Şimdi Ara

■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
4.680
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NOKIA 9 PureView


    Çıkış Tarihi:
    ABD: 3 Mart 2019
    Avrupa: 15 Mart 2019
    Türkiye: Belirsiz


    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Tanıtım Videosu



    Tasarım

    Size 155 x 75 x 8 mm
    Weight 172 g
    Color Midnight Blue

    İşlem Gücü

    Operating system Android 9 Pie
    RAM 6GB LPPDDR4X
    CPU Qualcomm® Snapdragon™ 845 Mobile Platform

    Ekran

    Size and type PureDisplay 5.99” QHD+ pOLED
    Resolution 2K HD
    Material Corning® Gorilla® Glass 5

    Bağlantı ve Sensörler

    Cable type USB-C 3.1
    Sensors In-screen fingerprint sensor, ALS/PS, G-sensor, E-compass, Gyro, Hall sensor, Barometer, Haptic vibrator, Biometric face unlock

    Kablosuz Bağlantı

    Network speed LTE Cat 16 4x4 MIMO
    WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
    Bluetooth® 5.0
    GPS/AGPS+GLONASS+BDS, NFC, ANT+

    Depolama

    Internal memory 128 GB2

    Ses

    Connector USB-C
    Speakers Single speaker with smart amp
    Microphones 3 x mics with Nokia spatial audio
    Other Qualcomm® aptX™

    Kamera

    Rear cameras 5 x 12 MP, f/1.82 (2 x RBG, 3 x mono)
    Front-facing camera 20 MP, display flash

    Batarya

    Battery type Integrated 3320 mAh5
    Charging Qi Wireless charging

    Diğer

    IP67 water and dust resistant

    Daha fazlası için:https://www.nokia.com/phones/en_int/nokia-9-pureview



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 18 Ağustos 2019; 15:39:46 >



  • Öncelikle herkese merhaba. Telefonu 5-6 gündür kullanıyorum ve izlenimlerimi merak edenler ile paylaşmak istedim. Baştan belirteyim, diğer telefonlar ile karşılaştırma yapmayacağım. Tamamen Nokia 9 Pureview odaklı bir yazıdır. Fazla uzatmadan bölüm bölüm görüşlerimi yazayım.



    Tasarım


    Hakkında yazılacak ilk görüş tabi ki nasıl göründüğü. Sandviç tasarım tercih edilmiş. Ön ve arka kısım cam, arasında alüminyum şase. Ön taraftan 2018-2019 modasını yansıtmıyor Nokia 9 Pureview. Çentikli veya kamera delikli bir telefon yok karşımızda. Bunun yerine alışılagelmiş nispeten ince alt üst çerçeveler var. Kendi görüşüm: Nokia bu modelde böyle istemiş. Nokia 9 Pureview'den önce çıkan modellere baktığımızda gerek 7.1 olsun gerekse 8.1 olsun çerçeveli ekranın kullanılabildiğini görüyoruz. Tasarım ekibi çentik istememiş olsa gerek ki, önceden tecrübeleri olmalarına rağmen bu tip bir panel kullanmışlar. Bu arada çentikli bir telefondan geçmiş olan ben, ön tarafı çok beğendim. Ayrıca ön taraf kavisli değil. Bu da ekran koruyucu ile tam olarak koruyabileceğimiz anlamına geliyor. Alt kısımda herhangi bir tuş yok. Üst kısımda ise sol tarafta 1 adet derinlik ve ışık algılayıcı, ortada hoparlör, sağ tarafda 20MP ön kamera ve onun hemen sağında NOKIA yazısı yer alıyor.

    Sağ tarafında güç tuşu ve ses kontrol tuşları, üst tarafda 1 mikrofon ve çift-SIM kart slotu, sol taraf boş, alt tarafta ise 1 mikrofon, USB-C giriş ve mono-hoparlör yer alıyor. Stereo hoparlör bu modelde ne yazık ki mevcut değil. Güç ve ses kontrol tuşları oldukça ulaşılabilir konumdalar ve ne az ne de çok güç gerektiriyorlar, tam olması gereken gibi yani. Telefonun herhangi bir yerinde 3.5mm ses çıkışı yok. Her ne kadar kablosuz kulaklık teknolojisi iyi bir konuma gelmiş olsa da, beynimin dibinde dakikalarca kablosuz sinyallerin gezinmesini istemiyorum. Nokia eğer devam modelinde de ses çıkışına yer ayırmazsa tercihimi başka bir modelden yana kullanırım. En azından şimdilik böyle düşünüyorum. Kamera odaklı bir telefonda kamera için ayrı tuş olmaması ise beni telefondan soğutan ayrı bir konu oldu. Bu ikisi birleşince açıkçası sırf bu yüzden neredeyse almaktan vazgeçiyordum.



    Gelelim Nokia 9 Pureview'ın en dikkat çekiçi kısmına. Arka kapakta çıkıntısız tam 5 adet kamera, 1 ToF(Time of Flight) sensör ve çift-LED flaş çok estetik bir biçimde yerleştirilmiş. Kameraların üstünde 3. mikrofon yer alıyor. Ortada NOKIA yazısı, altında androidone ve onun altında nerede üretildiği, model numarası gibi bilgiler yer alıyor. Arka kapak tamamen cam. Gorilla Glass 5 standardı sayesinde kolay kolay kırılmayacağına dair NOKIA tarafından güvence veriliyor.

    Telefon açıkçası dikkatli tutmazsanız elden kayıyor. Hatta gariptirki ceket veya hırkanın üstüne koyduğunuzda, düz bir zemine gelene kadar kayıyor, o kadar pürüzsüz bir yüzeyi var. Yalnız alüminyum şasenin kenarları hoşuma gitti. Parmaklarınızın değdiği kısım klasik 45 derece değilde, çok daha düşük bir açıyla törpülenmiş. Ufak ama hoş bir detay, tasarıma ayrı bir hava katmış. Elden kaymasını saymazsak müthiş bir tutuş hissiyatı var.

    Kasa büyük. 5.99" 18:9 ekran var. Şimdiye kadar kullandığım en büyük telefon. Güç ve ses kontrol tuşlarına çok rahat erişebilmeme rağmen ekranın %70'inden yukarısına parmağım yetişmiyor. Biraz daha küçük bir tasarım tercih edilebilirdi.
    IP67 sertifikası sayesinde telefonun suya düşmesinden veya su sıçramalarından korkmadan kullanabilmek yine güzel bir özellik. Ne yazık ki 2019 standardlarında bir çok modelin halihazırda IP68 sertifikasıyla gelmesiyle bu noktada birazcık geri kalınmış.



    İşletim Sistemi


    NOKIA'nın isim haklarına sahip HMD Global, yıllardır piyasada olmasına rağmen yazılım kısmında telefonlarına neredeyse elini bile sürmüyor. Nokia 9 Pureview'da da aynı tutum sürdürülmüş. Donanımı HMD Global tarafından hazırlanan telefonda Google'ın Androidone işletim sistemi var. Sürüm numarası 9.0 Pie. Stok Android'den anladığım kadarıyla tek bir farkı var. Güncelleme sözü. Güvenlik güncelleştirmelerini aynı haftada, büyük güncelleştirmeleri ise 60 gün içinde dağıtma sözü veriyor Google. Önceki telefonumda stok Android kullandım. Açıkçası birebir aynı stok Android ve Androidone. Yıllarca tertemiz bir işletim sistemi olmasından dolayı Windows Phone kullandım. Yıllarca Android telefon almama sebeplerimden biri içinde ekstra uygulama veya oynama olmayan telefon olmamasıydı. Tamam, Nexus ve Pixel serisi burada güzel alternatifler ancak bu sefer performans konusu kafamı kurcalıyordu.

    Nokia 9 Pureview'ı tercih etmemde çok büyük rolü oldu kısacası Androidone'ın. Saf işletim sistemi ve güncelleştirme sözü olmasaydı muhtemelen almazdım.

    Dosya yöneticisi, ajanda, kişi listesi, mail istemcisi, alarm-kronometre-sayaç, navigasyon, medya oynatıcısı gibi özellikler yeterli düzeyde. Ben Outlook ve Swiftkey hariç ekstra bir uygulama yükleme ihtiyacı duymadım. Doğal olarak çok fazla Google entegrasyonu vardı. Ayarlar kısmından çoğunu kapatabiliyorsunuz. Kapatamadıklarınız için yapılabilecek pek bir şey yok.



    Ekran


    Kamera odaklı bir telefonda çektiğimiz resimleri büyük bir ekrana yansıtmadan inceleyebilmek olmazsa olmaz. Nokia 9 Pureview burada müthiş bir ekranla geliyor. 5.99" 18:9 boyutunda pOLED QHD+ (2880x1440) panelli ve HDR10 özellikli ekran mevcut. Panel üreticisi hakkında bilgim yok ancak bulmaya çalışırım.

    Sürekli adaptif parlaklıkta kullandım ve ne yalan söyleyeyim ekranı göremediğim bir durum olmadı. Gece yatarken gözlerimi kamaştırmayan(ekranı açmadan ayarlanmış parlaklık düzeyi), sokakta yürürken güneşten gözlerimi kıstığım havada bile ekrandaki içeriği rahatça görebildiğim bir parlaklık düzeyi var.



    Performans


    En çok eleştiri aldığı noktalardan biri 2019 model yerine 2018 model bir işlemci kullanması. 5 kameranın getirdiği karışık algoritmayı 2019 model bir işlemciye uyarlamaya çalışsalardı muhtemelen çıkış tarihi 2020'ye sarkardı ve yine önceki yılın işlemcisi kullanıldığı için eleştirilirdi Nokia 9 Pureview.

    İşlemci tercihi amiral gemisi sınıfı Snapdragon 845'den yana kullanılmış. 6GB RAM ve 128GB depolama, 3320mAh batarya kapasitesi sunan telefonda hafıza kartı slotu yok. Kamera odaklı, RAW çıkış sunan ve OZO-soundrecording(Surround ses kaydı) desteği sunan bir telefonda kullanıcılar doğal olarak hafıza tasası olmadan fotoğraf çekmek isteyeceklerdir. NOKIA'nın en azından çekilen fotoğrafları pratik bir biçimde PC veya başka bir ortama aktarmaya yarayan pratik bir uygulama veya program sunmasını beklerdim ki böyle bir şey mevcut değil. Bundan dolayı hafıza kartı slotu olmaması büyük bir eksiklik bu telefon için.

    Androidone yüklü geldiği için hiçbir ekstra uygulama yok, dolayısıyla telefon çok hafif çalışıyor. Bundan dolayı oyunlarda ve uygulamalarda rahatlıkla tam performans alınıyor. Oyun ve uygulama dışında işlemciye fazla yük binmediği için de batarya ömrü nispeten biraz daha uzun oluyor.

    Şimdiye kadar 2 oyun test ettim. Fortnite ve günümüzün muhtemelen en popüler oyunu PUBG Mobil. Her iki oyun da kurulumdan sonra en yüksek ayarlar seçili olarak geliyor. EpicGames nedense Fortnite'a 30FPS sınırı koymuş. Hiçbir takılma olmadan 2 el oyun oynadım. PUBG Mobil 2-3 el oynadım. Yürürken veya çatışma sırasında herhangi bir takılma olmuyor ama arabayla gezerken ara sıra atlamalarla karşılaştım. Bunun dışında akıcı. İstek gelirse birdahakine FPS testi de yapabilirim. Kameraların olduğu üst kısımda ekran tarafında bayağı bir ısınma oluyor. Telefon tutuluyor tabi, aşırı bir ısınma olmuyor ama sağ taraf ılık, sol taraf sıcak olduğu için ister istemez insanın dikkati dağılıyor.



    Ses


    Alt tarafta 1 adet mono hoparlör mevcut. Stereo hoparlör olmaması büyük bir eksiklik değil fakat bu denli büyük bir ekran olunca ister istemez bir stereo hoparlör aradım. Alt kısımda yer alan mono hoparlörün bayağı yüksek bir sesi var. En üst seviyede bozulmalar oluyor, ya da bana öyle geldi. Genelde yarı ses seviyesinde kullandığım için bana fazlasıyla yeterli geldi ses kalitesi ve temizliği.

    Hoparlörün konumundan ve oyun oynarken telefonun tutuluşundan ötürü bazen istemeden parmaklar hoparlörü kapatılabiliyor ve sevimsiz anlar yaşanabiliyor.

    --------------------

    Gelelim Nokia 9 Pureview'ın en çok konuşulan 2 özelliğine. Ekrandan parmak izi okuyucu ve kameradan bahsediyorum.



    Ekrandan Parmak izi Okuma


    Şimdiye sürekli o konuda günümüze göre geri kalmış, bu konuda geri kalmış dememden sonra, günümüz amiral gemilerini yakaladığı ve hatta kimilerini solladığı bir özellik mevcut. Parmak izinin ekrandan okunması. Yanlız bu özelliğin bu kadar konuşuluyor olması masraftan kaçınmayıp, parmak izini ekrana dahil etmeleri değil. Sürekli konuşulmasının sebebi sürekli hata vermesi. İlk bir kaç günüm parmak izi okuyucuyu anlamakla geçti. İlk farkına vardığım kısım, okuyucunun yuvarlak şekilde değil, alçak ve geniş bir dikdörtgen şeklinde olması. Bu şekilde parmağın bayağı küçük bir kısmının okunması sağlanıyor. Hataların sebeplerinden biri bu olabilir. Diğer farkettiğim kısmı ise karanlıkta aydınlığa kıyasla daha iyi çalışması. İlk gün telefonun kurulumunu yaptım, parmağımı okuttum ve inanamadım çünkü o bahsedilen hataların hiçbiri yoktu. Abartısız söylüyorum 1 kere bile okumadığı, tekrar deneyin dediği olmamıştı defalarca denememe rağmen. Ertesi sabah evden çıktım. Yürürken telefonda bir şeye bakacaktım ki oda ne, parmağımı bir türlü okumuyor sensör. 4-5 defa denedikten sonra bir şekilde okudu parmağımı ama şu 5-6 günlük kullanımımda kimi zaman parmak izini hiç koymasalarmış yokluğunu hissetmezdik herhalde. Bu bastırarak okuma olayının temelinde muhtemelen sensörün üstüne düşen "fazla" ışığın etkisi var. Parmak izini okumasının bastırmayla veya bastırmamayla bir alakası yok. Bastırsam da, az bir şey dokunsam da okuyor. Tahminimce bastırın denmesinin sebebi, parmağı bastırınca parmak yüzeyi sensörün etrafını kaplıyor ve sensörün üstüne güneş ışığı gibi "fazla" ışık düşme ihtimalini düşürüyor. Bu sayede sensörün gördüğü tek şey parmak izi oluyor.

    NOKIA tarafından parmak izi okumayı düzeltmek için bir yama yayınlayacaklarına dair açıklama geldi ama açıkçası ne kadar düzelir bilemiyorum.



    Kamera

    Henüz 2 yıldır piyasada olan HMD Global-NOKIA, bu telefona öyle bir özellik koydularki, yıllardır bu piyasada olan üreticilerin de bulunduğu MVC'de tüm basın bülteninin dikkatini NOKIA tarafına vermesini sağladı. 6 sensörlü kamera.

    Arka kısımda 12MP çözünürlüğünde 2 adet RGB, 3 adet BW ve 1 adet ToF sensör ile sektörde bir ilke imza atan HMD Global-Nokia, bu özel teknoloji sayesinde fotoğraf içine sıradan bir kameradan 10 kata kadar daha fazla ışık alabilmeyi vadediyor. Kameraların tümü f/1.8 diyafram açıklığına sahip. Video tarafında 4K HDR çekme imkanı var. Sadece ışık tarafında değil, günümüzün hayli popüler efekti olan Bokeh modunda da çok daha başarılı olduğundan bahsediliyor. 5 adet kamera ve 1 adet ToF sensör sayesinde 1200 katmanlı fotoğraf çekilebiliyor. OIS desteği yok.

    İlk başta belirttiğim gibi, detaylı bir inceleme yazısı değil bu, sadece ilk görüşlerimi belirteğim.

    Benim Nokia 9 Pureview'ı alırken 2 ana ihtiyacım vardı. Güncelleme ile uzun ömürlü, saf bir işletim sistemi ve en az Lumia 950 ayarında bir ana kamera. L950'de 20MP kamera olmasına rağmen Nokia 9 Pureview'da 12MP kamera var. Arada neredeyse 2 kat fark olmasına rağmen yine de bir şans vermek istedim ve ne mutlu Nokia 9 Pureview beni bu konuda üzmedi. En azından şimdiye kadar. Işığın bol olduğu sahnelerde beni tatmin eden fotoğraflar çekiyor. Henüz düşük ışık test etme şansım olmadı. Malum tam yaz dönemine girmemizden ötürü hava geç kararıyor ve şu sıralar yoğunluktan ötürü gece dışarı çıkma şansım yakalayamadım.

    Dikkatimi çeken ve beni oldukça rahatsız eden bir ayrıntı: çekilen fotoğraflar otomatik olarak HDR ayarlanmış olarak çekiliyor. Kimi fotoğrafları iyi hale getirse de her fotoğrafta olmuyor tabi ki ve bazı bölgelerde alakasız renkler çıkabiliyor. Bu özellik kapatılamıyor. Neden böyle bir şey yapma gereği duymuşlar bilmiyorum ama biraz canımı sıktı.

    Çıkış yaptığı hafta yapılan ön incelemelerde bahsedilen otomatik mod o kadar kötü değil, hatta hiç PRO moda geçme veya fotoğrafı çektikten sonra düzenleme ihtiyacı duymadım. Her türlü sahnede tam renkleri veriyor kamera. Bana gelen model yaklaşık 1-2 hafta geç geldi, bundan dolayı kamera performansını iyileştiren güncelleme içinde yüklü vaziyette gelmiş olabilir.

    Ön kamerada 20MP sensör kullanan NOKIA, aynı arka sensörde olduğu gibi, ön kamerada da 4K HDR video çekim desteği sunuyor. Ön kamerada auto-focus yok ve odak noktası sabit olarak yakın ayarlanmış. Yüzler çok net çıkarken, arkaplan hafif bokeh katılmış gibi çıkıyor.

    Video kalitesine gelecek olursak. Ön/arka kamera farketmeksizin 720p, 1080p, 1080p 18:9, 1080p HDR, 4K, 4K HDR modları mevcut. Yanlız arka kamerada ağır çekim modu mevcutken, ön kamerada böyle bir özellik yok.

    Batarya


    Telefonun bataryasını daha 1 hafta dolmadan değerlendirmek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama ilk şarjın değerlerini ekran görüntüsü olarak aşağıya bırakıyorum. Klasik olarak yoğun kullanımda 1 gün, seyrek kullanımda 2 gün dayanacak gibi duruyor.



    Özet

    Genel olarak toparlayacak olursam eğer, bazı yerlerinden kırpılmış, bazı yerlerinden bol bol verilmiş bir telefon Nokia 9 Pureview. Ben şu birkaç günlük kullanımımda çok memnun kaldım. Almadan önce herkesin kullanabileceği bir telefon değil, fotoğrafa merakı olanların telefonu diyordum ancak kullandıktan sonra gördüm ki 7'den 70'e kullanıcısını üzmeyecek bir telefon yapmışlar. Eğer benim gibi telefona uygulama yüklemeyen biriyseniz, orasını burasını kurcalamam, tema yüklemem, ara sıra fotoğraf çekerim, yeri geldi mi en yüksek ayarlarda oyun oynarım derseniz kesinlikle tavsiye ederim. NOKIA adına yakışır bir telefon olmuş. Ha, Pureview adını hak ediyor mu ? Onu ilerleyen dönemlerde göreceğiz. Şimdilik sağlıcakla kalın.
  • Öncelikle herkese merhaba. Telefonu 5-6 gündür kullanıyorum ve izlenimlerimi merak edenler ile paylaşmak istedim. Baştan belirteyim, diğer telefonlar ile karşılaştırma yapmayacağım. Tamamen Nokia 9 Pureview odaklı bir yazıdır. Fazla uzatmadan bölüm bölüm görüşlerimi yazayım.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Tasarım


    Hakkında yazılacak ilk görüş tabi ki nasıl göründüğü. Sandviç tasarım tercih edilmiş. Ön ve arka kısım cam, arasında alüminyum şase. Ön taraftan 2018-2019 modasını yansıtmıyor Nokia 9 Pureview. Çentikli veya kamera delikli bir telefon yok karşımızda. Bunun yerine alışılagelmiş nispeten ince alt üst çerçeveler var. Kendi görüşüm: Nokia bu modelde böyle istemiş. Nokia 9 Pureview'den önce çıkan modellere baktığımızda gerek 7.1 olsun gerekse 8.1 olsun çerçeveli ekranın kullanılabildiğini görüyoruz. Tasarım ekibi çentik istememiş olsa gerek ki, önceden tecrübeleri olmalarına rağmen bu tip bir panel kullanmışlar. Bu arada çentikli bir telefondan geçmiş olan ben, ön tarafı çok beğendim. Ayrıca ön taraf kavisli değil. Bu da ekran koruyucu ile tam olarak koruyabileceğimiz anlamına geliyor. Alt kısımda herhangi bir tuş yok. Üst kısımda ise sol tarafta 1 adet derinlik ve ışık algılayıcı, ortada hoparlör, sağ tarafda 20MP ön kamera ve onun hemen sağında NOKIA yazısı yer alıyor.

    Sağ tarafında güç tuşu ve ses kontrol tuşları, üst tarafda 1 mikrofon ve çift-SIM kart slotu, sol taraf boş, alt tarafta ise 1 mikrofon, USB-C giriş ve mono-hoparlör yer alıyor. Stereo hoparlör bu modelde ne yazık ki mevcut değil. Güç ve ses kontrol tuşları oldukça ulaşılabilir konumdalar ve ne az ne de çok güç gerektiriyorlar, tam olması gereken gibi yani. Telefonun herhangi bir yerinde 3.5mm ses çıkışı yok. Her ne kadar kablosuz kulaklık teknolojisi iyi bir konuma gelmiş olsa da, beynimin dibinde dakikalarca kablosuz sinyallerin gezinmesini istemiyorum. Nokia eğer devam modelinde de ses çıkışına yer ayırmazsa tercihimi başka bir modelden yana kullanırım. En azından şimdilik böyle düşünüyorum. Kamera odaklı bir telefonda kamera için ayrı tuş olmaması ise beni telefondan soğutan ayrı bir konu oldu. Bu ikisi birleşince açıkçası sırf bu yüzden neredeyse almaktan vazgeçiyordum.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Gelelim Nokia 9 Pureview'ın en dikkat çekiçi kısmına. Arka kapakta çıkıntısız tam 5 adet kamera, 1 ToF(Time of Flight) sensör ve çift-LED flaş çok estetik bir biçimde yerleştirilmiş. Kameraların üstünde 3. mikrofon yer alıyor. Ortada NOKIA yazısı, altında androidone ve onun altında nerede üretildiği, model numarası gibi bilgiler yer alıyor. Arka kapak tamamen cam. Gorilla Glass 5 standardı sayesinde kolay kolay kırılmayacağına dair NOKIA tarafından güvence veriliyor.

    Telefon açıkçası dikkatli tutmazsanız elden kayıyor. Hatta gariptirki ceket veya hırkanın üstüne koyduğunuzda, düz bir zemine gelene kadar kayıyor, o kadar pürüzsüz bir yüzeyi var. Yalnız alüminyum şasenin kenarları hoşuma gitti. Parmaklarınızın değdiği kısım klasik 45 derece değilde, çok daha düşük bir açıyla törpülenmiş. Ufak ama hoş bir detay, tasarıma ayrı bir hava katmış. Elden kaymasını saymazsak müthiş bir tutuş hissiyatı var.

    Kasa büyük. 5.99" 18:9 ekran var. Şimdiye kadar kullandığım en büyük telefon. Güç ve ses kontrol tuşlarına çok rahat erişebilmeme rağmen ekranın %70'inden yukarısına parmağım yetişmiyor. Biraz daha küçük bir tasarım tercih edilebilirdi.
    IP67 sertifikası sayesinde telefonun suya düşmesinden veya su sıçramalarından korkmadan kullanabilmek yine güzel bir özellik. Ne yazık ki 2019 standardlarında bir çok modelin halihazırda IP68 sertifikasıyla gelmesiyle bu noktada birazcık geri kalınmış.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    İşletim Sistemi


    NOKIA'nın isim haklarına sahip HMD Global, yıllardır piyasada olmasına rağmen yazılım kısmında telefonlarına neredeyse elini bile sürmüyor. Nokia 9 Pureview'da da aynı tutum sürdürülmüş. Donanımı HMD Global tarafından hazırlanan telefonda Google'ın Androidone işletim sistemi var. Sürüm numarası 9.0 Pie. Stok Android'den anladığım kadarıyla tek bir farkı var. Güncelleme sözü. Güvenlik güncelleştirmelerini aynı haftada, büyük güncelleştirmeleri ise 60 gün içinde dağıtma sözü veriyor Google. Önceki telefonumda stok Android kullandım. Açıkçası birebir aynı stok Android ve Androidone. Yıllarca tertemiz bir işletim sistemi olmasından dolayı Windows Phone kullandım. Yıllarca Android telefon almama sebeplerimden biri içinde ekstra uygulama veya oynama olmayan telefon olmamasıydı. Tamam, Nexus ve Pixel serisi burada güzel alternatifler ancak bu sefer performans konusu kafamı kurcalıyordu.

    Nokia 9 Pureview'ı tercih etmemde çok büyük rolü oldu kısacası Androidone'ın. Saf işletim sistemi ve güncelleştirme sözü olmasaydı muhtemelen almazdım.

    Dosya yöneticisi, ajanda, kişi listesi, mail istemcisi, alarm-kronometre-sayaç, navigasyon, medya oynatıcısı gibi özellikler yeterli düzeyde. Ben Outlook ve Swiftkey hariç ekstra bir uygulama yükleme ihtiyacı duymadım. Doğal olarak çok fazla Google entegrasyonu vardı. Ayarlar kısmından çoğunu kapatabiliyorsunuz. Kapatamadıklarınız için yapılabilecek pek bir şey yok.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Ekran


    Kamera odaklı bir telefonda çektiğimiz resimleri büyük bir ekrana yansıtmadan inceleyebilmek olmazsa olmaz. Nokia 9 Pureview burada müthiş bir ekranla geliyor. 5.99" 18:9 boyutunda pOLED QHD+ (2880x1440) panelli ve HDR10 özellikli ekran mevcut. Panel üreticisi hakkında bilgim yok ancak bulmaya çalışırım.

    Sürekli adaptif parlaklıkta kullandım ve ne yalan söyleyeyim ekranı göremediğim bir durum olmadı. Gece yatarken gözlerimi kamaştırmayan(ekranı açmadan ayarlanmış parlaklık düzeyi), sokakta yürürken güneşten gözlerimi kıstığım havada bile ekrandaki içeriği rahatça görebildiğim bir parlaklık düzeyi var.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Performans


    En çok eleştiri aldığı noktalardan biri 2019 model yerine 2018 model bir işlemci kullanması. 5 kameranın getirdiği karışık algoritmayı 2019 model bir işlemciye uyarlamaya çalışsalardı muhtemelen çıkış tarihi 2020'ye sarkardı ve yine önceki yılın işlemcisi kullanıldığı için eleştirilirdi Nokia 9 Pureview.

    İşlemci tercihi amiral gemisi sınıfı Snapdragon 845'den yana kullanılmış. 6GB RAM ve 128GB depolama, 3320mAh batarya kapasitesi sunan telefonda hafıza kartı slotu yok. Kamera odaklı, RAW çıkış sunan ve OZO-soundrecording(Surround ses kaydı) desteği sunan bir telefonda kullanıcılar doğal olarak hafıza tasası olmadan fotoğraf çekmek isteyeceklerdir. NOKIA'nın en azından çekilen fotoğrafları pratik bir biçimde PC veya başka bir ortama aktarmaya yarayan pratik bir uygulama veya program sunmasını beklerdim ki böyle bir şey mevcut değil. Bundan dolayı hafıza kartı slotu olmaması büyük bir eksiklik bu telefon için.

    Androidone yüklü geldiği için hiçbir ekstra uygulama yok, dolayısıyla telefon çok hafif çalışıyor. Bundan dolayı oyunlarda ve uygulamalarda rahatlıkla tam performans alınıyor. Oyun ve uygulama dışında işlemciye fazla yük binmediği için de batarya ömrü nispeten biraz daha uzun oluyor.

    Şimdiye kadar 2 oyun test ettim. Fortnite ve günümüzün muhtemelen en popüler oyunu PUBG Mobil. Her iki oyun da kurulumdan sonra en yüksek ayarlar seçili olarak geliyor. EpicGames nedense Fortnite'a 30FPS sınırı koymuş. Hiçbir takılma olmadan 2 el oyun oynadım. PUBG Mobil 2-3 el oynadım. Yürürken veya çatışma sırasında herhangi bir takılma olmuyor ama arabayla gezerken ara sıra atlamalarla karşılaştım. Bunun dışında akıcı. İstek gelirse birdahakine FPS testi de yapabilirim. Kameraların olduğu üst kısımda ekran tarafında bayağı bir ısınma oluyor. Telefon tutuluyor tabi, aşırı bir ısınma olmuyor ama sağ taraf ılık, sol taraf sıcak olduğu için ister istemez insanın dikkati dağılıyor.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Ses


    Alt tarafta 1 adet mono hoparlör mevcut. Stereo hoparlör olmaması büyük bir eksiklik değil fakat bu denli büyük bir ekran olunca ister istemez bir stereo hoparlör aradım. Alt kısımda yer alan mono hoparlörün bayağı yüksek bir sesi var. En üst seviyede bozulmalar oluyor, ya da bana öyle geldi. Genelde yarı ses seviyesinde kullandığım için bana fazlasıyla yeterli geldi ses kalitesi ve temizliği.

    Hoparlörün konumundan ve oyun oynarken telefonun tutuluşundan ötürü bazen istemeden parmaklar hoparlörü kapatılabiliyor ve sevimsiz anlar yaşanabiliyor.

    --------------------

    Gelelim Nokia 9 Pureview'ın en çok konuşulan 2 özelliğine. Ekrandan parmak izi okuyucu ve kameradan bahsediyorum.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Ekrandan Parmak izi Okuma


    Şimdiye sürekli o konuda günümüze göre geri kalmış, bu konuda geri kalmış dememden sonra, günümüz amiral gemilerini yakaladığı ve hatta kimilerini solladığı bir özellik mevcut. Parmak izinin ekrandan okunması. Yanlız bu özelliğin bu kadar konuşuluyor olması masraftan kaçınmayıp, parmak izini ekrana dahil etmeleri değil. Sürekli konuşulmasının sebebi sürekli hata vermesi. İlk bir kaç günüm parmak izi okuyucuyu anlamakla geçti. İlk farkına vardığım kısım, okuyucunun yuvarlak şekilde değil, alçak ve geniş bir dikdörtgen şeklinde olması. Bu şekilde parmağın bayağı küçük bir kısmının okunması sağlanıyor. Hataların sebeplerinden biri bu olabilir. Diğer farkettiğim kısmı ise karanlıkta aydınlığa kıyasla daha iyi çalışması. İlk gün telefonun kurulumunu yaptım, parmağımı okuttum ve inanamadım çünkü o bahsedilen hataların hiçbiri yoktu. Abartısız söylüyorum 1 kere bile okumadığı, tekrar deneyin dediği olmamıştı defalarca denememe rağmen. Ertesi sabah evden çıktım. Yürürken telefonda bir şeye bakacaktım ki oda ne, parmağımı bir türlü okumuyor sensör. 4-5 defa denedikten sonra bir şekilde okudu parmağımı ama şu 5-6 günlük kullanımımda kimi zaman parmak izini hiç koymasalarmış yokluğunu hissetmezdik herhalde. Bu bastırarak okuma olayının temelinde muhtemelen sensörün üstüne düşen "fazla" ışığın etkisi var. Parmak izini okumasının bastırmayla veya bastırmamayla bir alakası yok. Bastırsam da, az bir şey dokunsam da okuyor. Tahminimce bastırın denmesinin sebebi, parmağı bastırınca parmak yüzeyi sensörün etrafını kaplıyor ve sensörün üstüne güneş ışığı gibi "fazla" ışık düşme ihtimalini düşürüyor. Bu sayede sensörün gördüğü tek şey parmak izi oluyor.

    NOKIA tarafından parmak izi okumayı düzeltmek için bir yama yayınlayacaklarına dair açıklama geldi ama açıkçası ne kadar düzelir bilemiyorum.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Kamera

    Henüz 2 yıldır piyasada olan HMD Global-NOKIA, bu telefona öyle bir özellik koydularki, yıllardır bu piyasada olan üreticilerin de bulunduğu MVC'de tüm basın bülteninin dikkatini NOKIA tarafına vermesini sağladı. 6 sensörlü kamera.

    Arka kısımda 12MP çözünürlüğünde 2 adet RGB, 3 adet BW ve 1 adet ToF sensör ile sektörde bir ilke imza atan HMD Global-Nokia, bu özel teknoloji sayesinde fotoğraf içine sıradan bir kameradan 10 kata kadar daha fazla ışık alabilmeyi vadediyor. Kameraların tümü f/1.8 diyafram açıklığına sahip. Video tarafında 4K HDR çekme imkanı var. Sadece ışık tarafında değil, günümüzün hayli popüler efekti olan Bokeh modunda da çok daha başarılı olduğundan bahsediliyor. 5 adet kamera ve 1 adet ToF sensör sayesinde 1200 katmanlı fotoğraf çekilebiliyor. OIS desteği yok.

    İlk başta belirttiğim gibi, detaylı bir inceleme yazısı değil bu, sadece ilk görüşlerimi belirteğim.

    Benim Nokia 9 Pureview'ı alırken 2 ana ihtiyacım vardı. Güncelleme ile uzun ömürlü, saf bir işletim sistemi ve en az Lumia 950 ayarında bir ana kamera. L950'de 20MP kamera olmasına rağmen Nokia 9 Pureview'da 12MP kamera var. Arada neredeyse 2 kat fark olmasına rağmen yine de bir şans vermek istedim ve ne mutlu Nokia 9 Pureview beni bu konuda üzmedi. En azından şimdiye kadar. Işığın bol olduğu sahnelerde beni tatmin eden fotoğraflar çekiyor. Henüz düşük ışık test etme şansım olmadı. Malum tam yaz dönemine girmemizden ötürü hava geç kararıyor ve şu sıralar yoğunluktan ötürü gece dışarı çıkma şansım yakalayamadım.

    Dikkatimi çeken ve beni oldukça rahatsız eden bir ayrıntı: çekilen fotoğraflar otomatik olarak HDR ayarlanmış olarak çekiliyor. Kimi fotoğrafları iyi hale getirse de her fotoğrafta olmuyor tabi ki ve bazı bölgelerde alakasız renkler çıkabiliyor. Bu özellik kapatılamıyor. Neden böyle bir şey yapma gereği duymuşlar bilmiyorum ama biraz canımı sıktı.

    Çıkış yaptığı hafta yapılan ön incelemelerde bahsedilen otomatik mod o kadar kötü değil, hatta hiç PRO moda geçme veya fotoğrafı çektikten sonra düzenleme ihtiyacı duymadım. Her türlü sahnede tam renkleri veriyor kamera. Bana gelen model yaklaşık 1-2 hafta geç geldi, bundan dolayı kamera performansını iyileştiren güncelleme içinde yüklü vaziyette gelmiş olabilir.

    Ön kamerada 20MP sensör kullanan NOKIA, aynı arka sensörde olduğu gibi, ön kamerada da 4K HDR video çekim desteği sunuyor. Ön kamerada auto-focus yok ve odak noktası sabit olarak yakın ayarlanmış. Yüzler çok net çıkarken, arkaplan hafif bokeh katılmış gibi çıkıyor.

    Video kalitesine gelecek olursak. Ön/arka kamera farketmeksizin 720p, 1080p, 1080p 18:9, 1080p HDR, 4K, 4K HDR modları mevcut. Yanlız arka kamerada ağır çekim modu mevcutken, ön kamerada böyle bir özellik yok.

    Batarya


    Telefonun bataryasını daha 1 hafta dolmadan değerlendirmek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama ilk şarjın değerlerini ekran görüntüsü olarak aşağıya bırakıyorum. Klasik olarak yoğun kullanımda 1 gün, seyrek kullanımda 2 gün dayanacak gibi duruyor.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi


    Özet

    Genel olarak toparlayacak olursam eğer, bazı yerlerinden kırpılmış, bazı yerlerinden bol bol verilmiş bir telefon Nokia 9 Pureview. Ben şu birkaç günlük kullanımımda çok memnun kaldım. Almadan önce herkesin kullanabileceği bir telefon değil, fotoğrafa merakı olanların telefonu diyordum ancak kullandıktan sonra gördüm ki 7'den 70'e kullanıcısını üzmeyecek bir telefon yapmışlar. Eğer benim gibi telefona uygulama yüklemeyen biriyseniz, orasını burasını kurcalamam, tema yüklemem, ara sıra fotoğraf çekerim, yeri geldi mi en yüksek ayarlarda oyun oynarım derseniz kesinlikle tavsiye ederim. NOKIA adına yakışır bir telefon olmuş. Ha, Pureview adını hak ediyor mu ? Onu ilerleyen dönemlerde göreceğiz. Şimdilik sağlıcakla kalın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 31 Mart 2019; 23:50:14 >
  • Güzel bir inceleme olmuş. Detaylara değinilmiş. Kamera yazılım güncellemesiyle daha iyi gelecektir. Dinamik aralık tam manasıyla istenen seviyede değil. Netlik olarak gayet iyi görünüyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık , benim incelemelerden gördüğüm kadarıyla kamerada ki sıkıntı düşük ışıkta kendini belli ediyor.Böyle kamera odaklı bir cihaz cıkarırken düşük ışık performansını niye es geçerler ? İlginç.
  • Nokia 9 konusuna ne oldu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr. Jingles

    Nokia 9 konusuna ne oldu?
    İlk 3 sayfa telefon hakkında net olmayan bilgilerle doluydu, bu şekilde biraz daha düzenlendi.

    Ekleme: Bölümde duruyor hala.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 6 Nisan 2019; 20:55:11 >
  • Arka tarafa kaplama aldım, ürün çok iyi, bambaşka bir hava katıyor telefona.

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi
    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi
    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi
  • Hocam az daha resim örnekleri atsana konuya , portre , düşük ışık , selfie , portre selfie bekliyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: __nikolaus__

    Hocam az daha resim örnekleri atsana konuya , portre , düşük ışık , selfie , portre selfie bekliyoruz.
    O zaman buyrun, 12.5GB'lık konuya yönlendiriyorum sizi https://forum.donanimhaber.com/nokia-9-pureview-amsterdam-araba-fuari-2019-nokia-9-pureview-mobil-veriye-dikkat-46-fotograf--137855912

    Birdahaki sefere bir sıkıntı olmazsa düşük ışık, selfie vs.
  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt
    İncelemeniz için çok teşekkür ederim, iple çekiyorum gelmesini, gelir gelmez alacağım bu telefonu. Alma sebebim ne kamera özellikleri, ne tasarımı, Nokia'nın güncelleme başarısı, Android One ve de en önemli sebep; deliksiz, çentiksiz adam gibi bir ekranının oluşu...

    Yalnız Türkiye'ye hala gelmedi, ses seda da yok gibi... Umarım fazla gecikmez...
  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt
    İnceleme yazınız için çok teşekkür ederim. Forumumuza böyle katkı sunan insanları görmek beni sevindiriyor.

    Anladığım kadarıyla bu telefonun performans ve kamera kalitesi problemi yok.

    Daha önce hangi telefonu kullandınız? Çektiğiniz fotoğrafların boyutu ne kadar oluyor ortalama?
  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt
    Hocam bu arada önemli bir nokta: bildirim ledi mevcut mu? Ekranda Always On özelliği var mı? Ve ekranı çift dokunma ile uyandırma özelliği mevcut mu?
  • Yorumlarınız için teşekkürler. SD845 dolayısıyla herhangi bir performans sıkıntısı yok. JPEG yaklaşık 3-4MB yer kaplıyor, RAW ise 20-25 arası değişiyor. Yaklaşık 25-30MB yer kaplıyor yani bir fotoğraf, RAW çekecek olursak eğer. Dediğim gibi microSD takılamıyor, 128GB/30MB yaptığımızda bir günde çekebileceğimizden fazla adet çıkıyor ama sürekli başka bir yere yedekleme yapmayanlar için sıkıntı olabilir.

    Bildirim LED'i yok. Onun yerine Always-On bir nebze yetiyor. Çift dokundurmayla uyandırma var.

    Lumia 950'den saf Android'li bir telefona geçtim. Yağ gibi akıyordu ama kamerası tatmin etmeyince Nokia 9 Pureview aldım.

    Manual odaklama yok bu arada. Sadece elle dokunarak odaklayabiliyoruz. Gece çekimine çıkmamamın sebeplerinden biri bu aslında. Pek güvenmiyorum dokunarak odaklamaya.

    4K ve 1080p video çekimi de paylaşacağım yakında.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt
    Sizden beklentimiz şu olsun öyleyse. Anladığım kadarıyla yurtdışında yaşıyorsunuz.

    * Ahtapot tripotlar var. Minnacık. En fazla 5 dolar falandır. Onu edinip telefonunuzdan gece çekimleri yapmanız mümkün müdür?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LGatakan

    Sizden beklentimiz şu olsun öyleyse. Anladığım kadarıyla yurtdışında yaşıyorsunuz.

    * Ahtapot tripotlar var. Minnacık. En fazla 5 dolar falandır. Onu edinip telefonunuzdan gece çekimleri yapmanız mümkün müdür?
    Ahtapot falan değil, profesyonel ekipmanım var zaten Lumia 920 ve Lumia 950 konusunda gece çekimlerim var bayağı ama onlarda focusu elle ayarlayıp, netlik konusunu garanti altına alıyordum. Nokia 9'da Allah'a emanet çekim yapmak gerekiyor
    Bakalım, mümkün olan en kısa zamanda bir çalışma yapmak istiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada Nisan ayı güncellemesi kamera iyileştirmeleriyle gelmiş. Size geldi mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı olsun güzel cihaz burada bu cihazı gelse bile almak zor ekonomik durumlardan tek atımlık kurşun oluyor onu da insanlar nokiaya pek harcamak istemezler gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lithaunans L kullanıcısına yanıt
    Nokia alınırda fiyat performans anlamında iyi değil Bu telefon 4000 den gelse tabi satmaz ama 3 binden gelse satar. Avrupa fiyatının yüksekliğinden dolayı 3 bine falan gelme ihtimali yok tabi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eP_362

    Bu arada Nisan ayı güncellemesi kamera iyileştirmeleriyle gelmiş. Size geldi mi?
    Güncelleme geldi de buraya yazmayı unuttum Açıklamasında kamera ile ilgili bir bilgi yok, Nisan güvenlik güncellemesi sadece.

    Snapdragon 855 ile gelseydi fiyat farketmeksizin her türlü satardı da, bu haliyle meraklılarından başka alıcı bulması zor. Ben müthiş buluyorum 845'in performansını ama alırken doğal olarak insan en yenisini istiyor.


    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi

    Gece performansı için hala çıkamadım ama şimdilik bir kare bırakıyorum buraya.

    OTOMATIK MOD ELLE ÇEKİM (JPEG)

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi

    Aynı karenin RAW halinin Lightroom'da editlenmiş hali:

    ■□■□ NOKIA 9 Pureview ■□■□ 5 KAMERA - SDM845 - 6GB - 128GB - İlk İzlenimler Eklendi

    Ekleme: Üstteki görsellerin çekim değerleri ISO6400 1/30.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 23 Nisan 2019; 13:19:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.