Şimdi Ara

Noter araç alım /Satım 'da Güven meselesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
2.546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Noter araç alım satımlarında hala bir düzen yok

Haberlerde görüyoruz birçok kişi dolandırılıyor.Bankaların çıkış saatine yakın işlem yaptırıp araçları üstüne alıp tüyüyorlar.
    Alıcı aracı üstüne almadan parayı vermek istemiyor haklı olarak araç satışında noterde birşey çıkabilir.
    Satıcı da parayı almadan satışı vermek istemiyor haklı olarak belki adamın bankada parası yok veya blokeli.

Şimdi siz diyeceksiniz telefonda internet şubeden satış anında eft yapın vs.Hadi ben yaparımda birçok kişi internet şubesi kullanmıyor veya riske girmek istemiyor.

Sizce bu işte en güvenli yöntem nedir ? Hem alıcı hem satıcı için

• Internet bankaciligi kullanmayan, kullanan guvendigi birisini yaninda getirsin. Adamin guvendigi veya adama guvenen boyle biri yoksa zaten o adamla alisveris yapmayin.

Paraniz hangi bankadaysa veya karsi taraf hangi banka ile calisiyorsa anlasin birer hesap actirin. Eft de riskli. En temizi havale. Hesapta parayi aninda gorun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 12 Ağustos 2016; 21:15:01 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bununla ilgili bankalarda bir sistem var adini bilmiyorum. Alici ve satici bankaya gidiyor talimat veriyor. Para blokeli olarak hesapta kaliyor. Noter satis evraklari ile bankaya gidildiginde para transferi gerceklesiyor.

• Normalde para noterde elden veririm önceden bankaya yatır falan derse hiç bir şekilde almam almazdım.

Son aldığım aracın sahibi doktordu arabayı görmek için hastaneye gitmiştik otoparka da doktor önlükleri ile geldi.

Biz aracı almak için istanbuldan sakaryaya gitmiştik bir güzel yemek yedirdi sağ olsun güven verdi ve anlaştık en sonunda ödemeyi gittik adamın banka hesabına yatırdık sonra oradan notere gititik.(Yatırırken gizlice kayda almıştık ayrıca açıklamaya plakayı yazıp aracın ödemesi diye belirtmiştik)

Satıcıda hırsız tipi yoktu zaten aracı zor aldık pazarlık yapmadı ama yine de tedirgin olmuştuk alırken

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrcnd -- 12 Ağustos 2016; 21:20:33 >

• Bloke çek yöntemin adı
    Parayı hesapta bloke edip yerine isme düzenli çek veriyorlar. Karsılıksız çıkma ihtimali yok o yüzden. Çek de para gibi. Elinize geçmezse yine dolandırılırsınız. Adamdan almadan imza atmayın

• Noterde imza öncesi havale veya eft. Eft ise 5dk oturun, parayı görün, imzayı atin. Havale ise saniyesinde düşer. Bu kadar dert etmeye gerek yok. İnternet bankacılığından anlamayan arasın bankayı sorsun hesabımda ne kadar para var diye.

• bence bu işe bir çözüm getirilmeli hem tapu dairesi için hemde araç alım satımı için. parayı noterden alım satım işlemi için protokol numarası alarak bankaya gidip o protokol numarası ile hesaba para yatırılmalı. sonra noterde satış onayı oluştuğu an bankadaki paranında satıcının havale için verdiği hesaba tranfers işlemi bu şekilde gerçekleşmeli. bu gibi düşünceye sahibim bu sistem tartışılır daha düzenliderli toplu bir hale dönüştürülür. hemde devlet bu güvenli sistemi kullanan için 20 lira gibi cüzi bir miktar alarak günde gerçekleşen binlerce satıştan karda sağlar. bence bu gibi bir sistem oluşturulursa alan satan devlet herkes memnun olur. satış gerçekleşmezse para iadesi yapılır. satışın gerçekleşmediğği ile ilgilide noter bilgisini geçer bankacı görür iade yapar. bunlar çok basit uygulamalar aslında. devir teknoloji devri ama işte hala herkes dolandırıcılık peşinde olunca işte sıkıntı her zaman :S

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çözümü zaten var da, kullanan az. Herkesin bir banka hesabı vardır. Alıcı bankaya gidiyor. Arabanın anlaşılan tutarı kadar parayı blokeleyip satici adına blokeli çek düzenlenmesi isteniyor.

Satış sırasında blokeli çekini alan satıcı satışı veriyor. Noter satış belgesi ve çeki ile bankaya giden satıcı parasını trink diye alıyor. Noter satışı yoksa parasını alamıyor. Dolayısı ile alıcı da satıcı da korunmuş oluyor.

Kısaca bir düzenlemeye gerek yok. Düzen zaten var.

Araç kredi ile aliniyorsa daha kolay. Araç kredisi krediyi çekenin hesabına yatirilmiyor. Satıcının hesabına yatırılıyor. Dolayısı ile, gene aynı durum, noter satışı ile bankaya gidiliyor, banka araca rehin koyup, alıcıya kredi çıkarıp, satıcıya ödeme yapıyor.

Kredi konusunda da satıştan önce bankaya ugranip bir yazı alınıyor. Yazıda aracın satışı ardından satıcıya ödeme yapılacağına dair birseyler yazıyor. Bankanin kase imzası olan bu yazı sayesinde alıcıya güvenmek zorunda kalmiyorsunuz. Bu konuda kritik bir mesele var. Rehin plakaya konuyor. Satış "plaka değişecek" şeklinde yapılırsa aracın yeni plakası çıkana kadar kredi kullandirimi yapılamıyor. Bunu izmirde kredi ile araba alırken yaşadım. Aracin plakası değişeceği için satışı öyle yaptık. Bankaya gittik, krediyi kullanamadik. Allahtan para vardı, satıcıya parasını ödedim. Kredi 3 gün sonra, aracın yeni plakasını alıp, rehin koydurunca hesabıma geçti. Yoksa rezil olmuştum adama...

Kısaca basit yöntemler var. Araba tirt... Ev alıp satıyor millet sakız gibi. Millet nasıl tokatlanmiyor? İşini biliyor, ondan...

Bu yöntemler ben bu işleri yapmaya başladığımda da vardı. Yani kafadan 12 yıldır var.

Mevcut yöntemleri kullanmayip, alim satımı riskli bulmak komik oluyor... Kullanın, riske girmeyin. Kullanmiyorsaniz, gene Allah korusun da, dolandirilirsaniz aglamayin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 12 Ağustos 2016; 22:30:20 >

• Ben tüm satış ve alışlarımı şu şekilde yapıyorum
    Notere gidiyoruz evrakları ve kimlikleri veriyoruz.Biz o sırada bekliyoruz.Alıcı ve satıcı gelsin satış yapılabilir denildiğinde online olarak para transferi yapılıyor.Hesapta görünene kadar kimse bi yere ayrılmıyor.Hesaba geçtiği an imza atılıyor ve satış tamam
  • Alıcı isem satıcı ile bankaya giderim, parayı çeker para sayma makinesinden çıkınca satıcının gözü önünde poşete koyar ve koli bantı ile bantlarım. Noterde tekrar para sayma, sahte para vs. vs. gibi durumlar olmaz. Satarkende aynı şekilde yaparım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hotlevel

Ben tüm satış ve alışlarımı şu şekilde yapıyorum
    Notere gidiyoruz evrakları ve kimlikleri veriyoruz.Biz o sırada bekliyoruz.Alıcı ve satıcı gelsin satış yapılabilir denildiğinde online olarak para transferi yapılıyor.Hesapta görünene kadar kimse bi yere ayrılmıyor.Hesaba geçtiği an imza atılıyor ve satış tamam

+ 1

Bende aynısını yaptım. Alıcı idim. Noter evraklar hazır dedi. Bende cep telefonundan para transferi yaptım. Arkadaş hesapta gördü. Verdi satışı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.