"Operating System Not Found" Hatası
Bir bilgisayar açılırken "Operating System Not Found" hatasıyla karşılaşırsanız, bu, cihazınızın yüklü bir işletim sistemine erişemediği anlamına gelir. Bu hata birçok nedenden kaynaklanabilir:
- Sabit disk arızası: Sabit sürücü hasar görmüş veya bozulmuş olabilir. Bu, işletim sisteminin yüklenmesini engeller.
- Boot sektörü hatası: Boot sektörü, işletim sistemini yüklemek için gereken bilgileri içerir. Bu sektör hasar görürse, bilgisayar işletim sistemine erişemez.
- Donanım uyumsuzluğu: Yeni bir donanım bileşeni eklediyseniz, bu, işletim sistemiyle uyumlu olmayabilir. Bu, "Operating System Not Found" hatasına yol açabilir.
- BIOS ayarları: BIOS ayarları yanlış şekilde yapılandırılmışsa, bilgisayar işletim sistemini yüklemek için gereken ayarları bulamayabilir.
Sorunu Çözme
"Operating System Not Found" hatasını gidermek için şu adımları deneyebilirsin:
- Sabit sürücünü kontrol et: Sabit sürücünün doğru şekilde bağlı olduğundan ve hasar görmediğinden emin ol.
- Boot sırasını değiştir: BIOS ayarlarında, bilgisayarın öncelikle sabit sürücüden önyükleme yapacak şekilde yapılandırıldığından emin ol.
- Kurulum medyasını kullan: İşletim sisteminin kurulum medyasına (DVD veya USB) sahip değilsen, bir tane oluşturman gerekir. Bilgisayarı kurulum medyasından başlat ve işletim sistemini yeniden yüklemeyi dene.
- Donanım uyumluluğunu kontrol et: Bilgisayara yakın zamanda eklediğin yeni donanımları kaldırmayı dene. Bu, hatanın çözülmesine yardımcı olabilir.
- BIOS ayarlarını sıfırla: BIOS ayarlarını fabrika varsayılanlarına sıfırlamak, hatanın giderilmesine yardımcı olabilir.
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra "Operating System Not Found" hatası devam ediyorsa, daha fazla yardım için bir teknik destek uzmanına başvurmalısın.