Şimdi Ara

Neden CPU en azından kendini %100 kullanıma alıp en az darboğaz için uğraşmıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
2
Favori
2.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Neden CPU en azından kendini %100 kullanıma alıp en az darboğaz için uğraşmıyor?

(EKRAN KARTI RTX2080Tİ)

İlk olarak şunu söylemiyim ki kendim sıkıntı yaşadığım için filan değil sadece merak ettiğim için soruyorum.

Normalde amd r5 2600 ile rtx 2080ti zaten darboğaz yapar biliyorum fakat benim dikkatimi çeken şey CPU en azından neden %100 ünü kullanmıyor?

AMD R5 2600 4.1GHZ(1.320V) -- GİGABYTE GA-AX370-GAMİNG 3 -- CORSAİR VENGEANCE 16GB 3200MHZ CL14(2x8) -- MSİ GAMİNG X AMD RX580 8GB -- High Power 750W 80 Bronze -- JAMES DONKEY 480GB SSD -- SEAGATE BARRACUDA COMPUTE 500GB HDD -- ASUS VP228HE -- DARK N10 PRO -- LOGITECH G103 KLAVYE -- LOGİTECH G300S MOUSE -- JAMES DONKEY 711 KULAKLIK

• çünkü smtli bir işlemci atmışsınız

smtnin mantıgı bir çekirdeğe iki iş yaptırmaya çalışmaktır

smt'yi tamamiyle %100 kullanmak için

1) oyunun buna göre çok iyi optimize edilmiş olması gerek
    2) paralelizasyon ve multi thread renderingin popülerleşmesi gerek

örneğin 4690k ve 4790k 2015 yılına kadar eşitken, o yıldan sonra oyunlar 8 threadi çok efektif şekilde kullanabilir oldular. bu da 4790k gibi işlemcileri %100 gördürtmeye başladi. 4790k 4690k ile 2015'e kadar biçk oyunda eşit fps verirken, bugün battlefield 5'de 4790k ezip geçiyor. neden? oyun 8 threade de güzelce yük gönderebiliyor.

yarın öbürfün benzer optimizasyonlar 2600 1600 3600 için geldiğinde onlar da elbet %100 kullanılabilir hale gelirler. yine de emin konuşmuyorum
    oyun yazılımcıs degilim bişey degilim. fikirlerimi sunuyorum

sonuçta prime95 acnca tüm threadlerin %100e vurabildigini görüyoruz demek ki kullanilmayan bi POTANSİYEL mevcut
    işte bunlar hep ezberden bilinen şeyler adam verdiğim örneğin birebir vücut bulmuş hali...

gpu %100 değilse her zaman darboğaz vardır

örnek veriyorum.

fx 6300 ve gtx 1060 veriyorum. hots açtın. 2 çekirdek kullanabiliyor.

70 fps alıyorsun. ekran kartı %15 çalışıyor. darboğazdır. işlemci %33 kullanımda gözükür çünkü işlemcinin kalan 4 çekirdeği o oyun için anlamsızdır.

i5 8400'e geçtin. 2 kat ipc. iki kat tek çekirdek performansı. yine %33 kullanım görürsün.

140 fps alıyorsun. ekran kartı %30 çalışıyor. bu hala darboğazdır.

i9 9900k 5 ghz geçersin. yaklaşık %30 ipc.

180 fps alıyorsun. ekran kartı %50 çalışıyor. hala darboğazdır. bu sefer daha da fazla thread opldugu için %7-10 gibi absürt bir değer görürsün. tabiri caizse 9900k oyunu kıçıyla çalıştırıyor gibidir.

bu darboğazı ortadan kaldırmak için teoretik olarak 9900knın da iki katı IPCli bir işlemci lazım.

sonuç ve istem olarak gtx 1060 bu oyunda %99 beslendiği durumda 360 fps verebilir. ama 360 fpsyi bu oyunda renderlayabilecek IPC'ye sahip bir işlemci yoktur.

demiyorum ki 99900k 1060ı darboğaza sokuyor. sadece oyunun ç.ekirdek özürlüsü oldugunu söylüyorum. şu oyun sadece 4 çekirdek bile kullansa 240 fps + standartları rahatça sağlanırdı. oyun 3-4 tane iş yükünü 2 çekirdeğe yüklediği için en güçlü donanımlarla bile bu oyunda 144 FPS almak mümkün değil. normal şartlarda,

i5 4460 gibi bir işlemci, 4 çekirdek kullanan lol ve dota 2 oyunlarınd ÇOK rahat bir şekilde stabil, sabit, tertemiz 144 fps çıkarabilir.

ama HOTS gibi özürlü 2 çekirdek bir oyunda 144 fps çıkarmak için 9900k IPC'si gerekir.

fark budur...

BU ARADA. tüm bunlar, 1080p ultra ayarlar için geçerli.

oyunu 4k çözünürlüğe çıkarırsanız belki gtx 1060'ı %70 80 kullanıma falan çıkartırsınız. xd
    arkadaşlar anlamıyorsunuz galiba. mümkün degil mümkün degil diyorsunuz oyun bi şekilde 12 threade yük göndermiş nereye mümkün degil.

bugün HEROES OF STORM ve STARCRAFT 2'ye girin.

9900k ile GTX 1060 darboğaza girdigini göreceksiniz.

neden? o oyunlar 2 çekirdek kullanıyorlar. isterseniz 32 çekirdek sunun oyuna.

2 çekirdek kullanınca noluyor? oyunun tüm yükü 2 çekirdeğe kalıyor ve bir noktada performans kısıtlanıyor.

%20 cpu %30 gpu gibi oranlar görüyosunuz. buradaki bazı cahiller de "eski oyun diye sistem kendini yormuyo ehi ehi" falan muhabbeti yapar.

kazın ayağı da öyle değildir.

olay tamamen işlemciyi ne kadar verimli kullanabilmesine bağlı. ayrıca zor oldugunu da düşünmüyorum. aynı sohbetler bu forumda zamanında da yapıldı.

i5ler 4/4 i7ler 4/8di, herkes i7lerin sanal çekirdekleri bi işe yaramıyor fazla i5 alın geçin dedi uzun süre, şimdi noldu, biçok oyun o işlemcileri bile MAXlıyor. demek ki bu mümkün.
  • Bende merak ediyorum bu sorunun cevabını, optimizasyon ile alakalı sanırım.

smtnin mantıgı bir çekirdeğe iki iş yaptırmaya çalışmaktır

smt'yi tamamiyle %100 kullanmak için

1) oyunun buna göre çok iyi optimize edilmiş olması gerek
    2) paralelizasyon ve multi thread renderingin popülerleşmesi gerek

örneğin 4690k ve 4790k 2015 yılına kadar eşitken, o yıldan sonra oyunlar 8 threadi çok efektif şekilde kullanabilir oldular. bu da 4790k gibi işlemcileri %100 gördürtmeye başladi. 4790k 4690k ile 2015'e kadar biçk oyunda eşit fps verirken, bugün battlefield 5'de 4790k ezip geçiyor. neden? oyun 8 threade de güzelce yük gönderebiliyor.

yarın öbürfün benzer optimizasyonlar 2600 1600 3600 için geldiğinde onlar da elbet %100 kullanılabilir hale gelirler. yine de emin konuşmuyorum
    oyun yazılımcıs degilim bişey degilim. fikirlerimi sunuyorum

sonuçta prime95 acnca tüm threadlerin %100e vurabildigini görüyoruz demek ki kullanilmayan bi POTANSİYEL mevcut

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 5 Ağustos 2019; 4:3:4 >

• Tek çekirdek gücü zayıf kalıyor. Çok çekirdekte bir yetersizlik yok o yüzden

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Programcı değilim ama bildiğim kadarıyla o iş öyle kolay değil. Bir programın oyunun çoklu çekirdekte çalışması bile zorlu bir işlem. Eski ve basit oyunlar bu nedenle tek çekirdekte çalışıyor zaten. Yeni oyunlarda oluşan devasa işlem yükünü dağıtmak zorundalar o yüzden uğraşıyorlar. Ama iş yazılım tarafında sıkıntılı, öyle araba gibi değil gazı kökleyelim versin coşkuyu gibi bir durum yok. Programın grafik motorundan işlemciye istek gelecek de işlemci çalışacak. İşlemcinin yapabileceği bir şey yok yani.
    İşlemcinin her çekirdeğini hesap makinası gibi düşünün. Grafik motoru da o makinenin başındaki insan gibi. Sürekli değer girecek oraya, o değeri hesap makinası hesaplayacak. Grafik motoru çok hızlı girerse değeri, çok çabuk isterse sonucu hesap makinası zorlanır. Ama 12 tane makina başında 12 tane ayrı hesap yapan insanın senkronize çalışıp o hesapların sonucunu ekrana yansıtması lazım. Bu çok sabit stabil biçimde %100 kapasitede olmaz tabi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...

• Optimizasyon probleminden kaynaklidir

• Ekran kartı ve işlemci çalışma mantığı farklıdır. Ekran kartı çekirdeği her kare için kendisini flush(temizlerken) atarken işlemci böyle bir şey yapamaz. Tamamen çalışma mantıkları farklı olmasından kaynaklanıyor.

bir işlemciyi temizlemek demek bilgisayardan elektriği çekip takmak gibi bir şey. Bu yüzden işlemci ne kadar işlem varsa linear olarak devam eder. Ama GPU'da işler farklıdır. O kare işleyebildiği kadar işler ve kareyi oluşturduktan sonra "swap" ile ekrana basar. Her kare için bunu tekrar tekrar yapar. Bu yüzden her kare için elinde ne kadar güç varsa kullanabilir. Tabi oyununda kullanması gerekli.

CPU ............. böyle çalışırken.
    GPU .-.-.-.-.-.-. şeklinde çalışıyor. Noktalar işlem, tireler ise bellek ve işlemciyi temizler.

bugün HEROES OF STORM ve STARCRAFT 2'ye girin.

9900k ile GTX 1060 darboğaza girdigini göreceksiniz.

neden? o oyunlar 2 çekirdek kullanıyorlar. isterseniz 32 çekirdek sunun oyuna.

2 çekirdek kullanınca noluyor? oyunun tüm yükü 2 çekirdeğe kalıyor ve bir noktada performans kısıtlanıyor.

%20 cpu %30 gpu gibi oranlar görüyosunuz. buradaki bazı cahiller de "eski oyun diye sistem kendini yormuyo ehi ehi" falan muhabbeti yapar.

kazın ayağı da öyle değildir.

olay tamamen işlemciyi ne kadar verimli kullanabilmesine bağlı. ayrıca zor oldugunu da düşünmüyorum. aynı sohbetler bu forumda zamanında da yapıldı.

i5ler 4/4 i7ler 4/8di, herkes i7lerin sanal çekirdekleri bi işe yaramıyor fazla i5 alın geçin dedi uzun süre, şimdi noldu, biçok oyun o işlemcileri bile MAXlıyor. demek ki bu mümkün.

• Neden CPU en azından kendini %100 kullanıma alıp en az darboğaz için uğraşmıyor?

Gerçekten çok fazla darboğaz oluyor.
    AMD R5 2600 4.1GHZ(1.320V) -- GİGABYTE GA-AX370-GAMİNG 3 -- CORSAİR VENGEANCE 16GB 3200MHZ CL14(2x8) -- MSİ GAMİNG X AMD RX580 8GB -- High Power 750W 80 Bronze -- JAMES DONKEY 480GB SSD -- SEAGATE BARRACUDA COMPUTE 500GB HDD -- ASUS VP228HE -- DARK N10 PRO -- LOGITECH G103 KLAVYE -- LOGİTECH G300S MOUSE -- JAMES DONKEY 711 KULAKLIK
  • işte görüyorsun, oyunla ilgili bir şey dostum

ama bu demek değil ki 2600 gelecekte uçacak kaçacak. az çok performans üst limiti belli. renderları da hala tek çekirdek alıyor oyunlarda. bu da kolay kolay değişmeyecektir. yani tek çekirdek performansı yine kısıtlayıcı olur

mesela fx 8350 ve 2500k kıyaslamasını çok manidar bulurum

2016'ya kadar 2500k net şekilde her oyunda 8350'yi ezerdi. hala da ezer ama arada bazı farkliliklar oluştu

overclocklanmış bi 2500k, fx 8350den tek çekirdekte %40 güçlüdür.

toplam multihread gücü olarak ise fx 8350 %15 öndedir.

bugün ac odysseyin önerilenlerine bakınca 2500k ve fx 8350 görürüz.

2500k oyunun gönderdigi 6 çekirdeklik yükü altında ezilier ve 30-35 fps renderlar

fx 8350 yükü 8 threade dağıtabilir ama tek çekirdeği sadece 30-35 fps renderlayabildiği için o da 30-35 fps üstü render çıkaramaz

oyunlar 3-4 çekirdeğe yük gönderiyorken, 2500k'nın %40lık tek çekirdek avantajı öne geçer ve fx 8350'yi %40-50 geçerdi.

2018 ve 2019 oyunlarında ise bu iki işlemcinin artık başabaş oldugunu görüyoruz.

sonuç olarak bir gün gelecek daha çok threade daha iyi optimizeler gelecek. ben 4690k ve 4790k örneği verdim. 4/8 işlemciler aynı bugünün 6/12 işlemcileri gibi tam kullanılamıyorlardı. bugün ise 7700k 6700k 4790k çok rahat bi şekilde battlefield 5'de, ac odysseyde %100e vuruyor. demek ki bu oyunlar 8 threadi doldurabiliyorlar.

12 threadi doldurabilecekleri günler gelince 2600 8400ve 9400fe karşi avantaj kazanacaktır, tipki 4/8 i7lerin 4/4 i5lerden daha uzun ömürlü olabildikleri gibi. bu kaçınılmaz yani.

• Çok uzatılacak bir şey yok. Oyunlar o kadar fazla izleği aktif kullanacak şekilde programlanmadılar. Bu kadar. Gününüzde modern oyunlar 6 izleği dibine kadar kullanabiliyorlar ama daha fazlasını kullansa bile tamamen yararlanamıyorlar. Bu 6 sayısı zamanla yavaş yavaş artacaktır.

// Dark N10 Kasa // Seasonic M12II-850 EVO Güç Kaynağı // Asus ROG Strix X370-F Gaming Anakart // AMD Ryzen 5 2600 @4.1GHz İşlemci // Lepa Aquachanger 120 İşlemci Soğutucusu // Kingston HyperX Fury 16GB (2x8GB) @2933MHz @CL14 Bellek // Asus ROG Strix GTX 1070 O8G Ekran Kartı // Corsair Force GT 120GB SSD // Western Digital Caviar Blue 1TB 7200 RPM HDD // Western Digital Elements Portable 2TB HDD // Windows 10 Single Language 64 Bit İşletim Sistemi // Asus VG248QE Monitör // Logitech G105 Klavye // Thermaltake Tt eSports Black Mouse // Steelseries Qck Mousepad // Logitech F710 Gamepad // Gamesir G4S Gamepad // Sony PlayStation Vita Slim v3.65 Henkaku // Samsung Galaxy S7 Edge // Sennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Kulaklık // Dzat DF-10 In-Ear Kulaklık //
  • o iki oyunda gtx 1060'ı %100 kullanacak bir durum yok o yüzden %30 kullanıyor darboğaz yok yani.
  • işte bunlar hep ezberden bilinen şeyler adam verdiğim örneğin birebir vücut bulmuş hali...

gpu %100 değilse her zaman darboğaz vardır

örnek veriyorum.

fx 6300 ve gtx 1060 veriyorum. hots açtın. 2 çekirdek kullanabiliyor.

70 fps alıyorsun. ekran kartı %15 çalışıyor. darboğazdır. işlemci %33 kullanımda gözükür çünkü işlemcinin kalan 4 çekirdeği o oyun için anlamsızdır.

i5 8400'e geçtin. 2 kat ipc. iki kat tek çekirdek performansı. yine %33 kullanım görürsün.

140 fps alıyorsun. ekran kartı %30 çalışıyor. bu hala darboğazdır.

i9 9900k 5 ghz geçersin. yaklaşık %30 ipc.

180 fps alıyorsun. ekran kartı %50 çalışıyor. hala darboğazdır. bu sefer daha da fazla thread opldugu için %7-10 gibi absürt bir değer görürsün. tabiri caizse 9900k oyunu kıçıyla çalıştırıyor gibidir.

bu darboğazı ortadan kaldırmak için teoretik olarak 9900knın da iki katı IPCli bir işlemci lazım.

sonuç ve istem olarak gtx 1060 bu oyunda %99 beslendiği durumda 360 fps verebilir. ama 360 fpsyi bu oyunda renderlayabilecek IPC'ye sahip bir işlemci yoktur.

demiyorum ki 99900k 1060ı darboğaza sokuyor. sadece oyunun ç.ekirdek özürlüsü oldugunu söylüyorum. şu oyun sadece 4 çekirdek bile kullansa 240 fps + standartları rahatça sağlanırdı. oyun 3-4 tane iş yükünü 2 çekirdeğe yüklediği için en güçlü donanımlarla bile bu oyunda 144 FPS almak mümkün değil. normal şartlarda,

i5 4460 gibi bir işlemci, 4 çekirdek kullanan lol ve dota 2 oyunlarınd ÇOK rahat bir şekilde stabil, sabit, tertemiz 144 fps çıkarabilir.

ama HOTS gibi özürlü 2 çekirdek bir oyunda 144 fps çıkarmak için 9900k IPC'si gerekir.

fark budur...

BU ARADA. tüm bunlar, 1080p ultra ayarlar için geçerli.

oyunu 4k çözünürlüğe çıkarırsanız belki gtx 1060'ı %70 80 kullanıma falan çıkartırsınız. xd

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 7 Ağustos 2019; 12:26:42 >

• "gpu %100 değilse her zaman darboğaz vardır" ben r7 240 ile i7 4790 kullandım cs go da r7 240 %60 larda geziyordu sürekli olarak. hatta bios unu değiştirerek ciddi overlock yaptığımda cs go da kullanımı daha da düştü, çünkü gpu daha güçlü hale geldi oyunu daha az ipledi diyeyim anlaman için. yazdıklarını da okumadım cevap verdiğim tümceye kadar okudum. anlatmaya çalıştığın şeyi basitçe anlatamıyorsan zaten sen de anlamamışsındır demektir ki zaten anlamamışsın haberin olsun diye söylüyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• yok ysa biz arkadaşla farkli evrenlerde yaşiyoruz, sadece forumlar ortak. adam 4790 ve r7 240 diyor, gpu %40 diyor. bir tür yanılsama dünyası içerisinde ya da ben farkli csgo oynadım

bende de fx 6300 ve r7 265 vardı (r7 265 r7 240'dan 3-4 kat güçlü bir kart =
    gpu.userbenchmark.com
    UserBenchmark: AMD R7 240 vs 265
    https://gpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-R7-265-vs-AMD-R7-240/3296vsm8608
    )

150-160 fps alırdım, gpu %60-70 den aşağı inmezdi.

250 fps civarında da gtx 1060lar %50-60 falan kullanılıyor.

r7 240 o oyunda 120 fps civarı %100e vurur. ya düpedüz yalan söyleyip kendi mantığını kanıtlamaya çalişiyor ya da yanılsama içerisinde

----

%90-100 civarı 100-110 fps. tahmin ettiğim gibi... ama yok... arkadaşın r7 240'ı altın bir çip. csgo ekran kartı hiç istemiyor... r7 240 csgoya bakip "hnhhh bunun için mi çalişicam ayolll" diyordur. onun ekran kartı afralı. bu videodaki r7 240 ezik. elinden geleni yapiyor %90larda. dünya garip, kuşlar da cıvıldıyor

bu da 1060. 250-300 fps menzillerinde gtx 1060'ın %50-60 kullanıldıgı görülebilir. iki katı düşük IPCli işlemci al, fps 125-150'ye düşsün. gpu kullanımı da %20-30'a düşsün. sonra gpu yatıyor dersin.

koy 9900k'yı 450 500 fps alırsın. gtx 1060 da %80 kullanıma çıkar. oyun çünkü 4 çekirdek ile scale olabiliyor. durum bu. ortada hala darboğaz var. darboğaz demek kötü bir şey değil. hele ki bu tür eski oyunlar için. ama var. bunun d3d9 d3d11 ya da vulkan ile de bir ilgisi yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 7 Ağustos 2019; 18:58:46 >

• Bu konuda beni aydınlattığın çok teşekkürler.

Konu dışı ama bir şey daha sormak istiyorum.Yakında yeni bir işlemci soğutucusu almayı düşünüyorum ve işlemcimin overclock ile sınırlarını görmek istiyorum 4.2Ghz filan (Amd r5 2600) ama yaşım gereği pek param yok max 150tl lik güzel bir işlemci soğutucusu arıyorum yurt dışındanda gelebilir fark etmez.Bi öneride bulunmak istersen
    https://forum.donanimhaber.com/max-150tl-islemci-sogutucusu-amd-r5-2600--139466893

buraya yazabilirsin.

Tekrardan teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.