Şimdi Ara

Native IDE vs AHCI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biraz önce baktım bios'ta benim harddisk native ide modundaymış. AHCI'ye alayım dedim. Tabi daha önceden bu ayar değiştirildiğinde windows'un mavi ekran verdiğini biliyordum bu yüzden önce şu tweak'leri yapmak gerekliydi:

http://nonpasaran-windows7.blogspot.com/2010/03/ahci-windows-7de-kurulumdan-sonra_31.html

Bu işlemi yapmadan önce ve yaptıktan sonraki durumlar:

Native IDE:
     Native IDE vs AHCI

SATA:
     Native IDE vs AHCI

Gördüğünüz gibi SATA modunda random okuma ve buffered read testinde ciddi bir artış oluyor. Demekki neymiş, AHCI kullanmak lazımmış.

• :D Ah keşke Şu Gigbyte 990xa-ud 'de açabilsem onu.Raıd bile zor yapılıyor.Nerden bulaştım bu belaya ...
  • Raid zor yapılır zaten, benim dediğim olay raid yapmaktan çok daha basit birşey. Sadece windows'un kullandığı sürücü değişiyor. Verdiğim linkteki yöntemi uygularsan açabilirsin bence.
  • Kullandığım kar'da AHCı moda 'da geçemiyorsun ki :D geçsen bu sefer BIOS açılmıyor anakart sapıtıyor.
  • İmzamdaki sistemki anakartta bu özellik mevcut mu
    Kafam karıştı bu olay ne zamandır ve haberimiz niye olmamış
    Yukarıdaki test tablosuna göre bakılırsa ACHI mantıklı peki neden biz ACHI yapıyoruz
    BU neden aktif gelmiyor yada neden böyle birşeyi bizaçmak zorunda kalıyoruz

NOT:Biraz önce baktım bios'ta benim harddisk native ide modundaymış. AHCI'ye alayım dedim. Tabi daha önceden bu ayar değiştirildiğinde windows'un mavi ekran verdiğini biliyordum bu yüzden önce şu tweak'leri yapmak gerekliydi:

Burayı biraz açarmısınız
  • 1 depo 1 normal hdd var bunu yapsam depoda sorun olur mu
  • >İmzamdaki sistemki anakartta bu özellik mevcut mu
    AHCI olayı sanırım 2-3 senedir var, sizin anakartınız da o kadar eski değil galiba, vardır muhtemelen.

>BU neden aktif gelmiyor yada neden böyle birşeyi bizaçmak zorunda kalıyoruz
    Native IDE olayı geriye uyumlulukla ilgili bir şey. Windows XP falan kurarken AHCI modunda disketten sürücü tanıtmak gerekiyor mesela. Anakart üreticileri bu nedenle hala native ide modunu default olarak ayarlıyor olabilir, yeni anakartlarda AHCI default geliyordur belki bilmiyorum.

>Yukarıdaki test tablosuna göre bakılırsa ACHI mantıklı peki neden biz ACHI yapıyoruz
    mantıklı olduğu için :)

En son soru ile ilgili de açacak pek bir şey yok. Linkte açıkça anlatıyor ne yapılması gerektiği. Bios'dan AHCI'yi açmadan önce bu işlemi yapmak lazım işte.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ide Vs Achi Vs Raid Mod?
    15 yıl önce açıldı
    HDD'DE( IDE - AHCI ) FARKI NEDİR?
    11 yıl önce açıldı
    Nvme Raıd mode nedir ?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tolgá

1 depo 1 normal hdd var bunu yapsam depoda sorun olur mu

Hocam direkt linkte anlatılan yöntemi uygula, ikisi de ahci'ye geçsin. Random okuma hızı sistem harddiski için daha önemli zaten.
  • Ahcı'ya bende geçemiyorum bir türlü. Mavi ekran veriyor. Bir ara tekrar deneceyeğim.
  • Herşeyi yaptım bende ilk açılışta siyah ekranda yazılar geliyor.Disk yada cd rom dan bahsediyor.Port 1de cd rom görünüyo port 5de harddisc.Ama okuyamıyor galiba.Sonra sistem kurtarma penceresi ile pc normal şekilde başlat geliyor.Normal başlat yapınca mavi ekran yapıp tekrar bios a giriyorum.Bakıyorum harddisk görünüyormu diye.Ide chanel master /slave lerin hepsi none olmuş görünmüyor.Acaba anakartımin üzerinde Gsata slotuna mı taksam diski
  • Ön yükleme için disk soruyor bence ne yapacağız yardım
  • Onu bunu bilmemde.Biosa girdim.AHCI seçeneğini seçtim windows cd taktım bakalım bu modda format atacakmı derken attı sistemi yüklüyorum bu arada yükleme bitsin yazacağım.Birde bunda 1yıl önce başıma gelen sorun bu AHCI mod ile çözüldü.
    Öncelikle sorunum şöyle idi.1yıl önce 2hafta bir format atıyordum.Cd yi takıyor 1dakika içinde kopyalama işlemi başlıyordu.Ancak ışte o aralar öyle birşey olduki.artık cd yi sürücüye takıyor yalan yok 10dakika windows yükleme penceresine gelmesini bekliyordum.Meğer AHCI yi seçtim 1dakika içinde eskiden olduğu gibi hızlı formata başladı.harddisk in bicimlendırme ekranına 5dakikada ancak geliyordum.DVD Sürücüsü bozuluyor herhalde diyordum.Yavaş açtığını tam okuyamadıgini düşünüyordum.Şimdi tık diye geliyor.Inşallah sonu hayırlı çıkar.Sistem açılır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İstan34bul -- 27 Ağustos 2011; 17:56:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: suleymangonca

Onu bunu bilmemde.Biosa girdim.AHCI seçeneğini seçtim windows cd taktım bakalım bu modda format atacakmı derken attı sistemi yüklüyorum bu arada yükleme bitsin yazacağım.Birde bunda 1yıl önce başıma gelen sorun bu AHCI mod ile çözüldü.
    Öncelikle sorunum şöyle idi.1yıl önce 2hafta bir format atıyordum.Cd yi takıyor 1dakika içinde kopyalama işlemi başlıyordu.Ancak ışte o aralar öyle birşey olduki.artık cd yi sürücüye takıyor yalan yok 10dakika windows yükleme penceresine gelmesini bekliyordum.Meğer AHCI yi seçtim 1dakika içinde eskiden olduğu gibi hızlı formata başladı.harddisk in bicimlendırme ekranına 5dakikada ancak geliyordum.DVD Sürücüsü bozuluyor herhalde diyordum.Yavaş açtığını tam okuyamadıgini düşünüyordum.Şimdi tık diye geliyor.Inşallah sonu hayırlı çıkar.Sistem açılır

Senin yaşadığın sorunu bende yaşadım floppyi biosdan kapayınca düzelmişti.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tolgá

quote:

Onu bunu bilmemde.Biosa girdim.AHCI seçeneğini seçtim windows cd taktım bakalım bu modda format atacakmı derken attı sistemi yüklüyorum bu arada yükleme bitsin yazacağım.Birde bunda 1yıl önce başıma gelen sorun bu AHCI mod ile çözüldü.

Senin yaşadığın sorunu bende yaşadım floppyi biosdan kapayınca düzelmişti.

Aslında bende şimdi floppy kapatmışım bak ondan mı oldu dersin.Pc nin açılışı değişti arkadaşlar eskiden farklı siyah ekran görüyordum.Şimdi siyah ekranda ATA AHCI vs yazarak tüm sata kanallarını gösteriyor sonra pc açılıyor.Pc açılışıda hızlandı bu arada.

• Herhangibir yazılım yokmu bakalım AHCI gerçekten aktif mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herhangi bir yazılıma gerek yok. Bios'da AHCI seçip windows kurduysan AHCI olarak çalışıyordur. Linkte anlatılanları uygulayamadın herhalde, yoksa windows'u tekrar kurmana gerek kalmazdı.
  • quote:

Herhangibir yazılım yokmu bakalım AHCI gerçekten aktif mi

Hd Tune' da NCQ özelliği işaretliyse yada konu sahibi arkadaşın regedit kayıtlarında belirtilen yerler "0" ise ahcidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xMANİTUx

quote:

Herhangibir yazılım yokmu bakalım AHCI gerçekten aktif mi

Hd Tune' da NCQ özelliği işaretliyse yada konu sahibi arkadaşın regedit kayıtlarında belirtilen yerler "0" ise ahcidir.

Mobil giriyorum ya ah birde link versen indirsem:)
    Şimdi arkadaşlar ben biostan AHCI modu enable yaptım formata başladım yeniden sistemi kurdum ancak.Hani yeni windows kurdum ya.Regedit e bir göz atayım dedim.Bakalım AHCI Mod a alıp format attık ya.regedit te arkadaşın çeliştiği yerler yine 0 sıfır olmamıştı 3 yazıyordu onları 0yaptım elle.Bu anormal mi sizce.neden hala 0 da açılmadı.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.