Şimdi Ara

Neşe veya keder

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Hangi ahvalde olursak olalım bilgeliğin özü insanı kayıtsızlığa çeker. Fakat bu çekilme kötümserlerin bahsettiği bataklığa doğru değil, olaydan dışarı doğru olan bir çekilmedir. Yukarı doğru da olabilir, emin değilim.

• Bilgelik "yalnızlık" genelde. Yalnızlık da insandan insana değişse bile genelde insanı "keder"e sürüklüyor. Ama anladığım kadarıyla siz sanırım bu sürüklenmeyi "keder" olarak adlandırmak istemiyorsunuz.

Orijinalden alıntı: coreytoddgray2

Bilgelik "yalnızlık" genelde. Yalnızlık da insandan insana değişse bile genelde insanı "keder"e sürüklüyor. Ama anladığım kadarıyla siz sanırım bu sürüklenmeyi "keder" olarak adlandırmak istemiyorsunuz.
    ‘’İnsanın bu dünyada yalnızlık ve bayağılıktan birini seçmekten başka şansı yoktur." -Schopenhaurer

Ben yalnızlığı literal almam, çok sığ olur. Ama her sıyrılış bir kopuştur. Ve bu kopuş adı üstünde geride (veya aşağıda) bir şeyler bırakmayı gerektirir. Bu bir çeşit yalnızlık hâli gibi hissedilebilir ama bence bu keder değildir. Esas olan kayıtsızlıktır

Orijinalden alıntı: Henkan

Katılıyorum. Öğrendikçe olaylara daha objektif bakıyorum. İnsanların ölmesi doğal gelmeye başlıyor. Bu da ölümün getirdiği üzüntüyü daha doğal karşılamama neden oluyor.
    Ölüme kayıtsızlaşmaya çalışma eğilimi, bilgeliğin doğal sonucu olan kayıtsızlıktan çok farklıdır. Dünyaya ve içindekilere kayıtsızlaşmadan ölüme kayıtsız kalamazsın.
  • Aslında şöyle: Bilgisayar bilimi ile ilgilenmeden önce böyle düşünmüyordum ama bilgisayar bilimi ile ilgilenince artık hayat bir şekilde simülasyon gibi geliyor. Belli bir ekosistemde belli bir role sahip varlıklarız. Hayat denilen bu oyunun kuralları belli ama oyundan çıkma hakkı da var; intihar. Bir insan canına kıyarak aslında çıkış yapıyor artık benim gözümde. Birileri ölünce de yok olmuş gözüyle bakamıyorum. Artık bu oyunda değil diyorum. Bu anlayış yeni bir bilginin varlığıyla doğdu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: lustral seyahat

Bu mesaj silindi.
    Kederin telafi edilmesi gerekmez. İçinden kendine has iyilikleri çıkarmak gerekir.

neşe bir yardımdır keder ise eksiğin giderilmesi.

neşelenmenin özünde ahlaki bir yardım yatar kişi melekler gibi uçar. o halde bir kuşu kanatlanana kadar besleyen kişinin yaşadığı hal neşedir.

..............

eksiğin giderilmesi hali rızkadır. eksik bir rızık vardır ve kederlenir biri ve anlar başından sonuna iş yapan eksiği giderme adına bir kul erkek gibi kalmıştır.

yalnız bırakıldığı bir jungle ya da desertde ed stafford olmak kederdir.
    kendin bul pişir ye.

................

neşe bu bakımdan nesneye yani edilgene yönelik elde edilirken keder özneye yani bene doğrudur.

bana neşe veren benim dışımdadır ancak keder veren hep bana yönelir.

.................

birine kendi başına ayakta kalma gücü veren neşelenir ancak aynı gücü kendine ihsan kederdir. kuşa uçmak zamanı gelene ve kendi başına kaabiliyet kazanana kadarki süreç ile kendisinin kuş olup bu kaabiliyeti kazanması gerekliliği farklı mizaçları oluşturur.

...................

güçlü olanın gücünü beyanı neşe iken güçlü olanın salt güçlü oluşunun kendi dışında bir şeyle alakasızlığı kadar keder hisseder insan. keder anlatılan neşe yaşanandır anlayacağınız vesselam.

• Neşeyle keder iç içe geçmişlik bakımından tekrar ele alınmalıdır. Değerli dostum Zodion bunu elbet bir gün ele alacaktır.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.