Şimdi Ara

nVidia'nın İlk Ekran Kartı: NV1 (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
8.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

FX MX 95XX serileri birbirinden farkı olmayan oyuna göre derdi eksiği bitmeyen kartlardı. Sonra çıkan üst seri FX'ler zaten hayalkırıklığıydı itibarı kurtaran geç gelen 6600GT olmuştur. Onun da suyunu çıkarmıştı Nvidia..
    Bana göre TI serileri ilk oturaklı ekran kartlarıydı. TI 4200 kullanmıştım, Radeon 9600 serisine kadar. 9600'lerde iyiydi de; İlk Far-cry ile PCI-E Asus X600XT benim de unutamadığım bir deneyimdir. Far-Cry bana göre bir devrimdi zaten. Ama AMD'siz ATI deyince özellikle X1950 Pro gibi kart çıkmamıştır. AMD'den hala öyle sağlam bir kart bence gelmedi...
  • NV1 bilgisayarı oyun konsolu yapıyordu hatta yanlış hatırlamıyorsam kutu içeriği epey zengindi denilebilir.

Çoğu kişi FX5200 ve MX440'ları kötülemiş ancak bu kartlar çoğu oyunu açıyordu grafik ayarları düşük olsada FARCRY hariç

Bence tüketicilerin kazık yemeye başladığı asıl zamanlar 8800GT ve sonrasıdır 8800GT bizim ne kadar kazık yediğimiz yani soyulduğumuzu gösteren karttır.
  • Vodoolar bir yana, bir kart var ki, hala gönlümün sultanı

PCI arayüzlü nVidia RIVA TNT2 32 MB.. 1680X1050 Samsung 2233BW monitörüme aynı çözünürlükte görüntü verebilmektedir :) Age of undan Red Alert 2 sinden tutun bir çok oyunu sorunsuz bile oynatmaktadır..

nVidia'nın İlk Ekran Kartı: NV1
  • Hey gidi günler geldiğimiz noktaya bakarmısınız

• quote:

Orijinalden alıntı: MIKROP DOGAN

adam akıllı kafam basmaya başladığı zamanlar kartım ati 9550ydi agp

sonra onu satıp fx5200 almıştım, oyunlarda nvidia logosu var diye

nvidia logosu var diye

ben de çok imrenirdim bu olaya çok şükür nvidia kartımız var
  • quote:

Orijinalden alıntı: setek01

NV1 aynı zamanda ses kartı gibidir...

FX MX 95XX serileri birbirinden farkı olmayan oyuna göre derdi eksiği bitmeyen kartlardı. Sonra çıkan üst seri FX'ler zaten hayalkırıklığıydı itibarı kurtaran geç gelen 6600GT olmuştur. Onun da suyunu çıkarmıştı Nvidia..
    Bana göre TI serileri ilk oturaklı ekran kartlarıydı. TI 4200 kullanmıştım, Radeon 9600 serisine kadar. 9600'lerde iyiydi de; İlk Far-cry ile PCI-E Asus X600XT benim de unutamadığım bir deneyimdir. Far-Cry bana göre bir devrimdi zaten. Ama AMD'siz ATI deyince özellikle X1950 Pro gibi kart çıkmamıştır. AMD'den hala öyle sağlam bir kart bence gelmedi...

9700 pro da iyi karttı bence....
  • quote:

Orijinalden alıntı: setek01

NV1 aynı zamanda ses kartı gibidir...

9700 pro da iyi karttı bence....
  • 9700 Pro, ATi efsanesini başlatan kart. nvidia'ya bu kadar okkalı bir tokat attığı başka bir dönem olmamıştır, GeForce 6'ya kadar kendilerine gelemedi adamlar

Hala çalışır bir tanesi bulunur elimde, ömür boyu saklayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 15 Ocak 2013; 1:12:13 >
  • Ben de bir tane X1950 pro bulursam alacağım. Temiz kullanılmış.
  • Hasta olduğum bir kart :)

X850 XT PE

nVidia'nın İlk Ekran Kartı: NV1  nVidia'nın İlk Ekran Kartı: NV1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Dominic_Toretto_ -- 15 Ocak 2013; 12:26:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: fleshstorm666

9700 Pro, ATi efsanesini başlatan kart. nvidia'ya bu kadar okkalı bir tokat attığı başka bir dönem olmamıştır, GeForce 6'ya kadar kendilerine gelemedi adamlar

Hala çalışır bir tanesi bulunur elimde, ömür boyu saklayacağım.

aynen sonra 1950pro ve xtx ile daha güçlendi eli ve gddr4 rami ilk ozaman kullandı 1950xtx

ondan sonra nvidia bekledi bekledi ve 8800gtx ile sahalara döndü en ciddi farklı mimarisi ve performansıyla geldi ati 1sene kendine gelemedi..

• Su x1950 falan bu eski kartların 0 i satılıyor buralarda. İlgelenen olursa sorayım fiyatlarını.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: demircibu

aynen sonra 1950pro ve xtx ile daha güçlendi eli ve gddr4 rami ilk ozaman kullandı 1950xtx

ondan sonra nvidia bekledi bekledi ve 8800gtx ile sahalara döndü en ciddi farklı mimarisi ve performansıyla geldi ati 1sene kendine gelemedi..

Yok be başgan, Ati, R580+ ve de RV570 ile (ki bunlar x1950xtx ve x1950pro olur) tribünlere oynamaktaymış. Çok sonra öğrendik ki Ati'nin tasarım süreci devam eden R600'den başka bir şeyi yokmuş elinde. Özellikle maliyeti o dönem için devasa boyutlara ulaşmış olan x1950xtx'in tamamen "alem buysa, kral benim!" sloganını savurmak için çıkarıldığı ortada. Ha benim de rüyalarımı süslüyordu o kart o ayrı konu. Hatta onu bulamamıştım da x1950xt almıştım. Hem de 2 kez.

Ati'nin R520 ve devamında gelen gpu'lardaki sıkıntılarını şöyle açıklamak mümkün:

Öncelikle Ati, x1000 serisinde çok gecikti ve istediğini ilk hamle de gerçekleştiremedi. Bunların 2 sebebi bulunmaktaydı. İlk sebep, 110nm'de oldukça büyük yer kaplayan gpu'nun çok ciddi verimlilik sorunlarının bulunmasıydı. R520'ye dair ilk raporları gören Ati çalışanları, gördüğümüz verimlilik (wafer'dan çıkan sağlan gpu ve gpu'ların çalışmak için ihtiyaç duydukları güç diyelim) oranı karşısında ağzımız açık kaldı diyorlar. Bu nedenle tasarımda bazı değişiliklere gidildi ve 90nm'ye inildi. Bu sayede daha küçük bir gpu yapmak mümkün olacaktı ancak bu durum özellikle x1800xt için yaklaşık 4-5 aylık bir gecikmeye neden oldu. Benzer şekilde x1600'ler de çok geç geldiler. Nvidia, Haziran ayında sunduğu 7800gtx'te G70 gpu'sunu kullanıyordu ki bu gpu, 110nm ile geliştirilmiş ve çok iyi bir zamanlama ile sunulmuştu. Zira revizyona gidilen gpu ile x1800xt'nin piyasaya çıkacağı tarihte Nvidia, 7800gtx 512'yi sunarak Ati'ye 2. tokatı atmıştı. Her ne kadar x1800xt eski 7800gtx'i geçiyor olsa da yeni kartın biraz gerisindeydi (Nvidia bu hamlenin bir benzerini de HD4890'ın satışa sunulacağı dönemde GTX275'i sunarak yapmıştı). Ancak esas hadise bununla da bitmemişti. Nvidia'nın gpu'ları 110nm ile üretiliyordu ve 90nm'ye geçişi an meselesiydi. Tam bu sırada ise Ati, esasında plâna uygun olarak geliştirilen R580 gpu'sunu x1900'lerle sahaya sürdü. Ama işte bunun hemen ardından Nvidia'dan Ati'ye 3. ve de en can alıcı 3'lü tokat darbesi geldi: 90nm'lik G71, G73, G72. Esasında bu gpu'ların hiçbiri Ati gpu'ları kadar güçlü değildi (G73'ün durumu biraz karışık). Ama işte öyle bir fark var ki arada, Ati'yi resmen bitiren ve de gelecekteki 5 yıllık gpu üretim politikasını kökünden değiştirip Nvidia'nın izlediği yolu izlemesini sağlayan bir farktı. Nvidia'nın G70 tabanlı gpu'ları, performans olarak çok az farkla Ati'deki rakiplerinin gerisinde kalıyordu. Oysa Nvidia o sırada küçük gpu konseptini benimsemiş ve de maliyeti inanılmaz derecede düşürmüştü. Şu kadarını söyleyeyim, Ati'nin üst seviye R580 gpu'su 353mm^2 iken Nvidia'nın üst seviye G71 gpu'su 196mm^2'dir. Bu da maliyet konusunda Nvidia'nın eline büyük avantaj vermiştir. Ayrıca güç tüketiminin düşük olması da Nvidia'nın PCB, soğutucu gibi diğer malzemelerde de maliyetini düşürmüştür. Buna rağmen Ati'nin kartlarından pek geri kalmayan kartlar sunmuştur Nvidia. Üstüne bir de 7600gt gibi bir efsane sunmuş olması, Ati'yi zor durumda bırakan hadiselerden bir diğeridir. Ayrıca 77mm^2'lik G72 gpu'su da düşük maliyeti sayesinde birçok üretici tarafından kabul edilmiş ve Nvidia'ya büyük paralar kazandırmıştır.

İşte durum böyle devam ederken, Ati de seriyi canlandırmak ve x1950 ismini güçlendirmek amacıyla saat hızlarını artırdığı R580 gpu'sunu R580+ adıyla x1950xtx ve x1950xt kartlarında kullanıma sunmuştur (bu hamle tanıdık geldi mi?). Bence bunun yapılmasındaki esas amaç, 80nm ile üretilmiş olan RV570 gpu'lu x1950pro ile 3'lü salvo yaparak satışları artırmak, ayrıca daha sonraki x1950gt için de prestij hazırlamaktı. Ancak pek tutmadı. Zira x1950xtx, aşırı maliyetliydi. Zaten bulunmuyordu. Onun altında kalan x1950xt ise alınan kart olmuştu. Ancak satış miktarı, maliyeti ve fiyatını düşününce x1950xt'nin de Ati için kârlı bir kart olmadığı ortadaydı. Esas kart ise x1950pro olmuştu ancak onun da pek oc olmuyor olması, x1900gt üzerine pek bir şey getirmiyor olması, üstüne de DX10 furyasının başlamış olması, kartın başarısını gölgeledi. Zaten x1950gt'yi birçoğumuz beğenmedik. O bizim için iyi bir AGP kartı oldu o kadar. Zira x1900gt'nin bile gerisinde kalmaktaydı kart. Ayrıca çok geç kalmıştı.

Sonuç olarak Ati'nin 2005 ve 2006'daki kayıplarını 1 nebze de olsa durdurmak amacıyla x1950xtx ve x1950pro gibi kartlar hazırladığı anlaşılmıştır. Çok geç gelen R600 de Ati'nin elinde fazla bir şey kalmadığının göstergesidir. Kaldı ki R600 ile tamamen oyun performansını düşünen ve performans/maliyet oranını yükseltmek isteyen Ati'nin, bu konuda G80'e karşı başarısız olduğu gibi GPGPU alanında da Ati mühendislerinin ne kadar büyük bir noktayı kaçırdıklarını göstermiştir. Sonraki süreci de herkes biliyor.

Zaten Ati 2004'ten 2006'ya gelinen süreçte başarılı olmuş olsaydı, AMD'ye satılmazdı zannediyorum. Yahut çok daha fazlası istenirdi, ortaklık gibi mesela...

• 2000 de elimde bisürü s3 vardı hepsi 2mb tı ramlerini söküp 4mb yapıp kullanıyodum sonra need for speed porsche u oynayabilmek için tnt32 almıştım 2. eline 35tl vermiştim 97de çalıştığım yerde celeron 333 vardı s3 ekran kartlıydı onu kullanıyodum quek oynuyodum 2000de p3 450 almıştım slottu açmadığı oyun yoktu valla tnt32 den sonra mx200 aldım 5 para etmiyodu oyunlarda sonra asus mx400 aldım max payn falan bitirdim o ara mafia çıkmıştı ne siz sorun ne ben söyleyim oyunda göreve gideceğim zaman saniyede 1 fps alıyodum formula1 görevini bitirmem 1 günümü almıştı:) sonra askerlik geldi çattı işte öyle. :)
  • benim ilk pc'imin ekran kartı 8 MB'dı.. o zamanlar pc''de virtua fighter remix, virtua fighter 2, quake, duke nukem 3d, doom, mortal kombat 1-2-3, star wars dark forces, time commando vs oynardım.. hepsini açardı.. şimdi böyle bakınca o 8 MB ekran kartı aslında en baba oyunları açıyormuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WolF-EyE -- 19 Şubat 2013; 13:34:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

O zamanlar ekran kartlarına ayrı hayranlığım vardı, PC dergileri alır incelerdim. nVidia'da Titanium modelleri de iyiydi. Ti 4200 / 4600 / 4800

Bu da ATi 9550

titanyum şimdi de iyi

• NV-1 den iyi modem olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 12 Kasım 2013; 19:03:44 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.