Şimdi Ara

Nası bi araba?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Araçlarda yapılan yenilikler genelde inovasyondur. İnovasyon icatla yenilik arası bir gelişme biçimidir. Yani icat denemez ama yenilik diye de geçiştirilemez.
    Arabalara n'apılabilir?
    Yıllar önce sacayak gibi arabanın altından arabayı kaldırıp direk enine arabayı park yerine sokan bir tekerlek sistemi aklıma gelmişti.

    Marşın hidrolik motor ile olması ve akü yerine hidrolik akülmülatör kullanılması. Akü ömrü ne kadar değişir ve akü bitti sorunu olmaz el pompası ile tekrar marş için pompalama yapılabilir. -Eski önden çevirmeli arabaların farklı versiyonu-

    Hidrolik akülmülatörde fren yaparken ve yokuş inerken de hidrolik depolama yapılır ve araç ekonomik yönden tavan yapar. Bir de el freni, camlar, bagaj, kaput.. vb güç isteyen tüm aksam komple hidroliğe bağlanırmış...

    Basit çarpmalarda açılan hava yastığını da önlemek gerek. Kaza anında motorun insanları sıkıştırmasını önlemek için kaza anında yere düşen bağlantılı motordan bahsedilirdi bilim çevresinde.

    Değişken valf zamanlamasına uygun bir mekanizma ile valf zamanlaması ve ateşleme kombine geniş yelpazede değiştitrilebilir bir sistem. Yani motor sübapları değişen motor devirlerinde farklı çalıştığında verimli olur. Değişen devir için değişen kam şaft zamanlamasını sonradan gördüm. Bunun elektrikli solenoidli versiyonunu görmüştüm, karikatürsü ve kocaman solenoidler... Kam şaftı için çok daha devamlı değişken bir proje lazım.

    Paralel yani yan giderek park deyince, arabalar ortadan kırmalı olurmuş. tek kırma tüfek gibi arka ön tekerler birbirine yaklaşırken araç yükselir ve daha az yer kaplarmış. fantazi..

    Otomatik varyatör -cvt- ve normal şanzuman kombine, üstüne çift vites -dsg- yani kesintisiz sürüş- debriyaj kesintisi olmadan sonraki vitesi önceden atıp debriyaja basınca beklemeden-

    İç kısım koltuklar daha az yer kaplar yapılabilir -renault un önceki inovasyon düşüncesi-, koltuk vb toplanıp iç mekanı genişletebilir. Namaz kılmak için vb araç içi ayarlanabilse memlekete uygun araç olurdu. Sonra içeriye şadırvan istenir mi o ayrı mesele..!!

    Süspansiyon sadece ağırlığa göre değil, insanların konfor isteğine göre -mesela damp etkisi- de ayarlanabilir olabilir.
    Süspansiyon salınımın sönümlenmesidir. Kısaca yayın devamlı sallanmasını sönümler ve azaltır.
    Süspansiyon yay ve damper dan oluşur. yay darbe anında esner sonra sistemi sabit bir noktaya çağırır. Yani sallanırken -salınım yaparken- sabit bir noktaya -başlangıç pozisyonu- yaklaşır yay hareketi.
    Damper delikli pistonlu bir hidrolik silindirdir. Piston deliği küçüktür ve bu yüzden hareketi zorlaştırır. Yaya bağlı bu damper tek başına birçok salınım -sallanma- yapan yayı bir tek ve ya bir iki salınımda orjinal noktasına sabitler.
    Yaydaki bu sallanma sönümlenmese; gemilerdeki deniz tuttu dedirten etki olur herhalde.

    Turbolardaki kompresör ve türbin bağımlı değil bağımsız yapılabilir.

    Manevra için tekerlerin bağımsızlaşabilmesi de düşünülebilir.

    Çekiş önden arkaya değişince n'olur? Sağdan sola geçiş manevra ile alakalı olur da? Ne murad edilebilir; yokuş vb yerlerde motor önde olduğundan -vosvos hariç- önden çekiş az patinaj yapar. Bir de önden çekişde ön kalkıkken aniden arkadan çekişle vudurup şaha kalkar mı araba? Pek efektif bi şe değil bu.

    Fikirlerinizi lütfedin... arabalara ne lazm?

    Kafa kafa çarpışmaların ölümle sonuçlanmasından dolayı bu çarpışma etkisini azaltma yolları konuşuldu başka bi forumda. Öne doğru ilerleyen bir tampon modelinden bahsetti birisi. Kaza anında öne çıkmasından bahsediyordu. Halbuki kaza anında öne çıkarsa kaza şiddetini arttırır. Yani durmak değil daha da geriye itilmek demekti.

    Bu öne çıkan tamponun hız arttığında öne çıkması gerekiyor. Kaza halinde yük tampona biner ve çarpma şiddeti zamana yayılarak yumuşatılmaya çalışılır. Tampon havalı(pnömatik) bir sistem (silindir) ile kontrol ediliyor ve darbeye belirli bir tepki göstererek anlık darbeyi zamana yayıyor.

    Bunun yanında tampon önünde açılan bir hava yastığı da düşünülebilir. Hava yastığı anlık açılabildiğinden tampon gibi olmaz. Bu hava yastığı da çarpma şiddetini azaltacaktır, enerji depolayacaktır. Tabii orda burda zırt pırt açılan tampon hava yastıklarını önlemek için, yastığın yüksek hızda ve çarpma darbesinde açılması sağlanmalı. Ve de açılınca görüşü engellememeli.

    Diğer taraftan tamponlar şamyel ve ya lastik gibi şişirilen cins olsa nası olur? Ufak çarpışmalardaki hasarlar da engellenmiş olur.







  • https://seyler.eksisozluk.com/volvonun-dunyanin-en-saglam-arabasi-olma-yolunda-1944-yilindan-beri-yaptigi-gelistirmeler
    yazıda volvonun emniyet kemerini nereden çaldığı da alta eklenmiş. Bu yazdıklarımızı da kim bilir ne zaman "bulacak" acaba?

    Sorularımız bitmeyeceği için "önceden" bir cevap mümkün değil. Ayrıca biz de arayalım bakalım neler buluçaz. Bulamasak da ne hayaller kuruçaz? Yapamasak da ne temeller atıçaz?

    Bi de ekşiciler yazmamış. volvo arabada tahteravalliyi de yapmıştı. Kapıyı açmak için tutma kulpunu da.. Evvelden kapılar "açıl susam gaçıl susam" diyerek açılıyordu.
    "" çelik gövdeden """ Evet eskiden döküm motor çamur kupalara takılırdı. Ne günlerdi beah! Kaportaçılar da kaputu açınca kafalarına geri düşmesin diye urganla arka tampona bağlarlardı. Yağmurda erimesin diye araba şemsiyeleri de vardı.

    O diiil de bu volvonun kaza engelleme sistemi o kadar adam içinde mini etekli hanfendiyi işaretlemiş? Amacı ne volvonun?

    darbe emebilen direksiyonu buluyorlar. Darbe emme çekiç sapında da oluyor. Demek ki volvo milattan önce de vardı. Eğer tekerlerden gelen darbeyi engellemekse maksat bu anlaşılmıyor.
    biip biip öten...emniyet kemeri hatırlatıcısı Bunu bulduğunu düşünüyorsa başka bişi aramasın. Volvo bunu bulduğunu sandıktan çok önce hobby elektronik devresi olarak satılıyordu bu tip bişiler.
    çocuk minderi Onu da annemin teyzesinin bulduğunu düşünüyorum. Evi minder doluydu da.

    Lamine cam Bu en vurucu. İddia ediyorum ki bunu da bulmuştur. Bulmuştur ama nereden? Volvo kimden buldu bu lamine camı bilen var mı?
    Silecee kim buldu aceba . rusyada zamanında çok pahalanmış, üretilememiş gomonist zamanda. acaba bu volvo mu çalmıştı sileçekleri? neeese

    Hepsi bi tarafa; hem bulunanların teknik tartışması(mühendislik) hem de yeni bişilerin tartışılması çok değer katıçak. Buyrun tartışalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 21 Ocak 2018; 23:42:6 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.