Şimdi Ara

MVC'ye Geçiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Doğru yerdemi açtım emin değilim ama ufak bir konuda bilgilerinize sığınmak istiyorum. Olabildiğince yorum atabilen olursa çok sevinirim.

Asp.Net ile web projelerimi geliştiriyorum fakat günümüz şartlarında araştırmalarıma göre artık MVC teknolojisine kayma olduğunu görüyorum. Asp.Net'ten MVC'ye geçmek istiyorum fakat sektörde yada duyumlarınız üzere ileriye dönük öğrenilmesi gereken bir teknoloji fakat bunun iki türü var araştırdığım kadarı ile, MVC Asp.Net ve MVC Razor ile yazılanı. Sektörde popüler olarak kullanılan yada ilerde popüler olabilecek olan hangisidir sizce. Burda gelen yorumlardan kendime bir yol çizmeye çalışacağım.
    Şimdiden çok teşekkür ederim...

• ASP.NET'den MVC'ye geçiş gibi bir şey söz konusu değildir, MVC bir software architecture patterndir, yazılım mimari desenidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mcanka

ASP.NET'den MVC'ye geçiş gibi bir şey söz konusu değildir, MVC bir software architecture patterndir, yazılım mimari desenidir.

Adam sana MVC ne olduğunu sormamış zaten gereksizce cevaplamışsın.

MVC ye geçiş söz konusu değildir gibi bi yaklaşımda kabul edilemez. Bu durum şunla alakalıdır MVC bir yazılım mimarisidir WebForm'a göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ve bu sıralar WebForm dan daha popülerdir. MVC hakkında internetteki kaynaklarlada çoğalmıştır.

Arkadaşın sorusuna gelince,

MVC Asp.Net ile MVC Razor arasında pek fark yoktur sadece view kısmında değişiklikler vardır controller kısmı aynıdır.

Örnek vermek gerekirse view kısmında;

Asp.NET <% Html.Raw("<br>"); %> gibi kullanılırken

Razor @Html.Raw("<br>") gibi kullanılabilmektedir

tabi ki functions,helper,section mantığı vardır razorda asp.net'de nasıl yapıldıklarını bilmem sadece razor daha çok ilgimi çekmiştir benim.

• Üstteki üyenin yazdığına katılmakla beraber; MVC nin popüler olarak kullanılan iki tane view engine'i var, biri aspx biri de razor. Razor biraz daha kolaylaştırılmış, gereksiz karakterlerden arındırılmış bir syntax sunuyor. Aspx view engine ise biraz daha klasik asp.net'e yakın bir syntax sunuyor. Bazı başlangıç seviyesi derslerde aspx ile yazılmış olduğunu görebilirsin ama daha ilerisinde genelde razor kullanılıyor. İkisine de gözünün aşina olmasını gerekiyor ama bir site geliştirirken razor kullanmanı tavsiye ederim.

Daha rahat anlaman için internetten aynı kodun farklı view enginlerle yazılmış halini buldum. Bunlardan ilki razor, ikincisi aspx
     MVC'ye Geçiş

MVC'ye Geçiş

Gördüğün gibi aspx view engine de bolca <% %> tagleri açıp kapaman gerekiyor. Ama onun yerine razor da başına bir @ işareti koyman yetiyor. En basitinden bu şekilde anlattım. Umarım hatalı bir şey yazmamışımdır. Kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: aLiM KaFKeF

quote:

ASP.NET'den MVC'ye geçiş gibi bir şey söz konusu değildir, MVC bir software architecture patterndir, yazılım mimari desenidir.

MVC ye geçiş söz konusu değildir gibi bi yaklaşımda kabul edilemez. Bu durum şunla alakalıdır MVC bir yazılım mimarisidir WebForm'a göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ve bu sıralar WebForm dan daha popülerdir. MVC hakkında internetteki kaynaklarlada çoğalmıştır.

MVC Asp.Net ile MVC Razor arasında pek fark yoktur sadece view kısmında değişiklikler vardır controller kısmı aynıdır.

tabi ki functions,helper,section mantığı vardır razorda asp.net'de nasıl yapıldıklarını bilmem sadece razor daha çok ilgimi çekmiştir benim.

Anlatmak istediğim MVC'nin önce ne olduğunun öğrenilmesini ve kavram kargaşasının kaldırılmasını sağlamaktı. Konuyu açan arkadaşın sorması gereken şey "ASP.NET MVC Framework" ile ilgilidir. "MVC" ile değil.

MVC sadece ASP.NET'e özel bir şey değildir, bahsettiğiniz engine'leri kullanmadan dahi bir çok programlama dilinde MVC patternine uygun proje geliştirebilirsiniz.

Siz de belki öyle olduğunuz için görmüyorsunuz ama ben MVC üzerine konu açıldığında "he o mu Microsoft yapmış abi çok güzel, controllerı, modeli her şeyi oluşturuyorsun, düzenli oluyor." diyen insanları görmekten sıkıldım.

Ayrıca Asp.NET diye bir view engine yoktur. Bahsettiğiniz WebForm View Engine'dir.
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.web.mvc.webformviewengine(v=vs.108).aspx

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: aLiM KaFKeF

quote:

Anlatmak istediğim MVC'nin önce ne olduğunun öğrenilmesini ve kavram kargaşasının kaldırılmasını sağlamaktı. Konuyu açan arkadaşın sorması gereken şey "ASP.NET MVC Framework" ile ilgilidir. "MVC" ile değil.

MVC sadece ASP.NET'e özel bir şey değildir, bahsettiğiniz engine'leri kullanmadan dahi bir çok programlama dilinde MVC patternine uygun proje geliştirebilirsiniz.

Siz de belki öyle olduğunuz için görmüyorsunuz ama ben MVC üzerine konu açıldığında "he o mu Microsoft yapmış abi çok güzel, controllerı, modeli her şeyi oluşturuyorsun, düzenli oluyor." diyen insanları görmekten sıkıldım.

Ayrıca Asp.NET diye bir view engine yoktur. Bahsettiğiniz WebForm View Engine'dir.
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.web.mvc.webformviewengine(v=vs.108).aspx

Konu zaten Asp.NET altında açılmış microsoft'a özgü diyen olmadı ama arkadaş asp.net bazlı sorduğu için bu şekilde cevap verdim. Sen ne kadar çabalarsan çabala herkes sonuca bakar sen ben yada öteki arkadaşlar MVC'nin ne işe yaradığını nasıl üretildiğini nasıl yapıldığını bilebiliriz ama foruma gelen herkes sana şu soruyu soracaktır MVC mi ? WebForm mu ?

bu olayı şu şekildede düşünebilirsin, her yıl açılan "Oyun Yapmak" konuları gibi. İnternette yüzlerce makale var ama adam gelip buraya konu açıyor sonuç olarak senin bu çaban boşa gidiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alm.oz -- 19 Haziran 2013; 14:40:17 >

• MVC'ye başlayacaksanız kesinlikle Razor Engine ile çalışmalısınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.