Şimdi Ara

namazda gülmek abdest bozarmı ( şafii mezhebindenim )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
8.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyler az once namazda biri beni guldurdu dayanamadim biraz güldüm . sesim onada gitti .

simdi benim namazim zaten bozuldu selam verdim kalktim secadeden mecburen . Peki ya abdestim ? abdestimde bozuldumu ?

kesin olarak bu sorumun cevabini bilmiyorsan lutfen yorum yapma . bilen bi imam hoca falan kimse varmi ? emin olarak bilen kimse varmi ?

( bozulmadi dersen gider kilarim namazimi ama senin verdigin bilgi yanlis ise senin yuzunden abdestsiz kilmis olurum o yuzden kesin bilen konussun lutfen )

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Namazda Gülmek Şafii Mezhebinde Abdesti Bozar mı?

Namazda gülmek, Şafii mezhebine göre abdesti bozan bir durum olarak kabul edilir. Şafii fıkhına göre namazın sıhhati için abdestli olmak şarttır. Abdesti bozan durumlardan biri de gülmektir.

Şafii alimlerine göre namazda gülmek, ibadetin ciddiyetini bozan ve huşu halini engelleyen bir davranıştır. Gülmek, namazın rükünlerini ve farzlarını yerine getirmeye engel olmadığı sürece abdesti bozmaz. Ancak gülme sesi veya kahkaha atma seviyesine ulaşırsa, bu durumda abdest bozulur.

Namazda gülmenin abdesti bozmasıyla ilgili hüküm, Şafii mezhebinin temel kaynaklarında yer alan hadislere dayanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.), "Namazda gülmek abdesti bozar." buyurmuştur.

Bu nedenle, Şafii mezhebine göre namaz kılan kişilerin ciddiyetlerini korumaları ve gülmekten kaçınmaları gerekir. Namaz sırasında gülme isteği gelirse, bunu bastırmaya çalışmalı ve huşu halini korumaya odaklanmalıdırlar.

Sonuç olarak, Şafii mezhebine göre namazda gülmek abdesti bozar. Namaz kılan kişilerin bu hükmü bilmeleri ve namaz sırasında ciddiyetlerini korumaları gerekir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Nick'imin verdiği yetkiye dayanarak söylüyorum ; Bozulmaz.
  • Burda imam arayacağına din içerikli forumlara gitsene çökelek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersinkaya1903

beyler az once namazda biri beni guldurdu dayanamadim biraz güldüm . sesim onada gitti .

simdi benim namazim zaten bozuldu selam verdim kalktim secadeden mecburen . Peki ya abdestim ? abdestimde bozuldumu ?

kesin olarak bu sorumun cevabini bilmiyorsan lutfen yorum yapma . bilen bi imam hoca falan kimse varmi ? emin olarak bilen kimse varmi ?

( bozulmadi dersen gider kilarim namazimi ama senin verdigin bilgi yanlis ise senin yuzunden abdestsiz kilmis olurum o yuzden kesin bilen konussun lutfen )

Soru: Namazda kahkaha ile gülmek hem abdesti hem namazı bozduğu halde, namaz dışında kahkaha ile gülmek neden abdesti bozmaz?
    Cevap:

Namazda gülmek, dört mezhebe göre de namazı bozarken sadece Hanefilere göre namazla birlikte abdesti de bozar. Hanefilerin bu konuda delil getirdikleri hadisler, hadis âlimleri tarafından sahih görülmemiştir. Dolayısıyla kahkaha ile gülen kişinin namazda da namazın dışında da abdesti bozulmaz. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“… Hasta veya yolcu olur veya sizden biri ayakyolundan gelir ya da kadınlara temas etmiş olur da su bulamazsanız temiz toprağa teyemmüm edin; onunla yüzünüzü ve ellerinizi meshedin…” (Maide 5/6)

Bu ayete göre abdesti bozan şeyler –tuvalet dışında olsa da- tuvalette olan şeylerdir. Bunlar yellenme, büyük abdest ve küçük abdestten ibarettir. Namazda gülmek bunlardan biri değildir.

Kaynak:http://www.fetva.net/yazili-fetvalar/namazda-gulmek-hem-namazi-hem-de-abdesti-mi-bozuyor.html

• quote:

Orijinalden alıntı: duygusal-adam

Burda imam arayacağına din içerikli forumlara gitsene çökelek.

hiç

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gülerken yanlışlıkla osurduysan bozulur

• Madem bu kadar net bilgi istiyorsun diyanetle iletişime geç yada kitapları araştır konudışında üstelik günahını cevap verenin üstüne atacağın birşeye kimse cevap vermez.
    Bana kalırsa abdest bozulmaz.
  • Nefes aldıysan bozulmuş olabilir dikkat etmek lazım
  • 4 mezhebe göre namazda gülmek namazı bozar. sadece hanefi mezhebinde namazla birlikte abdestte bozulur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: duygusal-adam

Burda imam arayacağına din içerikli forumlara gitsene çökelek.

+1 Provokatör herif.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -Pisagor-

quote:

beyler az once namazda biri beni guldurdu dayanamadim biraz güldüm . sesim onada gitti .

Soru: Namazda kahkaha ile gülmek hem abdesti hem namazı bozduğu halde, namaz dışında kahkaha ile gülmek neden abdesti bozmaz?
    Cevap:

Namazda gülmek, dört mezhebe göre de namazı bozarken sadece Hanefilere göre namazla birlikte abdesti de bozar. Hanefilerin bu konuda delil getirdikleri hadisler, hadis âlimleri tarafından sahih görülmemiştir. Dolayısıyla kahkaha ile gülen kişinin namazda da namazın dışında da abdesti bozulmaz. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“… Hasta veya yolcu olur veya sizden biri ayakyolundan gelir ya da kadınlara temas etmiş olur da su bulamazsanız temiz toprağa teyemmüm edin; onunla yüzünüzü ve ellerinizi meshedin…” (Maide 5/6)

Bu ayete göre abdesti bozan şeyler –tuvalet dışında olsa da- tuvalette olan şeylerdir. Bunlar yellenme, büyük abdest ve küçük abdestten ibarettir. Namazda gülmek bunlardan biri değildir.

Kaynak:http://www.fetva.net/yazili-fetvalar/namazda-gulmek-hem-namazi-hem-de-abdesti-mi-bozuyor.html

tesekkur ederim bilgi icin.

• Kahkaha atarcasına güler isen bozulur ne mezhepten olursan ol.

Not: Namaz için geçerlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcankorkmaz -- 12 Mart 2013; 18:41:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: michael j fox

Madem bu kadar net bilgi istiyorsun diyanetle iletişime geç yada kitapları araştır konudışında üstelik günahını cevap verenin üstüne atacağın birşeye kimse cevap vermez.
    Bana kalırsa abdest bozulmaz.

yok kimseye gunah gitsin istemiyorum sadece bilmeyeni beni gunaha sokmamasini istedim detayli soyledim.

• yorum yapan herkeze cok tesekkur ederim ( 1 kisi hariç ) namazi yenilicem ayni sevaptan hepinize gelir insallah i aksamlar herkeze.

• quote:

Orijinalden alıntı: ugurcankorkmaz

Kahkaha atarcasına güler isen bozulur ne mezhepten olursan ol.

kahkaha yok kendimi zorladigim icin burnumdan sert bi nefes cikti o kadar . sonrada selam verip bitirdim .

• Ateist dolu foruma bunu sormamalıydın. Dini içerikli bir sürü site var.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ugurcankorkmaz

Kahkaha atarcasına güler isen bozulur ne mezhepten olursan ol.

kahkaha yok kendimi zorladigim icin burnumdan sert bi nefes cikti o kadar . sonrada selam verip bitirdim .

Ben pek sanmıyorum söylediğine göre ama hocalarımız, alimlerimiz daha iyi bilir.
  • xd ya da .d

diye gülersen bozulur
  • Ednan Hoca dan cevap geldi; No problem. Masallah.

• o deilde mezhebinizi neye göre belirliyorsunuz. benim mezhebim ne acaba
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.