o bu şu arttı deniliyor ya . Doğru artıyor ama bu bize yansımıyor. Patron daha çok kazanıyor.
  • Yani klasik bir kapitalist sistem sorunu. Diyeceksiniz aha başladı klasik yurdum insanı, kapitalist falan diyip olayı orada toplayacak. Ama doğrusu bu.

    Bunları irdeleyerek harcadıkları zamana acıyorum. Bu sadece bir hastalığın belirtilerini bulup bulup önümüze koymaları gibi birşey oldu artık. Hastalıktan bahsetmeyip ona dolaylı olarak işaret etmek gibi. Ortadaki sorun açık ve net. Kapitalist sistem. Bunun kaçışı yoktu. Bunlar tamamen beklenilen şeylerdi zaten. Sadece global anlamda ülkelerin yarışırken, dünyayı tehdit edebilecek iklim sorunlarını umursamayacaklarını tahmin edilemezdi. Bu kadar gözleri dönmüş durumda.

    Bu arada o saydığınız ülkelerden orta gelirli olan halk bunu idrak edemeyecek kapasitede, ve onlarında başındakiler öyle güzel mutlu yaşıyorlarki, halkı uyandıracak kimsede kalmamış durumda. Heryeri sarmışlar. Şimdiyse bekliyoruz.
  • İyi yöneticileri olan ülkelerde orta gelir tuzağı yaşanmaz çünkü çok kazanan çok, az kazanan az vergi verir böylece zenginden gerektiği gibi vergi alındığı için alt-orta tabaka ile varlıklı kesim arasında gelir uçurumunun önüne geçilmiş olur.

    Vergi kaçıran ister zengin ister yoksul kim olursa olsun adalet herkese eşit işler ve gözünün yaşına bakmazlar.

    Onlar saf kapitalizm uygulamazlar, sosyo-kapitalizm uygularlar.Sosyal yönü ihmal edilmeyen kapitalizm yani.

    Saf kapitalizm uygulanan ülkelerde ise gelir uçurumu gözle görülür şekilde kendini hissettirir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pleksiglass -- 2 Aralık 2015; 3:39:23 >
  • Şöyle basit bi örnek vererek olayı anlatmak istiyorum.
    Zengin birisi 100 bin tl aylık alsın ve verdiği vergide 20 bin tl olsun. Geliri 80 bin olacaktır.
    Fakirde 2 bin kazansın, verdiği vergide aylık 400 tl olsun. Burada %20 gibi bir vergi gösterdim. Tabi zenginlerde bu oran yüksek olacaktır. Ama söz konusu fakirlikten kurtulmak, veya zenginleşmek olunca, verdiğiniz vergi değil biriktirdiğiniz para kadar ileri gidersiniz. Zengin olan adamın aylık 3-4 bin tl yiyeceğe vermesi onun parasını %4 kadar etkiler, ama fakir en kötü Bin tl verse %50 etkiler.

    Böyle olunca bahsettiğiniz fark asla kapanmaz. Kısacası elde kalan para, zenginleştikçe artar. Böyle oluncada zengin olan kişi büyük bi aptallık yapmadığı sürece fakirleşmez.

    Birde işin Cehalet- bilgi kısmı vardır. Bunlarda gelire yansır. Zengin olan kimse gayet iyi bir eğitim alabilirken, Fakir kimse malesef bunlardan da yoksun büyür. Buda kazancını etkiler.

    Böylece bahsini ettiğimiz uçurum her zaman büyüyecektir.




  • Birkaç yıl ABD'nin KBMG'sinin üçte birini geçememek şeklinde de tanımlamak mümkündür OGT'yi.

    Uzun zamandır 10.000 dolar civarında seyrediyor bizde. Zaten oraya kadar getirmek nispeten kolay, yukarı taşımak mesele. Fark yaratmak lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.