Şimdi Ara

Neden sonu ' I ' harfi ile biten plaka yok ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
11.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba herkese. Dikkatimi çekti sonu " I " harfi ile biten plakaya hiç rast gelmedim ve demin de bir kaç plaka sorguladım ama sonuca ulaşamadım. Siz hiç gördünüz mü ya da öyle bir plaka var mı ?
    Atıyorum; 34 ALI xx .

• Yapay Zekanın Yanıtı

Araç Plakalarında "I" Harfinin Kullanılmamasının Nedenleri

Türkiye'de araç plakaları, araçların tescil ve kimlik bilgilerini gösteren resmi belgelerdir. Plakalar, belirli bir format ve standartlara uygun olarak düzenlenir. Bu standartlar arasında, plakalarda kullanılabilecek harf kümesinin belirlenmesi de yer alır.

Türkiye'de araç plakalarında "I" harfi kullanılmaz. Bunun nedeni, "I" harfinin Türk alfabesinde "İ" harfinin yerine kullanılmasıdır. Bu nedenle, plakalarda "İ" harfinin kullanılması, karışıklıklara ve yanlış anlamalara yol açabilir.

Plakalarda "İ" harfinin kullanılmaması, şu anahtar kelimelerle de ifade edilebilir:

• Plakalarda i harfi var mı?
    • Plakada ı harfi olur mu?
    • Plakada ı olur mu?
    • I plaka var mı?
    • Plakada i harfi var mı?
    • I plaka varmı?

Sonuç olarak, Türkiye'de araç plakalarında "I" harfinin kullanılmamasının nedeni, bu harfin Türk alfabesinde "İ" harfinin yerine kullanılması ve plakalarda karışıklıklara yol açmamasıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Sadece I'mı; Ş Ç Ğ Ü Ö de yok...

Sebep; ingiliz alfabesi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lukunku

Sadece I'mı; Ş Ç Ğ Ü Ö de yok...

quote:

Orjinalden alıntı: Lukunku

Siz yanlış anlamışsınız beni. I harfi plakalarda mevcut. Mesela geçen gün 34 NIL xx gördüm. Bi de HIH diye birşey vardı. Benim anlatmak istediğim sonda olması bu harfin. Mesela 34 ALI xx vs.
  • bilen yok mu acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Engineer !

bilen yok mu acaba ?
    Yazıların sonundaki I harfinin 1 görülebilme riski yüzünden

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: bal974

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

ama sonuçta yazıların ve sayıların arasında belirli bi mesafe olmuyor mu ( APP'lerin bazıları hariç)

• quote:

quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

ama sonuçta yazıların ve sayıların arasında belirli bi mesafe olmuyor mu ( APP'lerin bazıları hariç)

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: esrarengiz08

quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

mesafe olması bir şeyi değiştirmiyor ki
    Yanılma payı olması kullanılmasını engelliyor...

• quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

Alıntıları Göster
    quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

mantıklı geldi
  • quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

Alıntıları Göster
    quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

Genellikle ALI yerine ALY alıyorlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lukunku

Bunun Ingiliz alfabesinden kaynaklandığını hiç sanmıyorum.O zaman X ,Q ve W da olurdu. Bu harfler uzak mesafeden, yada kir, boya aşınması vs sebebiyle S C G U O ile karışabilir.

quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: metesunshine

Bunun Ingiliz alfabesinden kaynaklandığını hiç sanmıyorum.O zaman X ,Q ve W da olurdu. Bu harfler uzak mesafeden, yada kir, boya aşınması vs sebebiyle S C G U O ile karışabilir.

quote:

Alıntıları Göster
    yasa gereği rakamlarla karışabilecek harfler O-I plakalarda sadece ortada bulunabiliyor.34 ALI XXX yerine 34 AIL XXX olmak zorunda

• quote:

Orijinalden alıntı: EIRP

yasa gereği rakamlarla karışabilecek harfler O-I plakalarda sadece ortada bulunabiliyor.34 ALI XXX yerine 34 AIL XXX olmak zorunda

Alıntıları Göster
    quote:

Aynı mantıkla düşünecek olursak 0 (sıfır) ile başlayan sayılarda olmamalı malum o harfiyle karışabilir diye.
    Ama benim bildiğim var, sattığımız arabanın plakasının sayısal kısmı 0922 idi.

• quote:

Orijinalden alıntı: caissa

quote:

Aynı mantıkla düşünecek olursak 0 (sıfır) ile başlayan sayılarda olmamalı malum o harfiyle karışabilir diye.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: caissa

quote:

2 harf+4 rakam şeklinde miydi?

yani

34 AT 0922 gibi bir plaka mıydı?

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: caissa

quote:

2 harf+4 rakam şeklinde miydi?

yani

34 AT 0922 gibi bir plaka mıydı?

Alıntıları Göster
    Hayır bir harf 4 rakam şeklindeydi.
    P 0922 idi. Bazen PO zannedenler oluyodu.

• quote:

Orijinalden alıntı: caissa

Hayır bir harf 4 rakam şeklindeydi.
    P 0922 idi. Bazen PO zannedenler oluyodu.

Alıntıları Göster
    Ama arada yeterli mesefe varsa istediğin kadar uzaktan bak yine de ALI şeklinde okunmaz mı ? Benim fikrim böyle. Yani gidip de araya boşluk bırakmazsan yeteri kadar doğal olarak karışır. Ama bazı arabalardaki plakalar böyle. Yeteri kadar mesafe kalsa bence problem olmaz.
  • quote:

Ama arada yeterli mesefe varsa istediğin kadar uzaktan bak yine de ALI şeklinde okunmaz mı ? Benim fikrim böyle. Yani gidip de araya boşluk bırakmazsan yeteri kadar doğal olarak karışır. Ama bazı arabalardaki plakalar böyle. Yeteri kadar mesafe kalsa bence problem olmaz.

Alıntıları Göster
    rakamlarla karışabilecek harfler kesinlikle ortada olmak zorunda.

kriter rakamların harflerle karışması değil harflerin rakamlarla karışmaması.yani öncelik bu.

yasa böyle.geçen sene arkadaşlarım bunun üzerinde plaka tanıma programı yaptılar.yönetmelik ile ilgili araştırmasını ben yapmıştım.hatta forumda da sormuştum.ilgili konu

http://resim.donanimhaber.com/m_21941764/mpage_1/key_//tm.htm#21941764

ekleme: O-I gibi harfler üç harli plakalarda ve kesinlikle iki harfin ortasında olmak zorunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EIRP -- 24 Mayıs 2009; 17:32:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: EIRP

rakamlarla karışabilecek harfler kesinlikle ortada olmak zorunda.

kriter rakamların harflerle karışması değil harflerin rakamlarla karışmaması.yani öncelik bu.

yasa böyle.geçen sene arkadaşlarım bunun üzerinde plaka tanıma programı yaptılar.yönetmelik ile ilgili araştırmasını ben yapmıştım.hatta forumda da sormuştum.ilgili konu

http://resim.donanimhaber.com/m_21941764/mpage_1/key_//tm.htm#21941764

ekleme: O-I gibi harfler üç harli plakalarda ve kesinlikle iki harfin ortasında olmak zorunda.

Alıntıları Göster
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batuberlin -- 15 Haziran 2012; 17:29:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: irmagasigim

.

• quote:

Orijinalden alıntı: batuberlin

.

Alıntıları Göster
    Örneğin antalya kemerde karsılasmıstım 07 K 0751 di plaka bide app yapmıs broadway e boylece 07K0751 olmuş
  • quote:

34 ALI 13
    34 AL 113 sanılabilir...

arkadaş haklı. örneğin sonu "O" ile biten plaka da yoktur. 0 ile karıştırılmaması açısından
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.