|
Northrop Grumman’ın 6. nesil uçağı 'F/A-XX' ilk kez ortaya çıktı

-
-
Savaş uçağı gibi kritik öneme sahip teknolojilerin elbette gizli çalışılması lazım. Bu gayet doğal bir durum. Bizimkiler gibi daha ortada uçak bile yokken prototip paylaşıp bunu da siyasi malzeme haline getirmek doğru değil. Bu tip ileri teknolojiler ülkelerin kaderini değiştirir. O yüzden reklam propagandası olarak kullanılırsa sonuç hüsran olur.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
O görsel bir render, belli oluyor zaten. Ayrıca uçağın 2 gölgesi var :)
-
Napsınlar göstermeseler kimse inanmıyor
-
Bu iş bizde biraz kamuoyu desteği gerektiren bir şey bunu sağlamanında yegane yolu şeffaflık. Unutmayın ki bu projeyi hangi parti yapsa diğer partiler kötülerdi. Ayrıca hangisi yapsa bunu kullanırdı yoksa niye o kadar bütçe para harcasın. Siyasetin doğası bu.
Uçak yokken ilk parçasını gösterince kalorifer peteği gösterdiler diye dalga geçen bir siyasi muhalefetten bahsediyoruz. Mecbur destek almak için gösterecekler yoksa yapamıyorlar diye dalga geçerler aşağılarlar. ABD’de işler farklı ilerliyor mecbur yapacaklar ve mecbur para harcayacaklar onlardaki sorun hangi firmaya ihalenin gideceği.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bana cevaben yazdığınız önceki cümlemde de belirttiğim gibi bu tip ileri teknolojileri geliştirirken temel ilerlemelerin bence gizli yapılması lazım. Bunun için kamuoyu desteğine ihtiyaç yok. Kamuoyu desteği ancak siyasi partilerin geleceği için şarttır. Ben sanmıyorum ki hiç bir Türk vatandaşı çıkıp "hayır ben uçak yapılmasına karşı çıkıyorum" desin. Lakin A, B ve ya C partisi farketmez bu projeyi siyasi malzeme haline getiriyorsa işte o zaman o partiyi desteklemeyen vatandaşlar bu gibi devlet projelerine siyasallaştı düşüncesiyle bakar.
Ayrıca bu tip projelerin gizli geliştirilmesinin bir diğer sebebi de; bu uçağın üretilmesini istemeyen farklı ülkelerden ithal edilen ham madde ve uçakta kullanılan parçalara uygulanabilecek ambargolar. Bunlardan en büyüğü de bilindiği gibi jet motoru. Hadi bunları geçtim bu tip uçakları geliştirirken harcanacak AR-GE masraflarını ön görmek çok mümkün olmayabilir çünkü ileri teknoloji geliştiriyorsunuz, bu masrafları kamuoyunun bilmesi gerekmiyor. ABD gibi askeri alanda çok gelişmiş ülkeler bile bu projeleri belli bir aşamaya gelene kadar gizli yapıyorsa oturup bir düşünmekte fayda var.
Daha önce ülkemizde yolcu uçağı projesi vardı reklamını yaptılar yakında bu uçakla seyahat ediyoruz diye ama ne oldu proje sessiz sedasız rafa kaldırıldı. Sessiz sedasız kaldırılmasının sebebi de reklamının yapılıp başarıya ulaşamayıp satış elde edemeyeceği düşüncesi... Rusya'da yolcu uçağı üretiyor ama Airbus ve Boeing gibi firmalarla rekabet edebilecek güçte değil. Savaş uçağı ülke menfaati için üretilir ama yolcu uçağı öyle değil satamadığınız sürece üretmenizin bir anlamı yok.
Yani özetlemek gerekirse; belli bir aşamaya gelmeyen bir projeyi daha yolun başında kamuoyuna duyurup bütün dünyaya ilan edip, siyasi malzeme yapılması doğru değildir. Proje istendiği gibi gitmediği taktirde en azından denedik ama olmadı denebilir lakin bu kadar büyük reklamı yapılan bir projenin başarısız olma gibi bir lüksü olamaz. Bu da projenin geliştirme sürecinin uzamasına, maliyetlerin artmasına sebep olur. (KAAN)
Umarım yazdığınız yoruma cevap verebilmişimdir.
Hepimiz ülkemizin gelişmesini, çok başarılı olmasını gönülden isteriz ama bunu sağlam adımlarla, gerçekçi davranarak yapabiliriz. Hayal dünyasında yaşamıyoruz.
-
Neden acaba...
Bonus:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 19 Ağustos 2025; 8:32:20 >
-
1. Bizim beşteker yine haber başlığına alakasız resim koymayı başarmış.
2. 6. nesil insansız olacak deniyordu. Yaygın olarak yapılabileceği kestirilemeyince pilotlu modeller haber yapılmaya başlandı. 4,5 nesil vardı, pilotluları da 5,5 olarak ifade ederler sonralardan...
3. Maalesef kötü bir dönemdeyiz. Her şeyde "yapayzeka destekli" ifadesi yapıştırılıyor. Elbette bu uçağın YZ desteksiz olması beklenemez. Aynı bilgisayar desteksiz olmasının beklenmeyeceği gibi. Günümüzde "bilgisayar destekli" diyor muyuz? Herkes son teknolojik ürünlerin YZ destekli olduğunu zaten biliyor ama haber yapanlar bilmiyor :)
4. Ölmeden önce Lockheed Martin ve Northrop Grumman ortaklığında bir savaş uçağı görebilir miyiz acaba :(
-
Çoğunlukla katılıyorum ama bizdeki siyaset öyle toz pembe değil.
Doğalgaz çıkıyor, petrol çıkıyor dendiği görüldüğü halde inanmayan bir kesim söz konusu. Üstelik bazı siyasi partiler dış güçlerden çok daha fazla etkileniyor.
Ben Karadeniz'de çıkan doğalgazın, gabarda çıkan petrolün yabancı bir ülke istemediğinde zaten çıkarması çok pahalı bahanesi ile çıkartılmayacağını düşünüyorum.
Keza bu savaş uçağıda benzer zaten biz yapamayız çok pahalı ve uzun olur, en iyisi S-400'leri çöpe atalım F-35 alalım ABD'den iyi olur denir rafa kaldırılır.
Hatırlarsanız yerli otomobil üretmeyelim diye aday olan cumhurbaşkanı adayımız vardı.
Yıl geçtikten sonra halen Togg'un italyadan geldiğini söyleyenler vardı. Halkı kandırmak kolay. O yüzden kanımca maksimum tanıtım ve kamuoyu desteği sonraki hükümet değişikliklerinde projenin hayatta kalması için önemli.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Farklı görüşlerde olsak da her ikimizin de ülkemizin menfaatini düşündüğünü söyleyebilirim. Dolayısıyla öncelikle üsluplu tartışma için teşekkür ederim.
Hükümetler değişebilir, devletin belirli kademelerinde görev yapanlar değişebilir ama ülke menfaatine yapılan çalışmalar sürdürülebilir olmalıdır.
Aksi durumda biz sabaha kadar kendi görüşlerimizi paylaşsak bile sonuç değişmeyecektir.
Umarım ülkemiz için en iyisi, en doğrusu olur.
-
Bende teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum size. Görüşlerin özgürce söylemesi çok önemli bu şekilde siz bana ben size yaklaşıyoruz fikir manasında insanların en sevdiğim özelliği bu uygarca tartışmak.
Umarım en hayırlısı olur her durumda
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Suntadan yapmışlar bence
-
Millet Çoktan 6. Nesil Hazırlığında bizim Sözde KAAN 4.5 Nesil
-
iki güneşli bir dış gezegende deniyorlar.
En Beğenilen Yanıtlar

Savaş uçağı gibi kritik öneme sahip teknolojilerin elbette gizli çalışılması lazım. Bu gayet doğal bir durum. Bizimkiler gibi daha ortada uçak bile yokken prototip paylaşıp bunu da siyasi malzeme haline getirmek doğru değil. Bu tip ileri teknolojiler ülkelerin kaderini değiştirir. O yüzden reklam propagandası olarak kullanılırsa sonuç hüsran olur.
|
Napsınlar göstermeseler kimse inanmıyor
|
Neden acaba... ![]() ![]() ![]() Bonus: ![]() |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X