Şimdi Ara

Okul saldırıları sonrası BTK harekete geçti: Çocuklara özel hatlar ve yeni sınırlamalar geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
75
Cevap
0
Favori
3.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
10 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okul saldırıları sonrası BTK harekete geçti: Çocuklara özel hatlar ve yeni sınırlamalar geliyor
    Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da okullara yönelik gerçekleştirilen saldırılar, sosyal ağların ve dijital içeriklerin çocuklar üzerindeki etkisini yeniden tartışmaya açtı. Özellikle Kahramanmaraş'taki saldırganın internetteki zehirli topluluklardan etkilendiğinin anlaşılması, bu konuda daha sıkı önlemler alınması için yetkilileri harekete geçirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kapsamlı bir düzenleme paketi için harekete geçti.

Hazırlanan bu yeni paket, 18 yaş altı kullanıcıların dijital dünyayla olan ilişkisini daha sıkı kurallar çerçevesine oturtmayı hedefliyor.

Çocuk Hattı Uygulaması ile 18 Yaş Altına Özel SIM Kartlar Geliştirilecek

Yeni düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri “çocuk hattı” uygulaması. Buna göre, çocuklara özel SIM kartlar geliştirilecek ve bu hatlar doğrudan ebeveyn kontrolüne bağlı olacak. Sistem üzerinden hangi hattın çocuklara ait olduğu net şekilde görülebilecek ve bu hatlar üzerinde çeşitli kısıtlamalar uygulanabilecek. Özellikle internet erişiminin sınırlandırılması ya da tamamen kapatılması gibi seçeneklerin bu yeni modelin temelini oluşturması bekleniyor. Daha önce gündeme gelen “sadece arama ve mesajlaşmaya açık telefon” konseptinin de bu hatlar üzerinden hayata geçirilmesi planlanıyor.

Mobil cihazlar üzerinden indirilebilen ve çoğu zaman yaş sınırlamalarının kolayca aşılabildiği oyunların, yeni sistemle birlikte daha sıkı denetime tabi tutulması bekleniyor. Böylece çocukların dijital dünyada maruz kaldığı içeriklerin daha kontrollü bir çerçevede sunulması hedefleniyor.

Yeni Düzenleme Kapsamında VPN'lere de Sıkı Denetim Uygulanacak

Düzenlemenin bir diğer önemli ayağını ise VPN kullanımı oluşturuyor. Bildiğiniz gibi VPN servisleri, kullanıcıların internet üzerindeki kısıtlamaları aşmasına imkân tanıyor. Bu da çocuklara yönelik erişim sınırlamalarının etkisiz hâle gelmesine yol açabiliyor. Bu nedenle yeni düzenleme kapsamında VPN kullanımına yönelik daha sıkı denetimlerin devreye alınması planlanıyor. Yetkililer, bu adımın hem içerik filtrelerinin etkinliğini artıracağını hem de dijital güvenlik açıklarını azaltacağını düşünüyor.

Ayrıca Bkz.Sosyal medyadaki yaş sınırlamalarında ikinci perde: VPN yasakları tartışılıyor

Ayrıca GSM hatlarının satışı ve kullanımıyla ilgili süreçlerde de önemli değişiklikler gündemde. Yeni sistemde, hat alımında kimlik doğrulama süreçlerinin daha ileri seviyeye taşınması ve yüz tanıma gibi biyometrik yöntemlerin kullanılması planlanıyor. Bankacılık sektöründeki güvenlik standartlarına benzer bir yapının telekomünikasyon tarafına da entegre edilmesiyle, hem hatların kötüye kullanımının önüne geçilmesi hem de yaş sınırlamalarının daha sağlıklı şekilde uygulanması amaçlanıyor.

Aslında zaten bir süredir bu yönde adımlar atılıyor. Son dönemde tüm dünyada yayılmaya başlayan yaş doğrulama kuralları hızla Türkiye'de de devreye alınıyor. Son günlerde yaşanan bu saldırılarla birlikte bu geçiş daha da hızlanacak gibi görünüyor.

• akp denen oluşumda hickimse suclu değildir, halk dışında. Yasaklayarak önlem almaya çalışmak ortaçağ kafasidir, milli egitim bakanıni aklamaya çalışan yüzlerce trol geziyor sosyal medyada, cemaatlerle ortaklık imzalayacagina geliyorum diyen su olaylara önlem alsaydi. Batida butur skandallarda önce baştaki istifa eder, bizde en baştakinin istifasi hicbirzaman gerçekleşmez.
    Çocuk katili it köpeklere "sayın" diyen, ulusal kanala çıkaran, meclise davet eden adamlar ne kadar bilinçli de ebeveyn bilinçlendirecek hocam... Milli eğitim bakanı, aile bakanı... Bunlar bilinçli mi? Yüzleri kızarıp istifa bile etmediler, utanmaz arsızlar!

Önce yükümlülüklerini yerine getirmeyip çatır çatır paramızı yiyerek "buraları ben yarattım" edalarında dolaşan kan emiciler görevlerini bıraksın, bunlara meclis soruşturması açılsın. Sonra cezai ehliyet 10 yaşa düşürülsün, aile de çocuğun işlediği suçtan 1. dereceden sorumlu tutulsun; hatta çocuğunun suça sürüklenmesine neden olduğu için ekstra cezai yaptırımlar uygulansın... Temennim bu yönde ama Türkiye'de adalet kavramı da cebinizin doluluğuna ve bağlantılarınıza göre işlediği için bu işin tek çözümü sandık. Depremde kaybolan çocukların araştırılması gibi önergelere ret veren, çocuk tacizlerine bir kereden bir şey olmaz diyen bir hükümetten hiçbir şey beklemeyin. Umarım bir gün insanlara yaşattıklarıyla sınanırlar.
    Trollugun bile bir düzeyi olmali, insan uğruna düşüncelerini sattığı adama bir bakar değil mi? Gerci yusuf tekin kim ki trolleri ne olacak, daha Türkçe konusmayi bilmeyen, hakaret edemeden konusamayan tipler türemiş. Anladik birbirinize haber veriyorsunuz da seviyeyi koruyun hiç değilse, sizin gibi cahil cemaatci tipleri kaale alacak değiliz
  • Saçma sapan şeyler!
    Eee ne olacak?
    18yaş altına herşeyi yqsaklayın,
    neye yarayacak?
    Hangi bilimsel, sosyolojik, piskolojik temele
    dayanıyorsunuz?!
    Manyak manyak işler!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fhalei -- 18 Nisan 2026; 14:32:37 >
  • madem çocuk deniyorsa o zaman ailesine de ceza verilmeli, yapıp sokağa salmayla olmaz

• Bu işin sonunda kurunun yanında yaş da yanacak gibi geliyor bana. İşin içinde siyasi bir kurum varsa olacaklardan endişe duyulmalı. BTK da böyle bir kurum maalesef. Vatandaşa hayırlı tek icraatleri kotaları kaldırmak oldu, başka bir şey hatırlamıyorum. Gerisi hep olumsuz ve ISP-Mobil operatör yanlısı işler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çocuklara özel sim kartı kaç aile alıcak peki. Muhtemelen hepsinde anne yada baba adına alınmış bir simkart var. Yaşlılar yada askere gidenler kullanmak için tuşlu telefon alıyor. Çocuklara da mı tuşlu telefon verelim eline. Bana pek kesin çözüm olucakmış gibi gelmedi ya neyse.

• akp denen oluşumda hickimse suclu değildir, halk dışında. Yasaklayarak önlem almaya çalışmak ortaçağ kafasidir, milli egitim bakanıni aklamaya çalışan yüzlerce trol geziyor sosyal medyada, cemaatlerle ortaklık imzalayacagina geliyorum diyen su olaylara önlem alsaydi. Batida butur skandallarda önce baştaki istifa eder, bizde en baştakinin istifasi hicbirzaman gerçekleşmez.

• Ebeveynleri bilinçlendirmek ✖️
    Herşeyi yasaklamak ✅

Eee madem ana suçlu aileler,

neden çocuklara yasaklar getiriliyor!

velilere gelsin!

Çocuk katili it köpeklere "sayın" diyen, ulusal kanala çıkaran, meclise davet eden adamlar ne kadar bilinçli de ebeveyn bilinçlendirecek hocam... Milli eğitim bakanı, aile bakanı... Bunlar bilinçli mi? Yüzleri kızarıp istifa bile etmediler, utanmaz arsızlar!

Önce yükümlülüklerini yerine getirmeyip çatır çatır paramızı yiyerek "buraları ben yarattım" edalarında dolaşan kan emiciler görevlerini bıraksın, bunlara meclis soruşturması açılsın. Sonra cezai ehliyet 10 yaşa düşürülsün, aile de çocuğun işlediği suçtan 1. dereceden sorumlu tutulsun; hatta çocuğunun suça sürüklenmesine neden olduğu için ekstra cezai yaptırımlar uygulansın... Temennim bu yönde ama Türkiye'de adalet kavramı da cebinizin doluluğuna ve bağlantılarınıza göre işlediği için bu işin tek çözümü sandık. Depremde kaybolan çocukların araştırılması gibi önergelere ret veren, çocuk tacizlerine bir kereden bir şey olmaz diyen bir hükümetten hiçbir şey beklemeyin. Umarım bir gün insanlara yaşattıklarıyla sınanırlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 18 Nisan 2026; 16:9:43 >

• quote:

Bankacılık sektöründeki güvenlik standartlarına benzer bir yapının telekomünikasyon tarafına da entegre edilmesiyle, hem hatların kötüye kullanımının önüne geçilmesi hem de yaş sınırlamalarının daha sağlıklı şekilde uygulanması amaçlanıyor.

Pardon da adına kredi çekilen, adına hesap açılan onu da geçtim yüklü miktarda dolandırıcılık yapılan sistemler ülkemizin bankacılık sistemleri değil mi? Daha 2 yıl önceye kadar millet banka bilgilerini çalıp adını vermeyeyim A. Bankasında bilgilerini çaldığı adamın adına hesap açıp Kıbrıs üzerinden dolandırıcılık yapıyorlardı. Ne kadar çabuk unuttuk?

Teknoloji çağında "yasak" kelimesinin internet için işlemediğini hala anlamadılar ya... Gerçekten pes.

• aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    100 senedir sosyoloji bilim milim galaksiler fethettiniz değil mi!

• Türkiye'de VPN kısıtlari ve bildirme zorunluluğu zaten var bazı sayfalar lisans zorunluluğu geliyor dedi ama zaten VPN saglaycisi isen kanunen btkya bildirme zorunluluğun ve log tutma zorunluluğun var buna dayanarak zaten 2023 ten beri vpnleri yasakliyorlar ama işe yaramıyor

Çocuk hattida ayrı saçmalık ne yapacaksın en Max veliye çocuk youtubeye girdi diyip youtubede otomatik kısıtlı modu açabilirsin o kadar

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.