Şimdi Ara

Neden Türk Edebiyatı Okumuyoruz? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
3
Favori
4.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yeni Hayat bence Pamuk'un yazdığı en derin kitap. İlk okuyuşta ben de bu ne saçma şey demiştim, ama Kara Kitap'ın altmetnindeki takıntıyla beraber(Yeni Hayat aslında Kara Kitap'ın devamı bile sayılabilir) ayrıntılara tekrardan dikkat ederek okuyunca ağzım açık kalarak okudum. Sonuna kadar bir an bile durmadı, ki sonu da bir romanda gördüğüm en çarpıcı sondu.

Cevdet Bey ve Oğulları da gerçekten çok iyiydi. Zaten orada belli etti dönem romanı yazmada usta olduğunu. Mann ve Dosto kitapları kadar etkileyiciydi. Kar ve Masumiyet Müzesi'yle ilgilide katılıyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu Türk Edebiyatı niye okumuyoruzdan insanlar Orhan Pamuk’u neden ve niye eleştiriyora gelmiş. Türk Edebiyatı deyince niye tek bir isim konuşuluyor tuhafıma gitti. Pamuk’un popüler olması yazdıklarından çok siyasi sebeblerdir bunu da kimse inkar edemez, yazdıklarına da lafımız yok elbette. Ben tek kitabını okudum ama yazılan bir yorumdaki her kitabında başka teknik deniyor denmesi merakımı uyandırdı.

Her okurun(gerçek okurun) okuması gereken Oğuz Atay Tutanamayanlar kitabıdır. Bu mertebeye erişen dünyada az yazar vardır. Aklıma geldi...

Şu an çalıkuşu’nu okuyorum. Erkek bir yazarın daha ilk paragrafta karakterin adı cinsiyeti bile belli değilken kadın bir karakteri böyle anlatması yetenek gerektirir. Bu da kolay bir iş değildir.

Bizde dizisi-filmi yapıldığı için gözümüzde değeri küçülüyor olabilir ama zamanı gelince de o kitap sizi bulur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nuwanda87 kullanıcısına yanıt
    Sorun sizin gibi bir kitabını okuyup Orhan Pamuk'u çözdüğünü zanneden kitle zaten onun eleştirisini yapiyoruz. Ben yüzde yüz eminim ki sırf ucuz ve ince olduğu için okunduğu iddia edilen bu kitap kırmızı saçlı kadındır. Kit kanaat edebi bilginiz ve zevklerinizle, metinlerarasılık nedir, postmodernizm nedir, bilinçakışı nedir bilmeden, iskembeden sallamakta beis görmeyip Orhan Pamuk siyasi sebeplerden ötürü ödül aldı diyecek kadar içi boş bir yorumda bulunmanız sizi oldukça tehlikeli bir türe çeviriyor. 40 yıllık edebi kariyeri bir cümleyle sınırlamak hakikaten bambaşka. Siyasi olduğu iddia edilen bu ödülü Yaşar Kemal gibi Türk edebiyatının en değerli iki üç yazarından biri, Kürt kökenli olduğu halde ve ödül İsveç gibi Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu bir göçmen ülkesinde verildiği halde neden alamadı acaba buna getirecek bir yorumunuz var mı? Orhan Pamuk konuşulmasına takılmanız ise trajikomik, Türk edebiyatının en yetenekli ve dünyaca en tanınır yazarını konuşmayacağız da pucca mı konuşacağız? Bu da konuyla alakalı son yorumum, boşu boşuna alıntı falan yapıp vakit harcamayin cevap vermeyeceğim. Orhan Pamuk siyasidir diyecek kadar sığ bir insana cevap yazarak hakettiginizden fazlasını bile yaptım zaten. Size örümcek beyinleriniz ile mutluluklar. Bölüm ölmüş ağlayanı yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zebercet

Sorun sizin gibi bir kitabını okuyup Orhan Pamuk'u çözdüğünü zanneden kitle zaten onun eleştirisini yapiyoruz. Ben yüzde yüz eminim ki sırf ucuz ve ince olduğu için okunduğu iddia edilen bu kitap kırmızı saçlı kadındır. Kit kanaat edebi bilginiz ve zevklerinizle, metinlerarasılık nedir, postmodernizm nedir, bilinçakışı nedir bilmeden, iskembeden sallamakta beis görmeyip Orhan Pamuk siyasi sebeplerden ötürü ödül aldı diyecek kadar içi boş bir yorumda bulunmanız sizi oldukça tehlikeli bir türe çeviriyor. 40 yıllık edebi kariyeri bir cümleyle sınırlamak hakikaten bambaşka. Siyasi olduğu iddia edilen bu ödülü Yaşar Kemal gibi Türk edebiyatının en değerli iki üç yazarından biri, Kürt kökenli olduğu halde ve ödül İsveç gibi Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu bir göçmen ülkesinde verildiği halde neden alamadı acaba buna getirecek bir yorumunuz var mı? Orhan Pamuk konuşulmasına takılmanız ise trajikomik, Türk edebiyatının en yetenekli ve dünyaca en tanınır yazarını konuşmayacağız da pucca mı konuşacağız? Bu da konuyla alakalı son yorumum, boşu boşuna alıntı falan yapıp vakit harcamayin cevap vermeyeceğim. Orhan Pamuk siyasidir diyecek kadar sığ bir insana cevap yazarak hakettiginizden fazlasını bile yaptım zaten. Size örümcek beyinleriniz ile mutluluklar. Bölüm ölmüş ağlayanı yok.
    Post modernizmi de bilinç akışını da iyi biliriz. Mesele sizin bunları çok matah bir şey zannetmenizdir. Oysa Ahmet Midhat bile 1800'lerde bilinçakışı uygulamış bir adamdır.

Bu biraz da serbest şiiri çok yeni ve özel bir şey sanmak gibi bir şey. Adamların Fransa'da serbest şiirin serencamından haberi yok bizde 1900'lerin ortasında yaygınlaştığı, yaygınlaştıranlar da Garipçilerle İkinci Yeniciler gibi ancak günümüz solcu esafilinin seveciği tipte psuedo-muharrirler olduğu için abartıla abartıla yere göğe sığdırılamıyor.

Bir adam kitabının girişine; "Türkiye Cumhuriyetine yaptığı eleştirilerle ünlü oldu" yazdırıyorsa bittabi onu siyasi bir type olarak değerlendiririz edebi değil, bunda bir beis yahut absürdlük yok.

Ermeni lafını ağzına almasaydı Nobel'i zor görürdü. Yaşar Kemal'e de verilecekti ama bölücülük ve Ermeni sempatizanlığı yapmadığı için verilmedi. Orhan Pamuk beş para etmez leş bir yazardır.Tıpkı Elif "Shafak" veya Murathan Mungan veya Gün Zileli gibi. Anarşist Solcu Edebiyat Çetelerinin kendi kendilerinin reklamını iyi yapmasıyla ortaya çıkıyor bütün bu garabet.

Bir de İslamcı garabet yazarlar var ama onları burada yazmayacağım başıma iş almak istemiyorum, herkes biliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 24 Eylül 2018; 23:16:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Zebercet

İster okuyun, ister katlayıp sallanan beyninizin ayağına koyun.

Evvela ki okuduğunuzu anlamakta güçlük çeken bir okur olduğunuzu ispatlamanızdan sonra Pamuk’un yazarlığına laf etmediğimi, aksine daha çok merak uyandırdığını dile getirdim.

Gerçek bir okur olmadığınız yazdığınızdan belli, niye mi? Burada Türk Edebiyatından ve Pamuk’tan bahsederken takma isminin altına yorum getiren ve hiç tanımadığınız birine saçmasapan ithamlarda bulunmanız anlamsız ve acınası bir durum. Gerçek bir okur böyle düşünmez ve saygı duyar.

Zihin akışını ve diğer anlatıcı çeşitlerini bilmediğimi okuduğumda bir gülme geldi. Yazarlıkla ilgilenen biri olarak ve bununla ilgili çeşitli atölyelere katılmış biri olarak ve bu alanda çalışan biri olarak tanımadığınız birine böyle laflar sarfetmek anlamsız ve acınası bir durum.

Edebi akımlar ilgili kaynak ihtiyacınız doğarsa lütfen seslenin.

Buraya kadar okuduysanız tebrik ederim. Kendim içinse bilgi sahibi olmadan sözde fikir sahibi olan birini adam yerine koyup cevap veriyor olmam da anlamsız ve acınası bir durum.

Size tavsiyem biraz Türk siyaset tarihi okumanız. Kürtçülük nedir, ne zaman başlamış, ne zaman yükselmiş, dün neydi bugün ne durumda. Yaşar Kemal bugünün popüler yazarı olsaydı nobeli de alırdı meraklanmayın, ama dün alamazdı. Size göre Türk Edebiyatının en önemli yazarı Pamuk!(Bir yazarı bu kadar savunmanın anlamsızlığını başka zaman düşüneceğim. Görende Tolstoy’dan bahsediyoruz sanacak) Nice yazar alamadığına göre. Bunu demek için fanatiklik değil siyaset bilmek gerekir. Size siyaset öğretmek istemek manasız ve acınası bir durum.

Kitapları kalınlığına göre, fiyatına göre, ciltli veya ciltsiz olmasına göre, yazarına göre, yazarın mezhepine göre... değerlendirmek ucube işi, ben bir okur olarak içeriğine göre değerlendiririm ama sizin gibi birine bunları anlatmak gerçekten ama gerçekten manasız ve acınası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuwanda87 -- 25 Eylül 2018; 0:19:44 >

• Pucca kim? Gemide bir yolcu filan mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

Post modernizmi de bilinç akışını da iyi biliriz. Mesele sizin bunları çok matah bir şey zannetmenizdir. Oysa Ahmet Midhat bile 1800'lerde bilinçakışı uygulamış bir adamdır.

Bu biraz da serbest şiiri çok yeni ve özel bir şey sanmak gibi bir şey. Adamların Fransa'da serbest şiirin serencamından haberi yok bizde 1900'lerin ortasında yaygınlaştığı, yaygınlaştıranlar da Garipçilerle İkinci Yeniciler gibi ancak günümüz solcu esafilinin seveciği tipte psuedo-muharrirler olduğu için abartıla abartıla yere göğe sığdırılamıyor.

Bir adam kitabının girişine; "Türkiye Cumhuriyetine yaptığı eleştirilerle ünlü oldu" yazdırıyorsa bittabi onu siyasi bir type olarak değerlendiririz edebi değil, bunda bir beis yahut absürdlük yok.

Ermeni lafını ağzına almasaydı Nobel'i zor görürdü. Yaşar Kemal'e de verilecekti ama bölücülük ve Ermeni sempatizanlığı yapmadığı için verilmedi. Orhan Pamuk beş para etmez leş bir yazardır.Tıpkı Elif "Shafak" veya Murathan Mungan veya Gün Zileli gibi. Anarşist Solcu Edebiyat Çetelerinin kendi kendilerinin reklamını iyi yapmasıyla ortaya çıkıyor bütün bu garabet.

Bir de İslamcı garabet yazarlar var ama onları burada yazmayacağım başıma iş almak istemiyorum, herkes biliyor.

Orhan Pamuk'un bahsettiğiniz kesimle veya tarzla bir alakası yok. Evet biraz solculuk var(özellikle gençliğinde) ama kendisi "solcu"dan çok gelenekçi muhafazakarlığa daha yakın biridir aslında. Kitaplarında falan bu gerçek kabak gibi ortada.

Ve de Pamuk asla Osmanlı-Türk karşıtı falan değildir. Türk-İslam kültürüyle, tarihimizle dolu doludur kitapları. Ve bu toprakların tecrübesinden yararlanarak bişeyleri ortaya koyar.

Ve Elif Şafak gibiler gibi de metalaştırmak için kullanmaz yazdıklarını. Kitaplarında bir derdi olduğu, bu toplumla veya kendimizle ilgili bişeyleri gündeme taşımak istediği falan belli. Oku geç bir adam değil yani. Bence okumadıysan bir oku sonra kararını ver.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: 1151292116

quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

Orhan Pamuk'un bahsettiğiniz kesimle veya tarzla bir alakası yok. Evet biraz solculuk var(özellikle gençliğinde) ama kendisi "solcu"dan çok gelenekçi muhafazakarlığa daha yakın biridir aslında. Kitaplarında falan bu gerçek kabak gibi ortada.

Ve de Pamuk asla Osmanlı-Türk karşıtı falan değildir. Türk-İslam kültürüyle, tarihimizle dolu doludur kitapları. Ve bu toprakların tecrübesinden yararlanarak bişeyleri ortaya koyar.

Ve Elif Şafak gibiler gibi de metalaştırmak için kullanmaz yazdıklarını. Kitaplarında bir derdi olduğu, bu toplumla veya kendimizle ilgili bişeyleri gündeme taşımak istediği falan belli. Oku geç bir adam değil yani. Bence okumadıysan bir oku sonra kararını ver.

Alıntıları Göster
    Okumayı denedim. Okuyamadım. O ayrı bir mesele.

Ama okuyabilmiş olsam da kitabının başında yazan o yukarıda dediğim kısımdan sonra kafama silah dayasalar okumam. Bir edebiyatçı kendini tanıtırken "ben muhalifim bakın, nolur inanın" diyorsa ben onu okumam. Kitabının biyografi kısmına bunu koydurmuş olması bile çapsızlığına delildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Leingrad

Son paragradı sizin için söylemedim. Konuda sizin ilk mesajınızdan sonraki ikinci mejsaı atan kişi ve onun gibi düşünenler için yazdım. Kendisini blokladığım için alıntı yapamadım, ortaya söylenmiş gibi oldu.
    Hareketlere, komplekslere bak. Vah vah.
  • Genelde fantastik, bilim kurgu ve felsefe kitapları okurum. Bu konulardan yazan fazla sayıda Türk yazar yok. Olanlar da Tolkien, Ursula, Camus, Wells gibi yazarlar olmadığı için yabancı kitaplar okuyorum. Fakat kitap okumaya Yavuz Bahadıroğlu'nun Sunguroğlu serisiyle başladım. Türkler kötü yazarlar değil, sadece yazdıkları konular ilgimi çekmiyor.
  • Türk tarih kitaplarını okudum. Ama roman okumadım hiç.

Batı özentiliği olabilir bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1151292116

Yeni Hayat bence Pamuk'un yazdığı en derin kitap. İlk okuyuşta ben de bu ne saçma şey demiştim, ama Kara Kitap'ın altmetnindeki takıntıyla beraber(Yeni Hayat aslında Kara Kitap'ın devamı bile sayılabilir) ayrıntılara tekrardan dikkat ederek okuyunca ağzım açık kalarak okudum. Sonuna kadar bir an bile durmadı, ki sonu da bir romanda gördüğüm en çarpıcı sondu.

Cevdet Bey ve Oğulları da gerçekten çok iyiydi. Zaten orada belli etti dönem romanı yazmada usta olduğunu. Mann ve Dosto kitapları kadar etkileyiciydi. Kar ve Masumiyet Müzesi'yle ilgilide katılıyorum.
    Kitabı sen övünce tekrar elime aldım da, 100. sayfaya gelemeden tekrar bıraktım. İnanılmaz sıkıcı, baktığın zaman üslup olarak diğer kitaplarından bir farkı yok alışılmış Orhan Pamuk evet, ancak resmen lanetli kitabım oldu çıktı. Okuyup bitirmeyi de çok istiyorum ama kitap bana hiçbir şey vermiyor. Okurken acı çekiyorum resmen. Hani Kırmızı Saçlı Kadın da bana pek bir şey katmadı ancak hiçbir zaman kitabı kaldırıp duvara çarpacak kadar bunalmadım. Kitabın sonunu çok övüyorlar senin de dediğin gibi, umuyorum bir gün okuyup bitirme şerefine nail olurum.

• Çok doğru bir yere parmak bastınız

• Zebercet kullanıcısına yanıt
    Zamanı gelmemiş demek ki. Bak abartmıyorum ben de ilk okuyuşta bunalıma girmiştim atmosferi yüzünden, çok sıkıcı gelmişti, hatta kafayı yedirmişti ilk 100 sayfa bile olmadan bırakmıştım kaç kez.

Sonra Kara Kitap'ı bilmem kaçıncı kez çok daha dikkatli bir şekilde okuyup direkt buna geçtim. Tekrar söylüyorum Kara Kitap tam tüketilmeden bu kitabın anlaşılması çok çok zor. Çünkü çok kritik noktalarda direkt bağlantılar var. Hatta oradaki karakterlerden bazıları bile burada var.

Edebiyatımızdaki anlaşılması en zor iki kitapta zaten bu ikisidir herhalde. Zaten kitabın tekniği de şu; hızlı bir şekilde ilerleyen otobüste giderken dışarıdaki hayata ne kadar dikkat edebilirsin? Kitap tam olarak bu şekilde kurgulanmış. Hızlı ve şiirsel bir akış var ama olay ayrıntılarda. Ama hızlı olduğu için ayrıntıları yakalayıp yakalamamak okura kalıyor. Hatta kitapta bir yerde kitabı/kitapların ayrıntılara dikkat ederek nasıl okuyacağın konusunda tavsiyeler bile var.

Ama yine de özellikle tasavvuf, din konularına meraklıysan ve tanpınar'ın batılılaşma üzerine tespitlerini az-çok doğru buluyorsan bu kitabın etkisinde kalmaman imkansız gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1151292116 -- 3 Ekim 2018; 7:26:48 >

• Yazdıkların da haklısın fakat okumuyoruz kısmına katılmıyorum,geçenlerde elime kemal tahir'in derini yüzeceğim kitabının epub'ı geçti polisiye roman sever olarak bunca zamandır nasıl kaçırmışım diye dövünüp durdum bu yazıyı okuyan herkeze(!) de tavsiye ederim.

• Bu hafta sonu Adana'daydim. 1-2 kişi ile tanıştım. Adama diyorum ki, eski Adana ne haldeydi biliyor musun. Yok diyor. Yaşar Kemal okudun mu diyorum, yok diyor.

Şimdi ben bu insanlara ne diyeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi telikopukGitar -- 8 Ekim 2018; 4:42:8 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-18D340309

Kitap okumak pahalı bir hobi haline gelmişse çok fazla okuyan kalmaz tabi(gerçi kütüphaneler ne güne duruyor?), ama buna rağmen okuyan bir millet olduğumuzu düşünüyorum.

Yabancı yazarları okuma hevesinin de "dünyadan geri kalmamalıyım" içgüdüsüyle oluştuğunu düşünüyorum. Bence yabancı yazarları okuyacak olanlar dikkatli davranıp, kaliteli yayınevi ve tercümanları tercih etmeliler.

Konuda Çalıkuşu hakkında birkaç şey yazılmış. Enteresan bir bilgi paylaşayım: Ruslar bu kitaba bayılmışlar. Rusyada en çok bilinen yazarımız -gördüğüm kadarıyla- Reşat Nuri. Kitabın Rusçadaki ismi:

Королёк — птичка певчая (роман)
    Calikusu kitabinda ruslar ne bulmus acaba.guzel bi kitapti

• quote:

Orijinalden alıntı: BeforeIforget

Calikusu kitabinda ruslar ne bulmus acaba.guzel bi kitapti

Alıntıları Göster
    Rus Vikipedisinde pek bir bilgiye rastlamadım fakat tercüme eden kişi iyi tercüme ettiyse hoşlarına gitmiş olabilir.
  • Güzel bir konu. Bende yazayım 3 5 şey.
    Öncelikle her gün ortalama 40-50 sayfa kitap okurum. Şuan okuduğum kitap Puslu kıtalar atlası ve gerçekten sürükleyici aynı zamanda merak uyandırıcı. Hemde edebi yönü yüksek bir eser. Bu kitabı okumamın nedeni aşırı derecede sosyal medyada önerilmesi yani Reklamı. Aynı olay Zülfü Livaneli kitapları için de geçerli. Ama okuyunca Vayy bee dedirten bir yazardır. Ama şöyle cumhuriyet dönemine gittiğimiz zaman veya daha da geriye insan okuduğu kitaptan zevk alamıyor nedeni sıradan hayatları anlatan içinde aşk ihtiras aldatma vs.olan kitaplar. Ancak yabancı eserlere bakınca hem fantastik hemde bilimkurgu türleri ultra geliştiği ve insanda merak uyandıran bir etki yarattığı için okunuyor.
    Ben şahsen Türk yazarları çok okudum ama bu yazarlar hayal evrenine değil de sadece gerçek hayata yönelik içinde pek özgün unsurlar bulundurmayan sıradan olayları anlatan romanlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• içinde anlamını bilmedigim kelimelerin olması akışı bozuyor. hiç öyle her şeyin anlamına bakacak kadar meraklı birisi degilim. her biri de * la açıklanıyorsa işi daha da uzatıyor, sıkıyor. bunların olmadigi sade bir dille yazıyorlarsa pekala okunabilir. yoksa ben ugrasmam.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.