Uykusuzluk, can sıkıntısı, halsizlik... Bunlar teori işte esnemenin temel nedeni
Meğer beynimiz serinlesin diye esniyormuşuz..
New York Üniversitesi psikoloji profesörü Andrew C. Gallup'a göre, neden esnediğimizi aslında kimse bilmiyor, ancak o ve ekibinin yeni bir açıklaması var: Esneme vücudun beyni serinletmesi için bir yöntem. Ekip çalışmada, deneklerin beyinlerinin ısındığı zamanlarda daha sık esnediğini gözlemlediklerini açıkladı.
Esnemenin, vücudun diğer sistemleri yetersiz kaldığında, beyin sıcaklığını düzenlediği yönündeki teoriyi ispatlamak için araştırmacılar, insanların çevresinde birileri esneyince, hemen esnemeye başladıkları gerçeğinden hareket etti.
Gönüllüler, gülen ya da esneyen insan görüntülerinin olduğu filmin oynatıldığı odaya alındı. Gözlemciler deneklerin ne sıklıkta esnediğini inceledi. Bazı deneklerden filmi izlerken burundan nefes almaları, daha sonra da alınlarına sıcak ya da serin tamponlar bastırmaları istendi. Beynin serinlemesini sağlayan alna buz konulması ve burundan nefes alınması sırasında, bulaşıcı esnemenin kesildiği görüldü.
(Radikal)
Bence çok daha iç içe geçmiş nedenleri vardır. Ancak bir 100 yıl daha deney yaparak, tecrübeler yaşayarak kesin cevabı belki buluruz.
Beyin esneyerek serinliyor mu yoksa serinleme ihtiyacı mı duyuyor anlamadım? Bilinmez çok soru var henüz aslında, hıçkırığın da nedeni bildiğim kadarıyla halâ bulunamamış...
oksıjen ıhtıyacını karsılamak ıcın oldugu dusunuluyor ama hala kesın bır yargı yok.... sıcak havada kı oksıjen yogunlugunun azalması oksıjen gereksınımını arttırır
peki uykumuz geldiğinde esniyoruz bildiğim kadarıyla. uykun geldiğinde sıcak ortam soğuk ortam fark etmiyor ki. havanın sıcak olması mı beyindeki oksijeni azaltıyor. kafam karıştı? esnemem geldi şimdi
quote:
Orjinalden alıntı: mormania
peki uykumuz geldiğinde esniyoruz bildiğim kadarıyla. uykun geldiğinde sıcak ortam soğuk ortam fark etmiyor ki. havanın sıcak olması mı beyindeki oksijeni azaltıyor. kafam karıştı? esnemem geldi şimdi
Ben de esniyorum, sürü psikolojisi vakasına dönüşmez umarım.