Şimdi Ara

Noter satışından sonra araç trafik sicilde devir alınmazsa ne olur ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
57.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Noter satışı yapılan aracı , yeni sahibi trafik sicilde 1 aylık sürede üzerine almazsa ve bu sürede ceza kaza vs olursa aracı satan ilk kişi sorumluluktan kurtulur mu ? yoksa trafik sicildeki kayıt mı göz önüne alınır ?

• Noter satışı yapıldıktan sonra araç FİİLEN EL DEĞİŞTİRMİŞTİR. Bunun başka bir ifadesi araç artık tamamen yeni sahibinindir. Aracın trafikte tescili bir formaliteden ibarettir çünkü noterden hem vergi dairesine, hem trafik tescil şubesine posta yolu ile 1'er adet resmi tebliğat gönderilmektedir (bunu bildiğim halde bana yakınarak hatırlatan arkadaşa teşekkür ederim). Bu resmi tebliğatlar vergi dairesinde aracın eski sahibinin vergi mükellefiyetinin iptal ve aracın yeni sahibinin adına vergi mükellefiyeti tescil edilmesi, trafik tescil şubesine de aracın plaka kaydının eski sahibinden düşürülmesine ve yeni sahibine geçirilmesine yöneliktir.

Noter satışında ceza, vergi, sigorta, kaza, sorumluluk gibi hususlar belirtilmekte, noterde imzaların atılmasından, yevmiye numarası verilmesinden ve noter ya da baş/katip tarafından onaylanmasından sonra geri dönüş yoktur. Bir suret satıcıya verilir ve satıcı da bunu (kendini korumak) için saklar. Sattığı arabayla yeni sahibi gidip kız kaçırır, banka soyar, hırsızlık yapar, kaza yapıp kaçarsa kendisini hukuken korumak için bunu bir süre güvenli bir yere koyar.

Aracı trafikte "üzerine geçirmesi için" tanınan 30 günlük süre aslında konteynerlerin limanlarda bedelsiz beklemesine izin verilen demüraj süresi ile aynıdır. Bu süreden sonra bir ceza alınır ama tescil yine de yapılır. Trafikte 30 gün içerisinde tescil yapılmaması aracın mülkiyetinin "havada" olduğunu veya kaldığını göstermez. Siz 30 gün içerisinde gitseniz de, gitmeseniz de araç artık sizindir. Trafiğe uğramanız tescil belgesi (ruhsat) almak içindir.

Bilgi için aşağıda örnek bir ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİNİ ekliyorum. Maddeleri dikkatlice okursanız verdiğim bilgilerin burada resmi olarak belirtildiğini görebilirsiniz.

Saygılarımla,

Taner Göde

Noter satışından sonra araç trafik sicilde devir alınmazsa ne olur ?

• Noter satışı yapıldıktan sonra aracın önceki sahibi ile ilgisi kalmaz diye biliyorum.Alan kişi, aracı noter satışıyla başkasına satamaz.30 günlük süre kalktı sanırım fakat yinede trafik polisleri mırın kırın edebilir.50 lira ve 1 gün harcayarak aracınızı üzerinize almanızı tavsiye ederim.
  • Bir vakit aracımı satmıştım. Aracı alan vatandaş ruhsatı üzerine almamış ve birine çarpıp kaçmış. Plakayı polise bildirmişler va tabi polis sabahın 5 inde kapıda. Neyse ki noter satış sözleşmesini saklamıştım. Karakola gidip ifade verdim ve evime döndüm. Siz siz olun aracınızı noter satışsız satmayın ve sözleşmeyi bir süre saklayın.
  • Evet, çok iyi bir öneri ve bu sabah da kendim tüm klasörleri taradım. 2000 yılından bu yana aldığım ve sattığım araçların noter satış sözleşmelerini bir yerde topladım.

quote:

Orijinalden alıntı: @levent@

Bir vakit aracımı satmıştım. Aracı alan vatandaş ruhsatı üzerine almamış ve birine çarpıp kaçmış. Plakayı polise bildirmişler va tabi polis sabahın 5 inde kapıda. Neyse ki noter satış sözleşmesini saklamıştım. Karakola gidip ifade verdim ve evime döndüm. Siz siz olun aracınızı noter satışsız satmayın ve sözleşmeyi bir süre saklayın.
  • öncelikle merhabalar

5 yıl önce noter satışı ile bir araba sattım.ancak alan şahıs ruhsatı üstüne almamış.(bunu 5 yıl sonra eve ceza gelince farkettik) üstüne üstlükte arabayı başka birine satmış. arabanın ruhsat benim üstümde noter satışı başkasında araba ise bambaşka birindeymiş edindiğimiz bilgiye göre :S:S
    sözkonusu araba ehliyetsiz kullanımdan dolayı ceza almış ve adresime benim adıma "ehliyetsiz araç kullanmaya izin vermekten " 270 lira ceza geldi.
    noter satışının noter onaylı kopyası ve ceza makbuzu var. bundan kurtulmak için ne yapabiliriz nasıl bir yol izlemeliyim. bu konuda bilgisi olan varsa yardıcı olabilir mi lütfen.
  • konu eski ancak, aynı sorun benimde başımda,

1988 yılında bir motosiklet satmıştım, noter satış senedi halen elimde mevcut, geçenlerde eski adresime bir yazı gelmiş ve trafik şubesine noter satış senedi ile gittim ancak trafik alıcı adına resen tecil yapabilmesi için bende ek-1 forumu(15 TL) noter satış senedinin 2 adet fotokopisini ve ruhsat masraflarını isteyince bıraktım geldim ben neden masraf edeyim aradan 15 yıl geçmiş alıcı üzerine almamış resen tescilini yapın gönderin adresine dedim ama polis kabul etmedi.

şimdi bu durumda ne yapabilirim benden 100 tl ye yakın bir para çıkacak vermesem bu kezde araç benim adıma tescilli görünecek, vergi daiiresi resen tescil yapmış hatta yıl başında da icra kanalı ile tüm vergilerini tescil etmiş. gib.gov.tr den baktım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @Faithful Departed bende 2004 yılında noter satışı ile araçı sattım şimdi icralık oldum alıcı trafikte tescil işlemi yaptırmadığından araça haciz kondu ama 2011 yılında ben noter satış senedi ile vergiyi alıcının üzerine kayıt etirdim yani vergide araç alıcının üstüne trafikte benim üstüme bende icraya mal beyanında bulunurken menkulüm yok diye dilekçe veriyorum çünkü araç bağlanmış tra @Faithful Departed fiğe gittiğimde seninle araçın alakası yok detiler ama şimdi tescilde benim üzerime ne olacak bilgisi olan varsa bilgi verirse sevinirim.saygılar
  • Taner Göde T kullanıcısına yanıt
    Merhaba sizlerden bilgi almak istiyorum 3 hafta önce aracımı noterde bir akrabama sattım lakin vermesi gereken ücreti halen vermedi araç satışını kaç gün Yada hangi yollar ile iptal ettirebilirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Srknakpnr

Merhaba sizlerden bilgi almak istiyorum 3 hafta önce aracımı noterde bir akrabama sattım lakin vermesi gereken ücreti halen vermedi araç satışını kaç gün Yada hangi yollar ile iptal ettirebilirim

Edemezsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Srknakpnr

geçmiş olsun

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.