Şimdi Ara

ODTÜ IR POS ECON

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
8
Favori
4.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar okulda yıllanmış bir kişi olarak sorularınızı bekliyorum.
    Bir kaç konu açılmış ama cevap gelmemiş ben konuyu devam ettirebilirim sizin için.
    3 ana iibf bölümüne de hakim olduğum söylenebilir. Anadalım IR ama diğer 2 bölüm hakkında da hatrı sayılır bilgi sahibiyim.
    Bölümde yıllanmış olmamdan mütevellit de bir çok mezun arkadaşım var ondan dolayı mezuniyet sonrası sizi neler bekliyor nasıl bir. Kariyer planı çizmek isteyip gelmek istiyorsunuz hocalar bölüm vs her şeyi sorabilirsiniz.
    Cevaplarım net ve sizi bazen üzücü olabilir bazen de sevinebilirsiniz. Odtü şovenizminden uzak cevaplar alacağınıza emin olabilirsiniz.
    Konudan bağımsız soru gelmeden söyleyim.
    Bilkent odtü'den 2 kat daha iyidir arkadaşlar.
    Eğer aklına kurt düşen varsa bilkent yazmaktan asla çekinmesin.
    Bir de şunu ekleyim Iktisat istiyorsanız IR veya pos yazmayın uzaktan yakından alakası olmayan bölümler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 28 Kasım 2020; 19:48:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Evet özel sektör maalesef öyle bunu zaten kabul edip bu hayata öyle başlamalıyız. Türkiye'de durum her alan için böyle. Özel sektörde özellikle Türk menşeli firmalarda maalesef sömürü var.
    Bir gram torpili olmayan hatta sünni türk bile olmayan arkadaşlarım gayet iş buldular devlet kurumlarında bile çalışıyorlar.
    Öte yandan bireysel loserlığınızı hocam. Red yediğiniz firmaları arayıp neden red yedim şeklinde bir soru sorduğunuzda size gelen yanıt tam olarak ne oluyor.
    En kötü banka veya denetim şirketlerine girersiniz.
    Kendi adınıza neden diye sordunuz mu acaba hiç?
    Kendi bireysel loserlığınızı neden herkese maalediyorsunuz anlamıyorum.
    Ben size tek bir soru sormak istiyorum. Sabancıda döneminizde mezun olan diğer arkadaşlarınız ne yapıyor. Onlarda mı işsiz? Uzun vadede iş bulacağınıza ve yazdıklarınızdan utanacağınızı düşünüyorum ama neyse.
    Yalansız söylüyorum. Benim iksisatta bu dönem mezun olan arkadaşlarım (yani bu ay) direk iş buldular. IRcılar gayet iyi ünilerde yükseğe kabul aldılar. KpssA bakanlık için çalışıyorlar vs vs. Bm ile Afganistana giden bile var.
    Okulunuzun kariyer planlama merkezi vs bir yeri vardır buraya gidip hiç görüştünüz mü.
    Ben kimseye mezun olur olmaz 10bin maaş masa başı hazır iş demiyorum bu noktayı mümkünse çarpıtma.
    Hayatın önünüze ne fırsatlar çıkaracağını bilemezsiniz. Her şey ummadığınız anda kötü olabilir çok iyi de.
    Ben burada kimseye ümit de satmıyorum. Olanı söylüyorum. Evet 1 yıl 2 yıl işsiz kalabilirsiniz yüksek lisans sürecinde iş bulamayıp çok zorluk çekenlerde var. KpssAdan atanan da bankacı olanda. Dış ticaretçi olan da var. Bunu elbetteki ben bilemem gelecek müneccimliği yapmıyorum zaten
    Aynı şekilde başlarda IR pos ders içeriğini bilseler çoğu pozisyona bu bölümleri almazlar mesela da diyorum.
    Kimseyi kandırıp pembe hayaller sattığım yok benim.
    Zor tabiki o kadar kişi arasında kendi hakkınla sıyrılmak. Bu ülkede liyakatsizlikte gırla bunu da herkes biliyor ama ben zaten bunlar yok herkes çok raat 10bin maaş yat ay başı maaşı al minvalinde bir konuşma dahi yapmadım. Ama sen ayrı loser kardeşimizsin ondan dolayı dediklerini çok ciddiye almıyorum.
  • Pos dediğiniz siyasal mi hocam? Genel bir soru sorayim bölümunuzden memnun musunuz yani yine olsa yine okurum diyor musunuz? Uluslararasi ve siyasal yazacağım hedefim iktisatti ama tutmuyor. O ikisi arasında siyasala daha yakinim bolum hocaları tanitimda ui den daha kapsamli oldugunu soyledi. Ui daha alani ozellestirilmis gibi geliyor. Ve ders programina baktigimda ui biraz daha fazla tarih ve adindan anlasilacagi uzere diplomasi içeriyor gibi geldi. Yanlışım varsa düzeltin lutfen. Bu sartlar altinda siyasal daha mi uygun bir bolum olur sizce cunku ben dis iliskilerden ziyade siyasetin kendisiyle muhatap olup bir kamu kuruluşunda çalışmak yada bir bankada mufettis olmak istiyorum. Buna rağmen uluslararasini daha one cikaran bir sey varsa fikirlerimi tekrar gozden gecirmek isterim çünkü bolumun icinde olan sizsiniz daha cok sey bilirsiniz elbette. Açıkçası iktisat isteyen biri olarak tanıtımda siyasal ogrencilerinin birçoğunun ekonomi yandali yaptığinin soylenmesi de beni cezbetmedi degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilkent'i niye o kadar övdünüz hocam, Bilkent POLS öğrencisi olarak gururum okşandı ama anlayamadım
  • gizemisy G kullanıcısına yanıt
    Evet hocam pos political science
    Şimdi kendi adıma bölümden hem memnunum hem değilim. Şöyle ki ben bölümün ders içeriği benim için çok keyifli her dersten keyif aldığımı söyleyebilirim öte yandan IR dersleri ve içeriği gereği sanırım sanki böyle oturduğunuz yerden dinlemeli öyle sohbet havası bir olay gibi tabiki bazı kült noktalar da bu durum söylenemez ama derslerimiz bir econ veya mühendislik gibi değil. Hocalar size perspektif katacak insanlar ama günün sonuna geldiğimiz de perspektif size reel hayatta çok faydası olan bir şey değil. Ben açıkcası bilkent yazmıştım orası gelir diye beklerken kendimi odtü'de buldum Yani bölümden memnunum ama mezuniyet sonrası biraz karışık ne yapacağınıza karar verip devam etmeniz lazım keza aynı durum pos içinde geçerli. Mezun olana kadar ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. 2.sınıftan itibaren staj yapmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum. En azından öğrenmek adına. Yoksa mezun olunca bir ne yapacağını bilememe ortada kalma durumu olabiliyor maalesef. Yolunuzu çizip devam etmeniz gerek ve econ kadar parlak olmadığını söylebilirim. Econdan bu ay mezun olan tanıdığım bir çok kişi şuan işe başladı IR napıyor diye sorarsanız KpssA banka mülakatı ve akademiye devam etmeye çalışıyorlar. (Posda keza öyle)
    Şimdi açıkcası pos daha kapsamlı olsa ne yazar hiç bir ekstra özelliği yok açıkcası. Yani eğer bana kapsamlı olması şundan dolayı artı derseniz belki anlayabilirim ama benim gözümde daha kapsamlı olması çok worthy bir durum değil. Pos 2. den sonra kamu mu yoksa pos mu istediğine göre derslerini alman gerekecek. Kamu derslerinin hepsi türkçe işleniyor bu odtü için yazık bir durum ama hoca yok ve kamu dersleri olduğu için zaten dışarıdan hoca geliyor. Ve sürekli tartışma havasında geçiyor dersler.
    Açıkcası evet IR bir tutam econ (fazla değil 1 tutam) 4 5 kilo tarih 2 3 kilo pols ve yine 4 5 kilo ir içeren bir bölüm diyebiliriz.
    Şöyle açıkcası pos maalesef sandığınız gibi güncel bir siyasetten ziyade daha çok teoriler düşünceler belirli kalıplar ve soyut bir felsefe ortamından ibaret. Ben açıkcası IRcı olarak bu tarz dersler de başta zorlandım bölümün çoğunun yaptığı gibi ezber yapamadığım için sanırsam. Hatta pos un giriş dersleri o kadar realityden uzak ki tamamen batı Avrupa politic düzlemi ve yapısı içerinde sınırlanmış bir halde. İleri tabi daha spesifik bir hal alıyor elbette ama başta sizi kırabilir.
    Çok emin olmamakla birlikte siyasetin kamu dersleri size biraz daha fayda sağlayabilir öte yandan bu derslere hocam bu ben IR öğrencisiyim bana da açar mısınız bu dersleri diyerek çok rahat bir şekilde dersleri alabilirsin(zaten çoğu seçmeli) ama nu dersler türkçe.
    Gel gelelim bizim bölüme bizim bölüm de 3.sınıfta İngilizce sunumlar patır patır essaylar tezler paperlar yazarsınız. Bu da size İngilizce anlamında artı sağlar tabi posta da essay paper yazarsınız ama IRa nazaran çok daha azdır bunlar.
    Yandal meselesine gelince vallaha o tanıtıma beni de çıkarsalardı keşke. Evet yandal yaparsınız da zor öyle çok fazla vs yok açıkcası. IRdan da Postan da eşit hakla ve şansa sahipsiniz açıkcası. Ortalamanız çok yüksek olmalı ve seçmeli olarak calculus117 almanız lazım. Bu durumda IRda bu ders ilk sene zorunlu seçmelilerinizden biri olduğu için daha rahat olabilir ama şunu söyleyim yandal yapacam kafasıyla gelmeyin. Yapamazsınız demiyorum elbet yaparsınız ama çok kolay herkesin yapacağı bir şey değil. Dediğim gibi 3.5üstü ortalamanız olduğunda bunu yapabilirsiniz çünkü bölümlerde bir çok kişinin ortalaması çok yüksek ve ciddi bir erasmus ve yandal rekabeti var.
    Banka ve kamuda eşit muameleniz var. Kamu için kpssA banka için ise her banka kendi sınavını yapıyor. Yol böyle
    Umarım sorularınızı cevaplamışımdır.
    İmla için kusura bakma mobilden yazıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 19:15:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Hocam 3-4 soru fazla yapıp ekonomiye giremedigim icin kendimi tekme tokat dovesim geldi teşekkür ederim. Aklim hala tarihte degistirdigim sorularda :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gizemisy G kullanıcısına yanıt
    Hayata bir defa geliyorsunuz gerçekten bunlara üzülmeyin değmiyor. Hayatın önünüze ne sunacağını asla ama asla bilemezsiniz.
    Üzülmeyin gönlünüz hoş olsun. Siz kafanızda yolunuzu belirleyin de gerisi boş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim zamanımda bilkent pos trdeki en çok akademik yayın yapan pos bölümüydü. Bilmiyorum bilkentin markasından dolayı mı içeriğinden dolayı mı ama Bilkent gerçekten ayrı bir eğitim ve şans verdiğine inanıyorum öğrenciye. Bizim okulda kendin tırnakların sökülene kadar kazıyorsun yine olmayabiliyor. Gerek staj ararken gerek iş hayatında bilkentin durduğu yer daha pozitif ya da ben öyle görüyorum bilemedim.(eğitimde odtü'den zaten net daha iyi) eğer durumum olursa(yani ailem yüksek yaparkenki işsizliğimi finance edebilir veya araştırma görevlisi kontenjanı bulabilirsem) bilkentte yüksek yapmak istiyorum açıkcası.
    Early period of capitalism, rise of Europe 16.cc 18.cc



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 17:33:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam büyük ihtimal gsüdeki iibfler tutacak. %10 boun ir ve pols. öncelikle ilk sorum neden pols kötülediniz, bounde de okunsa diğerlerine göre zayıf mı kalır? diğeri de işletme ve iktisat arasında çok gidiyorum. iktisat çok daha ağır ama sanki mezun olunca işletmenin yelpazesi daha geniş gibi. ama işletmede de bi şey öğrenmiyosun gibi. sizce ne yazmalıyım? ayrıca odtüyü neden bu kadar kötülediniz
  • Hocam özel sektörde önü açık mıdır? Bilkent IR olmazsa Pols bekliyorum. Devlette zannedersem fazla seçenek yok hukuk gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jadore_ J kullanıcısına yanıt
    Pos kötülemedim hocam nasıl kötüledim.
    ODTÜ'de kötülemedim yahu yani tamam bir bilkent değil. Bence boğaziçi de bir bilkent değil de hadi neyse
    Odtü nün iibf'de bulunduğu konumu söyledim açıkcası elbetteki selçuk vs ile de kıyaslatmam yani odtü kötü değil. Ama çok daha iyi olabilirdi açıkcası.
    İşletme içeriği daha rahat iktisata nazaran ama iksisatın alanı daha geniştir emin olun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • P99walther P kullanıcısına yanıt
    Açıkcası bana soracak olursanız özel sektördeki adamlar IR Pos ders içeriğine baksa bu bölümlerden alım yapmayı bırakırlar
    Ama iibf bünyesinde sayılmasından ve bilkent olmasından mütevellit elbetteki forsunuz olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam merhabalar.Odtü Econ'a kesin girerim diye beklerken sonucum 8k geldi.Uluslararası İlişkiler 7700 civarında sizce bu sene geriler mi biraz daha,8200 ile girebilir miyim?

    Bir de Pols ya da IR'den Econ'a yatay geçiş ya da çap imkanı var mı?

    Teşekkürler.
  • Şu noktada yanlış anlaşılmak istemem. Odtü gerçekten çok iyi bir üniversite Türkiye şartlarında hocalarla iletişiminiz olsun. Size açtığı kapılar olsun.
    Ama gerçekten benim de merak ettiğim bir konu Neden boğaziçi bilkent değil de odtü.
    Ben buna cevap veremiyorum. Yani benim için tanıtımlarında sorabilirsiniz neden odtü diye.
    Bu 3ünü karşılaştırdım sadece harici bir çok üniversite bu klasmana dahil dahi olamaz sosyal bilimler adına. Bunu da elbette söylemek isterim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bigdatascience B kullanıcısına yanıt
    Yatay yapamazsın puanın zaten tutmuyor gibi econa.
    Çap imkanı yok yandal yaparsın. (umarım yaparsın )
    Ben senin için bu sene o IR sıralamasını düşüreceğim sen rahat ol inşallah gelir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Kendilerinin bir bölümü de IR ve POLS'tan çıktığı için alıyorlardır belki hocam
  • D0ru dkdnfkksks

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam Bir de şeyi anlamlandıramadım.2020 Odtü Pols tanıtımında da IR tanıtımında da Çap imkanı mevcut diyor ama ikisinde de yok sanırım.
  • bigdatascience B kullanıcısına yanıt
    Şöyle ki econ bölümü çap vermiyor
    Şuradan yandal ve çap açan bölümlere bakabilirsiniz hocam. Econ yandal imkanı var bir tek.
    http://oidb.metu.edu.tr/tr/yan-dal-ve-cift-ana-dal-programlari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Econ dışında nelerle çap yapabiliriz hocam mesels IR veya Pols öğrencisiyken?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bigdatascience B kullanıcısına yanıt
    Emin olmamakla birlikte sosyoloji, psikoloji ve felsefe var çap yapabileceğiniz tm bölümleri. Ama emin değilim.
    Attığım linkten ilerleyerek devam edebilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.