Şimdi Ara

Norveç de yaşayan varmı? Yada orayı iyi bilen? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
12
Favori
27.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öyle ülkelere sırf ekonomisi yüzünden gidenler genelde bugünün Belçika'da, Hollanda'da, Almanya'da yaşayıp "yha brası çk ahlaksz bn trkiyeye dnmek istiorm iğrenççç hrkes açık giyiniyo 15 yşında seks ypyolar skakta elele dolaşan gey grüyorm ayrca bnm dnime krşyolar çk bskıcılar .s.s.s" diyenleri oluyor. Onun dışında ben de gitmek isterdim, hatta istiyorum.
  • Mesajim dursun surda cihan bey bu arada bayagi guldum gunluge:)))

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cihankilic

Sevgili Arkadaşım,

Yurtdışında okumayı düşünmen çok iyi bir seçim.Geleceğin için bi norveççeyi öğrenmek,ingilizceni geliştirmek farklı kültürleri tanımak gerçekten çok önemli.Ancak anladığım kadarıyla henüz lise çağlarındasın ve bizim de zamanında yaptığımız gibi:) bol bol planlar yapıyorsun hayaller kuruyorsun gelecekle ilgili...Bu normal..Ancak ben sana şu kadarını söyleyebilirim ki şu yaşlarındaki düşüncelerin büyük ihtimalle bi 10 yıl sonra çok değişecek...Değil 10 yıl 3 yıl sonra çok farklı düşüneceksin emin ol.Umarım istediklerini gerçekleştirirsin ama unutma ki önüne çok daha farklı fırsatlar imkanlar ve hiç düşünmediğin yollar çıkabilir ve çıkacak da hiç şüphen olmasın.

Öncelikle görmediğin bilmediğin bi yerle ilgili ben burada yaşayacağım gibi kesin düşüncelere kapılma...Norveç çok pahalı bir ülke ve okumak için gerçekten maddi durumunun çok sağlam olması lazım.Burada sadece bir odaya-daireye değil!!!-600-700 euro aylık kira verebilme durumun var mı mesela?Yeme içme vs hariç...!Diyelim ki sağlam verebilirsin o zaman öncelikle gez...şöyle bi kendi gözlerinle gör...Belki umduğundan iyi olacak..belki hiç ummadığın şeylerle karşılacaksın ve hayal kırıklığına uğrayacaksın.Bu arada yine de gezmekle yaşamak farklı şeyler.Bunu da sakın unutma.Mesela İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri.Bunu herkes söyler.Ancak Kartalda oturup Beşiktaşta işe gidiyor her gün 4 saat trafikte geçiriyor ve ayda 1000 TL maaş alıyorsan elbette İstanbulun hiçbir güzelliği sana güzel gelmez..

İkincisi İsviçre olsun Norveç olsun buralar elbette ekonomik anlamda çok gelişmiş ülkeler.Ve elbette çok güzel ülkeler.Kesinlikle imkanın varsa..gez...kendi gözlerinle gör..ondan sonra ben burayı beğendim burada yaşamak istiyorum de.Şimdiden şurada burada yaşıyacağım demenin bir alemi yok.Emin ol senin o yaşamak için can attığın ülkelerden koşa koşa Türkiyeye gelip ev alıp yerleşen ve Türkiyedeki hayata gıpta ile bakan o kadar çok insan var ki şaşırırsın.Realist ol.Hiç tanımadığın bilmediğin bir ülkede yaşamak için boşu boşuna planlar yapma.

Ama kendine belli bir hedef seçip ben şu dili öğrenicem şu kültürü öğrenicem öncelikle hedefim budur ve bunun için tüm imkanlarımı kullanıcam ondan sonrası içinse kendime yeni bir hedef belirleyeceğim dersen alkışlarım seni.Çünkü kendine realist bir hedef seçmişsindir.Olmayacak birşey değildir.

Ben,m ne iş yaptığıma gelince..Ben Antalyada yaşıyorum ve sadece yabancılarla çalışıyorum.Turizm ve yabancılara emlak işleri yapıyorum.Beş tane yabancı dil biliyorum ve 15 yaşımdan beridir de çalışıyorum.Üniversiteyi Türkiyede okudum ve çok sık geliyorum buralara...

Bu arada sana şu kadarını söyleyeyim...İsviçre dünyanın en güzel ormalarına göllerine şehirlerine sahip dünyanın en ırkçı ve sıkıcı ülkelerinden birisi. Bunu ben söylemiyorum orada yaşayanlar söylüyor.İngilizcen varsa racism in switzerland diye bi bak googleda.

Biraz düşün..buralar çok matrak yerler olsa idi...Bizim gibi bu dilleri konuşan sürekli buralara gelip giden insanlar... bizler acaba niye hala Türkiye'de yaşıyoruz?

Sana verebileceğim en güzel tavsiye gezmek ve seyahat etmek...hayalini kurduğun yerleri kendi gözlerinle görmen olur.O zaman zaten forumlarda başkalarının fikirlerine ihtiyacın kalmaz...kendi kararını kendin verirsin ve bu hiç kimseyi de ilgilendirmez...ve kesinlikle de benimle aynı düşünceyi paylaşmak zorunda da değilsindir...kendi fikrini söyleyebilirsin ben öyle düşünmüyorum da diyebilirsin...Benim gibi düşünmek zorunda da değilsin asla.... hiç kimse değil.

Sonra benim gibi sadece işte boş vaktinde kendi fikirlerini görüşlerini diğer insanlarla paylaşabilirsin sırf insanlar faydalansın bilgilensin diye...

Ama yok benim maddi imkanım yok...olmadığı için zaten oralarda daha rahat bir hayat için istiyorum dersen...o zaman sana tek bir şey söyleyeyim genç dostum...Hangi işi yapıyorsan ne yapıyorsan yap en iyisini yap...Çok çalış......Çok çalışırsan...zaten oralara gitmeye de gerek kalmaz...Oralar sana gelir!

Hocam gitmemin en büyük nedenini mesajına yazmışsın.Son paragraf bunu en iyi şekilde özetliyor.Aslında benim illa norveç istediğim söylenemez ilk başta sadece yurtdışı olsunda neresi olursa olsun diye yola çıkmıştım sonraları araştıra araştıra İlk başlarda polonya , romanya daha sonra forumda rusyada okuyanları görünce rusya düşündüm.Artık yabancı bir ülkeden bahsedilen her konuyu okuyor araştırıyordum.hep forum forum dedim ama tabi birçok sitelerden sözlüklerdende bakınıyordum.Avusturya ,Ukrayna , hollanda , isviçre derken birgün iskandinavya kızlarından konu açıldı.Tabi konu sadece kızlarla sabit kalmadı orada ki yaşamdan metal müzikten bahsedilirken topluma sosyal hayata kadar uzadı.Güzel güzel mesajlar yazıldı.Bende durar mıyım hemen aramaya başladım geçmişte açılan konulara yazılan yazıları da derince araştırdım.İsveç norveç finlandiya danimarka derken benim norveçi seçmemin en önemli nedeninide o araştırdığım okuduğum konularda öğrendim.Norveç yurtdışından gelen öğrencilere 4500 kron = 1500 tl burs verdiğini duyunca TAMAM dedim gidiyorum.Ve daha derin olarak google da diğer forumlarda incelemeye başladım.Ülkede refah durumunun avrupa seviyesinin üstünde bu durumdan avrupa birliğine de girmediklerini duyunca kesin , kesin yolculuk var norveçe.Ve üniversite hayatımı norveçte okumaya karar verdim.Elçiliklere falan mail atıyorum cevap geliyor daha da bilgi edinmeye çalışıyorum.Sebebin ne olduğunu anlamışsındır maddi durum.Ha verdikleri bursun yanında bir de çalışma iznide oluyor.Buda güzel olan diğer bir özellik.

İşte hocam fiyatlar .Burs alıp bir işte çalışırsam bir ayda ihtiyacım olan parayı karşılarım herhalde.
    http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Turkey&city1=Ankara&country2=Norway&city2=Oslo&displayCurrency=TRY

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: General Kafa

quote:

Orijinalden alıntı: VictorMature

Bende Norveç'te yükseklisans yapmayı düşünüyorum.Norveç Teknik Üniversitesi'nde.Ama daha erken bakalım bi kaç yıl sonra üni. bi bitsin...

kazandın mı ?

ahahah gençlik işte yazmışım bişeyler okul bu sene bitti askerliktir iş başvurularıdır kovalayıp duruyorum. norveç yalan oldu

• quote:

Değerli kardeşim,
    Bu yazıda aslında kötü yanları değil de gerçekleri anlatmaya çalıştığımı düşünüyorum.Gerçek başka şey kötü bambaşka birşey dostum.Mesela size kötü bir şey anlatayım.Breivik denilen psikopat geçen yıl 80 insanı gözünü kırpmadan öldürdü ve bunların hepsi 10 -15 yaşında çocuklardı.Yapılan katliam insan olanın asla anlayamayacağı boyutta bir vahşet....Konu onu yargılamak değil onu yaratan sistemi sorgulamak ve anlayabilmek.Tam 2 yıl boyunca plan yapıp hiçbir komşunun , arkadaşının , tanıdığının bunu görememiş olması.....Hiç kimsenin ruhunun dahi duymamış olması.....Kaldı ki Norveç öyle Türkiye gibi 75 milyonluk koca bir ülke değil.....Topu topu 4.5 milyon....Oslo nun nüfusu yarım milyonu biraz geçiyor....yani pratikte herkesin herkesi tanıması kimin ne olduğunu az çok bilmesi gerek.Böyle bir plan 2 yıl boyunca nasıl saklanabilir???

Ama Norveç gibi bir ülkede bize göre komşuluk ilişkilerinin sıfır olduğu bir ülkede böyle bir olayın olması son derece olağan diyor birçok insan biliyormuydun bunu?Özeleştiri yapıyorlar....Norveçte insanlar kendilerini sorguluyorlar biz nerde hata yapıyoruz da bu kadar yüksek standartlarımız var da dünyanın en müreffeh ülkesiysiyiz bu kadar eğitimimiz bilmemnemiz varda insanlık tarihinin en büyük bireysel katlıamlarından birine sahip olan ülke olabiliyoruz nasıl böyle bir olay olabiliyor?

Elbette bizim ülkemizdede özellikle büyük şehirlerde insanlar gittikçe yalnızlaşıyor..komşunuz terörist mi hırsız mı bilemezsiniz diyebilrsiniz ancak burayla karşılaştırlamayacak ölçüde bizim ilişkilerimiz.Bunu anlayabilmek için de burada yaşamış burayı görmüş olarak gerekir.Uzaktan davulun sesi her zaman hoş gelir...her yerde böyledir bu...içi seni dışı beni yakar deriz..işte böyle bir durum aslında bu.Buralara toz pembe hayaller ile gelip aradan biraz zaman geçtikten sonra gerçeklerle yüzleştiğiniz zaman ayaklarınız yere basacak ve aslında çok da hayal kurduğunuz gibi olmadığını anlayacaksınız.

Bütün söylemeye çalıştığım bu aslında.....

Bu arada herkesle çok sevdiğim çok hoş ve komik bir yazıyı paylaşayım.....Eminim çok beğeneceksiniz.....

.....................Norveç’e Göç Eden bir Türk'ün Günlüğü.............

12 Ağustos
    Norveç'teki yeni evime taşındım. Çok heyecanlıyım.
    Burası çok güzel. Dağların manzarası muhteşem. Onların karlarla kaplı halini görebilmek için sabrımı zorluyorum.

14 Ekim
    Norveç dünyanın en güzel yeri. Yapraklar kırmızı ve tonlarına dönmeye başladı. Bir atla kır gezintisi yaptım ve bir sürü geyik gördüm. Çok güzeller. Yeryüzündeki en güzel hayvanlar. Burası resmen bir cennet. Norveçi çok ama çok sevdim.

11 Kasım
    Geyik avlama sezonu kısa bir süre sonra başlıyormuş.Bu kadar güzel hayvanları öldürmeyi nasıl olur da isterler anlamıyorum. Umarım yakında kar yağışı başlar. Sabırsızlıkla bekliyorum kar yağışını...

2 Aralık
    Dün gece kar yağdı. Her yerin beyaz bir örtü ile kaplanışını seyretmek için gece saat kurup kalktım.Tıpkı kartpostal gibi. Dışarı çıktık ve merdivenlerdeki ve garajın önündeki karları kürekle temizledik. Kartopu oynadık (ben kazandım). Kar temizleme makinesi gelince, garajın önündeki karları tekrar temizlemek zorunda kaldık. Yorulduk ama çok eğlendik.

12 Aralık
    Dün gece biraz daha kar yağdı. Kar temizleme makinesi ile garajın önündeki karları tekrar temizledik. Burayı seviyorum ama kar da bazen sıkıcı oluyor. Yine de, iyi ki gelmişim buraya diyorum.

19 Aralık
    Dün gece biraz daha kar yağdı. İşe gitmek için garajdan çıkamadım. Burası çok güzel bir yer fakat kürekle kar temizlemekten yoruluyor insan epeyce.

22 Aralık
    Boktan kar dün gece yine yağdı ! Kürekle kar atmaktan ellerim su topladı, belim tutuldu. Kar temizleme makinesi ben garajın önünü kürekle temizleyene kadar yolun köşesinde gizlendi. Pez...in evladı !

25 Aralık
    Bu si...tiğimin karı yine yağdı abi. Eğer kar temizleme makinesini kullanan pez....ngi elime bir geçireyim, o puştu geberticem. Yollardaki buzu eritmek için neden tuz kullanmıyor acaba ?

27 Aralık
    Allahın belası kar dün gece yine yağdı. İnanılır gibi değil. Durmaz mı hiç ulan bu ? Kar temizleme makinesinin son gelişinden beri 3 gündür karları kürekle atamadığım için resmen eve hapsoldum.Hiçbir yere gidemiyorum. Hava durumunu sunan spiker bu gece 25 santim daha yağacağını söyledi ! Yuh ! Kıçıma da yağ bari !

28 Aralık
    Dün gece kar "83 cm" yağdı, ne 25'i !!! Bu kodumun karı yazdan önce erimez abi. Kar temizleme aracı kara saplandı, hıyar herif benden kürek istedi. Karları temizlerken son kalan küreğimi de kırdı ! Ben de gittim kafa attım. Burnu yamuldu or... ço....nun. Mahkemelik olduk...

4 Ocak
    Nihayet evden çıkabildim. Markete gittim, yiyecek filan aldım. Dönüşte bir geyik arabamın önüne atladı. Arabamda 10.000 kronluk hasar var. Bu pis hayvanların hepsini gebertmek lazım.

3 Mayıs
    Arabayı şehirde tamirciye götürdüm. Yollara dökülen tuz yüzünden arabamın kaportası çürümüş. "Arabayı atın, yenisini alın" dedi tamirci...

10 Mayıs
    Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Antalya’ya bir daha ayrılmamak üzere yerleştim. Si…..im Norveç’i de, karı da, geyikleri de...

Çok güzel yazmışsınız gerçekten. Avrupanın bi kısmını turist olarak gezdim ve üniversiteyi bitirince kesinlikle yurtdışında herhangi bir ülkede yaşamak istiyorum.Norveçe gitmedim gitmeyi de düşündük açıkçası bidahaki yaz için planlarımızın bir kısmında vardı. Dediğiniz gibi bizim milletimiz duyar uydurur konuşur anlatır bir de neler neler duydum saçma sapan . Sizin gibi gidip orda kalan bilen birinden bilgi almak çok güzel oldu :) Turist olarak kesinlikle gidilmeyecek bi ülke bence , en azından öğrenciyim ben zaten zor gidiyoruz biyerlere tatile :)) ilerde artık nereye gidebilirsek gidicez çalıştığınız zaman meslek sahibi olduğunuzda ülkenin refah düzeyi sizi pek ilgilendirmeyecektir diye düşünüyorum sonuçta ona göre para alıcaksınız. ama gezmeye gidince turist olarak çok farkediyor . Polonya'ya tatile gitmek var bir de Norveç'e gidip parayı eritmek var :D
    Mesela doktor olsak uzun bir süre norveçte doktorluk yapsak ya da refah düzeyi yüksek pahalı bir ülkede. Kenara para atıcak kadar kazanırız diye tahmin ediyorum ? o para Türkiye'de gerçekten iş yapar diye düşünüyorum evler arabalar malvarlık bayağı bi artar bence.
    Tekrardan çok teşekkürler yazdığınız bilgiler için faydalı oldu gerçekten

• Norveç'li arkadaşlarım var ... gerçekten sıcakkanlılar ve samimiler.. kızları güzel tabii ki ama norveççe gerçekten çok zor bir dil hindiler gibi "gulu,gulu gala,gala" konuşuyorlar... Çok pahalı bir ülkeleri var bir bira 10€ ediyor dedi en dandik yerde bile , kaç kron ediyor bilmiyorum ... Çok soğuk bu çok büyük sorun , besin olarak genelde su ürünleri kullanıyorlar meyveleri , sebzeleri yok öyle ..
  • Herkese tekrar merhaba,

Sanırım oldukça ilgi çekici şeyler yazmışım ki bayağı bi mesaj aldım yurtdışında yaşamak , yurtdışı deneyimleri vs ile ilgili.Benim açımdan sevindirici olan insanların bu bilgileri beğenmeleri bilgi paylaşımı için takdirlerini sunmaları.Ben de hepinizin ilgisine teşekkür ederim ancak ben sadece kendi doğru bildiklerimi,tecrübelerimi ve kendi görüşlerimi paylaşıyorum.Bunu özellikle şunun için yapıyorum:

Yalan yanlış bilgilerle , araştırmadan , kulaktan dolma bilgilerle şehir efsanelerini pek seven bir millet olarak insanların araştırmadan etmeden efendim şurda bu böyleymiş bilmemnerde bu böyleymiş diye maalesef özellikle gençlerin hayaller dünyasında gezmesine çok kızıyorum.İstiyorum ki insanlar benim gibi tecrübe edinmiş kişilerin ağzından duysun onları neyin beklediğini görsün.Araştırsın, doğru bilgiyi edinsin.

Avrupa ve Amerikadaki hiçbir genç ben buraları beğenmiyorum işte ben bilmemnerede yaşıycam hayali ile yaşamaz.Kendine bir hedef seçer, arjantine ilgi duyuyorsa dilini tarihini kültürünü öğrenmeye çalışır,affedersiniz eşşek gibi orda burda çalışır para biriktirir,gider gezer sonra kararını verir.Sonra der ki ...ben Arjantine gittim...gördüm...insanlarını , şartlarını öğrendim ne iş yapabileceğimi de çalışma şartlarını da öğrendim ve karar verdim oraya yerleşeceğim.

Bizdeyse önce karar verilir sonra ben oraya nasıl gidicem orda ne iş yaparım kaç para kazanırım nasıl bir hayat yaşarım gibi araştırmalara girilir,hayaller kurulur...ve çoğu zaman değil çalışıp para biriktirmek maalesef bi yabancı dil öğrenmek için bile çok da çaba sarfedilmez.

Bu lafım hayaller dünyasında yaşayanlara.Diğer taraftan ben Japonyaya , kültürüne , insanlarına ilgi duyuyorum araştırıyorum üniversitede japon dili edebiyatı okumak istiyorum ingilizcemi geliştiriyorum kendimi geliştiriyorum diyen gençler de var bu da güzel bişey.Öğreneceğiniz her dilin her tecrübenin size her yerde bir gün mutlaka faydası dokunacaktır.Napacaksın japoncayı diyenlere kulak asmayın...öğrendiğiniz her bilgi...her dil..sizi her zaman bir adım öne taşır...Nerde olursanız olun ne iş yaparsanız yapın...

Haa yarın bir gün japonyaya gidersiniz...yerleşirsiniz..yaşarsınız...japon bi hatun bulursunuz..onu bilemem..O işler nasip kısmet iş...Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki..Türk erkekleri için uzakdoğulu kadınlar çekici değil..:)) ve yeme içme yaşama alışkanlıkları kültürleri bize çok uzak...Bunu araştırmacılar söylüyor..Ve bu yüzdendir ki japonya Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor...çünkü türk insanının ilgisi o bölgeye sadece turizm ve gezme amaçlı...yaşama değil...

Ama elbette orada yaşayan , seven alışmış çok sayıda türk de vardır onlara sormak lazım...

Bir de ülkemizde maalesef terör olayları, gelir dağılımı uçurumları sosyo-ekonomik sebepler gençleri elbette karamsar yapıyor bunu da anlıyorum ancak dünyanın hiçbir yerinde cennet yok.Heryerin kendine göre zorlukları kolaylıkları var.Bu Norveç için de geçerli Zimbabwe için de.

Bu gün Norveçde katliamcı Breivikin cezası açıklandı.Ne kadar biliyormusunuz?21 yıl!Evet..77 tane çocuğu öldüren bir sapık ırkçının aldığı ceza bu çünkü Norveçde ömür boyu veya idam cezası yok.Bu arada her 5 yılda bir şartlı tahliye şansı var.Edilir edilmze o ayrı konu...Ama birçok insan buna isyan ediyor..özellikle çocuklarını kaybeden insanlar bu herif otel konforunda hücresinde yaşayacak..kimbilir 10-20 yıl sonra belli mi olur şartlı tahliye olacak....Düşüncesi bile korkunç.

Son olarak yurtdışına gitmeyi düşünen..merak eden...koşulları yakından tanımak isteyen gençlere birkaç site önereceğim.

www.workaway.info ,www.helpx.net , wwoof.org
    gibi siteler var.Bu sitelerin ortak amacı tüm dünyadan gençleri ilgi duydukları ülkelerdeki çiftlikler ,gönüllü kuruluş ve bunun benzeri insanlarla buluşturup hem dil hem ülke deneyimi kazandırmak.

Yani size iş bulmuyor.Karşılğında hiçbir ücret almadan belli bir süre ailenin yanında kalıyorsunuz gönüllü olarak ve yeme içme ve kalıcak yer veriyorlar.Bunun karşılığında çalışıyorsunuz...artık çiftçilik mi olur çobanlık mı olur...

Eğer Norveçe ilgi duyuyorsanız mesela ordan bir çiftçi aile ile görüşüp anlaşıp yazları 1 ay 2 ay çok güzel tecrübeler edinebilirsiniz.Hem çalışırsınız hem de ülkeyi tanırsınız...insanlarla tanışırsınız..Dili öğrenirsiniz...Yani hayal kurmadan direk yerinde görürsünüz herşeyi...

Bi de buralarda çalışında görün bakalım sonra Türkiye ne kadar rahatmış anlarsınız :)))Çünkü buralardaki çalışma disiplini öyle Türkiye gibi laylaylom değil onu en başından bilin.

Bi de geçenlerde bir gençle konuşurken abicim ta oralara gitmek için kaç para lazım biliyormusun dedi...

Valla hiç de öyle çok para filan lazım değil...Ben internetten bazen Avrupaya 50 Euroya uçak bileti buluyorum.Hadi pasaport çıkarttınız...vize aldınız...oldu size 200 Euro daha.Eder 250...dönüş bileti de hadi diyelim 100 euroya aldınız eder 350 Euro.Her ihtimale karşı cebinize harçlık bulunsun diyelim hepsi 1000 Euro.yani 2.200 lira filan para eder...

Türkiyede çaycıda çalışsanız size ayda 500 lira verirler.Yani 4-5 ay dişini sık çalış git gez gel.Bu kadar mı zor???

Ha bide e vizeyi nasıl alıcaz diyenler var ya...en çok ona kızıyorum...Arkadaş sen işsiz güçsüz hiç bi baltaya sap olammaış adamsan sana elbette vize vermezler..Ama sen öğrenciysen...para biriktirmişsen...ne istediğini biliyorsan dürüstçe niye gitmek istediğini söylersen.veririler bunu da böyle bilin!

• Norveçte iyi mesleği olanlara Türkiyeden daha fazla değer veriliyor diye biliyorum. Ayrıca yaşam standartları çok yüksek gitmelisin bence. Ben de yerleşmeyi düşünüyorum.

Edit: Yaşamak için ABD çok iyi bir ülke ama Norveçe kızları için bile gidilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Troll Ziya -- 26 Ağustos 2012; 13:36:42 >
  • Daha geçen hafta Ayna programında Norveç'i tanıttılar. Çocuk başına gerçekten 4000 euro ikramiye veriyorlar. Ayrıca yılda ortalama hırsızlık vakaları 2.
  • quote:

Konu bayağı eski ama yine de bir kaç şey yazalım en azından yanlış bilinenleri düzeltelim...Bilgi isteyenleri bilgilendirelim...

Ben Norveçte yaşamıyorum...Ancak işim gereği tüm Avrupa'yı geziyorum...Şu anda da Norveçdeyim.Yaklaşık 1 ay oldu...2 ay kadar da iş gereği kalıcam...Daha önce komşu ülke isveçe de gittim...Az çok orayı da bilirim...

Bu başlığı ve konuyu tesadüfen öyle gezerken buldum.Baktım da sallayan sallayana maşaallah..:) Çocuk parası 4000 dolar veriyormuş da diyenler...bilgisiz şekilde ayda insanlar şu kadar kazanıyormuş diyen mi dersin....Ohooo...duyan da herkes buraları böyle yolları altından binaları gümüşten kızları tornadan çıkmış gibi 90-60-90 sanır...

Memleketim insanının ortak özelliği...Kulaktan dolma bilgilerle hiç araştırmadan , ingilizce öğrenmeden,okumadan, kendini geliştirmeden şehir efsaneleriyle birbirlerine anlata anlata bitirememeleridir...

Neyse...gerçekten bilgilenmek isteyenelr ve gerçekten ilgilenenler için ve burada bir gelecek kurmayı ciddi anlamda düşünenler için şahsi gözlemelerimi yazayım.Olur da bi faydası olur sevaba gireriz...

Norveç herşeyden önce konumu gereği iklim açısından gerçekten soğuk ve kışları uzun geçen ve buna bağlı olarak depresyon vakalarının en sık görüldüğü aile ilişkilerinin de bir akdeniz ülkesi gibi sıkı sıkya bağlı olmadığı bir kültür olduğundan insanların yalnız olduğu ...alkolizmin en yaygın olduğu , intihar oranlarının dünyada en yüksek olduğu ülke.Belki ikincisi...isveç veya finlandiya ile yarışıyor olabilir ikinci de olabilir üçüncü de...

Konuya buradan girmemin sebebi şu:Evet Norveç gerçekten de çok zengin kaynakları olan, müthiş sağlam ekonomisi ile , avrupa birliği üyesi olmayıp bunun avantajı çok iyi kullanan , euro değil kron kullanan bu yüzden finans alanında dalgalanmalardan en az etkilenen avrupada işsizliğin en az olduğu,eğitim sistemi mükemmel denilebilecek, daha birçok şeyleri sıralanabilecek bir ülke...Ancak her madalyanonun diğer yüzü vardır...

Bu ülkede şu anda öyle bir problem var ki...o da yabancı düşmanlığının en uç seviyelere tırmanması veya yakın gelecekte daha da tırmanacak olması...

Çünkü Oslo gibi bir şehirin neredeyse yüzde 30 u yabancılardan oluşuyor.Bunların içinde somali , pakistanlı arap ne ararsan var...

En büyük yanılgınız burada yoğun bir türk toplumu olduğunu düşünmenizdir.Diğerleri ile karşılaştırıldığında türkler 8.9. sırada kalıyorlar.Düşünün boşnakların sayısı bile daha fazla. Konu bu değil ama...en son Anders Breivik olayının burada yaşanmış olması aslında bir tesadüf değil...Çünkü bu gelen yabancıların içinde topluma iyi uyum sağlayanlar olduğu gibi çok büyük çoğunluğu uyum sağlayamayan...her türlü hırsızlık,kapkaç,uyuşturucu , pislik ,tecavüz vakalarının da da en yüksek olduğu bi ortam da var...

Geçen yıl Osloda 69 tecavüz vakası olmuş sadece 20si aydınlatılmış ve 18i yabancılar tarafından yapılmış...Düşünün yabancılara nasıl bakıyorlardır herhalde...

Açıkçası iskandinavların ortak özelliği aslında barışçıl ve eğitimi yüksek bir toplum olmaları elbette...Uygarlığın getirdiği bir hoşgörü var anlayış var...sosyal demokrat anlayış çok yaygın...öyle bizdeki gibi bu bize ters, bize uymaz , bu gavur işi gavur adedi gibi bir düşünceleri yok...daha evrensel bakabilyorlar.Ama bunun böyle çok da uzun sürmeyeceği açık.Çünkü genel anlamda Avrupada yabancı düşmanlığı giderek tırmanıyor ve daha da tırmanacak...

Bunun sebeplerini nedenlerini tartışmayacağım elbette..konu o değil...sadece konumuzla ilgili olduğu için söylüyorum ama gerçekten öyle pembe gözlüklerle türkiyeden buraya bakarsanız bunun çok önemli bir mezvu olduğunu anlayacaksınız...

Yani ben Norveçe geldim oooh mis gibi memleket diye birşey yok.Ağzınızla kuş tutsanız yine de yabancısınız...Bunu her zaman hissedeceksiniz..öyle yaşayacaksınız...

Elbette size nazik davranacaklar..elbette hep teşekkür edecekler ama her zaman o hissiyatı duyacaksınız....Çünkü Avrupadaki ırkçılık öyle bizdeki milliyetçiliğe benzemez...Hele hele müslümansanız 5 vakit namaz kılıyorsanız karışmazlar saygı gösterirler ama bi başka gözle de bakarlar...Umutmayın isviçrede cami yapımı yasaklandı...Sürpriz değil aslında

Yani sonuçta değiştiremeyeceğiniz şey bu topluma çok zor kabul edileceğiniz..Zaten iskandinavlar almanlara göre bile soğuk ve insan ilişkileri ölçülü insanlardır..varın bizim gibi akdeniz ülkesi insanına nasıl gelir...

Ama bu burada yaşayamayacağınız anlamına gelmez..elbette yaşanır..güzel de yaşanır ama...YALNIZ yaşanır...Öyle türkiyedeki gibi insan ilişkileri beklemeyeceksiniz...Herşey daha dakik olacak...En ufak şeylere bile dikkat edeceksiniz..kurallarla yaşayacaksınız...Bizim gibi kuralsızlığın kural olduğu bi sistemde yaşayana Kulağa hoş geliyor olabilir ama işte insanları alkolizme sürükleyen , intihara sürükleyen en büyük nedenlerden biridir bu..bu da bilimsel gerçektir..

Mesela akşam saat 11:30 da kesinlikle dışarıda elinizde biranızla veya içkinizle herneyse barın önündeki sandalyede oturamazsınız...yasak!İçeri girecek herkes içeride içecek...Belki kulağa hoş gelebilir ne güzel adamların kuralları var diyebilirsiniz ancak benim gördüğümü duyduğumu yaşanız içiniz cız eder...

Bi akşam barda otururken yine saat 11:30 oldu ve insanları içeri almaya başladılar...

Adamın biri sarhoş değildi ama çakırkeyifti...Başladı bağırmaya

"Lanet olsun norveçe de kurallarına da...Kendi paramla kendi biramı bile istediğim gibi içemiyorum...Dışarıda hava çok güzel... zaten yılın 8 ayını karanlıkta geçiriyorum...Bi de bana zorla içerde içirmeye çalışıyorsunuz....Norveç dünyanın en sıkıcı en berbat ülkesi falan diye bağırdı..."yaka paça dışarı çıkardılar...

Tabii bu ekstrem bi örnek öyle herkes bağırmıyor...Ama ben de bi soru işareti bıraktı...kurallar iyi de ya insanlar?İnsanlar gerçekten ne kadar mutlu?

Her insan için en önemli şey nedir diye sorsanız kişiye göre değişir.

Çölde yaşayan bir insan için su en kıymetli hazinedir....

Bacakları olmayan bir adamın en büyük rüyası bir gün top oynayabilmektir..

Gözleri görmeyen bir adam norveçde yaşasa ne olur hollywoodda artist olsa ne olur...

Yani herkesin önceliği farklı...

O yüzden de Norveçlinin en çok özlediği şey güneş...hasretler..yolları temiz..zenginler..eğitimliler ama...koşa koşa türkiyeye gelip ispanyaya gidip ev alıyorlar..tatile çıkmayı sabırsılzıkla bekliyoırlar...Ben Antalyadan geliyorum dediğimde gözleri parlıyor içi gidiyor...hisediyorum...

O yüzden orada yaşamak isteyenler bunu da bilsinler...öyle herşey toz pembe değil...heryerin kendine göre zorluğu var.Elbette ülkemizde de ayda 750 liraya geçinip çocuk okutup zorluklar içinde yaşayan milyonlar var...ama sanmayın ki orda da herşey dört dörtlük...İşsiz kalırsınız evet devlet size bakar ama bi yere kadar..

İş olarak en kötü işlere razı olmalısınız..çünkü öncelik her zaman ama her zaman sizde asla değildir...

Evet standart bir hayat sürdürelebilir..nispeten türkiyeye nazaran daha iyi yaşanabilir ama bu gene kişiye göre değişir.Eğer türkiyede zor şartlarda yaşıyorsanız elbette orası daha iyidir...
    Ama ben yıllar önce türkiyeden avusturyaya gelmiş bir makine mühendisi ile konuşmuştum şöyle demişti...

"Ya elbette burada kötü yaşamıyoruz...elbette belli bir kazancımız var...imkanlarımız var...arabamız var evimiz var..ama buraya gelmeden önce 30 yıl önce istanbulda yediğim o simitin kokusu yıllarca burnumdan gitmedi...ağladığım günler oldu...eskiden öyle uçak filan da yoktu çok pahalıydı gidemiyorduk da....o içimdeki vatan hasretini o memleket özlemini içimde hissettiklerimi anlatmam mümkün değil demişti..."benim tüylerim diken diken olmuştu...

Evet iişin bir diğer tarafı da bu...

Son olarak biraz da rakamlardan konuşalım....Ben işim gereği dediğim gibi sık sık seyahat ettiğim için az çok nerde ne kadar kazanılır yaşanır biliyorum.

Öncelikle Norveçde ortalama bir işçi 25.000-30.0000 Kron kazanır.Yani yaklaşık 10.000 TL civarı.Oslo gibi bir şehirde 2+1 60-70 m2 bir daireyi ısıtma internet ıvır zıvır 10.000 -"12.000 krondan aşağı bulmanız mümkün değil!!!Yani 3.000 TL civarı.

Size en aktüel fiyatları vereyim:

Havaalanından şehire havaş: 50 TL!!! ( 130 kron)

1 paket marlboro: 30 TL!!! ( 99 kron) günde 1 paket içseniz ayda 1 milyar yapar!

Marketten 1 sandviç 1 küçük kola -7Eleven- 25 lira!!! (70 kron)

Sıradan bir barda 1 bira : 25 lira!!! (70 kron) (Markette 15 lira)

Markette ekmek : 7-8 lira !!!

Şöyle bi döner yiyemim yanına bi kola içeyim derseniz ucuzundan türk veya arap lokantasında : 130-140 kron yani 50 LİRA!!!

Geçen marketin reklam dergisinde vardı türk kirazı diye sıkı durun KİLOSU 25 LİRA!!! Bu arada hemen hemen aynı kirazı gelmeden önce Antalyada pazardan almıştım 4 liraydı...Tadı da yani kıyaslanamaz.

Benzin türkiyeyle hemen hemen aynı!Biraz daha ucuz...

Araba fiyatları türkiye gibi...ikinci el fiyatlar da aynı pahalı türkiyedeki gibi...

Markette yarım litre su : 7 lira

Uzun lafın kısası.....Öyle Norveç morveç boş iş arkadaş...Hem para kazanmak hem de adam gibi yaşamak istiyorsanız...ve en ucuz elektroniği en güzel arabayı en iyi fiyata nerde alırım diye sorsanız tek bir adres var : USA!

Gerçi orada da kriz var onlar da bayağı ama yine de benden size tavsiye...Hiç değilse sıkıldınız sıcak eyalate geçersiniz..çok sıcak geldi soğuk olana gidersiniz...

Norveçede fiyortlara gemi turu yaparsınız....Zaten başka bi boka da yaramaz burası açıkçası!...Güzel kızlar var ama heryerde olduğu gibi güzel kızların bütün derdi paralı adam bulmak...heryerde aynı şey geçerli...Ayrıca burdaki kadınların 1 haftada içtiği alkolü benim gibi günde 1-2 tek raki atan bi adam bile ancak 1-2 ayda içiyordur...sokaklar geceleri fahişe gündüzleri rumen ve bulgar çingene dilencilerden geçilmiyor...

Bence boş muhabbetle uğraşmayın...Kendini eğiten..ingilizcesini öğrenen...hatta bir kaç yabancı dil daha öğrenen...kendini geliştiren çaba harcayan adama dünyanın her yerinde iş var kardeşim...Amerikayada gitsen eğitim isterler...İstanbulda da iyi bi işe girmek istersen aynısını isterler...Heryerde aynı...

Sakın sanmayın ki Norveç amele arıyor.Doktor olun , en iyi üniden mezun mühendis olun ...falan filan olun gelin diyor...Ulan ben zaten o kadar iyi üniversiteleri bitirdikten sonra kala kala bi norveçe mi kaldım...Beğenmezsem Türkiyeyi ...Giderim Brezilyaya hergün samba yaparım...mutlu insanların olduğu coşkulu insanalrın olduğu yerde yaşarım...Arjantine giderim...:)

Öyle armut piş ağzıma düş hiçbiyerde yok.Zaten Norveçde bildiğim kadarıyla armut da yok :)

Allah herkesin gönlüne göre versin...

mesleğin ne

• quote:

Orijinalden alıntı: unforgotten

Daha geçen hafta Ayna programında Norveç'i tanıttılar. Çocuk başına gerçekten 4000 euro ikramiye veriyorlar. Ayrıca yılda ortalama hırsızlık vakaları 2.

bisikletlerden belli zaten binaların onunde tren istasyoınlarında her yerde onlarca pahalı bisiklet durur kimse ellemez. turkiyede kilidini kamera onunde kırıp goturuyorlar.
    ama cocuk olayını duymamıstım daha once. vergide indirim oldugunu biliyorum yalnızca.
  • quote:

Konu bayağı eski ama yine de bir kaç şey yazalım en azından yanlış bilinenleri düzeltelim...Bilgi isteyenleri bilgilendirelim...

Ben Norveçte yaşamıyorum...Ancak işim gereği tüm Avrupa'yı geziyorum...Şu anda da Norveçdeyim.Yaklaşık 1 ay oldu...2 ay kadar da iş gereği kalıcam...Daha önce komşu ülke isveçe de gittim...Az çok orayı da bilirim...

Bu başlığı ve konuyu tesadüfen öyle gezerken buldum.Baktım da sallayan sallayana maşaallah..:) Çocuk parası 4000 dolar veriyormuş da diyenler...bilgisiz şekilde ayda insanlar şu kadar kazanıyormuş diyen mi dersin....Ohooo...duyan da herkes buraları böyle yolları altından binaları gümüşten kızları tornadan çıkmış gibi 90-60-90 sanır...

Memleketim insanının ortak özelliği...Kulaktan dolma bilgilerle hiç araştırmadan , ingilizce öğrenmeden,okumadan, kendini geliştirmeden şehir efsaneleriyle birbirlerine anlata anlata bitirememeleridir...

Neyse...gerçekten bilgilenmek isteyenelr ve gerçekten ilgilenenler için ve burada bir gelecek kurmayı ciddi anlamda düşünenler için şahsi gözlemelerimi yazayım.Olur da bi faydası olur sevaba gireriz...

Norveç herşeyden önce konumu gereği iklim açısından gerçekten soğuk ve kışları uzun geçen ve buna bağlı olarak depresyon vakalarının en sık görüldüğü aile ilişkilerinin de bir akdeniz ülkesi gibi sıkı sıkya bağlı olmadığı bir kültür olduğundan insanların yalnız olduğu ...alkolizmin en yaygın olduğu , intihar oranlarının dünyada en yüksek olduğu ülke.Belki ikincisi...isveç veya finlandiya ile yarışıyor olabilir ikinci de olabilir üçüncü de...

Konuya buradan girmemin sebebi şu:Evet Norveç gerçekten de çok zengin kaynakları olan, müthiş sağlam ekonomisi ile , avrupa birliği üyesi olmayıp bunun avantajı çok iyi kullanan , euro değil kron kullanan bu yüzden finans alanında dalgalanmalardan en az etkilenen avrupada işsizliğin en az olduğu,eğitim sistemi mükemmel denilebilecek, daha birçok şeyleri sıralanabilecek bir ülke...Ancak her madalyanonun diğer yüzü vardır...

Bu ülkede şu anda öyle bir problem var ki...o da yabancı düşmanlığının en uç seviyelere tırmanması veya yakın gelecekte daha da tırmanacak olması...

Çünkü Oslo gibi bir şehirin neredeyse yüzde 30 u yabancılardan oluşuyor.Bunların içinde somali , pakistanlı arap ne ararsan var...

En büyük yanılgınız burada yoğun bir türk toplumu olduğunu düşünmenizdir.Diğerleri ile karşılaştırıldığında türkler 8.9. sırada kalıyorlar.Düşünün boşnakların sayısı bile daha fazla. Konu bu değil ama...en son Anders Breivik olayının burada yaşanmış olması aslında bir tesadüf değil...Çünkü bu gelen yabancıların içinde topluma iyi uyum sağlayanlar olduğu gibi çok büyük çoğunluğu uyum sağlayamayan...her türlü hırsızlık,kapkaç,uyuşturucu , pislik ,tecavüz vakalarının da da en yüksek olduğu bi ortam da var...

Geçen yıl Osloda 69 tecavüz vakası olmuş sadece 20si aydınlatılmış ve 18i yabancılar tarafından yapılmış...Düşünün yabancılara nasıl bakıyorlardır herhalde...

Açıkçası iskandinavların ortak özelliği aslında barışçıl ve eğitimi yüksek bir toplum olmaları elbette...Uygarlığın getirdiği bir hoşgörü var anlayış var...sosyal demokrat anlayış çok yaygın...öyle bizdeki gibi bu bize ters, bize uymaz , bu gavur işi gavur adedi gibi bir düşünceleri yok...daha evrensel bakabilyorlar.Ama bunun böyle çok da uzun sürmeyeceği açık.Çünkü genel anlamda Avrupada yabancı düşmanlığı giderek tırmanıyor ve daha da tırmanacak...

Bunun sebeplerini nedenlerini tartışmayacağım elbette..konu o değil...sadece konumuzla ilgili olduğu için söylüyorum ama gerçekten öyle pembe gözlüklerle türkiyeden buraya bakarsanız bunun çok önemli bir mezvu olduğunu anlayacaksınız...

Yani ben Norveçe geldim oooh mis gibi memleket diye birşey yok.Ağzınızla kuş tutsanız yine de yabancısınız...Bunu her zaman hissedeceksiniz..öyle yaşayacaksınız...

Elbette size nazik davranacaklar..elbette hep teşekkür edecekler ama her zaman o hissiyatı duyacaksınız....Çünkü Avrupadaki ırkçılık öyle bizdeki milliyetçiliğe benzemez...Hele hele müslümansanız 5 vakit namaz kılıyorsanız karışmazlar saygı gösterirler ama bi başka gözle de bakarlar...Umutmayın isviçrede cami yapımı yasaklandı...Sürpriz değil aslında

Yani sonuçta değiştiremeyeceğiniz şey bu topluma çok zor kabul edileceğiniz..Zaten iskandinavlar almanlara göre bile soğuk ve insan ilişkileri ölçülü insanlardır..varın bizim gibi akdeniz ülkesi insanına nasıl gelir...

Ama bu burada yaşayamayacağınız anlamına gelmez..elbette yaşanır..güzel de yaşanır ama...YALNIZ yaşanır...Öyle türkiyedeki gibi insan ilişkileri beklemeyeceksiniz...Herşey daha dakik olacak...En ufak şeylere bile dikkat edeceksiniz..kurallarla yaşayacaksınız...Bizim gibi kuralsızlığın kural olduğu bi sistemde yaşayana Kulağa hoş geliyor olabilir ama işte insanları alkolizme sürükleyen , intihara sürükleyen en büyük nedenlerden biridir bu..bu da bilimsel gerçektir..

Mesela akşam saat 11:30 da kesinlikle dışarıda elinizde biranızla veya içkinizle herneyse barın önündeki sandalyede oturamazsınız...yasak!İçeri girecek herkes içeride içecek...Belki kulağa hoş gelebilir ne güzel adamların kuralları var diyebilirsiniz ancak benim gördüğümü duyduğumu yaşanız içiniz cız eder...

Bi akşam barda otururken yine saat 11:30 oldu ve insanları içeri almaya başladılar...

"Lanet olsun norveçe de kurallarına da...Kendi paramla kendi biramı bile istediğim gibi içemiyorum...Dışarıda hava çok güzel... zaten yılın 8 ayını karanlıkta geçiriyorum...Bi de bana zorla içerde içirmeye çalışıyorsunuz....Norveç dünyanın en sıkıcı en berbat ülkesi falan diye bağırdı..."yaka paça dışarı çıkardılar...

Tabii bu ekstrem bi örnek öyle herkes bağırmıyor...Ama ben de bi soru işareti bıraktı...kurallar iyi de ya insanlar?İnsanlar gerçekten ne kadar mutlu?

Gözleri görmeyen bir adam norveçde yaşasa ne olur hollywoodda artist olsa ne olur...

O yüzden de Norveçlinin en çok özlediği şey güneş...hasretler..yolları temiz..zenginler..eğitimliler ama...koşa koşa türkiyeye gelip ispanyaya gidip ev alıyorlar..tatile çıkmayı sabırsılzıkla bekliyoırlar...Ben Antalyadan geliyorum dediğimde gözleri parlıyor içi gidiyor...hisediyorum...

O yüzden orada yaşamak isteyenler bunu da bilsinler...öyle herşey toz pembe değil...heryerin kendine göre zorluğu var.Elbette ülkemizde de ayda 750 liraya geçinip çocuk okutup zorluklar içinde yaşayan milyonlar var...ama sanmayın ki orda da herşey dört dörtlük...İşsiz kalırsınız evet devlet size bakar ama bi yere kadar..

İş olarak en kötü işlere razı olmalısınız..çünkü öncelik her zaman ama her zaman sizde asla değildir...

Evet standart bir hayat sürdürelebilir..nispeten türkiyeye nazaran daha iyi yaşanabilir ama bu gene kişiye göre değişir.Eğer türkiyede zor şartlarda yaşıyorsanız elbette orası daha iyidir...
    Ama ben yıllar önce türkiyeden avusturyaya gelmiş bir makine mühendisi ile konuşmuştum şöyle demişti...

"Ya elbette burada kötü yaşamıyoruz...elbette belli bir kazancımız var...imkanlarımız var...arabamız var evimiz var..ama buraya gelmeden önce 30 yıl önce istanbulda yediğim o simitin kokusu yıllarca burnumdan gitmedi...ağladığım günler oldu...eskiden öyle uçak filan da yoktu çok pahalıydı gidemiyorduk da....o içimdeki vatan hasretini o memleket özlemini içimde hissettiklerimi anlatmam mümkün değil demişti..."benim tüylerim diken diken olmuştu...

Son olarak biraz da rakamlardan konuşalım....Ben işim gereği dediğim gibi sık sık seyahat ettiğim için az çok nerde ne kadar kazanılır yaşanır biliyorum.

Öncelikle Norveçde ortalama bir işçi 25.000-30.0000 Kron kazanır.Yani yaklaşık 10.000 TL civarı.Oslo gibi bir şehirde 2+1 60-70 m2 bir daireyi ısıtma internet ıvır zıvır 10.000 -"12.000 krondan aşağı bulmanız mümkün değil!!!Yani 3.000 TL civarı.

1 paket marlboro: 30 TL!!! ( 99 kron) günde 1 paket içseniz ayda 1 milyar yapar!

Şöyle bi döner yiyemim yanına bi kola içeyim derseniz ucuzundan türk veya arap lokantasında : 130-140 kron yani 50 LİRA!!!

Geçen marketin reklam dergisinde vardı türk kirazı diye sıkı durun KİLOSU 25 LİRA!!! Bu arada hemen hemen aynı kirazı gelmeden önce Antalyada pazardan almıştım 4 liraydı...Tadı da yani kıyaslanamaz.

Araba fiyatları türkiye gibi...ikinci el fiyatlar da aynı pahalı türkiyedeki gibi...

Uzun lafın kısası.....Öyle Norveç morveç boş iş arkadaş...Hem para kazanmak hem de adam gibi yaşamak istiyorsanız...ve en ucuz elektroniği en güzel arabayı en iyi fiyata nerde alırım diye sorsanız tek bir adres var : USA!

Gerçi orada da kriz var onlar da bayağı ama yine de benden size tavsiye...Hiç değilse sıkıldınız sıcak eyalate geçersiniz..çok sıcak geldi soğuk olana gidersiniz...

Norveçede fiyortlara gemi turu yaparsınız....Zaten başka bi boka da yaramaz burası açıkçası!...Güzel kızlar var ama heryerde olduğu gibi güzel kızların bütün derdi paralı adam bulmak...heryerde aynı şey geçerli...Ayrıca burdaki kadınların 1 haftada içtiği alkolü benim gibi günde 1-2 tek raki atan bi adam bile ancak 1-2 ayda içiyordur...sokaklar geceleri fahişe gündüzleri rumen ve bulgar çingene dilencilerden geçilmiyor...

Bence boş muhabbetle uğraşmayın...Kendini eğiten..ingilizcesini öğrenen...hatta bir kaç yabancı dil daha öğrenen...kendini geliştiren çaba harcayan adama dünyanın her yerinde iş var kardeşim...Amerikayada gitsen eğitim isterler...İstanbulda da iyi bi işe girmek istersen aynısını isterler...Heryerde aynı...

Sakın sanmayın ki Norveç amele arıyor.Doktor olun , en iyi üniden mezun mühendis olun ...falan filan olun gelin diyor...Ulan ben zaten o kadar iyi üniversiteleri bitirdikten sonra kala kala bi norveçe mi kaldım...Beğenmezsem Türkiyeyi ...Giderim Brezilyaya hergün samba yaparım...mutlu insanların olduğu coşkulu insanalrın olduğu yerde yaşarım...Arjantine giderim...:)

Öyle armut piş ağzıma düş hiçbiyerde yok.Zaten Norveçde bildiğim kadarıyla armut da yok :)

ben 3 dil biliyorum.kendi memleketimde iş bulamadım. ama memleketimde simitin kokusu var yazın güneşi var.
    orada konuşamayan adam bile hamal olur parasını kazanır.
    iş bulursan yok demem.

• Dostum işsizlik dünyanın her yerinde maalesef bir gerçek..sadece Türkiye'de değil.İspanyada gençler arasında işsizliğin yüzde 40 lara 50 lere vardığını biliyormusun?Keza Amerikada son krizde işsiz kalan senin durumunda milyonlarca insan var...Yani sorun global bir sorun ve herkesin dönem dönem yaşadığı zor bir süreç...bizde yaşadık..hem de alasını..Umarım en yakın zamanda arzuladığın işi bulursun.Ancak ben de bir turizmci olarak şu kadarını biliyorum ki öyle 3 tane dil bilip açıkta olan ve "bana iş bul hemen çalışırım" diyeni de ilk defa duyuyorum kusura bakma...Hiç bi becerin olmasa otelde bell boy olursun...Sadece bahşişten 5 bin TL kazanan insanlar tanıyorum ben...

Senin o en azından hamallık yaparım gene paramı kazanırım dediğin ülkelere inşallah birgün gidersin de ancak o zaman anlarsın diye düşünüyorum...

Türkçedeki en iyi atasözlerden biridir:"Uzaktan davulun sesi hep hoş gelir"... !

• quote:

....
    .....................Norveç’e Göç Eden bir Türk'ün Günlüğü.............

12 Ağustos
    Norveç'teki yeni evime taşındım. Çok heyecanlıyım.
    Burası çok güzel. Dağların manzarası muhteşem. Onların karlarla kaplı halini görebilmek için sabrımı zorluyorum.

....

Maşallah. Bu günlük de şekilden şekile giriyor.
    Bunun bir de "Kanada'ya yerleşen İzmirli" versiyonu var. Olay tamamen aynı.

• Dostum onun zaten orjinali Kanadaya göç eden Türkün Günlüğü..Değiştiren benim..SAME SHIT DIFFERENT NAME yani..
  • quote:

Dostum onun zaten orjinali Kanadaya göç eden Türkün Günlüğü..Değiştiren benim..SAME SHIT DIFFERENT NAME yani..

İnanmıştım

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla kim ne derse desin.Ben kendim gidip,tecrübe edinmeden hiçbir şeye inanmak istemiyorum.
  • selamlar arkadaşlar.ben tr de deniz sektöründeyim.norveçte yaşayan yada orada tanıdıkları olan arkadaşlarla bağlantı kurmak istiyorum.malumunuz norveçte denizcilik baya revaçta.orada bir bağlantım olursa makinalarla alakalı alım satım transfer yapılabilir ...ilgilenen olursa benimle irtibata geçebilir..
  • quote:

+568493759696. Çok teşekkürler hocam. Eline, klavyene sağlık

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.