Şimdi Ara

Neden ayın hep aynı yüzünü görürüz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
24.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bunun cevabı genelde bilinir. Cevap, ayın kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile dünya etrafında dönüş süresinin aynı olmasıdır. Ama işin ilginç tarafı bunun bu şekilde olmasının hiçbir bağlayıcı özelliği olmaması. Öyle olmayabilirdi de...Tamamen tesadüf yani.

• Teleskobu aldigimda kutusundan yildiz haritasiyla ay haritasi cikti. Ay haritasina baktim baktim yaw dedim ii guzel de neden sadece 1 tarafini vermisler ki dedim, sole dunya atlasi gibi acilmis kure nie yapmamislar diye dusurken birden sadece 1 tarafini gorebildimiz dank etti kafama Birde yanilmiosam dunyadan ayin yuzeyinin %59 u gorunuyo. Bu nasil oluyo, bir noktadan mi %59 u gorunuyo yoksa dunyanin farli uc noktalarindan toplam 59 mu yapio?
  • kao göremediğimiz yüzeyde seninkiler olmasın
  • ayın bize hiç göstermediği yüzü sebebiyle bilinçaltının ( bilinç dışı ) simgesi kabul edilir. ayrıca ayın oluşması ile ilgili hali hazırda kabul görmüş bir hipotez olmaması ilginç.

ayrıca son discovery uzay mekiğinde bitmek bilmeyen problemler nedeniyle 30 küsur sene önce aya gidip gelindiğine inancım azaldı. ya da o zamanki teknolojiyle bu bir mucize.

• Aha bu resim dogruysa %59 olayini anladim galiba. Ayrica dun CNN turk te okan bayulgenin programi vardi asronomi hakkinda ve nasadan bir astronot konuktu, aya simdiye kadar 6 defa gidildigini soyledi...
  • ayın hep aynı yuzunu mu goruz yawf way bew insan yasadıkça neler oruyor yaw
  • Ayın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızıyla dünya etrafındaki dönüş hızının şu anki oranda olması ve bize sürekli aynı yüzünün görünmesi eğer tesadüfse gerçekten fazlasıyla büyük bir tesadüf. Ay kendi çevresinde şu anki hızıyla dönmeseydi de saniyede 0 - 400 metre hızları arasındaki sonsuz seçenekten birine sahip olsaydı görünen yüzü sabit olamazdı. Saniyede 0,5 mm lik hız farkı bile olsaydı şu anki durumu batırmaya yeterdi. Gerçekten inanılmaz bi tesadüf olduğu açık.

Ayrıca dünyanın seçtiği yörünge de hiç bir dış şarta bağlı değil. Dünya güneşe daha yakın bir bölgede daha yüksek bir hızda dönüyor olabilirdi. Duymuşsunuzdur... Eliptik yörüngemiz birazcık dar olsa kutuplardaki buz kütleleri tamamen yok olacak, atmosfer tamamiyle su buharından oluşacaktı. Bu yüzden su uzaya kaçıp gezegende hiç su kalmayacaktı. Yörünge biraz daha geniş olsaydı ise tamamen buzulla kaplı bir gezegen olacağı için yaşam olmıycaktı. Bunu da bir tesadüf olarak yorumladığımızda extra uçuk bir tesadüf.

Ben şunu merak ediyorum: Dünya, Mars, Ay gibi gök cisimlerinin kendi etreflarında dönerken tercih ettikleri bir dönüş yönü var mı? Hepsi saat yönünde ya da saat yönünün tersine mi dönüyorlar? ..ve ayrıca niye dönüyorlar? Dönmeleri için bir ilk hareketin verilmesi lazım...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tesdüf die bişey yoktur.. biraz düşünmek öğrenmek bulmak gerekir.. muhakkkar vardır bağlayıcı bir yönü.. % 100 hem de..
  • Cehalet mutluluktur ozan abi sok sopayı boşver:)
  • Cevabı bildiğinize göre bunu bizimle paylaşmanızı rica edicem...
  • Dünyanın yörüngesinden dolayı günesten gelen enerji miktarı önemli bir etken ekosistemde. Ama dünya daha yakın yada daha uzak olsaydı buzul cagında yada susuz kalırdı diyemezsiniz. Çünkü sera etkisi denen birşey var. Eger sizin atmosferinizdeki gece gündüz ısı farkları fazla olmazsa yasanabilir bir ortam olusabilir ve suyunuzu koruyabilirsiniz. Venus-Dunya-Mars yasamın olabileceği bölgenin içindedir.

Sera gazları dediğimiz gazlar atmosferde ısıyı hapsederler ve böylece geceliyin ısının fazla düsmemesine yardımcı olurlar. Buda atmosferi bölümlere ayırır ve atmosferden dısarıya gaz cıkısını minimuma indirir. Dünya su andada uzaya devamlı birşeyler sacıyor.

Venüste inanılmaz fazla miktardaki toksik gazlar yüzünden fazla basınc var. Bu basınc altında ezilen atmosfer hiçbir zaman dengeye ulasamıyor.

Mars isa tam bir veri deposu. Mars tam olması gereken yerde falak atmosferi sera gazlarını tutamamıs durumda. Interneti biraz incelerseniz mars terraforming altında marsın 200-300 yıl içinde nasıl yeşillendirilebileceği, yaklısım yarım milenyum sonundada bol oksijenli bir gezegenin yaratılabileceğini anlarsınız. İşin birinci ayağı günesten gelen enerjiyi ölcüp yeterince sera gazını marsın atmosferine yerlestirmemiz. Daha sonrada marsta bol miktarda bulunan Fe2O3 teki oksijenleri dünyadada bu işi yapan bakteriler sayesinde ayrıstırıp atmosfere salmaktır.

Marsta cok derin ve uzun yarıklar vardır. Bunların su kanalları oldugu düşünülüyor. Yani bir zamanlar marsın sulak bir gezegen olduguna dair bazı bulgular var ortada. Bir zamanlar onun atmosferide dengedeymiş fakat bir şekilde denge bozulmuş. Şimdi suya sadece kutuplarında rastlanıyor.

Sera gazlarının fazla olmasıda zarar. Bunun bir ornegini zaten su anda yasıyoruz. Biz bu sera gazlarını atmosfere yayıyoruz. Milyon yıllardır gezegenimizin topraga cektiği carbonu tekrar atmosfere yayıyoruz hergün. Ama bunu yapmayı bugun bitirsek dünya kedisini tamir edip tekrar dengeli haline doner.

• Upps asıl konudan sapmısım. Ozur dilerim.

Ayın kütlesi eşit dagılmamıstır. Ayı iki parcaya bölün. Bize dönük olan parcanın tam ortasında 60km kalınlıgında agırbir kütle bulunur. Eger ayın bütün kütlesi homojen dagılsaydı farklı farklı yüzlerini görebilecektik ama bir yüzü diger yüzüne göre daha agır oldugu için dünyanın cekimi homojen olmayan ay üzerinde su anda olan etkiyi yapıyor. Aslında tamamen hacı yatmaz mantıgı. Agır olan taraf yercekimine dönük kalmak istiyor.

Bu garip kütle ayın hacminin %10 unun olusturuyor. Dünyanın katı cekirdeği işe dünyanın %1 ini olusturuyor. Buda ek bir bilgi.

Kaynak : Solarviews.com

• quote:

Orjinalden alıntı: cins

Ayın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızıyla dünya etrafındaki dönüş hızının şu anki oranda olması ve bize sürekli aynı yüzünün görünmesi eğer tesadüfse gerçekten fazlasıyla büyük bir tesadüf. Ay kendi çevresinde şu anki hızıyla dönmeseydi de saniyede 0 - 400 metre hızları arasındaki sonsuz seçenekten birine sahip olsaydı görünen yüzü sabit olamazdı. Saniyede 0,5 mm lik hız farkı bile olsaydı şu anki durumu batırmaya yeterdi. Gerçekten inanılmaz bi tesadüf olduğu açık.

Ayrıca dünyanın seçtiği yörünge de hiç bir dış şarta bağlı değil. Dünya güneşe daha yakın bir bölgede daha yüksek bir hızda dönüyor olabilirdi. Duymuşsunuzdur... Eliptik yörüngemiz birazcık dar olsa kutuplardaki buz kütleleri tamamen yok olacak, atmosfer tamamiyle su buharından oluşacaktı. Bu yüzden su uzaya kaçıp gezegende hiç su kalmayacaktı. Yörünge biraz daha geniş olsaydı ise tamamen buzulla kaplı bir gezegen olacağı için yaşam olmıycaktı. Bunu da bir tesadüf olarak yorumladığımızda extra uçuk bir tesadüf.

Ben şunu merak ediyorum: Dünya, Mars, Ay gibi gök cisimlerinin kendi etreflarında dönerken tercih ettikleri bir dönüş yönü var mı? Hepsi saat yönünde ya da saat yönünün tersine mi dönüyorlar? ..ve ayrıca niye dönüyorlar? Dönmeleri için bir ilk hareketin verilmesi lazım...

İŞTE BU SAOL DOSTUM

• buyuk gezegenin sahip oldugu kütlenin küçük gezegenin kinetik enerjisini azaltarak dönme hızını yavaşlatması.
    işte bu yüzden hep aynı yüzünü görüyoruz
    aynı durum jupiterın uyduları içinde geçerli

yani ortada akıllı dizayn falan yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero01 -- 6 Ağustos 2005, 4:06:53 >
  • dünyada bulunduğumuz noktaya göre aynı hızda aynı yüzü görüyorsak, dünyanın bize göre tam arkasında bulunan kişiler ayın dönme hızına göre diğer yüzünü mü görüyolar.görüyorlarsa niye resmi yok.not ayın hep aynı yüzünü görmek demek ayın yüzeyindeki leke şeklinin hep aynı olduğunu görmek demek.Bence büyük araştırmalarıma göre !.. ay dünyaya göre takla atarak dönmeyip sürekli ön yüzü dünyaya dönük şekilde yana dönüyordur. dönüş hızı aynı 27-32 gibi bir süre veriliyor ama bir milim bile fark olsa ben 32 yıldır aynı yüzü görüyorum değişirdi heralde :). Ayrıca aya 6-7 kere inildiğini söyleyipte kamera kayıtları olmayan serserileri kınıyorum. bizimde hakkımız böyle bir yalanı doğruya çıkartmaları. Daha ayın neden hep aynı yüzünü gördüğümüzü bilemeyenler bize bilgiçlik taslamasın hala karanlık çağda yaşıyoruz gibime geliyor.saygılar. bilimsel açıklama bekliyoruz laf değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: isaitemiz

dünyada bulunduğumuz noktaya göre aynı hızda aynı yüzü görüyorsak, dünyanın bize göre tam arkasında bulunan kişiler ayın dönme hızına göre diğer yüzünü mü görüyolar.görüyorlarsa niye resmi yok.not ayın hep aynı yüzünü görmek demek ayın yüzeyindeki leke şeklinin hep aynı olduğunu görmek demek.Bence büyük araştırmalarıma göre !.. ay dünyaya göre takla atarak dönmeyip sürekli ön yüzü dünyaya dönük şekilde yana dönüyordur. dönüş hızı aynı 27-32 gibi bir süre veriliyor ama bir milim bile fark olsa ben 32 yıldır aynı yüzü görüyorum değişirdi heralde :). Ayrıca aya 6-7 kere inildiğini söyleyipte kamera kayıtları olmayan serserileri kınıyorum. bizimde hakkımız böyle bir yalanı doğruya çıkartmaları. Daha ayın neden hep aynı yüzünü gördüğümüzü bilemeyenler bize bilgiçlik taslamasın hala karanlık çağda yaşıyoruz gibime geliyor.saygılar. bilimsel açıklama bekliyoruz laf değil.

basit bir örnekle açıklayayım, diyelim ki elinde bir ipin ucunda bağlı halde olan bir top var ve ipin ucundan tutup topu kendi etrafında çeviriyosun. göreceğin şey topun hep aynı yüzü olurdu.
    bu arada bence daha ilginç olan güneş ve ayın bizim konumumuza göre gökyüzünde aynı büyüklükte yer kaplaması

• quote:

Orijinalden alıntı: zero01

/>

buyuk gezegenin sahip oldugu kütlenin küçük gezegenin kinetik enerjisini azaltarak dönme hızını yavaşlatması.
    işte bu yüzden hep aynı yüzünü görüyoruz
    aynı durum jupiterın uyduları içinde geçerli

yani ortada akıllı dizayn falan yok.

Sebep kinetik enerjiyse, göklerde ve yerde düzen kuranın bir vesilesidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orjinalden alinti: http://forum.gokyuzu.org/index.php/topic,487.msg6612.html#msg6612

Bunu şu şekilde deneyebilirsiniz. Ortada duran bir arkadaşınızın etrafında yüzünüzü hep ona dönük olacak şekilde hareket edin. Başladığınız noktaya geldiğinizde hem onun çevresinde hem de kendi etrafınızda bir tur atmış olursunuz. Ayın da dünya etrafında yaptığı hareket buna benzer bir harekettir. Aslında tamamen eş zamanlı bir dönüş değildir, ayın görünen kısmında çok ufak değişiklikler olur ama bu çok dikkate değer bir değişim olmadığından hep aynı kesitini görüyoruz diyebiliriz.

Ayrica Ay'in her yil dunyadan yarim santim uzaklasiyor olmasi tasarimin pek de kusursuz olmadigini gosteriyor sanirim. Dunyadaki yasami yok etmek isteyen bir tasarimcidan daha orjinal finaller beklerdim.

Bu arada, Ay ozel isim oldugundan ilk harf buyuk yazilir ve iyelik ekleri kesme isareti ile ayrilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: KuarkServerSystems

Upps asıl konudan sapmısım. Ozur dilerim.

Ayın kütlesi eşit dagılmamıstır. Ayı iki parcaya bölün. Bize dönük olan parcanın tam ortasında 60km kalınlıgında agırbir kütle bulunur. Eger ayın bütün kütlesi homojen dagılsaydı farklı farklı yüzlerini görebilecektik ama bir yüzü diger yüzüne göre daha agır oldugu için dünyanın cekimi homojen olmayan ay üzerinde su anda olan etkiyi yapıyor. Aslında tamamen hacı yatmaz mantıgı. Agır olan taraf yercekimine dönük kalmak istiyor.

Bu garip kütle ayın hacminin %10 unun olusturuyor. Dünyanın katı cekirdeği işe dünyanın %1 ini olusturuyor. Buda ek bir bilgi.

Kaynak : Solarviews.com

doğru cevap bu
    ayrıca @cins in sorusunun cevabı; güneş sistemimizdeki bütün gök cisimlerinin kendi ekseni etrafındaki ve güneş sistemi etrafındaki düönüş yönleri ayni(tek istisnası sanırım mars idi oda genç dönemlerinde ters yönden büyük bir çarpışma yaşaması)
    hepsinin aynı yönde dönme sebepleri ise güneş sistemimiz oluşurken dönmeye başlayan gaz kütle çekimi ile küçülmeye başladıkça güneşimiz ve gezegenler oluştu. açısal momentum korunumundan dolayı başlangıçtaki gaz kütlesi ne tarafa dönüyorsa, gezegenler ve yıldızımız sistemimizde ki herşey aynı yönde dönmeye devam etti

• Ters dönen gezegen venüs olması lazım...Bununla ilgili bazı varsayımlar hatırlıyorum..

Ayın kendi eksenındekı acısal hızıyla yörüngesindeki acısal hız aynıdır...İşte bu yuzden hep ayın aynı yuzune bakarız

acısal hızı yaklasık 30 gun dersenız...sadece oran olarak soyluyorum..

dunya 4 de 1 dondugunde ay 5 de 1 doner..Fakat ay kendi ekseni etrafındada aynı hızda dondugu icin ,,ilk başdaki acısal dönüşünü tekrar geri almış olur ve yine aynı konuma gelir...İşte bu yuzden ayın hep aynı yüzünü görmek zorundayız..

Ayın kendi etrafındaki donus hızıyla yorungedeki donus hızının daha dogrusu acısal hızının aynı kalması gecmısde ay olusurken dünyanın hızı yuzunden yavaslatılmıs ve bir dengeye oturmus olmasıdır..Denge konumu ise degısmez ve bi fark olusmaz...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.