< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Oğlumu okutmak yerine oto tamirciliğine yönlendirmeyi düşünüyorum (11. sayfa)

-
-
Adam kinaye yapmış oğlu üzerinden gönderme yapmış sektöre ne var sanki hemen tuttu sanayiye verdiquote:
Orijinalden alıntı: Sawyer258
Her şey para değil ve buna siz karar veremezsiniz çok yanlış düşüncelerde olduğunuzu düşünüyorum.
Görende pavyon aldı sanacak oğluna işletsin diye.
Zaten "öyle bir eğilimi var ise diyor"
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArdaTuranizmo -- 30 Ekim 2019; 14:18:23 > -
Meslek lisesi + Ön lisans + 1 yıl bir lisans bölümünde okuyup bölüm terk ( orta seviyeli bir üniversite ) + 4 yıl lisans + sayısız öğrenci ve prof. kategoride ödül ( alınan eğitim ve ödüllerin hepsi aynı meslek dalı üzerinden ) alıp şuan yeni mezun olmuş biri olarak size yanlış düşünüyorsunuz diyemiyorum malesef. Ancak her insanın kendisini geliştirmesi açısından eğitim alması şart bana göre ( illa okul değildir eğitim ). Aksi halde belirli bir seviyeyi geçemezsiniz. Dolayısıyla bu bilinçle gelecekte olabilecekleri de göz önüne alarak mevcut kalıpların üzerinden gitmek yerine sorgulamanın gerçekten faydalı olabileceğini düşünüyorum. Tabiki siz ancak yönlendirme pozisyonunda olmalısınız. Aksi takdirde çocuk hayatının büyük bir bölümünü sizin belirlemiş olduğunuz bir alan içinde yaşayacak. Olası kötü şartlar altında sürekli kulaklarınızı çınlatacaktır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: BenGiDeR
Bizim ülkenin çarpık sisteminin sonucu bunlar zaten. Gelişmiş ülkelerde herkes üniversite mezunu mu? Almanya'da sanayideki insanlar hep it kopuk mu? Amerika'da babalar çocuklarını okumazsan sanayiye veririm diye tehdit ediyor mu vs.
Üniversite bir eğitim kurumudur. Meslek edindirme kursu ya da iş bulma kurumu değil. Bırakın gerçekten içinden gelen, isteyen okusun ve istediği bölümü okusun.
Biz de ne oluyor, herkes üniversiteye girmek zorunda. O diploma bir şekilde alınacak, diplomayı al da bir şey öğrenmişsin öğrenmemişsin zaten önemli değil. Çocuğu zorlaya zorlaya, ittire kaktıra üniversiteye sok. O çocuktan hayır gelir mi? Şimdi üniversitelerin hep bu tipte insanlarla doluğunu düşünün hatta herkes bir şekilde okusun diye bir dünya üniversite açıldığını ve bu ittire kaktıra okuyan öğrencilerin öğretim görevlisi olduklarını düşün. İşte ülkenin hali bu.
Ben Lise'de Eşit Ağırlık seçtim, rehberlik hocası babama Eşit Ağırlık okuyacağına endüstri mesleğe gitsin demiş sayısalcı oldum. Düşünün işte böyle bir rezalet.
Her alanda uzman, işini iyi bilen ve uygulayan insanlar lazım. Çiftçi de lazım, Kasap da lazım, Kalıp ustası, Kaportacı, Terzi, Boyacı, Berber de lazım. Biz de hemen her alanda kalifiye eleman sıkıntı var. Ustayım demekle usta olunmuyor. Gerçekten işinde iyi olan, yenilikleri takip edip kendini geliştirenin önünde kuyruk oluyor. Kaldı ki o adamda işini seviyor mutlu oluyor. Hiç sevmediği bir bölümü zorla okutulan sonra tamamen alakasız sektörde iş bulup sabah söverek işe gidip akşam söverek çıkan adam gibi mutsuz olmuyor.Soylediklerin bastan assagi dogrudur ! Keske herkes senin gibi dusunse :)
-
Konu sahibi arkadaş haklı bizim ülkemizde maalesef şartlar çok ama çok çok zor durumlara geldi geçinmek ev almak araba almak çocuk yapmak iş yapmak çalışmak torpilsiz parasız pulsuz iyi mevkiide dayısız mümkün değil kısaca yazıyorum bir tane usta var tanıdığım bir arkadaş yönlendirdi adam sadece kaporta boya vs. yapıyor bütün sigortalarla anlaşmalı tezgahı cadde üstüne bir yere güzelce kurmuş dükkan 2 katlı yanında 7 kişi çalışıyor öyle hayattan sağdan soldan konuştuk benimde kaskodan bir düzeltme boyama işlemi vardı ondan gitmiştim adam her yıl ev alıyor arkadaşlar yanlış duymadınız her yıl bir ev almış adamın yaşı daha 45 civarıdır 10 tane dairesi var altında mercedes var kenarda 2-3 araba var alıyorum satıyorum dedi bende öyle dinledim adamı okuduğumamı yanayım zar zor aldığım arabaya mı yanayım baktm şöyle bir ufuklara doğru uzun uzun adalet mi lan bu dedim içimden . Tamam adamın eli yüzü kapkara yerlerde sürünüyor sosyal hayatı olmayabilir ama adam kazanıyor çocuklarını okutuyor yanınada almamış yani adam istanbulda gelişine voleyi vurmuş işi bitirmiş ben gittiğimde içerde abartısız 10 araba vardı kazancını siz tahmin edin artık ben diyim 50 bin siz diyin 100 bin.
-
İçine bir arabanın ancak sığdığı bir dükkanı olan boyacı bir abimiz en az kazandığım ay 10bini doğrultuyorum diyordu. Sanayide para var haklısınız -
quote:
Orijinalden alıntı: Stand Alone
Para değil de ne? Sen markete gittiğinde kimse senden öz geçmişini falan sormuyor haberin olsun, cebindeki paraya göre alıyorsun ya da alamıyorsun. Kariyer vs. safsatalarını falan geçin, kariyer denilen şey içi boş süslü çikolata kutusudur. Eninde sonunda her şey paraya bakıyor.
Alıntıları GösterStand noktayi yokmus markete gittiginde canim janbon cekti. Neyse 5 tl lik almak istedim kasap normal salam al bisey cikmaz ondan dedi. Allah in jambonu kg su 120 tl mis. Paraya bakiyor dedigi dogru canin ceker alamaz bakarsin ama ticaretle ugrasirsan cebinde para olursa bakmaz o hazzi yasarsin.
Yillardir kariyer icin saclarini agartmislara bakiyorum adamlar 50-60 yaslarinda ev sahibi ancak oluyorlar. Kotu yola dusme olayi kiside biter, sanayicilerin cogu aksamlari pavyona gider pek duzgun aile babasi bulamazsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
yönlendir.. mühendis falan da olmasın.. otomatik sanzıman ustası olsun.. cok dogru ve yerinde bir karar kutlarım.. gercek söylüyorum.. ironi falan yoktur.. oglunu usta yap.. basarılar..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 25 Ocak 2021; 19:13:45 > -
çok doğru bir karar olur.
iki üniversite bitirdim okuduğuma pişmanım.
keşke lise sonrası direkt sanayiye girseydim.
otomobillere zaten ilgim var. öğrenme hızım da çok çok iyi.
her şeyi hemen kapardım.
3 sene sonra kendi dükkanımı açardım.
tutulan bir usta olurdum. dürüstlüğüm müşteri çekerdi.
ülkenin bugün geldiği noktada kendi işinizi yapmanız lazım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Lisans mezunuyum uçak teknisyeniyim şimdiki aklım olsa ne ÖSS ne ingilizce ne üniversite hiç birini okumaz oto tamircisi olurdum. Gir çık 1000 lira millet dükkanın önünde sıra olmuş bekliyor. bizde 1 ay çalışıyoruz ki kuş kadar maaş yatsin
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu sanayi işi bir paradoks içeriyor.
Belirli bir ahlak ve vizyona sahip olan, kendini yetiştirmiş bir usta para basar. Ki ileride daha çok ihtiyaç olacak ustalara.
Ama usta olmanın yolu sanayideki ahlaksız ortamda yetişmekten geçtiği için ne ahlak ne de vizyon öyle kolay elde edilemiyor.
Amcam Doğalgaz ustasıydı, çok uzun süredir istanbulda bu işi yaptı, tek binadan, siteye kadar çok farklı yerlerin doğalgaz tesisat işini yaptı zamanında çokta iyi paralar kazandı. Projelere imza yetkisi olmadığından yanında makine mühendisleri olurdu. Egolu birisi değildi ama karşımdaki adam benim maaş verdiğim mühendise 'bey' diye hitap ediyor benle 'usta' diye konuşuyor demişti bir keresinde ve içine bayağıda oturmuştu bu durum... Çok uzun zaman geçti ama bu kıssadan hisse benim hayatıma yön vermemde hep önemli bir anı oldu...
quote:
Orijinalden alıntı: özgüç55
Amcam Doğalgaz ustasıydı, çok uzun süredir istanbulda bu işi yaptı, tek binadan, siteye kadar çok farklı yerlerin doğalgaz tesisat işini yaptı zamanında çokta iyi paralar kazandı. Projelere imza yetkisi olmadığından yanında makine mühendisleri olurdu. Egolu birisi değildi ama karşımdaki adam benim maaş verdiğim mühendise 'bey' diye hitap ediyor benle 'usta' diye konuşuyor demişti bir keresinde ve içine bayağıda oturmuştu bu durum... Çok uzun zaman geçti ama bu kıssadan hisse benim hayatıma yön vermemde hep önemli bir anı oldu...Boşuna oturmuş bence içine. Usta kötü bir kelime değil ki, bakın ben sanayideyim. hem de büyük bir organizede iyi bir yapı içinde. Usta bulamıyorsun doğru dürüst, üni mezunları staj yapayım maaşsız diye mail atıp duruyor. Usta kelimesi hakedene çok iyi bir hitaptır.
Bazı üniversiteler var, aslında çoğu okuyanlar boşa okuyor. Şu anda bölümlerin birçoğu fasa fiso ülkemizde. 4 sene sanat tarihi okuyan var, ne yapacaksın arkadaşım burada. Sonra bakıyorsun tezgahtar oluyor, ya da başka bir şey. Aşağılamak için demiyorum kesinlikle ama 4 seneye yazık.
Meslek lisesi mezunu birini almıştık yardımcı eleman kategorisinde. 18 yaşında bir çocuk, asgari ücretin biraz üzerinde alıyordu.
Bu kardeşim gelip izin istedi, boş zamanlarında hurda parçaları kaynatmak istediğini ve makineleri kullanacağı için icazet aldı.
Kafası çalışıyordu, 1 senede işi kıvırdı. Kaynakçı olarak 3 sene öncenin parası 3000 TL yaptık maaşını.
Daha sonra daha da geliştirdi, titanyum kaynağı vb. sertifikaları topladı. Yurtdışına gitti dolarla maaş aldı.
İyi bir üniversiteden mezun olmayan o yaştaki kaç kişi bu maaşı alabilirdi. Ayrıca adam basıp gitse, istifa ettiği gün iş bulur. Bu garanti kaç kişide var.
Ara eleman çok önemli, aşırı önemli. Biz yıllar içinde eğitim sisteminin içine ettik ve it-kopuklar meslek lisesi okur diye bir algı yaratıldı, eğitim sistemi de buna sebep oldu.
Bakın mesela Almanya'dan bir firmayla iş yaptım. Stajyer mühendisler meslek okulu çıkışlı, adamlar gocunmadan anahtarı alıp makineye dalıyor.
Bizde ise cumartesi çalışma var mı, 8-5 mi vs. abidik gubidik sorular.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X