Şimdi Ara

Nvidia Çin pazarında artık yok, Huawei rakip bırakmadı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
2
Favori
816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
5 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Nvidia Çin pazarında artık yok, Huawei rakip bırakmadı
    Önce ABD tarafından Çin yonga sektörüne uygulanan ağır yaptırımlar sonrasında da bu kez Çin’in bağımsız olma hedefiyle Batılı yonga ürünlerine kısıtlamalar uygulaması Nvidia için sonun başlangıcı oldu. Firmanın Çin macerası bitmek üzere.

Nvidia Çin’den çıkacak mı?

Son dönemde Huawei’nin yapay zekâ yonga tasarımlarında önemli hamleler yapması Çinli yapay zekâ devlerini de rahatlatmış durumda. DeepSeek uygulamalı yapay zekâ çalışmaları için Huawei’den 160 bin adet Ascend 950DT yongası sipariş etti. Siparişin toplam faturası 2.56 milyar dolar olacak.

Firma iç Moğolistan bölgesinde yer alan 1GW veri merkezinde kullanacağı hızlandırıcılar için Nvidia H20 hızlandırıcısından vazgeçti. Zira Nvidia H20 neredeyse yarı yarıya pahalı ve DeepSeek önemli bir tasarruf yapacak.

Ayrıca Bkz.Nvidia patronu işaret etti, Marvell hisseleri 3 ayda üçe katlandı

7nm sürecinde geliştirilen Huawei Ascend 950DT hızlandırıcısı 144GB HiZQ 2.0 HBM belleklerle donatıldı. 4TB/s bellek bant genişliği ve 2TB/s grafik birimleri arası bağlantı hızı sunuyor. Hızlandırıcı ayrıca Huawei’nin Atlas 950 SuperPoD yapısı içerisinde yer alıyor ve 8 EFLOPS yapay zekâ performansına ulaşıyor. Huawei bu hızlandırıcıları 1 yıldan uzun bir süre içerisinde teslim edecek.

Nvidia’nın hem fiyat tarafında hem de şirket tercihleri tarafında Huawei ile rekabet edememesi ülkedeki varlığının da sorgulanmasına neden oluyor. Jensen Huang zaten bir süre önce Çin’de neredeyse sıfıra düştüklerini açıklamıştı.

Kaynak:https://wccftech.com/nvidia-is-reportedly-giving-up-on-china-as-a-lost-cause-amid-an-unassailable-lead-from-huawei-as-deepseek-snubs-h20-gpus-for-160000-units-of-huaweis-ascend-950dt-chips/

• Nvidia'nın işi her yıl daha zorlaşacak bir yere yazın, enayilik edip Çin'e savaş açmasalar daha kârlı olacaklardı, Çin yine zirveye otururdu ama dünyaya örnek olmazdı şimdi elleriyle heriflere kart ürettirdikleri gibi onu geliştirmek için ürün sattırıp geliştirme antrenmanı yaptırıyorlar. Diğer tüm alanlarda da benzer şekilde enayilikleri yüzünden Çin kopyacılıktan çok hızlı bir şekilde üreticiliğe geliştiriciliğe geçiş yaptı, pazara verdikleri kartlardan gelecek feed back'lerle daha iyisini ucuza yapacaklar.
  • Nvidia üzülmesin başka enayiler şey pardon müşteriler bulur.

• Yakında batılılar "Nvidia'ya neden fazla ödüyoruz? Çinliler daha ucuz" diyecekler.

• Nazire yapmak bayadır duymadığım bir terimdi, teşekkürler ChatGPT.

• Nvidia'nın işi her yıl daha zorlaşacak bir yere yazın, enayilik edip Çin'e savaş açmasalar daha kârlı olacaklardı, Çin yine zirveye otururdu ama dünyaya örnek olmazdı şimdi elleriyle heriflere kart ürettirdikleri gibi onu geliştirmek için ürün sattırıp geliştirme antrenmanı yaptırıyorlar. Diğer tüm alanlarda da benzer şekilde enayilikleri yüzünden Çin kopyacılıktan çok hızlı bir şekilde üreticiliğe geliştiriciliğe geçiş yaptı, pazara verdikleri kartlardan gelecek feed back'lerle daha iyisini ucuza yapacaklar.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

Kısmen doğru. Ama ABD ve Chips yasası ASML ve TSMC ile ilk seti kurdu. En olanaksız ama olumsuz senaryoya karşı da Intel’i anavatanı içerisinde favori dökümcü haline getirdi.

SMIC ile HUAWEI EUV teknolojisini ASML tekelinden çıkarabilecek mi ya da Canon NIL gibi farklı bir yaklaşım mı benimseyecek?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • huawei'yi zaten google'a direnmesinden beridir seviyorum ve destekliyorum.

• nvidia ezelden beri süper kazık firma, neden bu kadar kazancı yüksek sanılıyor, 5 dolara mal ettiği malı 200 dolara satıyor çünkü, ama rakibi yokken, abd nin kötü komşu insanı mals ahibi yapar atasözünü bilmediği için ambargo koydu ama keni zararlarına olacak

• Nvidia (Jensen Huang) ABD-Çin arasındaki karşılıklı ikili politik hengame içerisinde Çin pazarını kurtarsın diye çok lobi yaptı ama bu misyonunda sanırım artık başarısızlığa uğradığını ve devasa bir pazarı Huawei'ye kaptırdığını açıkça söyleyebiliriz.

Huawei'yi zaten dönüşüme zorlayıp yerli piyasasında ileri taşımış Amerikan yaptırımları olmasa muhtemelen Çinli Huawei küreselde de Nvidia'nın - dolayısıyla ABD'nin - fabrikasız (fabless) çip tasarlama hegemonyasına meydan okurdu. Ama Tayvanlı küresel döküm devi TSMC ile ortaklığı olmadan sadece Çin devletine ait SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) çip döküm şirketi ortaklığıyla Huawei'nin sektördeki hegemon Nvidia-TSMC simbiyozuna gerek teknolojik seviye olarak, gerekse üretim kapasitesi olarak küreselde meydan okuması hala biraz zor. Çinliler çok hızlılar ve atılımcılar, birçok sektörde Batılılara toz yutturttular, önceki örneklerden çok iyi bildiğimiz üzere aradaki farkı kapatabilirler veya düşük maliyet ve fiyat avantajı güdebilirler, sübvansiyon kartını zorlayabildikleri zorlayabilirler ama bu alanda katetmeleri gereken daha çok yol var.

Yani ertesi gün Nvidia ve TSMC'nin yerini Huawei ve SMIC'in almasını beklememek gerek ama günün birinde bunun olmaması için de hiçbir sebep yok.

Buraya Huawei'nin fason üretim yaptırttığı Çinli dökümcü SMIC'i de yazdım zira günün birinde Huawei-SMIC'ten Nvidia-TSMC kadar sık bahseder hale gelebiliriz.

Huawei-SMIC eğer küresel seviyede gelişmiş yarı iletken dizayn, üretim ve tedarik değer zincirini elde ederse Çin devleti efektif şekilde yapay zeka dahil dünyanın dijital teknolojisinin yegane hakimi haline geliyor. :D

Bilmiyorum, konuşmak için belki biraz erken ama bence Amerikalılar yarı iletken sektöründe Çinli ve diğer oyuncuları birbirlerinden izole olmaya zorlayarak ölümcül bir hata yaptılar. Bir canavar yarattılar ve sanırım bu canavar - ejderha - giderek büyüyecek ve sonunda kendilerini ham yapacak. Jensen Huang'ın pekala derdi Amerikan teknoloji hegemonyasının sürmesinden ziyade Nvidia'nın bekasını garantiye altına almaktı ama "nano saniyelerle arkamızdalar", "rekabet olmazsa sonu çok kötü olur" derken anlaşıldığı kadarıyla çok haklıydı ama bir kez tren kaçtığı için artık Huang'ın bu konuda yapabileceği pek bir şey yok.

Bu durumda Nvidia/Huang için ideal olan Amerikan yapay zeka ekosisteminin çökmeden büyümeye veya öncülük ve liderliğini sürdürmeye devam etmesi olur. Amerikan yapay zeka sektörü eğer balon olup patlarsa - ki endüstriyel uygulamalardan ziyade finansallaşmış yaklaşımları yüzünden çok olası - o zaman koca Nvidia bir tarafta bekleyen Çin yatak altı canavarı ve kabusuyla beraber karabasanların dik alasını yaşar.

Yapay zeka sektörünün olası finansal çöküşü, uzun vadede gelişebilecek Çin rekabeti derken Nvidia'lı karar vericiler oyun GPU'su sektöründeki en kadim krallıklarını bile yitirebilirler. Karşılarındaki tehditlerin ve risklerin hiç şakası yok. Huang geceleri - yapay zeka balonu veya Çin'le ilgili - kabuslar görüp duruyor olmalı. :D

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• interwap kullanıcısına yanıt

Bu sırada Çin'den ödü kopan bazı "liberal" Batılı karar vericiler kendilerini "Çinli" bir dünyaya kapatmayı önerecek; bir nevi zamanında öcü gibi lanse ettikleri Sovyetlerin izolasyon durumuna düşmeyi isteyecekler. :) O sırada o evrensel değerleri - defalarca kez kendileri tarafından bir kenara atıldığı gibi - tekrardan çöp kutusunda olacak. :)

Batı'daki medeniyet kadar medeniyete ihanet etmiş başka bir yapı var mıdır? Medeniyetin düşmanları zaten açıkça medeniyetin düşmanı olduğunu söylüyor. Maske takmıyor. Tiyatro çevirmiyor.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

normalde nvidia üretim teknolojileri amerikan patentine dayanıyor diye amerika bu çiplerin kime satılabileceğine karar verebiliyor değil mi?

nvidia bu kadar parası varken neden amerikanın söz hakkı olduğu kısımları kendine alamıyor?

Hobi: Hpi Baja 5b SS - GS Vision pro - Traxxas E-Revo - Rc4wd Trail Finder 2 - Enroute Berg 2.2 - 3racing Sakura D6 - Mst Rwd01D, yaz yaz bitmiyor, kısaca RC'yi seviyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.