Şimdi Ara

NASA, Dünya dışında renkli bulutlar oluşturacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA, Dünya dışında renkli bulutlar oluşturacak 

    Dünya’nın manyetik alanında bulunan delikleri gözlemlemek ve araştırmak adına Dünya dışında renkli bulutlar oluşturmayı planlayan NASA, yalnızca birkaç saat içerisinde bulutların oluşmasını sağlayacak roketini gönderecek. Virginia’da bulunan Wallops Flight Facility’den kalkışa geçecek olan roket, Dünya’nın yaklaşık 145 km dışında kırmızı ve yeşil/mavi bulutlar oluşturacak. NASA, havanın açık olması durumunda ABD’nin doğu kesiminden bulutların görülebileceğini açıkladı.
     

    NASA’nın göndereceği roket “Grand Challenge” adı verilen uluslararası bir görevin parçası. Dünya’nın manyetik alanında bulunan iki deliğin incelenmesini hedefleyen görev, atmosferdeki havanın uzay boşluğuna sızmasını önlemeyi amaçlıyor. Bazı kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre iki delik, her gün yaklaşık 100 ton havanın uzay boşluğuna sızmasından sorumlu.

     

    Bilim insanları, yakın bir tarihte manyetik alandan kaynaklı olarak Mars’ın atmosferinin zarar gördüğünü de keşfetmişlerdi. Güneş’ten gelen ışınlar, manyetik alan tarafından engellenmedikleri takdirde yaşam barındırma potansiyeline sahip olan gezegenleri bile çölleştirebiliyor ve atmosferine büyük ölçüde zarar verebiliyor.

     
    NASA, Dünya dışında renkli bulutlar oluşturacak 

    Dünya dışında oluşturulacak bulutların roketin yan kısımlarından teneke kutularla uzay boşluğuna fırlatılmaları planlanıyor. Uzay boşluğunda 10-20 km katedecek olan teneke kutular, yaklaşık olarak bir kola kutusu büyüklüğünde.

     

    Roketin Türkiye saati ile 04:05 ile 04:20 arasında fırlatılması bekleniyor. NASA, buradan ulaşabileceğiniz bağlantı üzerinden saat 03:30’da canlı yayın yapacak.








  • acaba çakma uzaylı istilası başlayacak da insanlar görsün diye mi

    yok canım olmaz öyle şey



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 18 Haziran 2017; 3:14:39 >
  • Dünya her gün yaklaşık 100 ton hava kaybediyor da ne demek oluyor? Kütle çekim kuramına göre bu nasıl olabiliyor yahu? Dünya'da kütle çekiminin olmadığı bölümler mi varmış? Bu 100 ton hava nereye gidiyor peki? En yakın ve büyük kütleli cisim olan Ay'a mı gidiyor, pek imkan dahilinde değil. Artı olarak her gün 100 ton hava kaybı olsa şimdiye kadar Dünya'da atmosfer diye bir şey mi kalırdı? @Torlak Kemal hocam sen ne düşünüyorsun rahatsızlık vermek gibi olmasın.



    Konuya tekrar dönersek bu bulutlar da enteresan bir şey nasıl bir madde içeriyor acaba? Keşke haberde bununla ilgili de detay verilseymiş. İyi canlı yayın ve roket fırlatılma zamanlarına yetişebiliyormuşuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Dünyanın manyetik alanında oluşan delikten sızan hava güneş rüzgârları ile uzaya savruluyor. Atmosfer kaybı bu nedenle oluşuyor. Bu seviyedeki bir kayıp şimdilik çok önemli bir miktar degil. Ancak bu manyetik alan anomalisinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinemiyor, korkulan bu yırtığın daha fazla artarak tehlikeli boyutlara ulaşması.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nebulabado

    Dünyanın manyetik alanında oluşan delikten sızan hava güneş rüzgârları ile uzaya savruluyor. Atmosfer kaybı bu nedenle oluşuyor. Bu seviyedeki bir kayıp şimdilik çok önemli bir miktar degil. Ancak bu manyetik alan anomalisinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinemiyor, korkulan bu yırtığın daha fazla artarak tehlikeli boyutlara ulaşması.

    Eksen eğikliği ve manyetik alanına olan eğikliği düşünüldüğünde kaybolan bu havayı tekrarsan toparlıyor olmalı. Yoksa günde 100 ton kayıp ne demek hocam. 5 milyar yıllık bir gezegenden bahsediyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu site kanser edecek beni. sürekli log out oluyor sayfalar açılmıyor senelerdir aynı problem

  • Tonlarca Ton gidiyorsa sıkıntı yok. Yani sonuçta Ton yoksa uskumru var dimi :)

  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Gezegen 5 milyar yıllık ama delik yeni olabilir. Uzun zamandır bilim adamları ozon deliği manyetik alanlardaki değişimleri gibi değişiklikleri izliyor böyle bir durum çok önceden beri olsa bence fark edilmiş olurdu. Muhtemelen erken önlem alınmaya çalışılıyor.
  • Titanyum Adayı T kullanıcısına yanıt
    http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/07/160701_ozon_delik_kapaniyor


    Ozon deligi ile alakasi yok sanirim ...


    http://www.grandchallenge.no/

    Iki olgu bambaska seyler ...
  • -tonlarca havanın
    -binlerce ton havanın

  • osuruktan tayyare diye ben buna derim işte !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 19 Haziran 2017; 8:59:9 >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    İkisinin farklı olduğunu biliyorum da anlatırken kötü ifade etmişim. Demek istediğim bu tarz durumlar sürekli inceleniyor önceden olsaydı bence fark edilirdi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz

    Dünya her gün yaklaşık 100 ton hava kaybediyor da ne demek oluyor? Kütle çekim kuramına göre bu nasıl olabiliyor yahu? Dünya'da kütle çekiminin olmadığı bölümler mi varmış? Bu 100 ton hava nereye gidiyor peki? En yakın ve büyük kütleli cisim olan Ay'a mı gidiyor, pek imkan dahilinde değil. Artı olarak her gün 100 ton hava kaybı olsa şimdiye kadar Dünya'da atmosfer diye bir şey mi kalırdı? @Torlak Kemal hocam sen ne düşünüyorsun rahatsızlık vermek gibi olmasın.



    Konuya tekrar dönersek bu bulutlar da enteresan bir şey nasıl bir madde içeriyor acaba? Keşke haberde bununla ilgili de detay verilseymiş. İyi canlı yayın ve roket fırlatılma zamanlarına yetişebiliyormuşuz.





    Oluyor maalesef. Dünyanın atmosferinden sürekli gaz kaçışı olduğunu biliyordum ama miktarını bilmiyordum. Daha doğrusu bu 2 aşamalı bir kaçış. İlk aşamada egzosferdeki H ve He iyonları/ atomları en hafif atomlar ve yaklaşık 500-1000 km yukarıda bir band içinde yer alıyorlar. Hem hafif olmaları hem de yerküreden 1000 km kadar yukarıda olmaları hasebiyle özellikle gündüz saatlerinde güneşten aldıkları enerjiyle kolayca kaçış hızına yakın hızlara (11 km/s) ulaşıp egzosferle manyetosfer arasındaki boşluğa kaçıyorlar. Eğer manyetosferde delik varsa, oradan da boş uzaya (vakum) kaçıyorlar. Magnetosferin güneşe bakan yönünde güneş rüzgarlarının basıncıyla manyetik kalkan dünyaya daha yakın oluyor (20-30 bin km) ama arka yüzünde çok daha uzak oluyor. Deliklerin güneş tarafında oluştuğunu sanıyorum (bilmiyorum, öyle tahmin ediyorum).


    Özetlersek; uzaya kaçan atmosferin H ve He gibi hafif gazları, oksijen ve azot değil. Onlar ağır oldukları için yere çok daha yakınlar. Hafif olanlarsa yerçekiminden daha az etkileniyorlar ve bu nedenle atmosferin üst katmanlarında yer alıyorlar. Molekülün kinetik enerjisi yer çekiminden büyük olacak kadar güneş ışınları tarafından ısıtıldıklarında da kaçış gerçekleşiyor ama bir ikinci bariyer olan manyetosfer bu kaçışı engelleyip gazları kendi hacmi içinde tutuyor. Burada bir delik olursa, buradan kaçıyor moleküller.

    Öte yandan endişelenmeye gerek yok. Atmosferi oluşturan gazların tümünün bu yolla kaçmasına imkan yok (ağır olanlar hep bizle kalacak) ama diyelim ki böyle bir potansiyel var. O zaman bile günde 100 tonla atmosferin tamamen boşalması kaç yıl sürer hesaplayalım:

    Kaynak 1 der ki, atmosferin ağırlığı 5,5 x 10^18 tondur.
    Kaynak 2 der ki, dünyanın ağırlığı 5,97 x 10^24 tondur. Bunun kabaca 1,1 milyonda bir kadarı atmosferin ağırlığıdır.

    Şimdi kaynak 1ve 2 aynı şeyi mi söylüyor, sağlamasını yapalım: 5,97 x 10^24 / 1,1 x 10^6 = 5,43 x 10^18 ton yapar. Pratik amaçlar açısından 5,43 x 10^18 = 5,5 x 10^18 eşittir sayabiliriz.

    Şimdi atmosferin ağırlığı bölü günlük kayıp bize atmosferin kaç günde boşalacağını verir:

    5,5 x 10^18 / 100 = 5,5 x 10^16 gün yapar. Bunu 365'e böldüğümüzde ise 150,684,931,506,849 yıl yapar. Bir başka deyişle 150 trilyon yıl falan!..

    Bu nedenle kaçış miktarı üzerinde konuşmaya bile değmeyecek kadar küçük. Kaldı ki kaçan da zaten oksijen ve azot değil, hidrojen ve helyum.

    Son olarak, manyetosferde dünyanın tarihi boyunca böyle delikler oluştuğunu ve kaybolduğunu bir yerlerde okumuştum. Tehlike arz eden bir durum olduğunu sanmıyorum. Asıl tehlike arz eden insan eliyle atmosfere bocaladığımız CO2 ve metan miktarı ki bu iki gazın sera etkisi çok büyük.

    2014: 9,785 GTC
    2013: 9,735 GTC
    2012: 9,575 GTC

    Önceki yılları ve artış trendini bu linkten görebilirsiniz:

    https://www.co2.earth/global-co2-emissions


    Asıl felaket gümbür gümbür geliyor 10.000.000.000 yani 10 milyar ton CO2 gazını her yıl atmosfere salıyoruz. Şimdi bir de dünyanın başına Trump belası çıktı. Adam paris iklim anlaşmasından çekti ABD'yi iki en büyük baş kirletici ABD'dir. Adam 75 yaşında, dünya umurunda değil ki, 100 yıl sonrası umurunda değil ki. Ama çocukları ve torunları olanlar bu yaklaşan felaketi düşünmek zorunda.




  • Hocam ne zaman öleceğim bi onu da hesaplayıverirseniz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nasanın 100/90'ı yalan

  • Dünyanın merkezinde katı halde bulunan sıcak bir çekirdek var,bunun üzerinde devin bir lav katmanı,bunun da üzerinde farklı hızda hareket eden üzerinde yaşadığımız manto katmanı var,bu üç katmanlı yapı bir dinamo etkisi yaratarak dünyanın bir manyetik alanının oluşmasına neden oluyor.Güneş ise uzaya saniyede 5 milyon ton maddeyi ışınlar halinde yayıyor,bu yüksek enerjili ve elektriksel açıdan yüklü atomaltı parçacıklar dünyanın manyetik alanı sayesinde dünyanın atmosferine dokunamadan uzaydaki seyahatine devam ediyor,manyetik alanın zayıf olduğu bölgelerde ise bu yüksek enerjili ve yüklü parçacıklar havayı oluşturan atomlara çarpıyorlar,bu şekilde havayı oluşturan atomların hem kinetik enerjisini artırıyorlar hem de bu atomlarla bağ kuruyolar,dolayısıyla güneşten gelen parçacıklar enerjisini artırdıkları veya bağlandıkları hava atomlarını dünya atmosferinden koparıp götürüyolar,bu şekilde dünyadan uzaya bi hava ejekülasyonu oluyo,dünyadan kaçan hava uzayın sonsuz boşluğunda kayboluyo,başka gezegenlere veya aya da gitmiyo

    Dünyaya hergün binlerce ton toprak yağıyo,bu toprağı dünya atmosferine girerek yanan meteorlar sağlıyo,aynı şekilde bu meteorlar dünya atmosferinin rejenerasyonuna da yardımcılar

    Manyetik alanı zayıflamış ve şiddetli güneş rüzgarlarına maruz kalan dünya tüm elektrik şebekesini kaybedebilir,tarihte güçlü güneş rüzgarlarından kaynaklanan anomaliler görülmüştür,daha da kötüsü yüksek radyasyona maruz kalınırsa insanlıkla birlikte birçok canlı türü dünyadan silinebilir,gelecek radyasyona dayanaklı hamam böceklerinin ve akreplerin olabilir





  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    nasanın 100/90'ı yalan

    Facebook onaylı (kesin bilgi) yayalım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz


    quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    nasanın 100/90'ı yalan

    Facebook onaylı (kesin bilgi) yayalım.

    Bilmediğimden soruyorum. Bu "DH misafiri" anonim midir, yoksa gerçekten 47 bin küsur mesaj atmış forum üyesi biri midir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz


    quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    nasanın 100/90'ı yalan

    Facebook onaylı (kesin bilgi) yayalım.

    Bilmediğimden soruyorum. Bu "DH misafiri" anonim midir, yoksa gerçekten 47 bin küsur mesaj atmış forum üyesi biri midir?

    Ben de bilgi üstadı bir kişiye bilgi aktarmanın kıvancıyla cevaplıyorum. Aynen öyle anonim hesap. 47 bin küsür mesaj olduğuna bakma. Yıllar yıllar önce de o civarda mesaj sayılı DH Misafiri gördüm. Daha sonra bir ara 70 bin küsür gördüm. Yine 47 bin görüyorum. Yani anlayacağın sanırım belirli bir mesajdan sonra sıfırlanıyor galiba. Bu misafir olayı da 2014 2013 gibi yıllarda geldi tabi hiç emin değilim ama çok eski bir şey değil. Gerçek bir üyelik olmadığı için muhtemelen yazdığın bir soru ya da cevaba gerçek bir cevap gelmeyecektir veya başkası tarafından gelecektir. Bana hiç gelmedi mesela.



    Ama forumda birkaç ay önce 70 bin küsür mesajlı gerçek bir üyelik gördüm. Adam yememiş içmemiş mesaj atmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz


    quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz


    quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    nasanın 100/90'ı yalan

    Facebook onaylı (kesin bilgi) yayalım.

    Bilmediğimden soruyorum. Bu "DH misafiri" anonim midir, yoksa gerçekten 47 bin küsur mesaj atmış forum üyesi biri midir?

    Ben de bilgi üstadı bir kişiye bilgi aktarmanın kıvancıyla cevaplıyorum. Aynen öyle anonim hesap. 47 bin küsür mesaj olduğuna bakma. Yıllar yıllar önce de o civarda mesaj sayılı DH Misafiri gördüm. Daha sonra bir ara 70 bin küsür gördüm. Yine 47 bin görüyorum. Yani anlayacağın sanırım belirli bir mesajdan sonra sıfırlanıyor galiba. Bu misafir olayı da 2014 2013 gibi yıllarda geldi tabi hiç emin değilim ama çok eski bir şey değil. Gerçek bir üyelik olmadığı için muhtemelen yazdığın bir soru ya da cevaba gerçek bir cevap gelmeyecektir veya başkası tarafından gelecektir. Bana hiç gelmedi mesela.



    Ama forumda birkaç ay önce 70 bin küsür mesajlı gerçek bir üyelik gördüm. Adam yememiş içmemiş mesaj atmış.

    Olur mu öyle şey hocam, herkes herkesten bir şeyler öğrenir. Ben pek çok başka konuda da bilgisiz biriyimdir. Daha öğrenecek çok şey var...

    Öte yandan bunu sordum çünkü ben de bu hesaptan gelen bir kaç yoruma cevap yazmıştım ama hesabın sahibi olmadığı için yerine ulaşmadı muhtemelen. Senin cevap yazdığın şahıs NASA'nın 100/90'ı yalan demiş. Hakiki bir hesap olduğunu bilsem cevap verecektim. NASA'nın %90'ı yalan diyen biri bilim forumunda neden zaman kaybediyor, benim için merak edilesi bir durum. Böylelerinin zihin yapısını gerçekten merak ediyorum. Sosyal psikologların incelemesi gereken beyinler bunlar..




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.