Merhaba dostlar, 2000 model Opel Vectra B X20XEV motor kodlu aracım var. Aracı tanıdıktan aldığım (daha doğru tabirle kazıklandığım) için ekspertize vs. sokmadan aldım. Gel gör ki araba önden vurukmuş ve ön tampon demiri darbeyle içeri doğru yamulup klima fanını kilitlemiş. Gittim ön tampon demirini düzelttirdim sonra klima fanı çalışsın diye dua ettim. Ama klima fanının motoru da dönmeye çalışıp dönemediği için herhalde yanmış ve 1 tane de sigorta kutusunda 30 amperlik sigortayı da yanında götürmüş. Tabi bundan 1 yıl önce ben bunu fark ettim ama öncesinde klima gazı doldurtmuştum ve yaklaşık 1 hafta kadar klima gayet iyi soğuttu. Neyse bundan 1 ay önce bir ustaya aracımı bıraktım böyle böyle klima soğutmuyor dedim ama fanı söylemeyi unutmuşum. Usta arkadaş klima basınç müşürlerini değiştirmiş (kaçak vardı dedi), klima gazı doldurmuş ve aracın kliması gayet iyi soğutuyordu ve benim aklıma fanın çalışmadığını söylemekte gelmedi. Yine 1 hafta sonra klima soğutmamaya başladı. Gittim ustaya ustam bu yine soğutmamaya başladı acaba bu fandan olabilir mi dedim. Ustada dedi ki araç buradayken fan çalışıyordu. Bende nasıl çalışıyordu o fan 2 yıldan fazladır çalışmıyor dedim. Neyse ben bunu diyince sigortalara falan baktı 30 amperlik sigortanın patlamış olduğunu görünce ısrarla çalışmadığına emin misin abi diye diye çalışmadığına ikna oldu. Fanın yenisini takmaya yüksek bir fiyat çektiği ve artık ustalığına da güvenmediğim için gittim fanı ve sigortayı kendim alıp kendim değiştirdim. Yeni fan çalışıyor bir sıkıntısı yok. Usta klima gazının sistemde olduğunu söylemişti ama borudan bir anahtarla gazı çıkardığında gaz renksizdi ve gazın da tekrar değişmesi gerekebileceğini söylemişti. Velhasıl kelam benim tekrar klima gazı mı doldurtmam gerekiyor? Ya da ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bayahmet12 -- 2 Temmuz 2024; 13:30:2 > |
Klima Gazı Dolumu Yaptırmalı mıyım?

-
-
Zenginin çöpü fakirin ocağını söndürür
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
dolu istasyonuna gidin
tesisat içinde kalan gazı bu cihazlar kontrol ediyor içine ne kadar GR eklenmesi gerekiyor üzerine farkı verin...
300gr 700gr ne kadarsa...ortalama 1.5-2bin ₺ civarı bir tutar telafuz edilebilir.
R134a klimaz gazı basacaklar...kaçak varsa zaten hel halükarda gaz basılması gerekecek...
25 yaşındaki araç için bu tarz sorunlar normal...
tesisatın çürümüş olma ihtimali çok yüksek...
-
Sistemde kaçak yok tesisat sağlam. Gaz dolu zaten. Geçen ay gittiğim usta bunun benzeri bir cihaza bağladığında sistemin dolu olduğunu söyledi. Yanlış bilmiyorsam bu cihaza bağlayıp dolum yaptıklarında sistemde kaçak olup olmadığını söylüyor. İki dolum yapılan cihazda da sistemde kaçak olmadığı çıktı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bayahmet12 -- 2 Temmuz 2024; 13:24:18 > -
çok uzundur okumadım ama klima denilince,
kaçağın hızına bağlı olarak değişir. araba eskidir, kullanılmaz düzenli, kışın klima devreye alınmaz ce contalar zamanla sertleşir sızdırmaya başlar. sonra düzenli kullanırsın ve tekrar şişen contalar sızdırmaz olur ama geçen misal 5-10 senede kliam gazında azalma olmuştur, sogutur mu? yine sogutur, üstelik bazıları benim gibi buz gibi klimadan nefret eder, yarım sogutma gücünde çalışan klimasını asla doldurmak istemez.
kaçak vardır, basarsın hfc, haftaya tekrar boşalır. hfc pahalı olduğu için tüm devrenin gözden geçirilip kaçağın tamir edilmesi şarttır.
kısacası, her mevsim klima gazı dolumu "yalanı" servis makinası satan şirketlerin ve servis noktalarının çok sevdiği bir ek gelir kapısıdır. hermetik klima devir daim sistemi düzenli kullanılırsa contaların bu çalışma şartları içinde ve kompresör arıza vermediği sürece içindeki gaz dahil "ömürlüktür" (ömür, öngörülen faydalı çaışma süresi, misal 20 sene)
-
%100 garanti veriyorum usta fanı kontrol etmedi. ettim diye yalan söylüyor.
-
Ne yazık ki. "Güya" ustalar sayesinde çok şey öğrendim
. Yazdığım kısım uzun olduğu için kimse okumuyor sanırım.
Kısaca özetleyeyim. Gaz var sistem sağlam. Fan bozuktu değiştirdim. Ama hala soğutmuyor. Fansız şekilde kullanmış olmamın gazın yapısını bozmuş olma gibi bir durum var mı gazı yenilemeli miyim?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X