Şimdi Ara

Okullarda alınacak virüs önlemleri belli oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün itibariyle yayınlanan rehberde yayımlanmış. 4 metrekareye bir öğrenci olacak, maske zorunlu ek olarak öğretmenlerde siperlik de olacak.


    Haber: https://www.memurlar.net/haber/914707/





    Sağlık Bakanlığı, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ni güncelledi, okullarda alınması gereken önlemleri yayımladı. Buna göre, veliler, çocuklarının belirti göstermesi halinde okula göndermeyeceklerine dair imza verecek.

    Veliler, ateş öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayeti olması durumunda, aile içinde bu belirtilere rastlanması halinde veya COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuklarını okul getirmeyeceklerine ve durumu okul yönetimine bildireceklerine ilişkin taahütname imzalayacak.


    OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

    Rehberde, COVID-19'un ana bulaşma yolunun damlacık ve temas yoluyla olduğu, okulların toplu bulunulan yerlerden olduğu için bulaşma açısından riskli olduğunu dikkat çekildi. Alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalı. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı. Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmeli. Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmeli. COVID-19 kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bilgi notunda, ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri olan öğrenciler okula bilgi verilerek gönderilmemesi istenmeli ve doktor muayenesi önerilmeli. Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi COVID-19 belirtileri olan ya da COVID-19 tanısı alan, temaslısı olan kişi bulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin okula gönderilmemesi belirtilmeli.


    HER GÜN AYNI VELİNİN ALMASI SAĞLANMALI

    Yine, öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalı. Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalı. Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almamalı. Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılmalı. Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmalı. Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilmeli. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilmelidir. Yutma riski nedeniyle küçük öğrenciler el antiseptiği kullanırken mutlaka denetlenmeli. Öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar el hijyenini öğrenmeli ve uygulamalı. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı. Eller gözle görülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.


    SINIFLAR SIK SIK HAVALANDIRILMALI

    Ayrıca, okullarda sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılmalı. Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmemeli. Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılmalı. COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmamalı. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açık alanda yapılması tercih edilmeli. Etkinliklerde maske takılmalı, sosyal mesafe kurallarına uyulmalı. Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar temastan kaçınmak amacıyla mümkün oldukça telekonferans yöntemiyle yapılmalı. Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takip edilmeli, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezlerine bildirilmeli. Öğrenci ve personelin salgın döneminde ruh sağlığı/psikososyal destek ihtiyaçları için okullarda bulunan Psikolojik Danışma Rehberlik Birimleri Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki önerileri doğrultusunda hareket etmeli.


    PANSİYONLARA ZİYARETÇİ KABUL EDİLMEMELİ

    Pansiyonlu okullarda barınan yöneticiye, belleticiye, nöbetçi belleticiye, yardımcı personele ve öğrenciye yönelik bulaşıcı hastalıklar, bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları ve hijyen konularında eğitim verilmeli. Pansiyonda çalışan yardımcı personelin hijyen sertifikası alması sağlanmalı. Gıda ürünleri ve hijyeni, satın alma, mal kabul, depo mutfak, gıda hazırlanması ve sunumunda bulunan tüm görevliler alınan önlemler ve süreç konusunda periyodik olarak bilgilendirilmeli. Okul yönetimi tarafından belirlenen aralıklarla belletmenin, pansiyonda çalışan diğer görevliler ve öğrencilerin ateş durumları ölçülerek kayıt altına alınmalı. Pansiyonlara ziyaretçi kabul edilmemeli. Kullanılan maske ve eldivenlerin atılması için atık kutuları bulundurulmalı. Pansiyonda klima ya da havalandırma sistemi bulunması halinde filtreler düzenli olarak değiştirilmeli. Ortak kullanım alanlarında ve pansiyon girişinde Sağlık Bakanlığı onaylı alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulmalı. Hijyenik malzeme, koruyucu ekipman ve maske zorunlu olarak kullanılmalı.


    Rehber: https://www.memurlar.net/common/news/documents/914707/covid-19_salgin_yonetimi_ve_calisma_rehberi.pdf




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoRdOfWeB -- 6 Temmuz 2020; 20:50:26 >







  • bunları uygulamak çok zor , okullar açılınca vakalar fırlar

  • ilk okuldaki çocuğu nasıl zaptedecekler acaba, teneffüs oldumu tüm çocuklar sıfır mesafeye gelir. Bu iş zor, çözümde zor.

  • 4 metrekareye 1 öğrenci olacakmış, sokakta ders işlenirse eğer o zaman mümkün tabi

  • Bu şartlar teoride bile yetersiz bence, pratikte zaten asla uygulanamaz. İlkokuldaki çocuk ne maskeyi düzgün takabilir ne mesafeyi koruyabilir ne de hijyene dikkat edebilir. Hele tenefüste nasıl zaptedilebilir bu çocuklar? Kaldıki ortaokul ve lise de faksız hatta daha fena olma durumu var.

    Bu çok ciddi bir durum. Ciddiyetini Kabe'nin kapalı olmasından anlayabiliriz. Yahu yapılacak şey çok da zor değil aslında. 4 hafta çok ciddi bir şekilde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek. Maske takmayanlara kesinlikle cezai işlem uygulanacak. Ben Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çalışıyorum. Bakanlıkta maskeyi sadece çenesine takan, hiç takmayan ya da burnu açıkta takan o kadar çok personel varki. Hiç ama hiçbirine bırakın cezayı uyarı dahi yapılmıyor. Sokaklarda Kızılayda bile maskesiz gezen yığınla insan var. Fakat ceza yiyen bir kişi bile yok. Ankara'da maske takma zorunluluğu var üstelik... Bu sene de çocuklar televizyondan, internet üzerinden vb şekilde görsün derslerini ne olurki.





  • Abow bizim okul nasıl olacak merak diyorum. Velileri içeri almayın sadece gelip öğrenci alsınlar demişler bizimkiler okula gelip buluşp oradan alışverişe gidip tekrar gelip cocuklarını alıp filan gidiyorlar ev gibi kullanıyorlar bakalım nasıl olacak

  • quote:

    Orijinalden alıntı: BARKU

    4 metrekareye 1 öğrenci olacakmış, sokakta ders işlenirse eğer o zaman mümkün tabi

    Bizim oku koca bir mahalleyi kaplıyor nredeyse devasa alanımız var ama azıcık bile mümkün değil o dedikleri

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.