Şimdi Ara

Nikola Tesla (1856-1943)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün doğum günü. Tarihin gördüğü en büyük dahilerden biri. Bana göre en büyüğü. Kendisi teorik olarak değil uygulamalı olarak ilerleyerek gönlümde ayrı bir yere sahiptir. Okuldayken kitaplarda okunulan Edison'u severken Edison'a yaşamış en ş****siz bilim adamı lakabını takmam da Tesla'nın eseridir. İtüsözlük'ten öğrendiğim, İrfan Özfatura'nın yazdığı bir makale;

    quote:

    nikola, yugoslavyada doğar (1856), evet o, bir hırvat çocuğudur ama osmanlı adam ayırmaz, onu da iftar sofralarına oturtur, avucuna bayram harçlığı sıkıştırırlar. türkler, lokma paylaşmaktan çok hoşlanır, zımmileri ne helvasız bırakır, ne de aşuresiz koyarlar. nikola yaz günleri merkez camisinin şadırvanında serinler, türk, boşnak, torbeş çocuklarıyla çelik çomak oynar.
    nikolanın ninesi tam bir osmanlıdır, çocuklar azıcık tatsızlaştı mı bir ayet-el kürsi okusunlar diye komşularının kapısını çalar. bu kadın felaket zekidir, onu günlük hayata dair ürettiği pratik çarelerle tanırlar. nicola ninesine çeker, sakalı çıkmadan altı dili kapar. sırpça, türkçe, almanca, ingilizce, fransızca ve italyancayı sular seller gibi konuşur, en zorlu hesapları zihinden yapar. hatta zevk için logaritma cetvelini ezberler, muallim eline tebeşir almadan neticeyi fısıldar.

    nicola, gratz bilim enstitüsünde matematik ve mekanik okur ama merakı elektriğe kayar. ancak bu konu henüz çok muğlaktır, deneylerine imkan bulmak için abdye gitmeye niyetlenir, hatta aracılar lütfedip ilgilensin diye thomas amcasına mektup yazarlar. bir müddet ünlü kaşife takılır, ondan hisse kapmaya bakar.

    saf çocuk hayatının en büyük hatasını planlarını bu hırslı adama açıklamakla yapar. ondan çok önceleri ampulu ve fluoresan lambayı yapmasına rağmen keşiflerine sahip çıkamaz. edison akkor telli ampulü iyi kötü yakar ama elektrik aktarma işini kıvıramaz, boşa koyar dolduramaz, doluya koyar aldıramaz. zira doğru akım üç adım ötede zayıflar, hiç bir işe yaramaz. edison saçını başını yolar, beyhude tırmalar. ancak şu gözleri parlayan yugo boş değildir, problemi aşsa aşsa tesla aşar. evet, edison, tarlada iğne kaybetse bütün samanların altına tek tek bakacak kadar sabırlıdır ama tesla altında iğne olmayan samanla uğraşmaz. yeter ki konsantre olmasın problemi anında çözer, noktayı koyar. edison bir gün en babacan tavırlarını takınıp tesla;yı yanına çağırır, elini dostça omuzuna atar. eğer sistemdeki tıkanıklığı çözerse büyük bir ödül vereceğini fısıldar. tesla, akımı yükseltip aktarır, alçaltıp kullanır böylece edisonun önünü açar. lâkin dalavereci kaşif işi bitince projeye sahip çıkar, çocuğu tanımaz.

    o yıllarda amerikada ancak waplar (white, anglasakson ve protestanlar) birinci sınıf vatandaştırlar, diğerleri kaale alınmaz. edison, osmanlı coğrafyasından gelen sahipsiz muhaciri zenciler ve kızılderililerle aynı kefeye koyar. ününü ve gücünü kullanıp ezmeye başlar.

    ama tesla aksi ihtiyara aldırmaz elektriğin taşınması için bambaşka bir sistem geliştirip rakibine fark atar. edisonun doğru akımı ancak kalın kablolarla aktarılabilir ki ortaya biftek kızartacak kadar ısı çıkar. halbuki teslanın ürettiği alternatif akım incecik kablolarla nakledilir, kesinlikle ısınmaz ve uzak mesafelere kayıpsız ulaşabilir. doğru akım için her mil kareye bir elektrik santrali kurmak gerekirken öbürü ülkenin öbür ucuna bile gidebilir. o günlerde edison yurdu bakır ağlarla örmüş, bilek kalınlığında tellere akıl almaz paralar yatırmıştır. gelgelelim bu basit ve mantıklı sistemi alkışlayacak yerde savaş başlatır. tutar tesla aleyhinde kampanyalar açar.

    tesla üç beş sent için kazma kürek çalıştığı günlerden birinde a.k.brown adlı bir firma sahibiyle tanışır. adam kesenin ağzını açar, ona broadwayde bir laboratuvar kurar. tesla kafasında ne varsa yapma fırsatı yakalar. bilim adamları bunların mükemmel şeyler olduğuna katılırlar. bu başarılar westinghouseun dikkatini çeker oturup onunla bir sözleşme imzalar.

    westinghouse, teslanın akımını kullanarak coloradodaki the gold king madenine elektrik getirir ve daha evvel ekonomik olmadığı için kapatılan tesisde üretim başlar. evet bir hidroelektrik santralı kurmak zor değildir ancak edisonun teknolojisi nehir maden arasındaki mesafeyi katiyetle aşamaz. hasılı edison doğru akıma bir servet yatırır ve çamura batar. teslanın sistemini kötülemek için usanmadan yalan söyler, bıkmadan şov yapar. alternatif akımla kedileri, köpekleri ve atları öldürür, hatta oturup elektrikli sandalyeler tasarlar. tesla cevabını chicagoda düzenlenen (1893) dünya fuarında verir. milletin şaşkın bakışları arasında vücudundan alternatif akım geçirir, parmaklarıyla dokunarak ampulleri yakar. etrafına doladığı tellere yüksek voltaj verdirir, zira yüksek frekanslı alternatif akım tellerin sadece dış yüzeyinde akar. daha sonra tesla bobinlerini kullanarak şimşekler çıkartır ve izleyicilerin üzerine atar. tabii ki kimseye bir şey olmaz. edisonun, teslayla bir araya gelecek yüzü kalmaz ama westinghouse ile anlaşabilmek için kıvırmaya başlar.

    tesla garip bir kâşiftir, inanılmaz buluşlar yapar ama bunları paraya dönüştürmek gibi bir çaba içinde olmaz. daima yenilik arar, önüne konan servetlere bakmaz. hatta buluşlarını sahiplenen yüzsüzlere bile ses çıkarmaz. elektrik satışından alacağı para 1 milyon doları aşınca westinghouse kıvranmaya başlar. kaşifimiz firmaya kıyamaz, iflas etmesin diye sözleşmesini yırtıp çöpe atar. dolar milyoneri olmaktansa huzurla çorbasını kaynatmaya bakar.

    tesla çocukluğundan beri niagara şelalesinin kaybolup giden enerjisine kafa yorar. ilgili mercilerden izin alınca burada dünyanın ilk hidroelektrik santralini kurar. ardından adını taşıyan bobinle radyo, tv yayınlarının kapısını aralar ve ihtisası olmadığı halde otomobillere hız saati yapar.

    zamanın bilim adamları saniyede altmış kere yön değiştiren bir akımın motoru bir ileri bir geri döndürüceğini ve hiçbir yere varamayacağını söyleseler de büyük problemi basit müdahalelerle aşar. parkta dolanırken bulduğu bir çareyle* alternatif akımı motorlarda da kullanır ve doğru akıma fark atar.

    tesla 1898de new yorkta, madison square garden havuzuna küçük bir tekne bırakır. teknenin içinde bir radyo alıcısı vardır. kâşifimiz minik gemiyi ileri, geri dolandırır, ışıklarını yakar ve iskeleye yanaştırır ki, o, ay üzerinde araç yürütecek kadar iddialıdır.

    tesla alternatif akımla elektrik dağıtımını kolaylıkla sağlar, ancak onun asıl derdi herkese bedava elektrik verebilmektir. yeryüzünün zaten bir enerjisi vardır, iş bunu kullanabilmektedir. nitekim j.p. morganın desteği ile long islandda kablosuz yayın sistemi kurar. ünlü mimar standford whiteın yaptığı bina büyük bir mantarı andırır. ahşap iskeleti bronz civata ve bakır lamalarla bağlar, koca yapıya bir gram demir sokmazlar. burası hem telefon ve telgraf hizmeti verecek, hem de deniz ve hava trafiğini düzene koyacaktır. dahası bütün dünyaya borsa, hava raporu, müzik yayını yapacak, saat ayarı, telefoto ve teleks imkânı sunacaktır. o dönemde sesin, resimlerin, hele hele elektriğin bu şekilde nakli duyulmuş şey değildir. evet bu heyecan verici bir şeydir ama para kazandırmaz. amerikalı sermayedarlar dolar getirmeyecek işe kuruş yatırmazlar. nitekim morgan da onu yolda koyar, proje yarım kalır, kuleyi hurda fiyatına satarlar.

    tesla, marconiden 10 yıl evvel radyoyu bulur ama patent dairesi waplara çalışır. mahkeme kanaatini geciktirir, geciktirir ve teslanın öldüğü sene (1943) kararı açıklar. evet hakkını verirler ama bir işe yaramaz. üstelik batılı kaynaklar radyonun babası olarak hâlâ marconiyi göstermekten utanmazlar. kaldı ki marconinin radyosu sadece sinyal alır, teslanın radyosu ses de yakalar.

    bir ara tesla, marstan ve venüsten sinyaller almayı aklına koyar. bunu ne kadar başarır bilemiyoruz ama uçan daire masalları anlatmaktan hoşlanan gazeteciler birine bin katar, mevzuyu abartırlar.

    tesla doğal rezonans ve vibrasyona ait duyulmadık şeyler söyler ve teorilerini ispatlamak için çalışmaya başlar. tutar, yeryüzü ile aynı frekansta titreşim üreten bir cihaz yapar. bu alamet çalıştığında bütün manhattan sallanır, binaların hiçbirinde cam çerçeve kalmaz. teslanın iddiasına göre aynı sistemle empire state binasını ufalamak, fay hatlarını kırmak hatta dünyayı ortadan ayırmak mümkündür. amerikalılar mevzuyla yakından ilgilenir, haarp projesine fay hatlarını hareket geçirmek için düşünülen bir sistem!: büyük paralar yatırırlar. eh bu arada komple teoricilerine de iş çıkar, bazı evhamlılar 17 ağustos zelzelesinde bu cihazın kullanıldığını savunurlar.

    tesla bir ara dünyanın bir ucundan diğer ucuna gidebilen ve geri dönebilen enerji dalgalarına kafa yorar. yetmez bu dalgalara elektrik yükler, enerjinin boşaldığı yerde şimşekler çakar. ki bunların gürültüsü 20 mil öteden işitilir, dağları ovaları ışığa boyar. boyları 40 metreyi aşan şimşekler için 100 milyon volt gücünde gerilim kullanır ve laboratuvarı mavimsi bir ışık kaplar. tesla yüksek gerilimle uğraşırken bir elini daima cebinde tutar, yüksek gerilimle çalışanlar hâlâ bu kuralı uygularlar. evet o elektriğe ihtiyatla yaklaşır ama adamlarını hizaya sokamaz, sırf ihmal yüzünden santrali havaya uçar.

    tesla colorado springsde bir dağın zirvesine 60 metrelik bir radyo vericisi, 22.5 metre çapında, hava çekirdekli bir transformatör ve devasa bir bobin kurar. olmaz denileni yapar hava yoluyla arada kablo olmadan 40 km uzağa elektrik yollar ve tam 200 ampulü birden yakar.


    Ayrıca pek sevmediğim Google bugün Tesla'yı anma amaçlı değiştirdiği logosyula da gönlümü fethetmiştir.







  • quote:

    nikola, yugoslavyada doğar (1856), evet o, bir hırvat çocuğudur ama osmanlı adam ayırmaz, onu da iftar sofralarına oturtur, avucuna bayram harçlığı sıkıştırırlar. türkler, lokma paylaşmaktan çok hoşlanır, zımmileri ne helvasız bırakır, ne de aşuresiz koyarlar. nikola yaz günleri merkez camisinin şadırvanında serinler, türk, boşnak, torbeş çocuklarıyla çelik çomak oynar.
    nikolanın ninesi tam bir osmanlıdır, çocuklar azıcık tatsızlaştı mı bir ayet-el kürsi okusunlar diye komşularının kapısını çalar.


    Bu bölümler doğru değil. 1856 da Yugoslavya diye bir devlet olmadığı gibi Hırvatistan Türklerin izlerini bırakabilecekleri kadar uzun süre hakim olabildikleri bir coğrafya değildir. Kanuni döneminde bir kısmına hakim olabildik, II. Viyana kuşatması sonrası tamamı Avusturya'nın eline geçti.Dilek, temenni ve desteksiz sahiplenme duyguları içeriyor. Diğer bilgilerin doğruluğunu bilmiyorum ama bunlar gibiyse bilimsel bir yazı değildir.




  • lehrer35 Osmanlı Tarihine hakim biri değilim. O yazıyı yazan da ben değilim zaten. Gördüğüm en kapsamlı yazıyı alıntıladım. Eğer elinde tarihi açıdan da doğru bilgilere sahip bu şekilde kapsamlı bir yazı varsa paylaşırsan iyi olur tabii ki. Ama yazının içinde bahsedilen Tesla'nın icraatlarında herhangi bir yanlışlık yok benim bildiğim kadarıyla.
  • Ben siz yazdınız demedim cagann. İtirazım şark kurnazlığına. Babası bir Ortodox papaz olan değerli bir bilimadamının bile Osmanlı özelinde sahiplenmeye çalışılmasına. Sizin kopyaladığınız yazıyı yazan kişi belliki bu yazıyı Wikipedia'dan aşırmış ve sadece benim dikkat çektiğim misyonerlik etkinliği bölümünü ekleyebilmek için bunu yapmış. Oysa Tesla'nın doğduğu yer haritalarda bile yer almayan küçük bir köy. Muhtemelen burada Türk ve Müslüman hiç yaşamamıştır. Ama yazıda cami de yapılmış, şadırvan da. Yetmemiş elin Ortodoxuna aşura ve helva kültürü enjekte edilmiş. Zor zenaat, zor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35

    Sizin kopyaladığınız yazıyı yazan kişi belliki bu yazıyı Wikipedia'dan aşırmış ve sadece benim dikkat çektiğim misyonerlik etkinliği bölümünü ekleyebilmek için bunu yapmış.


     Nikola Tesla (1856-1943)


    Nikola Tesla (Sırpça: Никола Тесла; d. 10 Temmuz 1856, Smiljana-Hırvatistan – ö. 7 Ocak 1943, New York). Sırp asıllı fizikçi, mucit, makine mühendisi ve elektrik mühendisi. 19. ve 20. yüzyılın en ilginç buluşçularından birisidir.

    Babası papazdı. Hiçbir zaman okuyup yazamamasına rağmen, annesi halk arasında pratik ev aletleri mucidi olarak bilinirdi. Ona göre Tesla, yaratıcı dahi olmaya adaydı. Papaz olması için babasının zorlamasına karşı çıkarak, genç Tesla, mühendislik mesleğinde ısrar etti. Annesi de onu destekledi, fizik ve matematikte bilgisini arttırırken Graz'daki Politeknik okuluna girdi ve Prag Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. Yabancı teknik eserleri okuyabilmek için, orada, yabancı dil kursuna devam etti. Anadili olan Sırpça ve ailece bildikleri Almancaya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyancayı da öğrendi.

    Prag'daki tahsilini 1880'de bitirdikten sonra, Budapeşte'de lisans üstü yaparken, profesörüyle alternatif akımın özelliklerini tartıştı. Sonra bir Paris telefon şirketinde çalışmaya başladı. Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. Oradayken çalıştığı döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti.

    Elektrik endüstrisinin durumu

    O günlerde genellikle doğru akım, ısıtmaya, aydınlatmaya, güç sağlamaya ve iletmeye en uygun elektrik akımı olarak bilinirdi. Fakat doğru akım direnç kayıpları o kadar büyüktü ki, her mil kare için bir güç santralına gerek vardı. İlk akkor ampuller (110 Volt'ta), güç santralına yakın olsalar bile parlak yanmıyorlar ve bir milden daha uzaklıktakiler ise kaybolan güce bağlı olarak sönük yanıyorlardı.

    1884'te genç Tesla, kafası fikirlerle dolu ve cebinde 4 sentle New York'ta gemiden ayrıldı. Tecrübesi onu doğru akım motorları ve dinamolardaki komütatörün sonsuz sorunlar yaratan, gereksiz bir karışıklık olduğuna inandırmıştı. doğru akım üretecinin bir komütatörle dış devrede tamamen aynı yöne akan dalga dizileri şeklinde alternatif akım oluşturduğunu gördü. O zaman, motorda dönme hareketini sağlayacak bir doğru akım elde etmek için, yöntem tersine çevrilmeliydi. Her elektrik motorunun endüvi'si, motora alternatif akım beslemek için döndüğü anda manyetik kutupların yönlerini değiştiren, döner komütatöre sahipti.

    İlham

    Tesla'ya göre bu doğru akım, saçmalığın ta kendisiydi. Hem jeneratör (üreteç) hem de motordaki komütatörü ortadan kaldırmak ve alternatif akımı tüm sistemde kullanmak akla uygun gelmekteydi. Fakat hiç kimse alternatif akımda çalışabilen bir motoru oluşturmamıştı ve Tesla bu sorunu çok düşündü. 1882 Şubatında, Budapeşte'nin bir parkında Szigetti adında bir sınıf arkadaşı ile gezinirken aniden haykırdı: "Buldum!" Tüm elektrik endüstrisinde devrim yapacak olan "dönen manyetik alan"ı bulmuştu. Dönen elemana bağlantı gereği olmayacaktı. Komütatör yoktu artık.

    Sonradan tüm alternatif akım elektrik sistemlerini tasarladı. Alternatörler, elektrik enerjisinin ekonomik iletimi ve dağıtımı için gerilim yükseltici ve alçaltıcı transformatörler ve mekanik güç sağlamak için alternatif akım motorları. Dünyanın her tarafında harcanıp giden su gücünün bolluğundan esinlenip, gerekli olan yerlere enerji dağıtabilen hidroelektrik santralleriyle bu büyük gücün elde edilmesini tasarladı. Budapeşte'de "Birgün Niyagara Çağlayanını elektrik elde etmek için kullanacağım" diyerek dinleyenleri şaşırttı.

    Edison tarafından cesareti kırıldı

    Tesla'nın aradığı fırsat ve şans kolayca eline geçmedi. O zamanlar New York'da Pearl caddesindeki ilk laboratuvarında akkor lambası için pazar aramakla meşgul olan Edison'a rastladığı zaman Tesla, gençlik heyecanıyla, kendisinin bulduğu alternatif akım sisteminin açıklamasını yaptı. Bu düşünceyi derhal ve tamamen kestirip atan o büyük adam, "Sen teori üzerinde vaktini harcıyorsun" dedi.

    Bir yıl boyunca, uzun boylu, zayıf Yugoslav, bu yabancı ülkede açlıktan korunmak için mücadele etti. Gün geldi, çukur kazarak geçimini sağladı. Fakat birlikte çalıştığı çukur kazıcı, Western Union'un ustası, yemek saatlerinde Tesla' nın ilgilendiği yeni elektrik sistemlerinin hayali tariflerini dinleyerek, bu konu üzerinde bir plan yaptı. Tesla'yı A.K.Brown adlı firmanın sahibiyle tanıştırdı. Tesla'nın parlak planlarıyla büyülenerek, Brown ve bir ortağı büyük bir atılım yapmaya karar verdiler. Ortaya belirli bir miktar para koydular ve Tesla Batı Broadway'de bir deney laboratuvarı kurdu. Orada Tesla jeneratör, transformatörler, iletim (transmisyon) hattı, motorlar ve ışıklar gibi tasarladığı sistemlerin tümünün planlarını hazırladı. Hatta iki ve üç fazlı sistemleri de tasarladı.

    Cornell Üniversitesi'nden Profesör W.A. Anthony yeni alternatif akım sistemini sınadı ve derhal Tesla'nın senkron motorunun en iyi doğru akım motoruna eşit yeterlikte olduğunu açıkladı.

    Alternatif akım ortaya çıkıyor

    O zaman Tesla bütün kısımlara sahip tek bir patent altında sistemini tescil ettirmek istedi. Patent Bürosu her önemli fikir için ayrı bir dilekçeyle başvurulmasında ısrar etti. Tesla, 1887'nin Kasım ve Aralığında dilekçelerini verdi ve daha sonraki altı ayda yedi tane A.B.D. patenti aldı. 1888 Nisan'ında çok fazlı sistemini de içeren dört ayrı patent için başvurdu. Bunlar da hızla, bekletilmeden verildi. Yılın sonuna kadar 18 patent daha aldı. Bunları, çeşitli Avrupa patentleri izledi. Bu kadar hızla dağıtılan bu patent çığırının, eşi görülmemişti. Fakat fikirler ilginçti. O kadar ki, bir çelişme ya da bir tahmin yoktu. Bu yüzden patentler tek bir tartışma bile yapılmadan verildi.

    Bu sırada Tesla, New York'da AIEE (Şimdiki IEEE)'nin bir toplantısında çok gösterişli konferans verip, tek ve çok fazlı alternatif akım sistemlerinin gösterisini yaptı. Dünya mühendisleri, muazzam gelişmenin kapısını açarak, telle yapılan elektrik enerjisi iletimindeki sınırlamaların giderilmiş olduğunu gördüler.

    Fakat, kim, tümüyle daha iyi olan bu sistemi uygulayacaktı? Doğal olarak, bu kuruluş, Edison-General Electric olmayacaktı. Aksi halde kendi yatırımlarının eskimiş olduğunu kabul edeceklerdi.

    İşte tam o sırada George Westinghouse, Tesla'nın laboratuvarlarına gitti ve Tesla ile tanıştı. Westinghouse, "Alternatif akım patentleri için bir milyon Dolar nakit ve ayrıca satış payı vereceğim" diyerek teklifini yaptı. Satış payı, beygir gücü başına 1 Dolar olmak üzere anlaştılar.

    Ülke çapındaki Westinghouse yatırımlarının başarısı, gelişen elektrik endüstrisinde rakip durumunu korumak için General electric, Westinghouse'dan bir lisans almak zorunda kaldı.


    1890'da, uluslararası Niagara komisyonu elektrik üretmek için, Niagara çağlayanının gücünü kullanmak amacıyla çalışmaya başladı. Bilgin Lord Kelvin, komisyonun başkanlığına atandı ve derhal doğru akım sisteminin en iyi olacağına dair açıklamasını yaptı. Fakat güç, 26 mil uzaklıktaki Buffalo'ya iletilecekti. Bu durumda alternatif akımın gerekliliğini kabul etti.

    Westinghouse, on tane 5000 beygirgücündeki hidroelektrik jeneratörü için ve General Electric ise iletim hattı için kontrat yaptılar. Bu sistem iletim hattı, yükseltici ve alçaltıcı transformatörler Tesla'nın 2 faz projesine uygundu. Hareket eden parçaları azaltmak için, dıştan dönen alan ve içi sabit armatürlü, büyük alternatörler planlanmıştı.

    O zamana kadar bu büyüklükte bir proje yapılmadığı için, bu tarihi proje heyecan yarattı. Dakikada 250 devir yapan, herbiri 1775 Amper veren, 2250 Volt'luk on büyük alternatör, iki fazlı 25 Hz (Hertz)'de 50 000 Beygir gücü veya 37 000 kW'lık çıkış oluşturuyordu. Rotorların herbiri, 3 metre çapında, 4,5 metre uzunluğunda (düşey jeneratörlerde 4,5 metre yükseklik) ve 34 ton ağırlığındaydı. Sabit parçaların herbiri 50 ton ağırlığındaydı. Gerilim, iletim için 22.000 Volt'a çıkarıldı.

    Uzaktan radyo kontrolü

    Sonradan Telsiz denilen, radyo alanında Tesla'nın öncülüğü, Mors koduyla yapılan haberleşmeden de ileri gitti. 1898'de New York şehrinin Madison Parkı'nda (Madison Square Garden) telsiz ile uzaktan kontrola ait parlak bir gösteri düzenledi.Geleneksel Elektrik Fuarının geliştiği yer ve genellikle Barnum-Bailey sirkinin çalıştığı büyük alanın ortasına büyük bir tank koydu ve suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı. Unutulmaz gösteri tüm seyircileri hayran bıraktığı gibi günlük gazetelerin ön sayfalarında yer aldı.

    Yüksek frekans öncülüğü

    Tesla, araştırmalarında, yüksek gerilim ve yüksek frekansın bilinmeyen alanlarına daha çok yer verdi. Yüksek frekans cihazlarını kullanırken, bir elini daima cebinde tutardı. Bütün laboratuvar asistanlarına bu ön tedbiri almalarında ısrar ederdi ve bu kural, bugüne kadar daima gerilim bakımından tehlikeli cihaz etrafındaki uyanık araştırıcılar tarafından da uygulanmaktadır. O zaman yararlanılmamış olmasına rağmen, Tesla'nın yüksek frekans ve yüksek gerilim alanındaki keşifleri, modern elektroniğin yolunu açtı. Bir yüksek frekans transformatörü ile (Tesla Bobinleri - Tesla Coils) çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçiriyordu. O günlerde Tesla, aslında neon tüpünün ve flüoresan tüpünün aydınlatmasını gösteriyordu.

    Bazen, frekans aralığının alt ve üst kısımlarında yaptığı denemeler, Tesla'yı keşfedilmemiş bölgelere yöneltti. Mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, Houston Caddesindeki yeni laboratuvarının etrafında hakiki bir depreme neden oldu. Binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, Tesla'nın mekanik osilatörü, eski binayı sarsarak tehdit etti. Bir blok ileride, polis karakolundaki eşya esrarengiz bir şekilde dans etmeye başladı. Böylece, Tesla, rezonans, vibrasyon ve "doğal 7 periyot"a ait matematiksel teorileri ispatladı.

    Dünya'nın en güçlü vericisi

    Yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi konusundaki araştırmalar, Tesla'yı Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine dünyanın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. İç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. Bir direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. Ufka kadar gök gürültüsü işitildi. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıyordu. Yarım asırlık bir süre içerisinde giderilemeyen bir hayret yarattı.

    İlk denemesinde, vericideki güç jeneratörünü yaktı. Fakat tamir ederek 26 mil uzağa, gücü telsiz ile iletebilinceye dek deneylerine devam etti. O uzaklıkta, toplam 10 kW'lık 200 tane akkor ampulü yakmayı başardı. Daha sonra, kendi patentleriyle meşhur olan Fritz Lowenstein, Tesla'nın yardımcısı iken bu gösterişli başarıya şahit oldu.

    1899'da alternatif akım patentleri için Westinghouse'dan aldığı paranın sonunu harcadı. Albay John Jacob Astor, onu mali yönden kurtarmaya geldi ve Colorado Springs'deki denemeleri için 30.000 Dolar sağladı. Sonra bu para da bitti ve Tesla New York'a geri döndü.

    Morgan, gösterişli başarıları ve şahsiyeti dolayısıyla, Nikola Tesla'nını hayranı olmuştu. Tesla, kısa zamanda Morgan'ın sürekli misafiri oldu. Kusursuz giyinişli, birkaç dilde yaptığı kültürlü konuşması ve medeni davranışıyla gösterişli centilmen Tesla, New York sosyetesinin gözdesi oldu.

    Dünya çapında telsiz

    Long Island'ın tepelik bölümünde, Wardenclyffe yakınında yavaş yavaş yükselen garip yapı bütün seyredenlerin ilgisini çekerdi. Tek parça olması dışında, büyük bir mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskelete sahipti. Tepede 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülüydü. İskelet, bronzdan kalın civata ve bakır lamalarla birbirine bağlanmış, sağlam ağaç kolonlardan yapılmıştı. Yarım küre şeklindeki tepe, üstten yüzeysel olarak bakır bir elekle kaplıydı. Tüm yapıda demir metali yoktu.

    Ünlü mimar Standford White, konuyla o kadar ilgilendi ki, en iyi yardımcısı W. D. Crow'u görevlendirerek proje işini ücretsiz yaptı.

    34'üncü caddedeki eski Waldorf-Astoria otelinde oturan Tesla, hergün, taksiyle, çarklı araba vapuruna binerek Long Island şehrine giderek , oradan da Long Island demiryoluyla Shoreham'e aktarma yaparak inşaata gidiyordu. Proje kontrolünün aksamaması için, trenin yemek servisi onun için özel yemek hazırlıyordu.

    Büyük kulenin yakınında, 30 metre karelik tuğla bina tamamlandığı zaman, Tesla Houston caddesindeki laboratuarını binaya taşımaya başladı. Bu sırada radyo frekans jeneratörleri ve onları çalıştıran motorların yapımında üzücü bazı gecikmelerle karşılaşıldı. Birkaç camcı, planları hazır olan özel tüpleri şekillendirmeye çalışıyorlardı.

    Kahin gelecekten bahsediyor

    Bu sırada Tesla (1904), Mors koduyla sınırlı olan büyük endüstrinin geleceğine ait, uzak görüşünü açıklayan kuramsal broşürünü yayınladı. Bu broşür, Tesla 'nın kahin olduğuna herkesi inandırdı. "Dünya çapında telsiz sistemi"nde, çeşitli olanakları sağlayacak olan özellikler açıklanıyordu. Broşürde, Telgraf, Telefon, haber yayını, Borsa görüşmeleri, Deniz-Hava trafiğine yardım, Eğlence ve Müzik yayını, saat ayarı, Resimli Telgraf, Telefoto ve Teleks hizmetleri ile, Tesla'nın sonradan oluşumunu gördüğü Radyo sitesi anlatılıyordu..

    Morgan'ın yardımı sona eriyor

    1904 Mart'ı, Elektrik Dünyası ve Mühendisliği Dergisinde, Tesla, Kanada Niyagara Enerji firmasının telsiz enerji iletimi sistemini uygulamasını istediğini ve bunun için 10 milyon Volt'luk gerilimde 10.000 beygir gücü dağıtabilecek bir sistem kullanmayı istediğini açıkladı.

    Niyagara Projesi asla gerçekleşmedi. Fakat, gösterişli Long Island'ın kaderine etki yaptı. Aydınlığa çıkmayan nedenlerle, J. P Morgan düşüncesini değiştirdi ve Tesla'nın para kaynağı aniden kurudu. Başlangıçta Tesla, Morgan'ın hemen hemen bitmek üzere olan işin tamamlanmasını sağlamayacağına inanmak istemedi, ama Morgan kararlıydı. Morgan'ın çekilme nedeni asla öğrenilemedi.

    Mantıksız bir saygısızlık!

    I. Dünya Savaşı sırasında ulusal savunma adına çok saçma saygısızlıklar öne sürüldü. Garip bir nedene göre Long Island, Wardenclyffe'deki Tesla'nın şanlı kulesinin, A.B.D.'nin emniyetini tehlikeye soktuğuna ve tahrip edilmesi gerektiğine karar verildi.

    Kablo bağlanarak yüksek yapıyı öne çekip, dengesini bozmak için yapılan boş teşebbüslerden sonra, en sonunda temeli dinamitlenerek devrildi. O zaman bile, kule çökerken parçalanmadı. Zedelenmeksizin yana yattı ve en sonunda parça parça söküldü.

    Radyo frekans alternatörü

    1890'da Tesla yüksek frekans alternatif akım üreteçlerini yapmıştı. 184 kutuplu olan bir tanesi 10 kHz'lik çıkış veriyordu. Daha sonra, 20 kHz'e kadar yüksek frekansları elde etti. Ancak on yıl kadar sonra 50 kW çıkışlı radyo frekans üretecini Reginald Fessenden geliştirdi. Bu makine, General Electric tarafından 200 kilo Watt'a çıkarıldı ve Fessenden'in ilk alternatörlerini kuran, çalışmasını kontrol eden adamın adı verilerek, Alexanderson alternatörü satışa çıkarıldı.

    Hemen hemen dünya kablolarının çoğunu elinde tutan İngiliz işadamlarının, bu makineye ait patentleri elde etmek üzere olduklarını görünce, A.B.D. Donanmasının acele çağrısıyla "Radio Corporation of America (RCA)" şirketi kuruldu. Yeni firmanın 1919'da kurulmasıyla, Marconi Wireless Telegraph Co. of America firmasının güçlü fakat yetersiz, Marconi kıvılcımlı vericileri, çok başarılı olan Radyo Frekans alternatörleri ile yer değiştirdiler.

    Birincisi N.J. New Brunswick'te kuruldu. 200 kilo Watt'da ve 21,8 kilo Hertz frekanslı titreşim oluşturdu ve ticari işte kullanıldı. Bu ilk, sürekli, güvenilir Atlantik aşırı Radyo servisi idi. Bu alternatörler, Tesla'nın kulesinin yerine, Radyo merkezinin tüm güçlerini sağladı. Böylece Nikola Tesla'nın Dünya çapında telsiz hayali, 30 yıl sonra, icat ettiği vericinin kullanılmasıyla yeniden gerçekleştirildi.

    Radar ve Türbinler

    Tesla, birçok alanlarda üretken araştırmalara devam etti. 1917'de uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir flüoresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıkladı. Eğer bu radar değilse, neydi? Diğer bilim adamlarının varlıklarını keşfetmelerinden 20 yıl önce, kozmik ışınları açıkladı. 1929'a kadar çeşitli zamanlarda, buhar ve gaz için "kepçesiz" yüksek hızlı türbinler üzerinde çalıştı. Kolay öfkelenen Tesla ile, Edison Waterside Enerji Tesisi ve Allis Charmes Fabrikasındaki araştırmalarında onunla çalışan bazı mühendis ve yardımcıları arasında ortaya çıkan sürtüşme, aleyhine oldu. Bugün, düz rotorlu Tesla türbinlerinin sonucu hakkında hiçbir bilgimiz yoktur.

    Yıllar geçtikçe, ondan, gittikçe daha az haber alınmaya başlandı. Bazen gazeteci ve biyografi yazarları onu arayıp röportaj yapmak istiyorlardı. Gittikçe garipleşti, gerçeklerden uzaklaştı, aldatıcı hayalciliğe yöneldi. Not alma alışkanlığı edinmemişti. Her zaman tüm araştırma ve deneylerine ait tüm bilgiyi aklında tutabildiğini iddia ve ispat etti. 150 yıl yaşamaya kararlı olduğunu ve 100 yaşının üstüne eriştiği zaman, araştırma ve deneyleri sırasında topladığı bütün bilgiyi etraflıca anlatarak, anılarını yazacağını söyledi. II. Dünya Savaşı sırasında öldüğü zaman, kasasına askeri yöneticiler el koydular ve kayıtların cinsine ait herhangi bir şey duyulmadı.

    Tesla'nın kendine özgü bir tutarsızlığı da, kendisine iki şeref unvanı verildiği zaman ortaya çıktı. Birini reddetti. 1912'de Nikola Tesla ve Thomas Alva Edison'un 40.000 $'lık Nobel Ödülü'nü paylaşmaya seçildikleri açıklandı. Tesla, bu ödülü de reddetti. Her nasılsa, Edison'u sevenler tarafından kurulan AIEE Edison madalyasını 1917'de Tesla'ya layık görüldüğünde, bunu kabul etmeye yanaşabildi.

    Kişilik Değişimi

    Bay Nikola narin yapılı, beyaz tenli, mavi gözlü ve dalgalı kahverengi saçlıydı. Her zaman resmi giyinirdi.

    Tesla saplantılı biriydi, garip huyları ve fobileri vardı. İşlerini üçerli gruplar halinde yapardı, ve numarası üçe tam bölünebilen bir otel odasında kalmak konusunda ısrarcıydı. Tesla mücevherden, özellikle inci küpelerden iğrenirdi. Temizlik ve hijyen konusunda çok titizdi. Yuvarlak nesnelere ve kendisininki dışında insan saçına dokunmaktan hoşlanmazdı.

    Tesla güvercinlere özel bir ilgi duyardı. Parkta beslediği güvercinler için özel yemler sipariş eder ve güvercinlerin bazılarını otel odasına getirirdi. Hayvanları severdi.

    Resmi yemekler dışında her zaman yalnız başına yemek yerdi, ve hiçbir koşul altında bir bayanla tek başına yemek yemezdi.

    Tesla hiç evlenmedi. Bekar ve aseksüel olmasının bilimsel yeteneklerine yardımcı olduğunu düşünüyordu.

    Tesla muhteşem şovmenlik yeteneğiyle tanınırdı. Buluşlarını ve deneylerini tıpkı bir sihirbaz gibi sanatsal bir şekilde tanıtırdı. The Prestige adlı Hollywood yapımı filmde de Nikola Tesla'nın alternatif akımla ilgili görüşleri yer almaktadır. Filmde Tesla'nın alternatif akımından yararlanarak büyük bir gösteri yapan bir sihirbazın hikayesi anlatılmaktadır.

    Onun İçin Basılan Paralar.
     Nikola Tesla (1856-1943)

     Nikola Tesla (1856-1943)

     Nikola Tesla (1856-1943)

     Nikola Tesla (1856-1943)


    Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla


    Burada da hakkında İngilizce bilgiler var.
    http://www.teslasociety.com/biography.htm




  • Teşekkürler, Sayın lehrer35.
  • Edison yüzünden Tesla pek fazla tanınmıyor. Çok yazık. Edison'u bu nedenle hiç sevmedim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konu dışına yaptığım yorumu buraya da yazıyorum.

    Nikolas Tesla

    Bu adamın hayal gücüne ve zekasına hayranım. Günümüz teknolojisine ve Bilimine yön veren kişidir. Ek olarak bilime ve teknolojiye meraklı insanların kesinlikle teslayı okuması öğrenmesi gerekir. Kesinlikle insanlara ilham kaynağı olacaktır.
    Heleki yaşadığı dönemde hayal ettiği ve yaptığı şeyler kesinlikle sahip olduğu inanılmaz zeka ve hayal gücünün kanıtıdır. Eğer birisi gelecekte zaman makinesini icat edip geçmişe dönmüşse o kişi kesinlikle Tesladır.
  • Değerlendirilememiş,tarihin büyük zekalarından.Red Alert ve Yuri's revenge serilerinde Tesla'ya ithafen "Tesla Coil" adlı kablosuz elektrik yön vericilerine rastlanabilir.
  • Red Alert 2de zaten Sovyetleri severim. Bugün durmaksızın Tesla Tank kasıp durdum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.